Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1626

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

Černigovski region, Rusi ometaju ukrajinsku mobilizaciju:

Citat:Do civila su stigla dva službenika Nacionalne policije Ukrajine, koja sada obavlja funkcije TCC-a (vojna registracija i kancelarija) i prisilno mobiliše stanovništvo na front.

Naši su odlučili da ukrajinskoj policiji uskrate transport kako ne bi imali čime da hvataju ljude.

Ruska armija pomaže da se izbegne mobilizacija. Stanovnici Ukrajine, pridružite nam se.




video: https://t.me/belarusian_silovik/37152
_____________________________

Da se vratim na jučerašnju objavu i uništenje ukrajinskog radara P-18.
Ovo je bio baš precizan i razarajuć pogodak.


Citat:P-18 - uništen
U blizini sela Novolozovatovka, Dnjepropetrovska oblast.

video: https://t.me/intelslava/62539
____________________________


Citat:Politico napominje da iako je malo verovatno da bi SAD napustile NATO pod potencijalnim Trampovim predsedništvom, pišu da će, na osnovu poznavaoca Trampovog savetničkog kruga za nacionalnu bezbednost, doći do „radikalne preorijentacije“ NATO-a.. Koldvel je primetio da SAD nemaju izbora s obzirom na „američki dug, smanjeno angažovanje vojske i odbrambenu industrijsku bazu koja ne može da prati izazove i Rusije i Kine“.

Prema ovim zvaničnicima, SAD zadržao bi svoj nuklearni kišobran nad Evropom tokom drugog Trampovog mandata zadržavajući svoje vazdušne snage i baze u Nemačkoj, Engleskoj i Turskoj, kao i svoje pomorske snage. U međuvremenu, najveći deo pešadije, oklopa, logistike i artiljerije bi na kraju prešao iz američkih u evropske ruke. Promena koju oni predviđaju uključivala bi „značajno i značajno smanjenje američke bezbednosne uloge — povlačenje umesto da bude primarni pružalac borbene moći u Evropi, neko ko pruža podršku samo u vreme krize“,

Takođe je primećen i dvostepeni NATO, gde oni koji ne ispune cilj od 2% „ne bi uživali u odbrambenoj moći i bezbednosnoj garanciji Sjedinjenih Država“.

Trampov tim razmišlja o sporazumu sa Rusijom da se „NATO ne obavezuje na dalje širenje na istok — posebno na Ukrajinu i Gruziju — i pregovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinske teritorije Moskva može da zadrži, prema rečima još dvojice eksperata za nacionalnu bezbednost koji su bliski Trampu“.

„Očekivao bih veoma brz dogovor za okončanje sukoba“, rekao je Kevin Roberts, predsednik Heritidž fondacije, uticajne Trampove istraživačke grupe.


https://www.politico.com/news/magazine/2024/07/02/.....m-00164517
https://t.me/Slavyangrad/102664
____________________________________


Citat:Glavnokomandujući AFU je naveo glavni problem ukrajinske vojske nakon izleta na Istočnom frontu
-General Sirski se vratio sa putovanja na Istočnom frontu i rekao da je glavni problem ukrajinskih oružanih snaga nedostatak motivisanih i obučenih vojnika. On je napomenuo da je to ključno pitanje za komandante na svim nivoima.
-Sirski je naglasio da je situacija na pravcu Pokrovski (gde napreduju Dare-Devils, grupa Centar) i dalje najteža. Nedostatak kvalifikovanih i motivisanih boraca otežava ispunjavanje zadataka i utiče na ukupnu borbenu sposobnost ukrajinske vojske.


https://t.me/Slavyangrad/102670
____________________________________

Citat:U zoni SVO oboreni ukrajinski dron Bairaktar ​​TB2 i šest projektila Storm Shadov - Ministarstvo odbrane Rusije.
Takođe, Oružane snage Rusije tokom dana su udarom na aerodrom pogodile 9 aviona ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, uključujući sedam Su-27.


https://t.me/intelslava/62527
____________________________________

Citat:Ukrajina je odbacila Orbanov predlog o prekidu vatre, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Igor Žovkva.
https://t.me/belarusian_silovik/37159
https://kyivindependent.com/ukraine-war-latest-july-2/

Citat:Orban je rekao da će pitanje mira u Ukrajini biti glavno pitanje tokom šest meseci mađarskog predsedavanja EU.
https://t.me/intelslava/62531
_______________________________

Citat:Aleksandar Lukašenko je zvanično potvrdio da je došlo do razmene sa ukrajinskom stranom i da im je predat terorista, koji je 2023. godine na aerodromu Mačulišči u Belorusiji hteo da uz pomoć drona ošteti rusku protivvazdušnu raketu A-50.
Zamenili su ga za Mitropolita Jonafana iz UPC, na zahtev Putina, koji je izašao sa molbom beloruskom kolegi.
Zanimljivo je da nema detalja o razmeni. Terorista je imao ukrajinski i ruski pasoš.


https://t.me/belarusian_silovik/37161
https://lenta.ru/news/2024/06/22/patriarh-kirill-d.....tropolita/
_____________________________

Evo prilike za muljanje i kombinacije:
Citat:Vlasti glavnog grada Litvanije kupuju "zmajeve zube" i protivtenkovske ježeve kako bi zaštitile grad, rekao je gradonačelnik Vilnjusa Valdas Benkunskas.
Pre svega, gradske vlasti smatraju neophodnim da na ulazu u Vilnjus postave sredstva za sprečavanje mobilnog kretanja vojne tehnike.


https://www.rt.com/russia/600333-vilnius-lithuania-dragons-teeth/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3254

Торетск правац. НИ. Непријатељ се повукао из јужног дела Њујорка, а такође је потпуно напустио Јурјевку.
Напредовање до дубине од 4,5 км.



offline
  • Pridružio: 25 Dec 2016
  • Poruke: 2179

Aleksa 3215 ::To, sa tim Bugatijem, verujem da je odlična ruska priča... Čak su i račun napravili.
Niko nije toliko lud, pa ni Olena.



Nije nemoguce, ministar jedan im je vec kupio prvi EV rols rojs od 600k evra, prvi kupac u Evropi. A pre 4-5 dana je bilo predstavljanje tog bugatija u Monaku i snimak gomile UA tablica tih dana, luksuzni modeli bas. Ima snimak na instagramu, samo pretrazite "ukraine monaco" da ne kopam sada... Ako treba naci cu kasnije.

Narod je inace rezigniran brojem luksuznih UA automobila po zapadu Evrope tako da ni tekstovi po medijima ne treba da cude, bilo je slicnih kritika tu i tamo od pocetka u manjem obimu.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33817

Стрельба и взрывы в Новороссийске: флот отражает атаку безэкипажных катеров
https://t.me/RVvoenkor/71702

offline
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 54

Ko što često ovde biva, jer vas pratim od početka ovog nemilog sukoba, kažem nemilog jer ne volim što se ratovi uvek nekako najviše lome preko sveslovenske sudbine, evo i ja da vas pozdravim i kažem da iako sam od početka u publici, odlučih da se pridružim i kao član.

Za prvu "pametnu" rekao bih da se samo nadam da je najveći broj stranica već ispisan na ovu temu, odnosno da se nadam da će u skorijoj budućnosti ovaj konflikt ući u neku fazu konsolidacije shodno realnosti na bojištu, shodno perspektivi zaraćenih i interesenih strana.

Što se mene tiče, rat se vodi ali prvi akt je već završen pobedom Rusije; Rusija je opstala vojno, politički, ekonomski i društveno naspram tkzv. kolektivnog zapada i većine NATO-a; ne samo da je opstala nego je i umnogome i ojačala
Naspram nje celi taj kolektivitet nije uspeo da je pomeri ni iz Ukrajine, niti da uzdrma Ruse unutar Rusije, a zauzvrat gledamo zapadne političare koji su sve klimaviji pred vlastitim biračima, sa ekonomijama koje su izbušili vlastitim sankcijama namenjenim Rusiji, a jedino su uspeli da uznapreduju u ogrezlosti u nemoći prema postojanosti ruske države, vojske i predsednika Putina.

Samo se nadam da će se sve to uobličiti u ikakav pristojni formalni zaključak... Lično, ne želim kapitulacije niti obećanja mira i ravnopravnosti. Za početak bih bio zadovoljan kakvim-takvim zaključenjem koje će makar za čas zaustaviti voz eskalacije i totalne konfrontacije koji se bez kočnica kreće nizbrdo, sveukupno gledano.

Lično, gajim nadu u ishod koji neće biti pobeda Rusije po sebi ali hoće biti afirmacija njene postojanosti, odlučnosti i mogućnosti da se brani, parira i nadjača združeni malignitet zapadnih zemalja, njihovih klovnova koji se predstavljaju za političare i državnike kao i sve one interesne grupe, sive mase i ostale skupine koje se kriju iza njih a kojima konflikt hrani njihove agende ili ega.

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 161

Nema potrebe da se više priča o Bugatiju, neko hteo da bude zanimljiv ili ruska propaganda, Pogledaj comunity note za ovu vest, mada, dovoljno je samo razmisliti da li bi iko normalan to uradio. Drugo je kad neki tamo ministar uzme auto od 600k, on nije toliko pod pažnjom. Zelenski i njegova žena su pod mikroskopom ili ako neko misli da je Zelenski Paćino iz Scarface-a i da ne zna šta radi od kokaina.
x.com/leandroptbr/status/1807789539034866137
evo i saopštenje Bugatija, ova slika u postu
x.com/Marston1889/status/1808168219473011064

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6500

Citat:Hungary’s Orbán plays peacemaker in Ukraine

https://www.politico.eu/article/hungary-viktor-orb.....diplomacy/

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

Kupila ili ne, gospoja "ga živi" i zasigurno mu daje po luksuzu.
Kad pogledaš izveštaje koliko je ukrajinskih funkcionera, ministara i ostalih službenika unapredilo svoj ekonomski status, neki od početka rata a neki i ranije, prosto se vidi koliko su gladni i žedni, jednom rečju prokleti. Vojni činovnici, komandanti i ostali se bogate dok sirotinja gine i trune po stepama i jarugama. Šta reći.

Neka bude da je trenutno osnovni razlog odbijanja Ukrajine za članstvo u NATO izbegavanje direktne konfrontacije sa Rusijom, ali uzmimo mogućnost da bi jedno takvo članstvo u budućnosti moglo da naškodi alijansi, ako unutar vojnih i civilnih struktura Ukrajine ima toliko pokvarenih njuški, koji bi za nadoknadu mogli da predaju poverljive dokumentacije ruskoj strani. Možda i tu leži caka zašto je NATO rezervisan u vezi članstva Ukrajine.
Pa jel izašao članak u novinama gde je jedan pripadnik crnogorskog kriminalnog klana što robija u Ukrajini, dopisivajući se sa majkom preko "najsigurnije" aplikacije, otkrio da je njegovoj ekipi tadašnji ministar ukrajinske policije tražio 2 milke da im sredi da "pobegnu" iz zatvora":
+ prepiska

Isto tako sam i ubeđenja da u Ukrajinskoj vojsci još uvek postoje "spavači" koji bi po zadatku mogli da čine to isto.
Ne znam kako je NATO uspeo ili u kolikoj meri uspeva da "obuzda" članice koje su nekada bile u ruskom zagrljaju, mislim da bi sa Ukrajinom to bio veliki izazov i ne bi bilo nimalo lako.

A.R.Chafee.Jr. ::Nego šta nego Bugati. Ferari je za plebejce.
Nek mi proste naše koleginice forumašice, ali da sam u takvoj finansijskoj situaciji, ja bih ženskoj od najluksuznijeg motorizovanog sredstva uzeo max neki napucani Reno Klio sa sve nafuranim felnama.
Gde i na kom auto-otpadu Volodimir da nađe branik za Bugatija, ili da stalno juri stopaljke?

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5121
  • Gde živiš: Novi Sad

panzerwaffe ::
Moja tvrdnja, pratim i ukro kanale, njihov stav o ratu je mnogo pozitivniji nego zimus.
Dok su Ameri izigravali sa doturom pomoći opšti moral je bio na najnižim granama od početka rata.
Pad Očeretina je bio baš veliki šok za njih, i očekivali su mnogo veću eksploataciju proboja od Rusa.
Ali kada su Rusi usporili, a naročito kada su im počeli džigericu vaditi sa ATACMS onda se poboljšalo solidno, još dok iščekuju F-16 ihaj.
Nije kao Maj 2023., ali nije ni tako loše.
Moje viđenje, biću prezadovoljan ako sam pogrešio.


Свега има. Наслутити морал у војсци на основу коментара је тешко. Причам и за Русе и за Украјинце. Послушај на пример шта овај војник каже.

У кратким цртама:

-више пута помиње да им је "похуј" на људе.
-помиње да су испуцали десетогодишње залихе стингера(и сличних) а шахиди и даље лете и лете.
-каже да 30 дана седе у рову без икакве замене/попуне
-најмотивисаније војнике су изгубили у лето 2023.
-Помиње тенковску јединицу у којој је од 31 тенкова остало свега 2.
-Такође за летњу офанзиву каже да су му рекли: само да прођемо прву линију и ту ћемо се утврдити. Каже: Чиме? како? Чим се покрену са свих страна их гађају.
-такође помиње да би спасили још шта се може спасти мора примирје да се потпише


https://t.me/boris_rozhin/128754

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://x.com/Majakovsk73/status/1808392301971984676

GP":Rusi konsolidiraju prošlotjedne napade u sjevernom području Krasnhorivkhe"

https://x.com/Majakovsk73/status/1808392409954361779

GP":Sudeći prema kretnjama frontova, dojam je da je ljetna ofenziva Rusa počela, a akumulirana sredstva počeli su dosljedno koristiti."

Situacija počela se opet ubrzavati. Ma da ukri več duži period više manje odstupaju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1080 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 8 sakrivenih i 1043 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, cenejac111, dankisha, darkangel, DPera, dragoljub11987, drimer, Excalibur13, FOX, Georgius, Herman Terrance Aubrey, Istman, kybonacci, Lucije Kvint, mačković, mercedesamg, nebidrag, ObelixSRB, pedja.st, pristinski korpus, Smiljke, Srky Boy, Srle993, stegonosa, suton, VJ, voja64, YugoSlav, |_MeD_|