Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1629

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25954
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Denaya ::Šta je ovo? Šta se ovde zbilo?

https://t.me/divgen/50600

На први поглед као да је за длаку промашен искандер или погођен прекасно.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 407

https://www.mk.ru/politics/2024/07/03/ne-prosto-vz.....ovske.html --- Ovaj video prestrezanja je bio snimljen danas ujutro, kad su Rusi sa 10 udara ravnali tvornicu Yuzhmash u Dnepropetrovsku...



offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Trpe Grozni ::
I jos uvek nema reflektore, niti osvetljavajuce granate iz brodske ili kopnene artiljerije. Nema koristenja niti granatica iz DP-64 koji mogu da se koriste za unistavanje povrsinskih ciljeva. Da ne pricamo da se jos uvek ne koriste minska polja koja bi kanalizirala ulaz u zasticene luke.
Svi cekaju termalne kamere da bi ciljevi bili uoceni, a ne koriste ono sto vec imaju na licu mesta.

Definitivno ne koriste niti deset posto od mogucnosti crnomorske flote da bi se samozastitila.

Inace, bilo je samo dva bespilotna plovila u ovom napadu.



Uz dužno poštovanje, nisam uspeo da otvorim priloženi link, ali sam putem drugih kanala uspeo da pregledam dostupne snimke. Na tim snimcima jasno se vidi nekoliko ključnih elemenata koje bih želeo da podelim i analiziram.
Na snimcima se vidi neka vrsta ograde postavljene na plutačama. Ovi bezekipažni čamci, očigledno kao da stoje sa druge strane, deluju potpuno nemoćni u ovoj situaciji. Ovakva ograda verovatno služi kao fizička barijera, sprečavajući neovlašćeni ulazak ili napad.

Ne mogu da verujem da neko misli da ruski brodovi nemaju reflektore, uređaje za noćno osmatranje, signalne rakete i radare. Poznajem barem 15 nautičara koji imaju ovu opremu na svojim privatnim čamcima. U prilog tome, lično sam priložio skrinšot ekrana radara gde se vidi glava plivača na daljini od 200 metara tokom jedne diskusije.

Reflektori, iako korisni, nisu najefikasniji za osvetljavanje po površini vode, naročito malih objekata na značajnim udaljenostima. Obično se koriste za signalizaciju, osvetljavanje bliskih operacija između brodova ili obalskih instalacija.

Ranije smo komentarisali uspešne napade bezposadnih čamaca. Svi komentatori su primetili da su brodovi "sijali" kao za Novu godinu. Operatorima koji koriste video link, naročito noću, logično je da ciljaju osvetljene mete. Zato verujem da je zamračenje deo strategije za odbranu.

U takvim slučajevima, bilo kakvo osvetljavanje bi bilo kontraproduktivno. Snimci pokazuju da se brodovi u odbrani pozicioniraju između jarko osvetljene obale i napadajućih čamaca. Izmedju ostalih razloga što se tako čini ipak ovo osvetljenje obale čini brodove vizualno nevidljivim ili barem teško uočljivim, čak i za termovizijske kamere, ako ih ovi čamci koriste.

Iz ličnog iskustva na Dunavu, znam da je teško uočiti čamac na površini vode kada plovim sredinom reke na Beogradskoj strani. Međutim, jasno vidim pecaroša koji pali cigaretu na suprotnoj obali. Ovaj primer potvrđuje tezu da jarko osvetljena pozadina otežava detekciju objekata na vodi.

Sve navedeno upućuje na to da ruski brodovi i njihova oprema za noćno osmatranje nisu inferiorni,da Rusi nisu kekeci,i da je to je verovatno deo šire strategije odbrane protiv noćnih napada bespilotnih čamaca.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3254

Napisano: 03 Jul 2024 18:15

Definitivno imamo ubrzanje na frontu, ne jos ogromno, ali ovo kod Torecka ni sanjao nisam da ce ici ovako brzo i to direktno u centar. Mislim da je za ovo dosta zasluzan Harkov i da su bas na ovon najneaktivnijem delu fronta Ukri najvise vojske odvukli ka Harkovu, kao i iz Hersona. Nesto se suska da bi Rusi mogli preko reke iznenada jer su zauzeli skoro sva ostrva na Dnjepru kod Hersona i dosta su aktivni sa FPV i artiljerijom, vise nego inace.

Dopuna: 03 Jul 2024 18:24

Jаснобродовка. Наше трупе су снажно напредовале западно од насеља, као и у северном делу Карловке. Следи мала превлака у облику бране Карловског резервоара, али иза ње непријатељ има добру одбрану, чини се да ће се офанзива наших трупа развијати не са севера, већ кроз брану. Иако је могуће са севера, време ће показати.




Dopuna: 03 Jul 2024 18:25

Progres je na 1km:
Ukrainian-Russian war. Day 861:
Situation on Ocheretyne front: Russian Army took control over the trench system north of Yevhenivka & continue advancing along the railway towards Prohres, which is now 1 km from Russian positions.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....85424&z=13 ]

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Milos1977 ::Zadnjih dana Ruska sposobnost da dronovima rade uspesno otkrivanje avio baza tako lezerno da lete po dubini teritorije dok Iskander ceka da raspali sve sto Orlan-10 pronadje je nesto sto smo davno ocekivali ali nismo vidjali bas ovako! Sada odjednomto izgleda tako lako i efikasno! To je sposobnost koju smo verovali da cemo gledati od pocetka rata. Da li se radi o novom izvidjackom dronu koji je sposoban da navodi Iskandere daleko brze i preciznije? Takodje, kako se dodeljuju takve precizne koordinate Iskanderima sa takvog drona koji kruzi oko aerodroma (mete) na nekoliko kilometara, da raspali tacno u odredjeni hangar? Kako ocita koordinate sa te daljine precizno bukvalno u par metara?

Ako si bio u vojsci i ako se snalaziš sa topografskim kartama, videćeš da je to relativno lako. Znaš kako kažu, jednom kad naučiš da čitaš topografsku kartu, sve drugo je kao slaganje LEGO kockica – ali s puno više drame i eksplozija.

Što se tiče Orlana, taj mali ptičurak samo treba da pošalje sliku "u kom grmu leži zec", a operateri na Iskanderu već odavno imaju te koordinate. Zamisli samo scenu: Orlan leti iznad neprijateljskih linija, škljoca fotku "zeca koji se skriva iza grma" (čitamo suška u hangaru), a Iskander tim odmah dobije SMS sa koordinatama. Sve je to odavno kartografisano, samo kao da igraju neku vojnu verziju „Pokemon go”, ali sa mnogo više vatrometa na kraju.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2268
  • Gde živiš: Beograd

Удар по Долгњацево бази.
Нису насели на Су25 мамац који стоји на изволте. Гађају онај сакривен.


https://vxtwitter.com/squatsons/status/1808530756513206770

offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 126

На први поглед као да је за длаку промашен искандер или погођен прекасно.[/quote]

Tesko..em je bas niskoza rad PVO..em mi je malo dejstvo ali ok to moze biti i do percepcije daljine bg.Iskreno neka neko sa foruma s vecim znanjem objasni

offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5877

ljubacv ::
Sve navedeno upućuje na to da ruski brodovi i njihova oprema za noćno osmatranje nisu inferiorni,da Rusi nisu kekeci,i da je to je verovatno deo šire strategije odbrane protiv noćnih napada bespilotnih čamaca.


Нису инфериорни, немају их. Нису имали нити стативе за постављање митраљеза, а камо ли нешто друго.
Тек су скоро почели да праве и монтирају додатне монтиране митраљезе за самозаштиту за термалним нишанима, али споро иде.
Скоро сви бродови који носе мало тежу артиљерију (мислим изнад 57мм) носе гранате за осветљавање. Нормално што веќи калибар, јаче сијају и осветљавају потенцијалан терен. Код нас је чак и постојала ракета за осветљавање „Свитац“, не знам дал имају руси пандан за такво нешто.
Е сада, док руси чекају да им стугну термалне камере за помоќне митраљезе, зашто да не користе старе и проверене рефлекторе са бродове и са обале, нарочито што је у питању јефтино решење.

П.С.
Скоро су почели да постављају препреке у облику баржи и челичних сајли/мреже, али имали смо скоро прилику да видимо како једа БЕЧ (без екипажни чамац) пробије овакву препреку, па су на истом месту убацили се још неколико БЕЧ-ева и уништили/оштетили су једну цивилну јахту и један реморкер, ако ме сеќање добро служи. Није лоша та препрека, али у комбинацији са минским пољима, било би доста ефикасније.

П.П.С.
Украински БЕЧ-еви користе термалне камере, осветљавање у видљивом спектару не може се користити за ометавање истих.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

.,..,.,..,.,.,.,.,.,j

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33817

Naci bat Azov gopro snimak

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 709 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 6 sakrivenih i 664 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, A.R.Chafee.Jr., bigfoot, Boris Ščerbina, ceman, cenejac111, darkangel, djboj, DPera, dragan_mig31, dragoljub11987, drimer, Excalibur13, gorican, hyla, indja, Istman, ivan1973, johny, Krvava Devetka, kybonacci, LUDI, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, milos.cbr, mocnijogurt, ObelixSRB, pein, Prašinar, raketaš, royst33, Stefan M, tubular, Tvrtko I, W123, yrraf, YugoSlav