Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1459

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

bojank ::

Pogledaj zvanicne ruske podatke kada je nabavljena prva kolicina vodjenih raketa za Tornado-S i za koliko je bio ugovor. Bili su na internetu pre godinu dana. Pogledaj koliko je ugovora bilo pre 24.2.2022. Isto je bilo javno dostupno. Pogledaj koliko su se hvalili o tome kako su povecali proizvodnju u procentima, pa onda uporedis sa predratnom proizvodnjom u brojkama i dodjes do prilicno otuznih cifara.



Prva zvanična nabavka vođenih raketa za Tornado-S MLRS sistem (Multiple Launch Rocket System) od strane Rusije dogodila se 2019. godine. Tada su prvi sistemi, tačnije prvih 12 lansera, isporučeni Južnom vojnom okrugu Rusije. Ako uzmemo u obzir da jedan lanser ima 12 "cevi", prosta matematika kaže da im samo za jednu salvu treba 144 rakete. Naravno, mi ne možemo znati koliko tih raketa čini borbeni komplet , ali svakako navodi na zaključak da je proizvodnja pomenutih raketa morala da počne daleko pre 2019. godine, tako da nikakvim akrobacijama ne možemo ustanoviti količinu istih. Svedoci smo svakodnevnih omaški ukrajinskih i NATO analitičara i zvaničnika po pitanju količine ruskih "raketnih" zaliha ili rezervi.

Tornado-S je unapređena verzija starijeg BM-30 Smerch sistema, koji verovatno nisu bacili na otpad i za koji verovatno imaju ogroman broj raketa na skladištima. Novi sistem ima veći domet i poboljšanu preciznost zahvaljujući vođenim raketama
https://www.armyrecognition.com/news/army-news/201.....n-district

Pre početka rata u Ukrajini, Rusija je kontinuirano sklapala ugovore za nabavku i proizvodnju vođenih raketa za Tornado-S. Konkretni detalji o broju i vrednosti tih ugovora nisu uvek javno dostupni, ali je poznato da je nabavka i modernizacija Tornado-S sistema bila deo širih vojnih investicija koje su uključivale i druge sisteme naoružanja.

Vođene rakete za Tornado-S uključuju modele 9M544 i 9M549. Ove rakete imaju domet od 120 km i kružnu verovatnoću greške (CEP) od 5-10 metara, što predstavlja značajno unapređenje u odnosu na ranije modele. Opremljene su sistemima za upravljanje i navođenje, kao što su 9B706 kontrolni sistem i GLONASS moduli, koji omogućavaju visoku preciznost i optimizaciju putanje leta.

Nakon početka rata u Ukrajini, ruski izvori su navodili značajno povećanje proizvodnje vođenih raketa za Tornado-S. Na primer, proizvodnja je navodno povećana za 50-100% u odnosu na predratne kapacitete. Međutim, precizne brojke o godišnjoj proizvodnji nisu uvek dostupne, ali se procenjuje da je pre rata godišnja proizvodnja bila oko 100-200 raketa, dok je nakon povećanja mogla dostići 300-400 raketa godišnje.
https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/.....ed-rockets

Umesto P.S-a:
Jedan od izazova za rusku vojnu industriju je zavisnost od stranih komponenti. U vođenim raketama Tornado-S otkriveni su kineski i zapadni čipovi i elektronske komponente koje nisu prvobitno namenjene vojnoj upotrebi. To uključuje različite čipove, konektore i kondenzatore koji nisu dostupni u Rusiji. Prisustvo ovih komponenti ukazuje na tehnološke izazove sa kojima se suočava ruska vojna industrija u pogledu samodovoljnosti i proizvodnje visokotehnološkog naoružanja.

Iako su ruski vojni izvori optimistično prikazivali povećanje proizvodnje vođenih raketa za Tornado-S, realne brojke pokazuju relativno skromne rezultate u poređenju sa predviđenim kapacitetima. Ovo, zajedno sa zavisnošću od stranih komponenti, odražava kompleksnost i izazove u modernizaciji i održavanju visokotehnološkog vojnog arsenala u Rusiji, tako da postignuti rezultati nisu za podsmehivanje, nego naprotiv.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Ma svi znamo da Rusi za izvoz što se oružja tiče, imaju jedino lopate.

Nego šta kažete na ovo testiranje Minuteman 3 rakete po drugi put u tjedan dana uz naslove da joj od SAD do Moskve treba "samo" 30 min? Wink naravno sve uz odobravanje i oduševljenje, ali ako netko sa ru strane spomene nuklearno oružje ili doktrinu, to je ratno huškanje i prijetnje koje izazivaju bijes, užas i nesvjesticu.



offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

Napisano: 06 Jun 2024 18:31

jammedrudder ::...
Rusi imaju Azart digitalne stanice ali one (kao i americke, nemacke ili bilo koje druge digitalne i vojne stanice) zahtevaju odredjenu logistiku. Programiranje kanala, enkripcije, koriscenja gps/glonass prijemnika i obelezivaca, nivoa snage, opcija za daljinsko brisanje i deautentifikaciju uredjaja (ako padne u ruke neprijatelja) itd.

Imaju Azart, u praksi kao da ih nemaju. Uzasne probleme imaju sa tim radio stanicama. Potrazi malo, naci ces, i to ne na engleskom podrucju, nego medju samim Rusima. Znas sta se smatra za najbolji trofej? Zapadne RS.

Citat:
To su kompleksni sistemi koji koriste specijalne jedinice i koji se koriste prema specijalnoj nameni i vrsti zadatka.

Ako ti trebaju specijalne jedinice da uspesno koriste radio opremu, leta gospodnjeg 2024. mozes slobodno da raspustis vojsku i da ih oteras da cuvaju govecad, za bolje nisu.

Razlog zasto koriste Baofeng je prost - cela prica o standardizaciji radio opreme u VRF je... bukvalno propala, stare stanice nisu zamenjene, tenkovi i pesadija i dalje koriste razlicite stanice koje ne mogu medjusobno da komuniciraju. Azart, i kada ga ima ne radi kako treba. Stare RS su isto tako lako prisluskive kao i Baofeng, samo imaju po 5+kg umesto 500g.
I to je to. Kao i sve ostalo nabrojano, koriste ono sto mogu da nabave, ne zato sto je mega dobro, nego zato sto sto boljeg ili nemaju uopste ili nemaju u dovoljnim kolicinama.

Dopuna: 06 Jun 2024 18:36

ljubacv ::...
Iako su ruski vojni izvori optimistično prikazivali povećanje proizvodnje vođenih raketa za Tornado-S, realne brojke pokazuju relativno skromne rezultate u poređenju sa predviđenim kapacitetima. Ovo, zajedno sa zavisnošću od stranih komponenti, odražava kompleksnost i izazove u modernizaciji i održavanju visokotehnološkog vojnog arsenala u Rusiji, tako da postignuti rezultati nisu za podsmehivanje, nego naprotiv.


Niko se ne podsmeva vec pokusavam da objasnim ljudima koji misle da je u Rusiji cim zakopas iskoci Iskander ili Tornado-S sa 100 BK da ni o kakvom velikom izvozu tih sistema nema ni govora dok traje rat u Ukrajini.
Jedino sto je Rusija izvezla od 24.2.2022. je S-400 Indiji. Svi ostali izvozi su uglavnom obustavljeni.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

.<><><><><><>

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

https://t.me/i20028843/207472

Opet neko grupisanje tehnike, novinari okolo i vojnici

🚨💪🚨 Биће Новоросија, биће“.

Владлен Татарски🚨💪🚨

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2024
  • Poruke: 52

evidentan nedostatak oružja, municije i druge opreme, kao što su elektronski ometači, stavlja po meni Ukrajinu sve više iza na strateškom i taktičkom nivou sa svakim danom rata. ruske trupe su sada u stanju da ometaju zapadne, elektronski kontrolisane artiljerijske granate ili rakete Himars na konačnom prilazu i odvrate ih od cilja. to dovodi do znatno nižih stopa udara nego na početku rata.

zapad bi stoga "morao" Ukrajini da obezbedi sisteme koji su imuni na elektronske smetnje. ali teško da ima takvo oružje jer nikada nije imao posla sa vojno ravnopravnim protivnikom u proteklih 25 godina. Talibani u Avganistanu nisu imali ometače protiv artiljerijskih granata.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2011
  • Poruke: 741
  • Gde živiš: Bratislava

@bojank

Ja da sam Rus, posle tvog komentara, momentalno bih se predao, potpisao kapitulaciju i potom se samoubio...

Zaista, cijenim te kao kolegu sa koliko-toliko uravnoteženim komentarima, ali brate, nekad zaista pretjeraš...

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

Opet pokusaj Terni, valjda ce sad proci uspesno.
Rece @Denaya onda da misli da su neke trupe odavde prebacene na Harkov




Источно од села наше трупе су постигле запажене успехе и заузеле су неколико непријатељских положаја
Наше јединице су се приближиле насељу.
Напредујте до дубине од 1,5 км

https://t.me/i20028843/207481

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

cer ::@bojank
...
Zato, bilo bi dobro da potkrepis te svoje tvrdnje malo konkretnijim brojevima (npr. proizvodili su 10 vodjenih raketa za Tornado S pre rata, a sad prozivode 20). Slazem se da su ruske tvrdnje o visestrukom povecanju proizvodnje bilo cega deplasirane ako ne znamo pocetne brojeve u apsolutnom iznosu.

Rekao sam da postoji na internetu. Ako te bas zanima nadji. Nije mi forum posao, a nisi mi ti sef da na svakih 6 meseci trazim iste stvari zato sto se pojavio neko nov. Dalje, cak i kada nema direktnih podataka (a za mnogo stvari ima) broj se moze proceniti. Pogledaj post od @ljubacv gore.

Citat:
...Zbog poboljsanja kvaliteta diskusije na forumu nema potrebe pribegavati "trust me, bro" principu na osnovu nekih indirektnih dokaza, vec izadji sa konkretnim brojevima ako poznajes materiju.


Brojeve za razne stvari sam iznosio. Za neke nemam, ali mi je dovoljno da se setim price o 3 miliona uniformi kojije ne postoje, opremljenosti pesadinaca sa ON, opremljenost sistemima nocnog osmatranja itd, da vidim da ne ide bas se po planu. Procitaj sta je korisnik Faki_Valjevo napisao o nekoj ruskoj opremi i o recimo tome koliko je tesko naci dobar slem. Malo batali Zvezdu i "sve ide po planu".

Sto se tice "trust me bro", postoji razlika izmedju toga kada kuka neko ko ratuje i toga kada pise neki analiticar. Drugo moze da bude i ovako i onako, zavisno od toga koga favorizuje, a onaj na frontu ako pise da fali svega i svacega i da pola toga sto ima ne valja je vec znatno autenticnija stvar.

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2023
  • Poruke: 67
  • Gde živiš: Lekino/Pašino Brdo

Пошто нико не зна прецизно где су руске црвене линије, јасно је да запад активно ради на томе да их постепено пронађе и прегази (метод сецкања саламе) јер после сваке додатне ескалације ликују како су ескалирали и доказали да Руси блефирају. Мени то делује као неминовност ако се овај тренд настави, и ако Руси не буду у стању да надокнаде оштећене или уништене војне ефективе, сигурно неће чекати да остану сасвим без ПВО одбране, радара итд. Недавно је неко овде поставио чланак са CNN-a где Адам Кинсингер један од тврдолинијашких коментатора врло самоуверено ликује и тражи да се иде још јаче у ескалацију, јер "Руси очигледно блефирају".
То ће неминовно довести до контра-удара са циљем кредибилног одвраћања, јер само декларативно одвраћање очигледно нема ефекта. Неће се много марити за правила о којима се бистри овде неколико страница "да ли су међународне воде или нису".
Све то ако се овај тренд настави, ако не дође до неких значајних промена.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 455 korisnika na forumu :: 19 registrovanih, 1 sakriven i 435 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ArchaBasha, cenejac111, darkangel, DejanSt, dragoljub11987, Fog of War, Hans Gajger, kybonacci, laki_bb, m0nstrum_, M1los, milan.vukovic, nemkea71, NoOneEver Dreams, pein, Romibrat, tacija, Username1000, šumar bk2