Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1560

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 146

Nisam siguran ali čini mi se da je problem kod F-16 taj što ima jak motor i veliki usisnik koji može da uvuče predmete na pisti. I na taj način da ošteti motor. Recimo MiG-29 ima poklopce na usisinicima i škrge sa strane.
Može da zatvori usisnike a otvori škrge i poleti sa nepripremljene piste.
U svakom slučaju neki avioni zahtevaju zatvorene hangare određenu temperaturu, vlažnost vazduha itd. da bi bili operativni. U prevodu ne mogu dugo da budu na goloj zemlji, kiši, snegu...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Dec 2022
  • Poruke: 22

DejanCG ::FAB 3000 ponovo u akciji i promasaj. Izgleda da su ciljali zgradu po visini ali kao je bomba mašila za malo, produzila je desetinu metara dalje, kad se ovo fino nasteluje nece ostati nista od UKR fortifikacija
t.me/DDGeopolitics/113983


Bas jutros sam slusao analizu bivseg nato vojnika (koji se trudi da bude objektivan ali ipak naginje na Ukr stranu) u kojoj kaze da su ti promasaji zapravo namerni posto se overpressure siri dalje i ima vecu ubojitu moc po pesadiju kada pogodi tik uz zgradu nego kada lupi u zgradu pa struktura popije deo energije.



offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 86

Путин у Ханоју:

"Путин је назвао погрешним образложење које се чује на Западу, према којем Русији треба да се нанесе стратешки војни пораз.

За Русију ће стратешки пораз значити крај њене државности, , рекао је руски председник Владимир Путин обраћајући се новинарима представницима руских медија.

"Они (прим. аут. западни политичари) кажу да желе да нанесу стратешки пораз на бојном пољу. Шта то значи за Русију? За Русију то значи крај њене државности, крај хиљадугодишње историје руске државе", рекао је он и истакао:

"Онда се поставља питање, зашто да се плашимо, зар није боље ићи до краја?".

Он је објаснио и да се руска војска припрема "за све могуће сценарије у Украјини", али и да Русија ни од кога не тражи помоћ у спровођењу СВО

Непријатељ ради на снижавању прага за употребу нуклеарног оружја, што може захтевати промену наше нуклеарне доктрине, поручио је председник Руске Федерације Владимир Путин у Ханоју.

"Сада размишљамо о томе шта би могло да се промени у нашој нуклеарној доктрини. У сваком случају знамо да потенцијални непријатељ ради на томе, на новим елементима који се односе на снижавање прага за употребу нуклеарног оружја", рекао је председник новинарима у Ханоју, одговарајући на питање под којим околностима је Москва спремна да промени своју нуклеарну доктрину.

Путин је посебно истакао да се "на Западу праве експлозивне нуклеарне направе ултра мале снаге".

rt.rs/rusija/96483-putin-hanoj-vijetnam-nuklearno-naoruzanje/

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

fin ::Pominjalo se na forumu kako i otkuda da polete UKR f-16.
Jedna od varianti može da izgleda ovako:
.


Tvoja varijanta je prilično "kreativna" i mogla bi se opisati kao "pravna akrobatika" u kontekstu međunarodnog prava i vojnih operacija.

Evo kako bi to moglo da izgleda uz malo sarkazma i humora:

Lako je zamisliti F-16 kako se šepuri po poljskim aerodromima, sličnije razmaženim turistima nego borbenim avionima. Sve obuke, održavanje i spremanje se dešava tamo. Poljaci ih tretiraju kao kraljevske goste, sa sve crvenim tepihom.

Kad se avioni napune gorivom i spremni za akciju, oni samo elegantno prelete granicu, kao da idu na vikend izlet. Prva stanica: najbliža pista u Ukrajini.Tako nekako ispada da poljski aerodromi postaju turističke agencije za F-16, koji odlaze na kratke izlete preko granice,u stilu :"Dobrodošli na naš let za Ukrajinu, molimo vas da ostanete vezani dok ne napravimo kratki 'touch & go'."

Onda primene čuvenu "touch & go" taktiku. Nakon brzog dodira s ukrajinskim asfaltom, obavljaju brzi pit stop koji traje samo minut-dva, kao da skupljaju pečate u pasošu. Smatrajući da su u pit-u dovoljno dugo da svi misle da su avioni zaista stigli iz Ukrajine.

Nakon te brzinske posete, pravac prema ruskoj granici. Udaraju sa JDAM-ovima, SDB-ovima, HARM-ovima, kao da su na poligonu. Sve eksplodira, a oni se vraćaju nazad.

I naravno, sve isto u povratku. Još jedno "touch & go" da bi svi videli kako se vraćaju u Ukrajinu. I onda, pravac nazad u Poljsku, gde ih čeka topla čokolada i meki kreveti.

Na papiru, ispada da su leteli iz Ukrajine. Poljaci i NATO dižu ruke i kažu: "Mi? Ma kakvi, nemamo pojma! Mi samo pružamo gostoprimstvo! Naši gosti mogu da lete gde god hoće." A ukrajinske piste i dalje izgledaju kao običan asfalt bez ikakvih tragova luksuza.

Ako Rusi pomisle da napadnu pravu bazu u Poljskoj, odmah nastaje međunarodna drama. Sve u svemu, svi se pravimo kao da ništa nije bilo, a avioni šibaju tamo-vamo. Ako prođe, prođe. Ako ne, bar su pokušali.

Naravno, sve ovo zvuči kao scenario iz filmske komedije, ali u realnosti, ovo bi bila složena operacija sa mnogim logističkim, tehničkim i političkim izazovima, izvodljiva u nekim drugim okolnostima i prema protivniku koji je X puta slabiji, u skladu sa doktrinama NATO-a da napadaju samo izrazito slabije protivnike.

I sve je naročito složeno ako u ovaj kontekst dodamo i razloge zašto F-16 ne bi mogli da poleću sa ukrajinskih pista. Ukrajinske piste možda ne ispunjavaju sve tehničke standarde za F-16, logistička podrška je ograničena, a postoji i veći rizik od ruskih napada na baze koje bi mogle koristiti F-16. Takođe, političke i strateške implikacije uvođenja F-16 iz Ukrajine bi mogle dovesti do eskalacije sukoba i međunarodne komplikacije.

Tako, dok MiG-ovi i Suhoji mogu da skaču po ukrajinskim pistama kao deca po trampolini, F-16 su tu kao razmaženi tinejdžeri koji zahtevaju poseban tretman. Mogu ih imati, ali samo ako žele da pretvore Ukrajinu u veliko avio-groblje sa sve VIP tretmanom za avione.

online
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1360
  • Gde živiš: Šid, Srbija

FB već koji put spominje da se UMPK bombama bliži kraj polako ali sigurno. Elektronska ometanja su sve jača i sve uspešnija. Pravi se zamena koju će takođe nositi Su-34
https://t.me/fighter_bomber/17118

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

Krasnogorovka, ušlo se u centar naselja:





https://t.me/divgen/50099
_________________________________





https://www.kommersant.ru/doc/6788252

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2541

Posetilac1 ::
U svakom slučaju neki avioni zahtevaju zatvorene hangare određenu temperaturu, vlažnost vazduha itd. da bi bili operativni. U prevodu ne mogu dugo da budu na goloj zemlji, kiši, snegu...


koji su to avioni?

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1839

Napisano: 21 Jun 2024 21:16

Украјинци се надају AIM-120 C7 верзији за Ф-16ице, само у тој верзији би могли да их користе како би покушали зауставити једреће/планирајући бомбе. У том случају шведски Erieye би у ствари служио да селектује и наводи на мете....не знам има ли планирана донација Erieye и SAR/GMTI способности или је само AEWC/ДРЛО....

Иду на карту да ако зауставе КАБове, онда ће и руски пузећи напредак бити заустављен.

Dopuna: 21 Jun 2024 21:27

Између осталог, техничко особље и пилоти пролазе и FOD обуку, свакодневно пеглање и проверавање писте, аеродрома и авиона на foreign objects damage.

Ако код Украјинаца (а и Руса) влада и даље пенисобоља у односу на технику, неће им баш готовост и употребљивост авиона бити на високом нивоу....

Dopuna: 21 Jun 2024 21:29

И питање за колеге,шведски Rb99 који Украјина добија је која верзија AMRAAM-a?

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 256
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

Vezano za F-16 i PSS koju koristi.
Kad su F-16 planirani za dolazak na aeromiting 2012.godine, između ostalog tražena je provera kvaliteta PSS. Nakon kontrole, primedba je bila da ima puno pukotina i osipanja, te se po PSS pronalaze sitni komadi materijala koji mogu da oštete kompresor motora. Naročito u delu triangla na aerodromu. To je za F-16 veliki problem. Traženo je da se PSS i rulne staze presvuku novim slojem asfalta. Urađeno...
I to su imali primedbu za našu PSS koja je bila u dosta dobrom stanju. Kakva je tek onda primedba za Ukrajinske aerodrome, ako imaju još betonske PSS iz nekih davnih vremena.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3252

Napisano: 21 Jun 2024 21:46

Напад Оружаних снага Русије од стране моторизоване јединице на линији Новоалександровка - Калиново. Напредовање десантног возила у правцу севера, десант трупа. Јуришна група заузима положај.
Напредовање Оружаних снага РФ до 1,5 км.

48.2852, 37.59585

https://t.me/creamy_caprice/5871

Dopuna: 21 Jun 2024 21:50

🔴 Руска војска је током активних офанзивних операција ослободила село Шуми. Има напретка у Северном, воде се борбе за центар села.

🔴 Непријатељски ресурси увече потврђују наш успех. У овим тренуцима напредовање се наставља

https://t.me/rezervsvo/60434

Rusi zauzeli i Shumi kod Torecka po pisanju Ukrajinaca
🔴 Напредовање је прилично озбиљно за неколико дана. Непријатељ очигледно нема довољно резерви да стабилизује ситуацију.
https://t.me/rezervsvo/60436

Dopuna: 21 Jun 2024 21:51

I deep state potvrdio za Shumi:
https://deepstatemap.live/#13/48.3790/37.9413

Dopuna: 21 Jun 2024 21:53

Razdolovka u klestima:
https://t.me/i20028843/209575

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 609 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 6 sakrivenih i 573 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Belac91, bobomicek, bolenbgd, Boris90, ccoogg123, cvrle312, dijica, DPera, gomago, Još malo pa deda, Kotarle, Krusarac, Marko Marković, mile23, moldway, Niko Bitan, nuke92, Parker, Prašinar, royst33, S2M, Singidunumac, stegonosa, suton, Trpe Grozni, vathra, Vlada78, yrraf