Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1455

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2214
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Oružane snage Rusije napreduju između velikih neprijateljskih utvrđenja – šireći zonu kontrole oko Očeretina. Trenutno postoji napredak po visovima - zapadno od Kalinova, kao i duž pruge kod Sokola.




https://t.me/z_arhiv/26998


Citat:Ruska vojska je proširila kontrolu u oblasti Novosjolovskog.

Citat:Ruska vojska nastavlja napredovanje severno od Očeretina.


https://t.me/divgen/49393



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

ikan ::Ipak je prošlo dovoljno vremena da izvedemo kakav takav zaključak.Ne, nije prošlo dovoljno vremena. Baš je onako kako je kolega Denaya napisao:
Denaya ::Trenutni odgovor je isti kao i tad. Mi još uvek ne znamo niti imamo bilo kakve naznake cilja operacije. Tako da ne možemo dati ni ocenu uspešnosti ili neuspešnosti operacije.On je lepo obrazložio - ne znamo ruske namere. Ti ih znaš? Ako ne, na osnovu čega tvrdiš da možemo izvesti zaključke?

ikan ::Kad je počeo napad bilo je te direktno na Harkov, te okruženje, ali ipak pogodismo da od toga nema ništa.Što smo manje-više svi i pisali. U čemu je onda problem?

ikan ::Onda crtanje strelica kao pomoćni pravac za okruženje Kupjanska... i od toga ništa nije bilo (naravno).Ovde si verovatno mislio na mene i na ovaj moj post. Ako pročitaš pažljivije, videćeš da su "strelice" samo ilustracija pretpostavki, da je jasno rečeno da će se ići polako i još jasnije je naglašeno da je ceo post šlagvort za diskusiju. A i pre početka operacije pisao sam da to ne može biti neposredan cilj i da Rusi neće ići na Kupjansk pre nego što izađu na Žerebec (možeš proveriti ovde).
Ne mogu da pišem u ime ostalih kolega ali mogu uputiti na svoje ranije postove (ovde, ovde i ovde) i iz toga se vidi da ništa nisam ni očekivao pre leta. Takođe smo pisali i da nismo sigurni koji su ciljevi operacije, kao što bi svaki objektivan posmatrač uradio. Ali eto, valja podrugljivo pomenuti "strelice" i zaključiti da "od toga ništa nije bilo"

ikan ::Posle hladan tuš u obliku izjave Putina da se pravi sanitarni kordon. Kolko vidim i od toga nema ništa. Čak šta više ako je cilj bio da se spreči gađanje Belgoroda još gore napraviše. Sad himarsi drmaju po celoj oblasti.Em nije nikakav hladan tuš, em Putin nije baš tako rekao. Naglasio je potrebu za kordonom, ne i da je to cilj. Sasvim razumljiva i dozirana izjava za javnost. Ti bi izneo sve svoje namere javno?

ikan ::A dobismo da su privukli rezerve u vidu 10-ak brigada. E, tu su uspeli. Mada kad vidiš da su ubrzali odluku o moblizaciji još par godišta... Malo li je 10 brigada? A biće i više. A što se mobilizacije tiče, pogledaj i drugu stranu. Čini mi se da više Kijev treba da brine zbog rastućeg otpora mobilizaciji nego Moskva zbog nasilno novomobilisanih i neobučenih ukrajinskih pojačanja.

ikan ::Trenutno i jedni i drugi trpaju pojačanja i svaki metar osvojene teritorije se sa ponosom objavljuje.Nije tačno. Objave se po tonu ni po čemu ne razlikuju od prethodnih. Svodka je svodka, kroz koje god naočare da je gledaš.

ikan ::Ide i ložnja da se u Kurskoj oblasti gomilaju trupe za opet neke prodore ili šta ti ja znam, ali sad i Rusima Harkovski pravac guta rezerve i ako ne izvrše neku mobilizaciju nikad neće nakupiti dovoljno za neku akciju, pa makar i skromnog obima kao što je ova.Guta rezerve? Rusima treba mobilizacija? A da malo obrazložiš to? Ili ipak znaš ruske namere ali nećeš da nam kažeš?

Sve u svemu, maliciozan i podrugljiv ton (kolege nazivaš "generalštabom MCM", na koga god da si mislio) ne služe ti na čast. A ovakav tvoj post nešto i ne doprinosi raspravi. Više je usmeren da proizvede efekat potcenjivanja ili negiranja, računajući da se stari postovi brzo zaboravljaju. Ali sad sam imao nešto slobodnog vremena pa sam ih pregledao i stavio linkove kao dokaz. Svoje, jer samo za sebe odgovaram.



offline
  • Pridružio: 15 Nov 2022
  • Poruke: 50

Kubovac ::Sve su to gluposti po meni i jedan "igrokaz" za sve nas. Zapad daje " i kapom i šakom" oružje Ukrajini, ali da ga ne upotrebljava na teritoriji "matične Rusije". Ma nemoj? I onda kao "najave" da će im dozvoliti, pa se dižu tenzije, pa mediji pišu o tome nekoliko dana, pa čitamo te ovi hoće da dozvole a neki drugi neće, pa na kraju svi hoće ali neki sa određenim "ograničenjima", pa Rusi prete. Igrokaz.
Znači, nije problem ako Točka-U spiči u civilnu zgradu u Belgorodu, ali će biti problem ako to bude ATACMS?
Ukrajina ima po međunarodnom pravu mogućnost da dejstvuje na sve one zemlje i teritorije koje daju svoju teritoriju, akvatoriju ili vazdušni prostor za dejstvo po Ukrajini, uključujući čak i Belorusiju (ako se tako nešto bude dešavalo) i to onda Belorusija i ne treba smatrati "agresijom" jer i nije u "punom" smislu reči.
I kakve sad to ima veze ako je to ATACMS ili SCALP, a ne Točka-U? To automatski postavlja SAD ili Francusku ili..... u rat sa Rusijom? Kakve gluposti i sve deo "igrokaza". Pa u tom slučaju niko ne bi smeo da koristi SVOJE oružje u odbrani od napadača da ne bi i "isporučilac" oružja bio optužen za "učešće u sukobu".

Da se razumemo, nije ovo nikakav "pro-ukrajinski" stav, nego jednostavno ne dozvoljavam da me prave budalom i odbijam da učestvujem i pratim taj "igrokaz" Zapada i Istoka.

Rusija mora preduzeti odgovarajuće mere. Ovo "kukanje" mi već ide na "živac", kao što se i vidi iz ovog teksta. Jbg, izvin`te na "lošem francuskom".


Није исто куповати муницију и оружје у мирнодопско доба па онда га користити у рату ако избије. Друго је ако тајно, а нарочито јавно, се одредиш и јасно кажеш да си савезник једне стране у рату и њу снадбеваш. Тада преуизимаш део одговорности за последице деловања те стране као савезник у рату. И то вуче моугћност одговора друге стране.

Што се тиче догађаја у Харковској области, Руси су улетањем успели за сада спрече нападе на цивиле у Белогороду. Видећемо докле ће то да траје и да ли ће, ако се десе нови напади, наставити даље према Харкову јер они сада већ држе одређене позиције које визуелно виде Харков по лепом времену.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2065
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Citat:Meni iskreno još uvek, nije ni za promil jasnije šta Rusi hoće tu na severu Harkova. Za neku akciju okruživanja Harkova bilo je jasno od starta da nema ništa. Za ugrožavanje Kupjanska, sa te strane postalo je jasno relativno brzo da nema ništa.

Vrijeme će uskoro pokazati. Ako se na drugim frontovima ne desi nešto radikalno pa da se kaže da je ovo odvraćanje snaga, ako se ne otvori još neki novi front sa istim opravdanjem ili ne krene ka Harkovu konkretno, onda možemo reći da je ovo sviranje nečemu bez da sve ukrašavamo vojnom terminologijom i glorificiranjem svakog manevra za zauzimanje nekih toponima koje jedva na mapi nađem.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Marex ::Није исто куповати муницију и оружје у мирнодопско доба па онда га користити у рату ако избије. Друго је ако тајно, а нарочито јавно, се одредиш и јасно кажеш да си савезник једне стране у рату и њу снадбеваш. Тада преуизимаш део одговорности за последице деловања те стране као савезник у рату. И то вуче моугћност одговора друге стране.Kolega Kubovac je u pravu. Ne postoji opšte pravilo koje bi sprečavalo Ukrajinu da iskoristi svo oružje koje ima na rapolaganju. Međunarodno ratno pravo doduše jasno (u kontekstu sukoba) deli treće države na neutalne i zaraćene. Ali kako to nikad nije zaživelo u praksi, primenjuje se i običajno pravo, te su Amerikanci pojam neutralnosti dodatno podelili na "striktnu" i "kvalifikovanu". Mislim da je to i u neke međunarodne sporazume ušlo, u onaj pominjani "manual", ali nisam siguran. Jedini način da se zaraćena strana ograniči u upotrebi nekog oružja jeste bilateralni ugovor između te države i one koja je oružje isporučila, a koji definiše uslove korišćenja. Poslednji primer koji je to ilustrovao bio je sukob pakistanskog i indijskog vazduhoplovstva pre nekoliko godina. Tada se vodila rasprava da li su Pakistanci prekršili ugovor sa SAD kada su oborili indijski MiG-21. Jer, po tom ugovoru, svoje F-16 dobili su pod uslovom da ih koriste samo u odbrani svoje teritorije i nad svojom teritorijom. Navodno (nemam izvor pri ruci).

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Bravo Kubovac....

Previše pažnje se pridodaje toj dozvoli upotrebe zapadnih sredstava po teritoriji predratne Rusije. I pravi se neka fama oko toga.

Ja iskreno ne vidim razliku izmedju kupljenog i doniranog naoružanja. Šta, donirano naoružanje treba da ima dozvolu donatora kad sme a kad ne sme da se koristi. Gluposti. U čemu je razlika izmedju Iranskih dronova i Američkih ATACMS raketa. Jedni su plaćeni a drugi su donirani ( koji će biti plaćeni na ovaj ili onaj naćin).

Kako se povela fama oko ovog zapadnog naoružanja, po tome ispada da mi donirane Ruske T-72 i BRDMove smemo da koristima samo uz Rusku dozvolu u nekom sukobu. Jer eto nisu kupljeni.

Kako neki te dozvole tumače, Iran je odavno u sukobu sa Ukrajinom. Ali opet niko ne piše tako ili da se zapita zbog čega onda zapad ne preti Iranu ili preduzima neke akcije prema njemu. A traži se to od Rusije prema zemljama koje doniraju Ukrajinu.

Zapad se kao buni i negoduje Kini. To su iste priče koje su pričali i Rusi na početku za zapadno naoružanje. Da li bi zapad preduzeo neke aktivnosti prema Kini da krene isporuka naoružanja Rusiji. Mislim da ne.

Tako da je to isto prazno trabunjanje sa obe strane.

Velike su tu igrice, kao što kaže Kubovac. A Ameri su bogovi propagande. Koji će svaku sitnicu preokrenuti u svoju korist. Konkretno ovaj deo kao dokaz da je Rusija slaba.

offline
  • Pridružio: 15 Nov 2022
  • Poruke: 50

kunktator ::Marex ::Није исто куповати муницију и оружје у мирнодопско доба па онда га користити у рату ако избије. Друго је ако тајно, а нарочито јавно, се одредиш и јасно кажеш да си савезник једне стране у рату и њу снадбеваш. Тада преуизимаш део одговорности за последице деловања те стране као савезник у рату. И то вуче моугћност одговора друге стране.Kolega Kubovac je u pravu. Ne postoji opšte pravilo koje bi sprečavalo Ukrajinu da iskoristi svo oružje koje ima na rapolaganju. Međunarodno ratno pravo doduše jasno (u kontekstu sukoba) deli treće države na neutalne i zaraćene. Ali kako to nikad nije zaživelo u praksi, primenjuje se i običajno pravo, te su Amerikanci pojam neutralnosti dodatno podelili na "striktnu" i "kvalifikovanu". Mislim da je to i u neke međunarodne sporazume ušlo, u onaj pominjani "manual", ali nisam siguran. Jedini način da se zaraćena strana ograniči u upotrebi nekog oružja jeste bilateralni ugovor između te države i one koja je oružje isporučila, a koji definiše uslove korišćenja. Poslednji primer koji je to ilustrovao bio je sukob pakistanskog i indijskog vazduhoplovstva pre nekoliko godina. Tada se vodila rasprava da li su Pakistanci prekršili ugovor sa SAD kada su oborili indijski MiG-21. Jer, po tom ugovoru, svoje F-16 dobili su pod uslovom da ih koriste samo u odbrani svoje teritorije i nad svojom teritorijom. Navodno (nemam izvor pri ruci).

Ја уопште не гооврим о томе нашта Украјина има право или не. Ја говорим о томе да трећа страна, која је савезник Украјине у рату, јавни или тајни, испоруком оружја и муниције није неутрална и може да сноси последице свога деловања.

Пример тога је претња или увођење економских канзнених мера према Кини или Ирану због могуућих или испоручених оружја и муниције према Русији. А те две земље су значајно амње укључене у сукоб на руској страни од западних земаља на Кијевској.

online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1648

Погођена продавница Епицентар, овог пута у Херсону. Оће централа да погреши једном, али не сто пута Citat:The Hohols are reporting that the Kherson region was hit hard overnight and have posted footage of burning warehouses with "humanitarian aid" destroyed by the barbaric Moskals😎 https://t.me/CyberspecNews/55065

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2018
  • Poruke: 371

Samo kratko ovo ovog 'igrokaza' kako ga je nazvao kubovac. Jasno je iz prisluskivaniih razgovora njemackih oficira u Singapuru da ovo nije samo puko koriscenje doniranog oruzja (orudja) od strane Ukrajinaca. Radi se o cinjenici da strani vojnici koji upravljaju tim slozenim orudjima direktno gadjaju ruske polozaje, bilo u Ukrajini bilo u Rusiji. Ja nesto ne vjerujem da se SCALP, Storm Shadow, Tomahawk i ostalo ino wunderwafe moze koristiti tek tako. U smislu, evo ti oruzje, spusti pin k'o u google maps i ono ce tu da udari. E sad, ako americka posada (u smislu da su njeni pripadnici aktivni clanovi vojske SAD) recimo gadja Rusiju iz bilo kojeg oruzja da li se to moze smatrati napadom USA na RF, u smislu medjunarodnog sukoba? Ja mislim da moze.
Ovo je jedinstvena situacija od 2. svjetskog rata na ovamo. SAD jesu intervenisale na mnogo mjesta na Zemlji, i Rusi jesu slali svoje instruktore i oruzje suprotnim stranama (koje su se borile protiv SAD), ali nikada do sada nije teritorija jedne nuklearne sile napadana od strane druge nuklearne sile. Bojim se da ovo stvarno vodi ka eskalaciji. Jer kao sto Rusija ne moze i ne smije da izgubi, tako izgleda ne smije i Zapad. Kao onaj izazov kad se dva auta voze jedan prema drugom frontalno, pa ko izdrzi duze i ne skrene s putanje sudara.....

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Marex ::Ја уопште не гооврим о томе нашта Украјина има право или не. Ја говорим о томе да трећа страна, која је савезник Украјине у рату, јавни или тајни, испоруком оружја и муниције није неутрална и може да сноси последице свога деловања.Da, da, to je jasno, ne napadam te. Stvar je u načinu na koji svako od nas to tumači. U načelu, ovde Amerika nije "striktno" neutralna jer pomaže jednoj od zaraćenih strana. Ali kako ipak ne učestvuje (sic) direktno u sukobu onda je "kvalifikovano" neutralna. Evo kako se na to gleda u Americi: ovde (mislim da sam već postavljao taj link) .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 453 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 1 sakriven i 431 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ArchaBasha, cenejac111, darkangel, DejanSt, dragoljub11987, Fog of War, Hans Gajger, kybonacci, laki_bb, Litostroton, m0nstrum_, M1los, milan.vukovic, Mile80, moldway, NoOneEver Dreams, pein, Romibrat, tacija, Username1000, šumar bk2