Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1412

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

Georgius ::Овде се не зна ко је већи мајмун. НАТО што као ограничава Укре да нападају, дају им оружје па их "уштроје" или Руси који очигледно по овоме Крим, Д/ЛНР не сматрају својом територијом јер ето по тим територијама могу да туку ATACAMS/Скалпови/Storm Shadow Bebee Dol

Kolega, slazem se, mnogo zajebana situacija se stvara. Jedan od kolega je dao misljenje da RF nije trebala da aneksuje te teritorije u Donbasu, nego da uspostavi / formira "NovoRusiju" i da salje "savjetnike" i "trenere" da se bore uz tu novo formiranu Vojsku "NovoRusije". Znaci, onda nebi bilo toliko potencijala za kineticki sukob RF i NATO. Jebiga, novo-formirana nezavisna drzava se bori protiv NATO koalicije i "orginalne" drzave. Valjda mi Balkanci znamo kako se to radi po propisu. Na taj nacin RF ima "plausible deniability", i mogu da prze NATO avijaciju po granici, i taj vojni potencijal sto se remontuje i prevozi po Poljskoj i Rumuniji. Sta ces, neznaju "NovoRusijci" kad treba da se stane i ko je NATO. Ali, situacija se nije razvila tako i sad smo u absurdnoj poziciji gdje RF ce da dejstvuje direktno po "para NATO" formacijama u Ukrajini. A, izgleda ja i neke kolege cemo da kopamo sklonista i kupujemo konzerve. Jebiga, mozda je bolje da selim nazad u Bosnu, pa ako pukne ostavim kosti u rodnoj zemlji, a ne u nekoj rupi na istoku "imperije".



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 46

Ali bi onda tu teritoriju nato mogao lako i cak i opravdano napadne
Pozove ih lepo ukrajina i oni dodju i rokaju , ne diraju rusiju



offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5453

Rusiji je bilo veoma važno da se napravi "tampon zona" prema Krimu i zato su onako "na juriš" zauzeta područja Hersonske i Zaporoške oblasti. Kako opravdati da su to uradile lokalne snage DNR/LNR? Nije Zapad baš toliko blesav.

Sa druge strane, saglasan sam da je još 2014/15 trebalo Janukoviča povući u Donjeck i inisistirati na postojanju "prave Ukrajine" koju čine Donjeck, Lugansk, Krim i drugi tada pobunjeni regioni, a da je ostatak Ukrajine u stvari proizvod nelegalnog puča.

Čini mi se da je Rusija tada izračunala da ne može, pre svega ekonomski da izdrži to što će uslediti, i da je takođe "kupovala" vreme i pripremala se da pre svega ekonomski/trgovinski/finansijski, a onda i diplomatski izdrži udare sankcija i blokada koji će uslediti sa Zapada.

Dakle, kao što je Zapad bio neiskren sa sporazumima Minsk-1 i Minsk-2, tako je verovatno i Rusija "držala figu" iza leđa, u slučaju da ti sporazumi propadnu.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2219
  • Gde živiš: Beograd

Belousov:

Citat:Svi ciljevi specijalne operacije će sigurno biti ostvareni, Rusija deluje odlučno, rekao je Belousov. Šef ruskog Ministarstva odbrane je istakao da su uzaludni svi pokušaji da se Ruskoj Federaciji nanese strateški poraz.

🔹Ruske trupe u važnim oblastima Harkovske oblasti primorale su Oružane snage Ukrajine na povlačenje 8-9 km, napredovanje se odvija u svim taktičkim pravcima, rekao je Belousov.

🔹2024. godine, 880 kvadratnih kilometara teritorije u zoni specijalne operacije došlo je pod kontrolu ruske vojske.

🔹Oružane snage Rusije oslobodile su tokom maja 28 naselja zahvaljujući hrabrim i profesionalnim akcijama ruskih vojnih lica.

🔹Sabotaže i upotreba zapadnog naoružanja protiv civilne infrastrukture i civila u Rusiji pripremaju se uz učešće savetnika NATO-a, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov.

🔹Oružane snage Ukrajine izgubile su u maju više od 35 hiljada vojnika i više od 2,7 hiljada komada oružja, uključujući 4 Abramsa i 7 Leoparda, rekao je Belousov.

🔹Pored toga, ruske oružane snage su u maju presrele više od hiljadu dronova, preko 250 projektila HIMARS i Vampir, 50 projektila ATACMS, dodao je šef ruskog Ministarstva odbrane.

🔹Masovni napad na Krimski most sa deset raketa ATACMS prekjuče su odbile Oružane snage Rusije i spaseno je na stotine života, rekao je Belousov.

🔹Kijev, uprkos gubitku ofanzivnog potencijala, nastavlja da ubeđuje Zapad u spremnost da se bori do kraja, rekao je Belousov.

🔹Ministar odbrane je dodao da je Kijev izgubio inicijativu na bojnom polju i da demonstrira zapadnim sponzorima sposobnost da napadima na civilnu infrastrukturu ošteti Rusku Federaciju.


https://t.me/divgen/49126

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

Kolege, poenta nije da bi eto Rusija odradila neki super tajni rat u Ukrajini. Nasuprotno, to bi bilo eto mi "NATO" znamo da Vojska Novo-Rusije je de-fakto OSRF, ali vi "Rusi" znate da mi (NATO) znamo tu cinjenicu. Znaci super, svi se pravimo blesavi i mozemo da przimo jedni druge, dok ona strana u sukobu sa vecom "palicom" i ulogom ne pobijedi, a gubitna strana moze da sacuva obraz i kaze "eto nasi su izgubili ali sta da se radi, mi smo pomogli, ali nije bilo dovoljno". Barem to je izgovor kad Amerika usere neku drzavu kao Juzni Vijetnam ili Afghanistan i vrati se kuci sa savijenim repom. A sad smo u situaciji gdje su ulozi previse veliki i nema "gubljenja obraza".

offline
  • Pridružio: 09 Jan 2023
  • Poruke: 42

Rusija nije bila spremna na tako odlučan uticaj Amerike preko Majdana, a to se desilo jer je stala u zaštitu Sirije nakon što je "izigrana" zajedno sa Kinom u čuvenoj libijskoj rezoluci o zabrani letenja koja se pretvorila u direktnu intervenciju. Zašto, pa prvi put kad se Putin direktno suprotstavio ideji o intervenciji u Siriji to je bio jasan znak bipolarizacije svijeta, Ameri su digli Majdan... Janukovič je otišao u Rusiju po naredbi, mogao je na Krim, u Sevastopolj I još uvijek bi bio predsjednik, ali onda ne bi bilo puča koji je bio izgovor za aneksiju Krima. Rusija nije bila spremna tada za ono što se upravo dešava. Još uvijek su bili uvoznici hrane, a sada su najveći izvoznici, nisu imali hipersonično oružje, a sada su pioniri u realnoj primjenu...itd. Krim je bio jasan signal da će reagovati odlučno i kupovali su vrijeme da se spreme za rat, a nadali se razumu, da će se Ameri okanuti Ukrajine i dodatnom prilasku Rusiji. Svo vrijeme Rusi šalju signale o svojoj odlučnosti, a spremni su na dogovor, trajno rješenje. Rusija nema gdje nazad, ovaj put smo svjedoci da količina bezobraznih odluka Zapada neminovno povlači upotrebu taktičkih nuklearki. Nemoguće je riješiti Ukrajinu preko noći, vojno. Vrijeme ide na ruku Rusima, ali sada se dešava ubrzanje od strane Zapada, napadati Rusiju zapadnim oružjem je vrhunska glupost, jedna glupost vuče drugu. Onaj ko misli da će Rusija ostati dužna nekome vara se. Toliko je žarišta po svijetu da čak ne mora ni sama da djeluje, dovoljno je da po istom principu da oružje nekoj vojnoj frakciji koja će napraviti dar-mar. Recimo, protiv-brodsko, PVO, transfer vojnih tehnologija... Nema tu kraja osim što smo bliže uništenju Planete nego ikada prije. Ukrajina neće postojati nakon ove SVO, bar ne u "starom obliku".

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1648

Два другара, добра стара

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2022
  • Poruke: 46

Volyna? Cemu li se nadaju Azovci ako opet padnu Rusima?Mada,verovatno su negde bas u pozadini tako da ne reskiraju.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

Zar nije ovaj Budanov bio u Srbiji prije "metar" dana?

Ne vidjeh jel iko komentarisao ovo
https://youtu.be/KAFFdtHcBP0?si=6xjhp9y5M7F4gjkH


Bila bi fora da Rusi natovare neke prazne lansere Iskandera ili ako im je ostalo nesto Tocki-U odvezu u Niger i Burkinu Faso pa snime istovarene na aerodromu Smile cisto Makrona radi.

offline
  • Pridružio: 06 Dec 2010
  • Poruke: 40

Izgleda su Ruske crvene linije veoma tanke a ocigledno se osetio momentum da ukri mogu sad valjano u dubinu da prze Ruse i polako dobijaju pecat "radite sta vi volja".
A nazalost izgleda se ne pise nista dobro u buducnosti, neko ce izgubiti strpljenje inotici ce sve dodjavola.
SAD, Francuzi, Poljska i sada Nemci su napravili potez koji su svi mislili da je nezamisliv u neku ruku.
Kostace Ruse latergija u odlucnosti, a onda i celo covecanstvo kako je krenulo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 418 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 414 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: esx66, Prometeus, Rema000, šumar bk2