Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1458

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2541

grenadir ::"Da Hutijima u Jemenu daju P-800 Oniks da potope nosać aviona? "Nismo mi, hutiji su." Dali bi prošlo takvo objašnjenje?"........ Hutiji pre par dana gađali Ejzenhovera i kažu, da su i pogodili nešto... Komandir nosača posle objavio snimke, koji, kao dokazuju, da je paluba netaknuta i, da avijoni poleču bez problema.. Stvar je u tome da je snimak sa kojim se prsio komandat avijonskog čamca star pa je tako pala velika sumnja, da su možda Hutiji ovaj put i nešto pogodili...Sumje su još više ojačale, pošto je Ejzenhover odmah posle vjesti brzo odplutao iz Crvenog mora... Poanta je, da ako VV priča o davanju nekog naoružanja trečoj strani koja bi gađala posebno izabrane širom svijeta, onda sam barem ja siguran, da je to oružje o kome priča Vladimir več dato i ne, da još treba, da se da...

imas temu o tome.
diskutovano je i o tom slucaju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

📂 Опис: Руски ФПВ-камиказа напада украјински тенк М1А1 СА „Абрамс“. Источно од села Сокил, Доњецка област.

https://t.me/WarArchive_ua/15750

+ ⚡️Udar ruskog FPV drona kamikaze VT-40 po tenku M1A1SA "Abrams"

https://t.me/front_channel_sr/22242

+ Stryker unisten:
https://t.me/creamy_caprice/5739

❗️ Хитно
Авдеевско-Покроское смер.
Новоселовка-Перваиа

🔴 Информације наших војника на терену Као резултат активних јуришних операција од стране Уманског, одбрана непријатеља је пробијена.

🔴 Саопштено је да су наши борци успели да дођу до јужне периферије Новоселовке-Перваје.

https://t.me/geromanat/28066



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Brojno stanje jeste problem. I jednima i drugima. Zato se, između ostalog, rat i vodi na ovakav način. Komplikovana računica u kojoj se svašta mora uzeti u obzir. Sad ću ja opet na strategiju i politiku, ali zaista se bitnije promene stanja mogu očekivati već u narednim mesecima. A te promene uticaće i na mobilizacije.

Da obrazložim. Danas su počeli izbori za evropski parlament (wikipedia link). Ti izbori će bar donekle pokazati raspoloženje u pojedinim zemljama. Videćemo kako će proći pojedini blokovi (link na prognoze) a naročito kako će proći "nesvrstane" (link) partije koje su bile u usponu a uglavnom su izolacionističke. Neke od tih zovu populističkim, neke desničarskim ili ekstremnim ali većina od njih nije previše raspoložena za nekakav rat sa Rusijom. Isto važi i za neke izuzetke ili bar političare u okviru socijaldemokratskog i narodnog bloka partija.

Još važnije, u julu slede vanredni izbori u UK a u novembru predsednički u SAD. Sunak nije tek tako rešio da se na izbore ide baš sad a i u Americi vidimo šta se dešava. Dakle, ove godine se donose neke krupne odluke i kurs vlada u svim bitnijim državama zapada biće zacementiran za narednih nekoliko godina. Ako Britanci naprave nekakav ratni ili pripremno-ratni kabinet, to verovatno može za sobom povući još vanrednih izbora na drugim mestima ili rekonstrukcije postojećih vlada. A sve te nove ili rekonstruisane vlade doneće i nove programe i nove budžete/proračune. Kad vidimo kako će izgledati predlozi budžeta Britanije, Nemačke, Francuske, pa čak i Poljske i Rumunije, makar samo za 2025. godinu, tada ćemo znati i kakve će biti mobilizacije kojekuda. Tačku na politička pregrupisavanja staviće Amerikanci, na izborima u novembru.
A na sve to imaće velikog uticaja i dešavanja na terenu tokom ovog leta. A na frontu, bilo da se ništa ne pomeri, bilo da se sve ispomera, dešavanja u junu, julu i avgustu biće značajna informacija, bitan deo slagalice.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2014
  • Poruke: 237

Karta iznenađenja ,,,













Link https://vk.com/voenacher?z=photo-151878956_457574467%2Fwall-151878956_3941776

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

Kazu da u Hersonu ima jako malo Ukrajinskih vojnika i da je vecina poslata na Harkov:

06:21


Da ne bude malo prelazenja reke ove godine? Nisam pazio na casu prosle godine kad se pricalo o tome, kako je najbolje preci Dnjepar? Brz prodor od 10km u dubinu Hersona bi Rusima osigurao zastitu od FPV dronova na samom Dnjepru, prelazak bi bio moguc samo camcima i amfibijama dok se ne osigura tih 10km, a onda bi mogao da se prebacuje barzama oklop?

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Dimitrij Medvedev o odluci Putina...

https://t.me/medvedev_telegram/500

Citat:
Predsednik Rusije je juče prvi put dozvolio slanje našeg naoružanja u regione koji su u ratu sa državama koje snabdevaju oružjem b. Ukrajinu (tačnije, ovo oružje se koristi širom naše zemlje). Drugim rečima, onim snagama koje su u sukobu sa Amerikom i državama NATO-a.

Ovo je veoma značajna promena u našoj spoljnoj politici. Na kraju krajeva, kao što Jenkiji i njihovi evropski slinavi psi tvrde: imamo pravo da prenesemo bilo koje oružje b. Ukrajini (odnosno neprijatelju naše zemlje), a sve druge zemlje ne mogu pomoći Rusiji. Drugim rečima, uništićemo vas na svaki mogući način, a niko da se ne usuđuje da snabdeva Ruse oružjem/opremom/drugom imovinom za odbranu zemlje.

Neka SAD i njihovi saveznici sada osete direktnu upotrebu ruskog oružja od strane trećih strana. Ovi pojedinci ili regioni namerno nisu imenovani, ali bi to mogli biti svi koji Pindostan i njegove drugove smatraju svojim neprijateljima. Bez obzira na njihova politička uverenja i međunarodno priznanje.
Njihov neprijatelj su SAD, što znači da su naši prijatelji.

I neka upotreba ruskog oružja od strane još neimenovanih „regiona“ bude što destruktivnija za njihove i naše protivnike. I neka „osetljivi objekti država koje snabdevaju Kijev oružjem“ gore u paklenom plamenu. Oni će goreti zajedno sa onima koji ih kontrolišu.
I mi ćemo se radovati njihovim uspešnim udarima našim oružjem na naše zajedničke neprijatelje!

offline
  • Pridružio: 26 Dec 2022
  • Poruke: 22

bojank :: Koriste se kineske radio stanice koje svaka susa moze da prisluskuje jer svojih ima bas mnogo i predobre su?

Kineske stanice se koriste zbog toga sto su jeftine a ponajvise zato sto su jednostavne za upotrebu, ne zahtevaju specijalizovano znanje i daju jedinicama na terenu fleksibilnost koja im je neophodna.

Rusi imaju Azart digitalne stanice ali one (kao i americke, nemacke ili bilo koje druge digitalne i vojne stanice) zahtevaju odredjenu logistiku. Programiranje kanala, enkripcije, koriscenja gps/glonass prijemnika i obelezivaca, nivoa snage, opcija za daljinsko brisanje i deautentifikaciju uredjaja (ako padne u ruke neprijatelja) itd. To su kompleksni sistemi koji koriste specijalne jedinice i koji se koriste prema specijalnoj nameni i vrsti zadatka.

Kada imas artiljerisku jedinicu ili nekoliko jedinica koje se nalaze rasporedjene na relativno malom prostoru (par km) najbolje sta mozes da im (pored centralnog enkriptovanog uredjaja preko koga se primaju naredjenja o ciljevima) das za medjusobnu komunikaciju je gomila Baofeng uredjaja na kojima mogu i znaju kako da cesto i brzo promene frekvenciju, razdvoje prijemnu i predajnu frekvenciju i kako da koriste i menjaju izlaznu snagu uredjaja. Baofeng koji radi najmanjem podesavanju snage (0.3 ili 0.5w) pokriva par kilometara u krug sto je cesto i vise nego dovoljno za medjusobnu komunikaciju izmedju disperziranih art jedinica. Uz takvo optimalno koriscenje uredjaja, priskuskivanje je gotovo nemoguce posto bi neprijatelj morao da bude jako, jako, jaaaaaako blizu i da ima neophodnu opremu kao sto su spektrum analajzeri, usmerene antene i specijalizovano osoblje.... i tako svakih par kvadratnih kilometara.

Ja kao neko ko iskljucivo koristi japanske digitalne i analogne uredjaje mrzim baofengove i ostalu kinesku djubrad zato sto imaju prljave i podstandardne emisije ali za vojsku i siroku vojnu upotrebu kinez i vojnik koji zna da koristi kineza su daleko bolja opcija od motorole za fiksnim kanalima koje moze da promeni specijalista sa kompjuterom koji se nalazi 25km iza tebe i koji kada promeni tvoje kanale i enkripcije mora da promeni kanale i enkripcije na svim ostalim uredjajima inace ti nikog ne cujes i tebe niko ne cuje....a to je ogroman zadatak jer sada sve stanice moraju da se opozvu, reprogramiraju i vrate na liniju.

Puno radio amatera koristi baofengove zato sto su jeftini i svi se pitaju zato Baofeng ne unapredi svoje uredjaje i napravi ih boljim. To baofeng sigurno moze da uradi ali moje licno misljenje je da je Baofeng oduvek bio vojni uredjaj ciji razvoj, testiranje i produkciju placaju radio amateri, PMR/GMRS/FRS korisnici kao i razne sluzbe kojima treba radio veza a koji pored Motorole i Kenwood-a koji kostaju po nekoliko stotina dolara ne mogu da odole prajs pointu od $40 koliko kosta kinez.

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

fin ::Da Hutijima u Jemenu daju P-800 Oniks da potope nosać aviona? "Nismo mi, hutiji su." Dali bi prošlo takvo objašnjenje?
Ajde da probamo da vidimo šta bi moglo da se doturi i kome.
Nekako mi mnogo Oniks da daju. Nešto slabije i ne mora baš da okinu nosač.
Ali zar Putin nije dobar sa Saudijcima i UAE? Da se ovi ne naljute? Jesu zamrzli sukob sa Hutima, ali ništa još politički nisu uradili, samo su prestali da pucaju jedni na druge.

A ima li još negde nekog u svetu ko bi bio spreman da opuca Amere, Francuze ili Britance?

Zapadnoafrikanci nisu (Niger nema ništa protiv USA baze na svojoj teritoriji, a oni su dobri i sa Malijem i sa Burkina Fasom...)
Francuzi su se iselili iz Afrike. Možda ih još nešto ima u Čadu, al i to će otići, ako već nisu.

Ne znam kako su Somalijci raspoloženi? A i oni su teška kategorija čunga lunga da sutra sve to ne okrenu i protiv dobrotvora.

U Aziji? Mijamar jedino, a oni imaju svoje jade da bi navlačili još i tu bedu sebi...

Venecuela bi mogla Holanđane, al ne vole se baš tolko sa Rusima.

Ne pada mi ništa konkretno na pamet.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

❗️ Окорели непријатељски пропагандиста „Бахмутски демон“, који се налази у правцу Артјомовског, изјављује да је за Ukre у граду пакао.

🔴 Према нашим подацима, од синоћ траје снажан јуриш на Часов Јар.

https://t.me/geromanat/28070

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1765

Srle993 ::Kazu da u Hersonu ima jako malo Ukrajinskih vojnika i da je vecina poslata na Harkov:

06:21


Da ne bude malo prelazenja reke ove godine? Nisam pazio na casu prosle godine kad se pricalo o tome, kako je najbolje preci Dnjepar? Brz prodor od 10km u dubinu Hersona bi Rusima osigurao zastitu od FPV dronova na samom Dnjepru, prelazak bi bio moguc samo camcima i amfibijama dok se ne osigura tih 10km, a onda bi mogao da se prebacuje barzama oklop?


Da li se zna koliko se zivot vratio u grad Herson posle povlacenje Rusa? Ipak su tamo Rusi bili dosta zauzeli daleko ozbiljnije i duze nego Harkov. Pretpostavljam da je grad manje vise praan sto se civila tice. POvratiti ga bi znacilo mnogo vise ako je Odesa u ikakvim daljim buducim planovima. Sa obzirom na kontrolu Crnog mora koju Rusi nece imati dogod ne zauzmu celu obalu, to mozda i jeste prioritet.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 1 sakriven i 435 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ArchaBasha, cenejac111, darkangel, DejanSt, dragoljub11987, Fog of War, Hans Gajger, kybonacci, laki_bb, m0nstrum_, M1los, milan.vukovic, nemkea71, NoOneEver Dreams, pein, Romibrat, tacija, Username1000, šumar bk2