Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1462

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5843

bojank ::
Sto se tice izvidjanja, Huti koriste najbolje sredstvo izvidjanje danas. Google Earth.



Zašto?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Avg 2022
  • Poruke: 237

Kujo Kriještorac ::Пошто нико не зна прецизно где су руске црвене линије, јасно је да запад активно ради на томе да их постепено пронађе и прегази (метод сецкања саламе) јер после сваке додатне ескалације ликују како су ескалирали и доказали да Руси блефирају. Мени то делује као неминовност ако се овај тренд настави, и ако Руси не буду у стању да надокнаде оштећене или уништене војне ефективе, сигурно неће чекати да остану сасвим без ПВО одбране, радара итд. Недавно је неко овде поставио чланак са CNN-a где Адам Кинсингер један од тврдолинијашких коментатора врло самоуверено ликује и тражи да се иде још јаче у ескалацију, јер "Руси очигледно блефирају".
То ће неминовно довести до контра-удара са циљем кредибилног одвраћања, јер само декларативно одвраћање очигледно нема ефекта. Неће се много марити за правила о којима се бистри овде неколико страница "да ли су међународне воде или нису".
Све то ако се овај тренд настави, ако не дође до неких значајних промена.


Svako zna gdje je ruska crvena linija (samo jedna) jer to oni stalno ponavljaju (a ja ovdje)

Evo jos jednom.
Zabranjeno je drzavama da zvanicno uzmu ucesce u ovom sukobu. A ta zabrana se sastojo od:

1. Narusavanje "no fly" zone iznad Ukrajine i njenih teritorijalnih voda.
Ako se to desi, Rusi ce da ih ruse a zadrzavaju pravo da gadjaju aerodrome odakle su poletjeli (sto moze biti "casus belli")
2. Lansiranje raketa sa teritorije druge drzave. Bice uzvraceno raketiranje na tu drzavu (ponovo "casus belli")
3. Ulazak zvanicnih trupa neke drzave u Ukrajinu. Oni ce bit legitiman cilj (sto je normalno) a moguce je i raketiranje kasarne iz koje su krenuli (ponovo "casus belli")

Ono sto nije crvena linija
a. Finansijsko pomaganje drzavi u ratu
b. Prodavanje oruzja toj istoj drzavi
c. Pravo te drzave u ratu da koristi kupljeno/donirano oruzje kako hoce

Ni Putin ni Medvedev nisu proglasili tacku c. kao crvenu liniju ("casus belli").
Medvedev je ponovio tacku 2. a Putin je naglasio kakve mogu biti posljedice tacke c.

Ukratko, pozdravite se sa bazama u Siriji i Iraku, a moguce je da Tel Aviv dobije koju raketu nazad kad bombarduje Bagdad

p.s.
Ima jos jedna zabrana koja izgleda posebno bezobrazna.
Ukrajini je zabranjeno da pozove druge drzave da svojim trupama udju u Ukrajininu kao sto je Sirija pozvala Rusiju.
Razlog zasto Rusija ovo moze da uradi je cinjenica da je ova naci vlast u Kijevu dosla na vlast pucem, nasilno, dok je Asad legalno izabrani predsjednik.



offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 87

Sve to sto si napisao pije vodu i itekako se razmatra u mirnodopskim uslovima, ali kad ti gori pod nogama i kad imas realnu opasnost da ti sutra jedinicama fali i granata i tog X proizvoda, tada radi krizni menadzment koji se ne oslonja previse na ekonomske zakonitosti, logiku, troskove itd, nego na trenutno resavanje urgentnih problema, pa makar to kostalo i mnogo vise nego sto kosta u mirnodopskim uslovima, jer ako sad to ne resis, stvaras realnu opasnost da taj problem preraste u mnogo veci problem, a mnogo veci problem je drmanje temelja same drzave. Jednom im se desio Vagner pohod na Moskvu, ne bi jos jednom da to dozive.

Hocu da kazem da se u gorucim vremenima ne razmislja previse ekonomski racionalno u materijalnom smislu nego krpis rupe sa onim sa cime u tom momentu raspolazes pa sta kosta da kosta.

Sto se tice drugog dela pitanja, ono sto sam ja cuo a to je da se vodi racuna da se barem vecina novoizgradjenih proizvodnih kapaciteta sutra vrlo lako moze prebaciti na neku vrstu civilne proizvodnje kad ovo jednom prodje. Odnosno da nemaju hladnoratovske namere , a to je da narod sutra ceka u redovima sa bonovima u ruci, kao nekad, ali zato da imaju 10 hiljada parkiranih Armata.

Zato je i doveden ekonomista, a Sojgu "penzionisan", ali ni taj ekonomista nece reci "Hej 1000 cirkona me kosta previse, gasi proizvodnju" ne, nego ce sagledati stanje, a to im je sad najbitnije da znaju sa cime raspolazu, sta mogu i u kom vremenskom roku proizvesti, gde treba i koliko uloziti, dovesti u red tamo gde curi itd itd.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Milos1977 ::

Da li se zna koliko se zivot vratio u grad Herson posle povlacenje Rusa? Ipak su tamo Rusi bili dosta zauzeli daleko ozbiljnije i duze nego Harkov. Pretpostavljam da je grad manje vise praan sto se civila tice. POvratiti ga bi znacilo mnogo vise ako je Odesa u ikakvim daljim buducim planovima. Sa obzirom na kontrolu Crnog mora koju Rusi nece imati dogod ne zauzmu celu obalu, to mozda i jeste prioritet.


Po ovom snimku deluje dosta zapušteno i prazno.....

https://t.me/zoka200/24455

Ovako teče mobilizacija......

https://t.me/zoka200/24493

offline
  • Pridružio: 26 Dec 2022
  • Poruke: 22

Posetilac1 ::Kolega jammedrudder se očito mnogo bolje razume u radio stanice od kolege Bojana.
I detaljno je obrazložio svoj stav. Bio je dosta ubedljiviji od kolege Bojana.


Time se bavim ceo zivot. To mi je i pasija i profesija. Ne mogu da komentarisem nista o Tornado S raketama i o tome odakle dolaze jer o tome ne znam nista...

offline
  • yrraf  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2553
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Kod Rusa ima dosta problema i to se videli još odavno, avijacija nije dovoljno modernizovana ni u pogledu aparata ni u pogledu novih tipova raketa i pre svega v-z naoružanja, ni u pogledu taktike i "suzbijanja" protivničke PVO. O dronovima i ovom čekanju rata da bi počeli da se time bave ne treba ni trošiti reči. Odavno je jasno da je i mornarica daleko od onoga gde treba da bude. Sem strateških podmornica sve ostalo je debelo zapostavljeno. Oklop je isto ostao nedovoljno modernizovan i svi novi programi koji su pokrenuti pre 10 godina i dalje stoje ili su u nultim serijama. Artiljerija je ostala kratkog dometa a i TOS-a i Smerča debelo nedostaje. Ovo su sve realni propusti i bili su vidljivi i pre početka rata. E sad, nemaju oni neograničen budžet i možda su naša očekivanja naprosto nerealna. Koja zapadna zemlja sem SAD ima 2-3000 tenkova ranga Armate, 500 savremenih haubica 155mm L52 i sl? I povrh svega ko to sve ima da sam proizvodi? Ogroman je to poduhvat. Prioritet je očigledno dat PVO sistemima, dugometnom vođenom oružju, ja bih rekao da je i borbenih helikoptera bilo u dovoljnim količinama i zadovoljavajućem kvalitetu, održao se paritet u strateškim sistemima odvraćanja, dosta je ulagano u sisteme ometanja, ali je sve ostalo gore pobrojano ostalo tanko. Da li se moglo bolje ne znam. Kvalitetnije se moglo sigurno ali nisam siguran da bi bolje prošli da su za iste pare rat dočekali sa mnogo manje, mnogo kvalitetnije tehnike. I taj koncept opremanja se maestralno raspao pred našim očima u ovom sukobu. Potrebno je juriti balans. Krajnji rezultat će pokazati da li su dobro procenili. Nedostatak čizama može biti samo kavašluk neorganizovanost, ako država može da plaća vojnika 3000 evra da ispali više krstarećih raketa nego ceo NATO otkad postoji i proizvodi 3000000 granata 152mm godišnje, onda je trošak para čizama na 3-4 meseca toliko mali i beznačajan da ne vidim ni naročitu sreću u muljanju sa tako banalnim i jeftinim stvarima.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7141

Pa nekad je i kubanska vojska imala 200.000 ljudi, fregate, podmornice, avio - pukove keceva i 23trojki, a u zadnjem momentu su stigle i 29ke.
Od 1990 dolazi do enormnog smanjivanja oruzanih snaga, narocito rezervnog sastava. Enormno je smanjena i proizvodna baza u bivsem SSSR. Tako da za ovaj obim rata sigurno nije lako obezbjediti sredstva.
Slozio bih se sa Babrogom oko cizama. Potrebne su mada dobar dio personala zaista moze da funkcionise taman u lakoj civilnoj obuci, a kada je sezona kisa gumene cizme su neuporedivo korisnije od klasicnih vojnickih. Ali vojnicke su vojnicke i moraju se imati mada ne bi me cudilo da ih je "papucar" negdje ustekao, a da je u papucama jer mu je lakse.
Pri tome, nije lako biti smislen u sakupljanju ratnih rezervi, narocito danas kada stvari brzo zastarjevaju. A sto su ratne rezerve kolicinski vece to moraju biti jednostavnije. Pa to lako postane neupotrebljivo posle izvjesnog vremena. Sredstva balisticke zastite imaju i rok trajanja kao i municije odnosno stvari sa barutom i eksplozivom. Cak i one zastitne maske moraju da mijenjaju filtere.
Mada od 2014 imali su vremena da se spreme za ovo u Ukrajini. A opet moguce je i da njima u Moskvi nije padalo na pamet da ce do ovoga uopste doci i da ce biti ovolikog obima mada tesko mi je da povjerujem u to. Rusija je morala da sprema snage za invaziju Ukrajine u svako doba, maltene od sticanja ukrajinske nezavisnosti. I ne samo to, paralelno sa spremanjem vojske za invaziju Ukrajine morali su biti spremni dijelom snaga i za intervenciju bilo na Kavkazu, bilo na Baltiku. Jer tamo te regije lako mogu simultano da planu.
No sve je ovo neke tamo 2010 izgledalo tako daleko. Mada i ta Rusija je 1998 bila u bankrotu. Ali stoji da Rusija ima sopstvene sirovine, besplatnu energiju, jeftinu radnu snagu, industrijsku tradiciju. I taj Baofeng bi mogao biti neka ruska marka, ne vidim da bi bio nesto skuplju od kineskog.
I naravno za neku komunikaciju odeljenje - vod i te stvari taman je Baofeng dovoljan. Na kraju krajeva ovaj rat je i pokrenuo mnoge ruske regione koji su do sada bili zaboravljeni i ostavljeni u sovjetsku proslost sa aktiviranjem proizvodnje po potrebi rata sa Ukrajinom.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

bojank ::Napisano: 06 Jun 2024 18:31

Niko se ne podsmeva vec pokusavam da objasnim ljudima koji misle da je u Rusiji cim zakopas iskoci Iskander ili Tornado-S sa 100 BK da ni o kakvom velikom izvozu tih sistema nema ni govora dok traje rat u Ukrajini.
Jedino sto je Rusija izvezla od 24.2.2022. je S-400 Indiji. Svi ostali izvozi su uglavnom obustavljeni.


Uvaženi kolega, doslovce sam napisao :
"Iako su ruski vojni izvori optimistično prikazivali povećanje proizvodnje vođenih raketa za Tornado-S, realne brojke pokazuju relativno skromne rezultate u poređenju sa predviđenim kapacitetima. Ovo, zajedno sa zavisnošću od stranih komponenti, odražava kompleksnost i izazove u modernizaciji i održavanju visokotehnološkog vojnog arsenala u Rusiji, tako da postignuti rezultati nisu za podsmehivanje, nego naprotiv."

Nikakav IZVOZ nisam pominjao može biti samo IZAZOV..

Realno je priče o nedostatku opreme i osnovnih potrepština u vojsci, čak i u modernim konfliktima, nisu neobične. To pnekad uključuje i smešne situacije, kao što su nedostatak toalet papira ili mleka za čaj. Ove priče često ilustruju svakodnevne izazove sa kojima se suočavaju vojnici na terenu, bez obzira na napredak tehnologije i logistike.

Na primer, tokom ratovanja u Avganistanu, često su postojali izveštaji o vojnicima koji se suočavaju sa nestašicom osnovnih potrepština poput toalet papira. Logistički problemi, složeni tereni i neprijateljske aktivnosti mogu značajno otežati dostavu ovih osnovnih potrepština na prve linije fronta. Slično tome, britanski vojnici u Iraku su se žalili na nedostatak mleka, koje im je bilo potrebno za njihov tradicionalni "čaj u pet". Ovaj nedostatak je "delovao vrlo demoralizirajuće", s obzirom na važnost ovog rituala u britanskoj kulturi.

Ove priče podsećaju na činjenicu da, bez obzira na sofisticiranost modernih vojnih operacija, ljudski faktori i osnovne potrebe često mogu biti odlučujući za moral i svakodnevni život vojnika. Logistika je izuzetno složen deo vojnih operacija i može biti podložna mnogim izazovima, od prirodnih prepreka do neprijateljskih aktivnosti. Upravo zbog toga, vojne jedinice moraju biti fleksibilne i snalažljive u suočavanju sa ovim problemima.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7141

yrraf ::Kod Rusa ima dosta problema i to se videli još odavno, avijacija nije dovoljno modernizovana ni u pogledu aparata ni u pogledu novih tipova raketa i pre svega v-z naoružanja, ni u pogledu taktike i "suzbijanja" protivničke PVO. O dronovima i ovom čekanju rata da bi počeli da se time bave ne treba ni trošiti reči. Odavno je jasno da je i mornarica daleko od onoga gde treba da bude. Sem strateških podmornica sve ostalo je debelo zapostavljeno. Oklop je isto ostao nedovoljno modernizovan i svi novi programi koji su pokrenuti pre 10 godina i dalje stoje ili su u nultim serijama. Artiljerija je ostala kratkog dometa a i TOS-a i Smerča debelo nedostaje. Ovo su sve realni propusti i bili su vidljivi i pre početka rata. E sad, nemaju oni neograničen budžet i možda su naša očekivanja naprosto nerealna. Koja zapadna zemlja sem SAD ima 2-3000 tenkova ranga Armate, 500 savremenih haubica 155mm L52 i sl? I povrh svega ko to sve ima da sam proizvodi? Ogroman je to poduhvat. Prioritet je očigledno dat PVO sistemima, dugometnom vođenom oružju, ja bih rekao da je i borbenih helikoptera bilo u dovoljnim količinama i zadovoljavajućem kvalitetu, održao se paritet u strateškim sistemima odvraćanja, dosta je ulagano u sisteme ometanja, ali je sve ostalo gore pobrojano ostalo tanko. Da li se moglo bolje ne znam. Kvalitetnije se moglo sigurno ali nisam siguran da bi bolje prošli da su za iste pare rat dočekali sa mnogo manje, mnogo kvalitetnije tehnike. I taj koncept opremanja se maestralno raspao pred našim očima u ovom sukobu. Potrebno je juriti balans. Krajnji rezultat će pokazati da li su dobro procenili. Nedostatak čizama može biti samo kavašluk neorganizovanost, ako država može da plaća vojnika 3000 evra da ispali više krstarećih raketa nego ceo NATO otkad postoji i proizvodi 3000000 granata 152mm godišnje, onda je trošak para čizama na 3-4 meseca toliko mali i beznačajan da ne vidim ni naročitu sreću u muljanju sa tako banalnim i jeftinim stvarima.

Juzna Koreja je jedini ostatak Hladnog rata. Zajedno sa svojim sjevernim bratom odnosno uslovljena njime. Vojnoindustrijska baza, vojni rok, masivnost aktivne vojske, milioni artiljerijskih granata u rezervi + cijevi. Cak u Mornarici imaju citav niz projekata pa ove stvari u avijaciji. Njihov Dzavelin je za trecinu, pa neka je i za polovinu jeftiniji od originalnog Dzavelina.
Sa druge strane kod Rusa mnogo projekata ali kao da su uvijek cekali na nekakvog ko - sponzora projekta da bi u isti i sami usli. Dosta novijeg naoruzanja kod Rusa pogurano je narudzbama UAE, Indusa i ostalih.
A za suzbijanje protivnicke PVO treba mnogo, jos je ova PVO najbolje sto Zapad ima, a Zapad se ulagao u ove projekte.
I naravno oklop. Vjerujem da sa sovjetskim nasledjem nije lako proizvoditi nove stvari. Pored BMP 3, T64/80 ili pak T 72 sa mid life update tesko je znati koliko treba novih T 90 i Armata.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

Napisano: 06 Jun 2024 22:03

mercedesamg ::
Zašto?

Zbog precizne i instant lokacije u koordinatnom sistemu svakog potrebnog objekta. Nekada davno su takvi podaci (topografske karte) cesto bile nedostupne civilima. Danas su na izvolite.

Dopuna: 06 Jun 2024 22:06

ljubacv ::...
Nikakav IZVOZ nisam pominjao može biti samo IZAZOV....

Nisi, ali cela prica pocinje od necijih mastarija da ce Rusi da salju Hutima Iskandere, Tornadoe i Kalibre. Sto je apsolutna glupost, jer im cela ta produkcija, kolika god da je treba.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 472 korisnika na forumu :: 14 registrovanih, 1 sakriven i 457 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, cikadeda, DejanCG, dragoljub11987, laki_bb, mačković, milan.vukovic, milenko crazy north, nemkea71, pein, tacija, Username1000, VJ, šumar bk2