Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1530

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 314

Posto nisam vijno potkovan, mogu reci kako bi jedino moguce ixgledao ruski poraz . On bi primarno bio da sankcije ubitacno deliju na rusku ekonomiju, da ekonomski a potom i drustveni razlozi bufu takvi da Rusija zbog nezadovoljstva naroda mora da prekine rat. Jasno zapad igra na istu kartu kao i u blokovskom nadmetanju NATO i Varsavskog pakta kada SSSR nije iz ekonomskih razloga mogao da prati trku u naoruzanju sa SAD. I I desilo se sto se desilo.
Ali ocito svet tada i sada nije isti. Mislim da su sve velike zemlje Rusija Kina Indija i druge lepo izucile i razumele kako Amerika funkcionise u svetu , tokom agresije NATOa naSrbiju. Siguran sam da su preispitale svoje vojne doktrine i ukapirale da se Americi mogu odupreti jedino ako imaju vojni odgovor za odvracanje.
Ajde i ovo da kazem Kina ce manje ili vise javno podrzavati i pomoci Rusiji jer zna ako Rusiju u ovom sukobu slome, da je onda ili ona ili prvo Iran pa onda Kina na redu da se podcini Americi.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://x.com/GeromanAT/status/1801714024716915182

GP":Ruska vojska je ušla u istočni dio Maksimiljanovke, a također je proširila kontrolu južno od Georgijevke."

Odstupanje ukra se nastavlja. Sada se ne kaže više bežanija ili odstupanje na mnogo bolje pozicije ili taktičko povlačenje, sve ovo što posmatramo ovih sedmica sada se zove "elastična odbrana". Samo da ova elastika ukrom da ne pukne.



offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 315

Tajming Putinovog predloga je i jasna indicija sta mu je cilj. Par dana pre konferencije, na kojoj ce neke zemlje raspravljati o miru u Ukrajini. Svakako da je cilj da se obesmisli sama konferencija i zakljucci koji se tamo donesu.
Medjutim, ne bih potcenio ni cinjenicu da predlog moze imati jak uticaj na Ukro javno mnjenje. Nisam siguran da posle dve godine rata i ogromnih zrtava, mnostvo Ukrajinaca misli da navedene teritorije nisu vredne daljih zrtava i razaranja. Sad imaju jasno izrecene zahteve Rusije, sto do sada nekako i isu imali. Niko im ne brani ulazak u EU, sto verujem da bi brzo i dobili.
Kada se prica o ruskom uspehu ili neuspehu, pre svega trebamo jasno naznaciti to da su ti termini potpuno razliciti danas i u martu 2022. Danas bi po meni ovo sto je Putin naveo bila nedvosmislena pobeda Rusije, ali isto ovo i u martu 2022 bi bila pobeda. Dok recimo u decembru 2022 bi ovo bio poraz. Necu ulaziti u objasnjenja, pre svega jer bi morala biti jako opsirna, ali recimo da ima veze sa sopstvenim gubicima i stepenom zapadnog angazovanja.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33815

Za Babarogu Okrain 1921


Okrain 1918


RSFSR 1922


RSFSR 1924


RSFSR 1929

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 126

Kako trenutno stoje stvari , istok je uz Rusiju i dokle god je tako Rusi mogu ovako godinama, a sa svakom godinom su sve dalje od Evrope .... Rusi ce se okrenuti Kini i ako nista obim ce zaminiti vecu cenu koju su pravili u EU, prosto ne vidim kako ce zapad dobiti ista sem oljustiti Ukrajince toliko da nikome nece trebati to sto ostaje sem da se podeli.Ruska industrija u zamahu , Istok pomaze u svemu sto treba a uskoro ce poceti i razvlacenje Amerikanaca po delovima sveta, videli smo kako su prosli sa Hutima ... ne mogu nista ali nista da urade...Izraelci ne mogu Gazu da rese i usput prave genocid a neki su pisali kako ce da polupaju Irance ...how yes no.

Istok se pita i on je uz Rusiju ... game over za Amere...doduse njima nista nece faliti ali pitanje EU ostaje ... bice muzej ili raspad

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

Ruska "ponuda za mir" je sređivanje sopstvene savesti za ono što sledi. Da uvek mogu da kažu "Jesmo li nudili? Jesmo! E pa što niste prihvatili kad je bilo vreme?"
Ne očekuju Rusi da se bilo šta od toga čak ni razmotri, a kamoli prihvati.

Mene nažalost ova ruska retorika neodoljivo podseća na onu s' kraja 2021. kada su Rusi takođe apelovali da se napravi nekakav dogovor u vezi evropske bezbednosne arhitekture ali su takođe znali da do toga neće da dođe.

Kažem nažalost jer nam se sprema veliki evropski rat. Rusija nema više prostora da bude strpljiva, a glupi zapad ne kapira (ili makar evropa) da su Rusi krajnje ozbiljni i da će ih oduvati.

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

Ko ne vidi progresiju u ruskim zahtevima u proteklih 10 godina ili je slep ili je zlonameran.

Zahtevi:

- prvo smo imali autonomiju Donbasa (Krim je već bio defakto u Rusiji) - Minski dogovori;
- Zatim mart 2022. imamo zahtev za priznanje LNR i DNR kao nezavisnih država i Krima u sastavu Rusije;
- Sada imamo zahtev za priznanje Krima, LNR, DNR, Hersonske i Zaporožske oblasti u sastavu Rusije.

Sve ove zahteve su pratili različiti dodatni zahtevi u vidu vojne neutralnosti Ukrajine, povlačenja vojske sa određenih linija, smanjenja vojnog sastava Ukrajine itd.

Dakle očigledan je proces - izvolite našu ponudu, ako nećete, postupićemo tako da će sledeća ponuda biti gora po vas. Već tri puta se to desilo. I sva tri puta je čvrsto utemeljeno u pravnim aktima Ruske federacije. I tu se da primetiti progresija. Ovaj poslednji zahtev je utemeljen u ustavu RF, dok su prethodni bili utemeljeni u drugim pravnim aktima.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Mene samo zanima što Ameri nikako da spomenu kako to misle da naplate ratnu odštetu od Rusije, kada bi ona prethodno ekonomski morala da bude razorena, da bi bila poražena u ratu. To nikako da spomenu.
Nije ni Nemačka platila punu odštetu za WW2, za WW1 ne mogu da se setim.
Jel to plaćao iko od WW2, evo Irak je po PS izbačen iz Kuvajta, pa jel tražena i naplaćena odšteta?

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19746

bufanje ::Uz duzno postovanje fotke izgledaju kao da je neko prosuo naftu po pisti ... nema ostataka aviona... ok vidi se da je onaj hangar pogodjen.

Za tu fotku FB kaze da je nula bambija za Ukrajince.
Pa, kao i za Su-57, ko hoce da mu veruje moze, ko nece ne mora. Smile

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7141

Ben Roj ::Posto nisam vijno potkovan, mogu reci kako bi jedino moguce ixgledao ruski poraz . On bi primarno bio da sankcije ubitacno deliju na rusku ekonomiju, da ekonomski a potom i drustveni razlozi bufu takvi da Rusija zbog nezadovoljstva naroda mora da prekine rat. Jasno zapad igra na istu kartu kao i u blokovskom nadmetanju NATO i Varsavskog pakta kada SSSR nije iz ekonomskih razloga mogao da prati trku u naoruzanju sa SAD. I I desilo se sto se desilo.
Ali ocito svet tada i sada nije isti. Mislim da su sve velike zemlje Rusija Kina Indija i druge lepo izucile i razumele kako Amerika funkcionise u svetu , tokom agresije NATOa naSrbiju. Siguran sam da su preispitale svoje vojne doktrine i ukapirale da se Americi mogu odupreti jedino ako imaju vojni odgovor za odvracanje.
Ajde i ovo da kazem Kina ce manje ili vise javno podrzavati i pomoci Rusiji jer zna ako Rusiju u ovom sukobu slome, da je onda ili ona ili prvo Iran pa onda Kina na redu da se podcini Americi.


Pitanje je da li SAD mogu da nategnu Arape i OPEC da ubiju cijenu nafte. Pitanje je da li Kina i Indija mogu da nategnu Rusiju po pitanju obaranja cijene gasa i nafte koje samo oni od Rusa kupuju (barem zvanicno).
I koliko bi to znacilo za rusku finansijsku odnosno ukupnu ekonomsku stabilnost. Cak i kada bi rat u Ukrajinu danas stao bilo ruskom pobjedom bilo mirovnim ugovorom mislim da se za Rusiju njen polozaj drzave - parije ne mijenja.
Mislim da su Rusi trajno "odbaceni" od Zapada i da povratka na polozaj od prije 2022 nema. Zbog toga im brzina rata u Ukrajini i ne znaci mnogo.
Pitanje je i kuda ovaj svijet ekonomski ide. Kako je mantrao "gospodin sa obrnutom kartom" gomila drzava i zeli polozaj medjunarodne parije. Odnosno zele izlazak iz ovog monetarno - trgovinskog sistema. Tako da se stvari razvijaju i nezavisno od Ukrajine koja jeste neka simbolicna prekretnica.
Mozda nije stvar u tome da li ce Rusija ratom u Ukrajini preci na ratnu ekonomiju, pitanje je da li cemo svi preci na ratnu ekonomiju odnosno ratni komunizam.
Mislim i da je ova skorasnja medjunarodna politicka aktuelizacija rata u Ukrajini posljedica uzdrmanog establismenta na Zapadu zadnjim izborima + polozajem Bajdena. Neka vrsta zurke ohrabrenja za Zelenskog i uvjeravanja da su potpisani papiri cak i ako Bajden i EU ekipa odu sa vlasti.
Koliko je to realno i koliko je svemu tome vjerovati pitanje je jer Zapad voli da "tumaci" potpisano. Ono sto je potpisao Bajden ne znaci isto i za Trampa. A Putin ih malo troluje i veliko je pitanje da li bi Putin prihvatio sopstvenu ponudu sve i da je Zelenski i njegovi mentori sa Zapada prihvate.

I naravno argentinska ponuda. Super Etenderi sa Egzoseima. Znao sam da nisu za pemziju. Samo da ne bude tankerskog rata na Crnom moru.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 440 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 1 sakriven i 435 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, croato, esx66, šumar bk2