Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1463

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Tandrkalo ::
Zato je i doveden ekonomista, a Sojgu "penzionisan", ali ni taj ekonomista nece reci "Hej 1000 cirkona me kosta previse, gasi proizvodnju" ne, nego ce sagledati stanje, a to im je sad najbitnije da znaju sa cime raspolazu, sta mogu i u kom vremenskom roku proizvesti, gde treba i koliko uloziti, dovesti u red tamo gde curi itd itd.


Tako je. Da ne trazim sad linkove, po sjecanju, Putin je naglasio da je jedini nacin da se pobijedi u ovakvom ratu da se uvijek bude jedan korak ispred protivnika u tehnologiji.

Zato je Belousov doveden. Da rastrese i razmrda namjensku. Da ih pogura preko tehnoloske granice. Da ih istjera iz komfora u koji ih je dovelo zadnjih petnaest godina stalnog rasta i analogov njet. Mislim da njegov dolazak nema toloko veze sa lovom i trosenjem, koliko sa efikasnom upotrebom alocirane love.

Inace, Belousoov je licno nadgledao razvoj Lanceta prije nego sto je postavljen za ministra odbrane, ako se dobro sjecam sta sam citao kad je postavljen.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7141

Nije samo stvar u logistici. Afganistan je kod Sovjeta mijenjao uniformu, sto bi rekla ona gospodja - doktorka slojevitu, pa cizme, pa se pojavio skorbut zbog konzervirane hrane, pa problemi sa pitkom vodom i higijenom, pa dooklopljavanje T 62 i BMP 2 u verziji D, pa potpuna neadekvatnost BMD vozila, pa radionicki prepravljen BTR sa laserskim obiljezivacem sa rashodovanog Su 25 za koga su mudze raspisali posebnu nagradu jer je mnogo znacio u navodjenju avijacije.
Tu su bile i muke oko upravljanja jedinicama na ispresijecanom terenu, pa sa radio opremom. I kako sami Rusi kazu posle rata sve je zaboravljeno.
A onda je dosla Cecenija...
A opet ogroman je to sistem za brzo uvodjenje promijena, a nije svako SAD da svoj budzet moze da prebije i na ostatak svijeta.



offline
  • Pridružio: 05 Mar 2023
  • Poruke: 67
  • Gde živiš: Lekino/Pašino Brdo

Tvrtko I ::

Svako zna gdje je ruska crvena linija (samo jedna) jer to oni stalno ponavljaju (a ja ovdje)

Evo jos jednom.
Zabranjeno je drzavama da zvanicno uzmu ucesce u ovom sukobu. A ta zabrana se sastojo od:

1. Narusavanje "no fly" zone iznad Ukrajine i njenih teritorijalnih voda.
Ako se to desi, Rusi ce da ih ruse a zadrzavaju pravo da gadjaju aerodrome odakle su poletjeli (sto moze biti "casus belli")
2. Lansiranje raketa sa teritorije druge drzave. Bice uzvraceno raketiranje na tu drzavu (ponovo "casus belli")
3. Ulazak zvanicnih trupa neke drzave u Ukrajinu. Oni ce bit legitiman cilj (sto je normalno) a moguce je i raketiranje kasarne iz koje su krenuli (ponovo "casus belli")

Ono sto nije crvena linija
a. Finansijsko pomaganje drzavi u ratu
b. Prodavanje oruzja toj istoj drzavi
c. Pravo te drzave u ratu da koristi kupljeno/donirano oruzje kako hoce

Ni Putin ni Medvedev nisu proglasili tacku c. kao crvenu liniju ("casus belli").
Medvedev je ponovio tacku 2. a Putin je naglasio kakve mogu biti posljedice tacke c.

Ukratko, pozdravite se sa bazama u Siriji i Iraku, a moguce je da Tel Aviv dobije koju raketu nazad kad bombarduje Bagdad

p.s.
Ima jos jedna zabrana koja izgleda posebno bezobrazna.
Ukrajini je zabranjeno da pozove druge drzave da svojim trupama udju u Ukrajininu kao sto je Sirija pozvala Rusiju.
Razlog zasto Rusija ovo moze da uradi je cinjenica da je ova naci vlast u Kijevu dosla na vlast pucem, nasilno, dok je Asad legalno izabrani predsjednik.


Уопште не бих тако догматски гледао на ствари, недавно сам гледао негде Миршајмера да од прилике најављује слично, да ако крварење Руса буде теже подношљиво, да ће у једном моменту уследити удар који има за циљ кредибилно одвраћање. Ја не знам од куда таква убеђеност чак и на овом форуму да се Руси смртно боје било какве ескалације и да су спремни вазда да примају шамаре, а да се запад не боји? То по мени нема никаквог смисла, уопште не верујем у бескајну храброст и одлучност запада ако се заиста суоче са отвореним ратом са нуклеарном силом. Американци и Енглези су познати као risk taker-и и заиста су спремни да се коцкају и рачунају да ће други први попустити, али кад се стварно суоче са ситуацијом или-или, уопште не верујем да су тако чврсти каквим се представљају. Моје скромно мишљење.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5843

Citat:Ланцет удар на још један Су-25 Оружаних снага Украјине на аеродрому Долгинцево у Дњепропетровској области.

Нажалост, није било могуће постићи уништење бочне стране - дрон је погођен у близини прамца јуришника, пославши га на поправку. Видео: @вархисториалцонафтер


https://t.me/milinfolive/123515

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7201

Svasta se procitalo na zadnjh par strana. Nemoguce je u ovakvom ratu pricati o svemu u konkretnim brojkama, ali ne treba sve mistifikovati. Rusija je imala problema, sad ih resava kako zna i ume. Rat je ogroman i uzima svoj danak. Ako citav Zapad nesto ne moze da postigne, sad je sramota reci da Rusija ne moze nesto drugo? Ipak je to samo navijanje.
Baofeng je iznudjeno resenje a ne najbolja stvar posle tople vode, zna se ko je uzeo pare da obezbedi opremu mnogo pre rata pa je drpio. Uhapsili su ga ali to je sto je.
A prica o standardizaciji komunikacione opreme... Enigma i ono o cemu ocigledno prica Bojan su nebo i zemlja.
Za S. Koreju nije bilo pitanje para i ekoonomije vec uopste mogucnosti da se sad i odmah povecaju kapaciteti proizvodnje municije. Iznudjeno resenje.

Ako nije zapad sramota da bukvalno grabulja po svetu, zasto je sramota reci da je obim potreba ovakvog rata iznenadio i Rusiju. Pa 300 milijardi dolara u kesu im ostalo van drzave.... Desava se, ne mora se apriori braniti sta rade jedni ili drugi.

Jedne SAD pa angazovale tursku firmu da im napravi pogon za 155mm.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

yrraf ::Kod Rusa ima dosta problema i to se videli još odavno, avijacija nije dovoljno modernizovana ni u pogledu aparata ni u pogledu novih tipova raketa i pre svega v-z naoružanja, ni u pogledu taktike i "suzbijanja" protivničke PVO. O dronovima i ovom čekanju rata da bi počeli da se time bave ne treba ni trošiti reči. Odavno je jasno da je i mornarica daleko od onoga gde treba da bude. Sem strateških podmornica sve ostalo je debelo zapostavljeno. Oklop je isto ostao nedovoljno modernizovan i svi novi programi koji su pokrenuti pre 10 godina i dalje stoje ili su u nultim serijama. Artiljerija je ostala kratkog dometa a i TOS-a i Smerča debelo nedostaje. Ovo su sve realni propusti i bili su vidljivi i pre početka rata. E sad, nemaju oni neograničen budžet i možda su naša očekivanja naprosto nerealna. Koja zapadna zemlja sem SAD ima 2-3000 tenkova ranga Armate, 500 savremenih haubica 155mm L52 i sl? I povrh svega ko to sve ima da sam proizvodi? Ogroman je to poduhvat.
Sve to stoji. Ipak, ima tu još materijala za analizu. Koliki je životni vek jedne klase oružja? A koliki pojedinih generacija unutar iste klase? Koliko je vremena potrebno da se taktike prilagode novim generacijama i klasama? Na kraju, koliki je životni vek jedne doktrine? Ovim aludiram na Simpkinove pedesetogodišnje cikluse. Sve i da tih 30 do 50 godina koje on navodi i nisu dobra procena, ili ne važi uvek, opet ostaje činjenica da ciklusi postoje. Doktrina je uslovljena okolnostima, potrebama, mogućnostima i sredstvima na raspolaganju. I obrnuto, potrebe, mogućnosti, i sredstva na raspolaganju oblikovani su doktrinom. Tu postoji nekakva ciklična uzročno-posledična veza, povratna sprega.

Nema te vlade na svetu koja je u stanju da u kratkom roku finansira drastičnu promenu doktrine. Nema te vojske na svetu koja u kratkom roku može naučiti da pravilno koristi i upotrebi revolucionarno novu opremu. To je evolutivni proces, ne može biti drugačiji.

Rusi su se našli u situaciji da moraju ratovati u uslovima i okolnostima dosta drugačijim nego u sovjetsko doba. Sa relativno novom doktrinom ali sa tehnikom i sistemima iz sovjetskog doba. Nije da su ovo dočekali skroz nespremni, realnije je da nisu ni mogli biti spremni za samo dvadeset godina priprema. Sad će neko reći "eeeej, dvadeset godina, kako nije dovoljno?". Eto, nije.
Pogledajmo i Amerikance. Nisu ni oni bogznašta uradili za tih dvadeset - trideset godina. Ok, uveli su i usavršili stealth avione. Ali ispade da glavno unapređenje nije toliko u stealth osobinama koliko u komunikacijama i senzorima. Stalno su usavršavali i svoj oklop. Ali ispade da jači top i jača zaštita ne donose prednost koliko opet senzori i komunikacija.
Na istim su mukama i jedni i drugi. Dok su razvijali sve preciznije rakete i artiljerijsku municiju, pojaviše se jeftini dronovi koji prave isti efekat sa manje para (što nikako ne znači da sad treba artiljeriju baciti u đubre). To su samo neki od primera. A meni se čini da je doktrinarni nivo važniji od svega. Prilagođavanje doktrine novim okolnostima bilo bi mučno i sa novijom opremom isto kao i sa starijom (iste klase). Iz tog ugla gledano, možda odluka da se ne preteruje sa gomilanjem opreme i nije tako loša. U uslovima ratova koji tek predstoje, mnogo toga bilo bi zastarelo i pre nego što bi izašlo sa proizvodnih traka. Ne znam, možda je i Armata dobar primer. Možda i ne treba imati ih previše. Možda će pare biti bolje utrošene na neke sasvim nove i potpuno drugačije sisteme.

Opet, ništa od već postojećeg neće biti odbačeno. Jednostavno će odslužiti do svog kraja. A proizvodnja, taktika upotrebe i obuka (učenje) svega što sledi iz novih doktrina definisaće tehniku za naredni ciklus. I čini mi se da zapad, uprkos sjajnoj i bajnoj tehnologiji, ipak trenutno zaostaje u tim promenama u odnosu na Ruse. A naročito u odnosu na Kineze.

offline
  • amstel  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 13 Maj 2012
  • Poruke: 2557
  • Gde živiš: Hiljadu milja od topolivnice

stegonosa ::...iznenadio i Rusiju. Pa 300 milijardi dolara u kešu im ostalo van države.... Dešava se.....

Не би се десило,да су то паре политичара,а не државне!

Видело се деведесетих,на нашој грбачи(На жалост),шта се дешава,кад држиш паре и злато у страним банкама.Мој покојни деда коментарисао држање пара у банци зарад камате и раста улога:"Само она мушка ствар расте у туђим рукама,а све остало може да нестане"!

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 126

Samo da se dodam na temu papuca, hahaha nije poenta jel ti muka od cizmi to svakako jeste poenta je da li mozes da se prebacis u papuce a da te neko ne kazni...na frontu sigurno moze

Kroks ne dirajte...za prolece leto ...nema bolje ...ja nekada i zimi prosetam psa ...

Bitnije pitanje je zar su rusi toliko staticni u pozadini zbog nedostatka cevi kod Ukrosa ili posle dve godine jebes cizme ...neko uvek pogine pa ih skines sa nekoga

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Srle993 ::https://t.me/i20028843/207472

Opet neko grupisanje tehnike, novinari okolo i vojnici

🚨💪🚨 Биће Новоросија, биће“.

Владлен Татарски🚨💪🚨


Čovjek je mrtav već godinu i dva mjeseca. Video je vjerojatno jako star. Poanta je u poruci (tadašnjoj).

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5843

Citat:Термовизијски нишански систем "Кречет"

грбови, ваши БЕЦ су 3,14 да

@лабппсх







https://t.me/labppsh/1220


Citat:Готови серијски нишански термовизијски системи ЛПК-101 „Кречет“ за борбу против непријатељског МБЕЦ-а.

Развијен за руску морнарицу.

@лабппсх



https://t.me/labppsh/1210

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 438 korisnika na forumu :: 18 registrovanih, 2 sakrivenih i 418 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ArchaBasha, cenejac111, darkangel, DejanSt, dragoljub11987, Fog of War, kybonacci, Litostroton, m0nstrum_, milan.vukovic, milenko crazy north, moldway, Nemanja.M, nextyamb, pein, Romibrat, zg, šumar bk2