Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1434

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2012
  • Poruke: 139

Napisano: 03 Jun 2024 20:52

187 ::Zapadu su crno pise kada u placenike moraju da ubacuju silovatelje i masovne ubice pa ih posle okite zastavom kao heroje,predstave svojima kao borce za slobodu i sahrane sa pocastima.


Šta onda reći na rusku sveopštu mobilizaciju iz zatvora. Ili su to sve laki prestupnici. Šta isto reći za slučaj par osuđenih kanibala regrutovanih za SVO. Od koji su se neki vratili nazad u Rusiji, najčešće kao ranjenici. Mislim da je jedan ponovo ubio nedužne civile. Do sada je zabilježeno oko 60ak ubistava, i brojna silovanja ruskih civila od zatvorenika koji su bili u SVO - ili je to samo zapadna propaganda jel tako.

Dopuna: 03 Jun 2024 20:55

yagosh ::Данас не ради Klix или је само продужени викенд у питању?

Бановали ме јер са им вреџао Алију.

Dopuna: 03 Jun 2024 20:58

Један француз ухићен у зони, нема ништа љепше када ДГСЕовац најебе. Само да га Путин не пусти назад као нацисте из Азова.

files.catbox.moe/pcgfsu.mp4



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2154

Zbog cega niko nije probao makar da ugradi arenu ili nesto slicno na ukro strani da se zastiti od ovih FPV dronova?
Ti radari nisu zahtjevni kao na avionima gdje treba desetine km pokriti ,ne treba im cak ni previse snage za emitovanje mada je to kod tenka ili bilo og drugog oklopa lako resivo.
Gledao sam gdje ruska neka tv ekipa davno jos testira takav sistem na obicnom pikaup vozilu a u susret mu ide RPG ,cak ni staklo nije osteceno.Ti sistemi bi sem senzora definitivno dobro posluzili da zastite i glavni oklop te mu ne bi trebao onda ERA.Nego se kace kavezi .
Mogu da razumijem donekle da sistem mozda nije upotrebljiv u uskim ulicama sa srusenim i ostecenim visespratnicama ali ovdje najvise tehnike strada u proboju kroz otverena polja te mi nisu jasni ni jedni drugi da barem jednu sferu oklopa ne pokriju aktivnom zastitom.

mackenzie
vec sam odgovorio drugima,ne radi se o ukrajincima i rusima sto vade ljude iz zatvora ,radili smo to i mi 90ih i puno ranije to je praksa vjekovima vec sam pisao o samom zapadu i kakav sloj drustva oni predstavljaju kuci kao heroje pravde i zastitnike demokratije,bukvalno kao da su izvukli najgore iz Laze ,Kovina ili Kotora,gdje ni sama struka ne zna u koju kategoriju F+ bolesnika da ih svrsta niti sta ce sa njima ,nema potrebe vise da sirim.



offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 108

eaglehawk ::Буду ли и те резерве уводили на начин на коју су увели те несрећнике из конвоја, боље им је да се одмах запуте ка Москви и окрену ка Бјелорусији, јер више обзира према руској војсци имају Бјелоруси него руске пумпаџије.
a kako bi ti uveo vecu borbenu grupu na teren?
Rusi moraju borbenu grupu iz tacke a prebaciti na tacku b, iliti u reon borbenih dejstava.Borbena grupa ili jedinica je prikupljena i upucena na zadatak.Ocekujes da ce vozila ici u intervalima od po deset minuta sa spustenim arnjevima da se ne vidi sadrzaj, ili u poretku sa rastojanjem od vise stotina metara ? Nikakav problem,pratili bi ih iz vazduha i kada bi se jedinica zaustavila da se ljudstvo iskrca i zaposedne pocetnu poziciju,ili prikupi, poklopili bi ih artiljerijom i dronovima.Rezulatat bi bio isti a na forumu bi pisali "Kakvi su ovo likovi da se tako grupisu,nista ne razumem?".Mi ne znamo o cemu se radi izuzev lokacije na kojoj se poklapanje desilo
Razumem da su krenuli u koloni verovatno u zelji da se sto pre prebace na zadatu lokaciju,ili je vreme igralo vaznu ulogu pa su zurili i nije bilo vremena za "skolsko" kretanje .Ako ne kontrolises svoj VaP ovo je najnormalnija stvar i za jedne i za druge.Jednostavno, ovaj rat je odavno postao bukvalno "Nasmesi se,snima te skrivena kamera".

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

Vezano za rat u Ukrajni, ako nekog interesuje, prepoznata su pojačanja na Harkovskom pravcu pored već angažovanih jedinica:

11. tenkovski puk iz 11. armijskog korpusa
1. msbr iz 44. ak

6. kombinovana armija sa delovima:
138. msbr
25. msbr
26. raketna br

83. posebna gardijska VDV brigada

272. tp iz 47. td

1. msp iz 2. msd

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

strelac07 ::

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

ikan ::Vezano za rat u Ukrajni, ako nekog interesuje, prepoznata su pojačanja na Harkovskom pravcu pored već angažovanih jedinica:

11. tenkovski puk iz 11. armijskog korpusa
1. msbr iz 44. ak

6. kombinovana armija sa delovima:
138. msbr
25. msbr
26. raketna br

83. posebna gardijska VDV brigada

272. tp iz 47. td

1. msp iz 2. msd


Znamo za grupaciju u okolini grada Sumi,cudan je ovo rat, sve je postalo kao na fudbalskom prvenstvu,sastav timova znamo jos samo da obadvije strane pokazu formaciju tj. plan rasporeda napada i odbrane, pivo i ko sta voli uz to i navijanje. GUZ - Glavom U Zid

hebem ja bilo ciji napad u Ukraini kada ja obican baksuz imam info da isti predstoji. GUZ - Glavom U Zid
I cudimo se sto neka kolona odleti u vazduh, izgleda vise se nista nemoze sakriti, nesto zbog osmatranja a ponesto i zbog gluposti. GUZ - Glavom U Zid

Pretekao me kolega Danya ali ona kolona sto je nahebala, smio bi u gajbu piva da je to bas ista ona kolona od neki dan ili njen manji dio sto su snimali Su -25.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Ima jedna stvar koju sam slušao prošle godine u dijapazonu od vrlo ozbiljnih ljudi pa do raznih šalabajzera kako će do prošle zime doći do urušavanja iznutra Ukro armade zbog nedostatka ljudstva za popunu jedinica. Kako smo već na pragu leta a eto do toga nije još došlo. Uz sve dosadašnje gubitke i prisilnu mobilizaciju osnovna struktura armije i društva još nije pukla iako se dobro drma. Nema napuštanja većih sektora fronta niti pojave onog što se nekada na ovim prostorima nazivalo "zelenim kadrom". Sa druge strane Rusi sprovode kako je to Babaroga definisao konstantnu puzajuću ofanzivu, sa pokšajem da smanje svoje gubitke u ljudstvu a povećaju gubirke u ljudstvu na ukrajinskoj strani. Sa treće strane predugo ostajanje u ovoj fazi potencijalno može pretiti prerastanjem u neku svojevrsnu pat poziciju.
Hajde da malo glumim baba Vangu. Ako UKR uspe u nadi da namakne svežih regruta 300 do 400 hiljada a da ih ne šalje preko Dnjepra a ono snaga što je sada na levoj obali povuče na desnu ("strateški uzmak-Grunf") i tu se svi ukopaju možda se nadaju da će tako stvoriti uslove za pat poziciju u nekom momentu. Sa druge strane Rusi pre ili kasnije moraju na desnu obalu prvo što su delovi nove teritorije Rusije tamo, Herson i deo Zaporožja a da bi cela ova opercija imala i smisla mora doći posedanje Nikolajeva i Odese. Jedan od ključeva je sam grad Zaporožje, em što je na obe obale, em su mostovi netaknuti. Čisto sumnjam da ćemo u ovom ratu zbog letećih napasti i vođenih sredstava videti bilo kakva forsiranja velikih reka, pontone i skele. Ako stvar ne eskalira u neželjenom smeru i "onom" brzom kraju Rusi po meni ovako i na ovaj način mogu maksimalno još godinu dana a onda će morati definitivno da menjaju pristup.
Udavih, izvinite.

offline
  • Pridružio: 22 Feb 2024
  • Poruke: 97

strelac07
Citat:a kako bi ti uveo vecu borbenu grupu na teren?
Бојим се да је мало доцкан јер је све кренуло килаво да килавије није могло.
Да сам руски генерал, вјероватно бих се поклопио ушима и трпио тортуру корумпиране и/или безмуде генералске касте коју трпе и моје колеге обични генерали или би војном позиву већ рекао ciao.
A ако није доцкан и ако је то уопште изводљиво након више од 2 године лелемудања и западњачког одјебауса Путинових црвених линија, рушење дњепарских мостова и физичко одвајање лијеве од десне обале би ми био приоритет број 1. Мислим да би након тога увођење великих борбених група на терен био млого изводљивији него што је данас.

offline
  • član biblioteke
  • Pridružio: 18 Jul 2007
  • Poruke: 28644
  • Gde živiš: iznad smoga Beograda

Vratite se na temu, jer ovakvo meandriranje me prosto tera da palim autobus za Matarušku banju.

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

Insan

ajde sad pazi ovo
ovaj novi 272. msp i 153. tp koji je od početka tu je iz 47. td koja je u 1. ta angažovana na Kupjanskom pravcu.
I šta je onda još ostalo od 47. td? Jedan tp, ap, ib, štab i pozadina tj. više od pola divizije na Harkovskom pravcu, bar celu diviziju da prebace...

Onda čitava konfuzija gde je koja jedinica. I levo i desno od Volčanska je 11. ak i u samom Volčansku zajedno sa 6. armijom. A ima ih i na pravcu Lipci.

Da ne pominjem ostale armije snage 2 ms brigade, art. brigau, rak. brigadu i inž. puk

Sve se nadam uhvatiće se neko u koštac sa tim, meni stvarno ovo velika zavrzlama

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 535 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 4 sakrivenih i 513 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksmajstor, amaterSRB, bbogdan, Belac91, FileFinder, hyla, ILGromovnik, Koca Popovic, Krusarac, Magistar78, Nikolaa11, Panter, panzerwaffe, procesor, raptorsi, VP6919, zlatkoa987, zziko