Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1630

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Srle993 ::
Definitivno imamo ubrzanje na frontu, ne jos ogromno, ali ovo kod Torecka ni sanjao nisam da ce ici ovako brzo i to direktno u centar. Mislim da je za ovo dosta zasluzan Harkov i da su bas na ovon najneaktivnijem delu fronta Ukri najvise vojske odvukli ka Harkovu, kao i iz Hersona. Nesto se suska da bi Rusi mogli preko reke iznenada jer su zauzeli skoro sva ostrva na Dnjepru kod Hersona i dosta su aktivni sa FPV i artiljerijom, vise nego inace.


Upravo počeh pisati post kako upad u Harkovsku oblast počinje da daje rezultate. Kad videh ovaj tvoj post, koji me prinudi da ga počnem ispočetka. Znam da se neki neće složiti ali ja trenutno ovako tumačim situaciju sa Harkovskim pravcem. Negativno po Ukrajince.

Nisam baš siguran da su Ukri sa Torecka izvlačili jedinice. Ustvari sad nije ni bitno sa kojih delova su prebačene. Bitno je da su one privučene i prikovane oko Lipci i Vovčanska. I da se tu troše u mnogobrojnim kontranapadima koje su Ukri pokrenuli u poslednjih oko dve nedelje. A toliko su neophodne na drugim delovima fronta da koliko toliko stabilizuju situaciju.

Toreck sad krpe sa svim i svačim. Ko onomad Avdejevku. Nailazim, doduše ne nepouzdane informacije da su Rusi probili liniju kod Jurovke u zoni odgovornosti 110.mbr. Iste ona koje je krvarila u Avdejevci i posle nje poslata na oporavak i popunu. Izgleda da je Avdejevka ostavila dobrane posledice po nju. Takodje da privlače i elemente novoformirane 100.mbr. Iste one u čijoj zoni odgovornsti je započela operacija Očeretino. Znači polako ostaju bez opcija krpljenja rupa.

Rusi guraju ka Progresu, dole kod Konstjantovke su došli do prvih kuća. Isterali ih Rusi sa istočne strane kanala u naselju "Kanal". Gore severno od Kremene sve do Kupjanska malo pa malo Rusi guraju prednji kraj. Krasnogorovka pred padom. Situacija ni malo povoljna. Čim jedan Butusov kuka za Krasnogorovku i za situaciju u njoj.

I šta sad imamo. Za jedan mali gradić, za relativno malo parče zemlje, koje ni taktički a da ne pričamo na operativnom ili strategijskom nivou, nemaju neki značaj, Ukrajinci imaju angažovano elemenata, bar desetak brigada. Koje se troše u kontranapadima za to područje. Umesto da su sad u Torecku, Progresu, Konstjantinovci, Časov Jaru, Borovi, Kupjansku koji imaju bar nekog taktičkog značaja. I tamo vršili kontranapade i pokušavali stabilizovati front. A neka od ovih pomeranja može postati i operativno. Ili u najmanju ruku, otežati i pogoršati stanje na operativnom nivou.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

Pregled dana kombinacijom više izvora:




Citat:Napredak Oružanih snaga Ruske Federacije u oblasti Njujorka.



Citat:Napredak ruskih oružanih snaga u Družbi

Citat:Neprijatelj, u pokušaju da zaustavi napredovanje ruske vojske na Toreck, prebacuje jedinice sa drugih sektora fronta.
Trenutno je poznato da je 95. desantno-jurišna brigada prebačena iz Serebrjanske šume u oblast Kirovo (severna periferija Torecka).
Videćemo da li će brigada moći odmah da zauzme odbrambene položaje i odloži napredovanje naših momaka. Ali činjenica da se sada jedinice Oružanih snaga Ukrajine razvlače duž celog fronta da bi zapušile rupe je nesporna.

Takođe, nakon kompletiranja 109. brigade, komanda Oružanih snaga Ukrajine poslala ju je da pokriva deonicu Aleksandropolj-Njujork.
Pre samo dva meseca ova brigada je bila teško potučena u borbama za Arhangelskoe i Novokalinovo, upravo je brigada napustila svoje položaje i pobegla u koloni. Nakon što su dodali ulovljeno meso, komandanti Oružanih snaga Ukrajine njime zapuše rupu. Istina, nešto nije išlo po planu i na ovom području ruska vojska je napravila jaz od 3 kilometra u odbrani neprijatelja.

https://t.me/divgen/50609



Citat:Napredovanje ruskih oružanih snaga u Kirovu

Citat:Situacija na frontu Toresk: Tokom poslednja četiri dana ruska vojska je prodrla u ukrajinsku odbranu južno od Niu-Jorka, preuzimajući kontrolu nad 25% grada plus susedni lokalitet Jurivka i rovove na istoku iz 2014.
S druge strane, ruske snage su uspele da zauzmu brojna uporišta u Pivničnom i ušle su u ulice Polova, Sadova i Zaliznična u susednom gradu Druzhba.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....5&z=12 ]

Probijanje ukrajinske odbrane kod Niu Jorka odražava surovu stvarnost ukrajinskih snaga na frontu. Front koji nije kontinuiran zbog nedostatka trupa koji već počinje da se pokazuje. Otvaranje severnog fronta preusmerilo je jedinice koje su ukrajinskoj armiji bile potrebne za održavanje odbrambenog sistema iz 2014. godine. Ruske snage su iskoristile ovaj nedostatak da ponovo aktiviraju ove ose i prodru u urbane aglomeracije zapadno od Gorlivke. Ruske trupe će nastaviti da pritiskaju sa ovih sekira istovremeno sa sekirama Časov Jar i Provosk kako bi stvorile novi kotao koji će na kraju dovesti do bitke za Kostjantinovku.



Citat:Situacija na frontu kod Očeretina: Ruska armija je preuzela kontrolu nad sistemom rovova severno od Jevhenovke i nastavila napredovanje duž pruge prema Progresu, koji je sada 1 km od ruskih položaja.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....4&z=13 ]


Citat:Situacija istočno od Časova Jara: ruska vojska preuzela je punu kontrolu nad okrugom Mikrokanal i većinom zapadnih rovova. Ruske trupe nastavljaju da pročešljavaju operacije u nekim oblastima u blizini vodenog kanala.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....8&z=14 ]


Citat:Krasnogorovka

Citat:Izbočina kod Nevelskog je bila malo ispeglana.

Citat:Ukrajinske snage počinju da se potpuno povlače sa istočne obale Karlivskog rezervoara. Moguće je da će ruska armija usporiti napredovanje na ovoj osovini sve dok se osovina Progresa ne razvije malo dalje i linija fronta ne dođe do reke Vovče. Važno je zapamtiti da na drugoj obali ukrajinska vojska ima taktičku prednost što se nalazi na visokom terenu odakle mogu da nadgledaju napredovanje Rusije.
https://t.me/Suriyak_maps/3163



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Citat:
+ Šta je ovo? Šta se ovde zbilo?
https://t.me/divgen/50600

Sirius ::
На први поглед као да је за длаку промашен искандер или погођен прекасно.


cer ::Meni vise lici kao da je pogodjena krstareca raketa, nego Iskander. Recimo, Kalibr ili X-101. Na jednom drugom videu se i cuje karakteristican zvuk turbine krstarece rakete.

Još gore i grdje. Vršiti presretanje iznad grada. Maloumnost.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3254

Je l ovo greska? Rusko MO objavilo da su zauzeli Novi blok koji je preko kanala, Kanal blok je taj koji su zauzeli i za koji imamo snimke:


https://liveuamap.com/en/2024/3-july-russian-minis.....n-of-novyy

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2541

Denaya ::


Još gore i grdje. Vršiti presretanje iznad grada. Maloumnost.


to rade od prvog dana rata. iznad kijeva su cak svoj avion uspeli da obore medju kuce.

gledajuci sta rade, imam neki osecaj da je kolega kubovac za ove ukro oficire sto im vode avijaciju i pvo nesto sasvim posebno po znanju koje poseduje.
ovi su nesposobni da urade nesto sto cak i najobicnija seljacka logika kaze "nemoj".

nikad necu zaboraviti vest od pre rata, kad se pijani ukro oficir u dzipu zaleteo u parkirani mig.
tad sam znao da nikakva zapadna obuka nece da zameni kurcobolju njihovih oficira prema onome sto im je odgovornost.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3254

Evo potvrde za Kirovo, Rusi drze blokove:



Снимање из украјинског хеликоптера артиљеријског гранатирања у вишеспратници у граду Кирову. Претпоставља се да су положаји Оружаних снага Русије под ватром Оружаних снага Украјине. Удаљеност од линије борбеног додира је око 3 км.

48.3831, 37.90529

https://t.me/creamy_caprice/5971

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

cer ::Meni vise lici kao da je pogodjena krstareca raketa, nego Iskander. Recimo, Kalibr ili X-101. Na jednom drugom videu se i cuje karakteristican zvuk turbine krstarece rakete.
Danas nisu prijavljena dejstva strateške avijacije ili flote, pa da ih oni lansiraju.
Pre će biti Kh-59 sa Su-34.
Verovatno su i civilne žrtve danas posledica ovog presretanja.
Boli baš uvo Ukre dal će neko od civila glavu izgubiti zbog ovakvih presretanja, ionako to pripisuju Rusima.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://x.com/Kalibrated_Maps/status/1808571564029587710

GP":Ruske snage ponovno su potisnule kolaps na fronti Toretsk i napredovale u Pivnichne."

Čudan GP ali izgleda da se ovde nešto ozbiljno dešava.

https://x.com/FahrettinAltay_/status/1808574408547840399

GP":Pružene geolokacije. Ruska vojska je nakon 29 mjeseci uspjela probiti linije obrane iz 2014. zapadno od Horlivke.

Sela Shumy, Pivdevne i Zalizne sada su pod kontrolom Rusije.

Prekoračene su sve prijeratne granice Donjecka."

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

To bi značilo da je pregažena ova jaka otporna tačka uz sami kanal


ISW unosi promene, prema Ruskim tvrdnjama


______________________________________

Kaže momak da su sa Rusijom u ratu već 600 godina, te mu je tradicija nalagala da mora da nastavi borbu:


Citat:Znao sam konkretno da smo u ratu sa Rusijom već 600 godina.
Znao sam za koju svrhu moram da idem na front.


Potomak drevnih Ukrajinaca objašnjava zašto je uzeo mač.



video: https://t.me/CyberspecNews/57273

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25954
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Denaya

Sirius ::
На први поглед као да је за длаку промашен искандер или погођен прекасно.


cer ::Meni vise lici kao da je pogodjena krstareca raketa, nego Iskander. Recimo, Kalibr ili X-101. Na jednom drugom videu se i cuje karakteristican zvuk turbine krstarece rakete.

Мислим да је Цер у праву. Ја сам по навици написао ''искандер'', мада знам да он пада врло често вертикално. Мислио сам да су проредили с крстарећим, одакле год да су их лансирали.

Иначе, сагласан сам да је лудачки пресретати ракету изнад града. На снимку се види да је то била баш завршница њеног лета, можда је прелетала још педесетак-сто метара, као да није ни погођена.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1081 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 4 sakrivenih i 1043 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, cenejac111, DPera, Dr.Strangelove, dragoljub11987, dzoni19, Excalibur13, Georgius, Istman, Još malo pa deda, Koridor, Kriglord, kybonacci, Lucije Kvint, madza, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, mrvica78, nemkea71, ObelixSRB, pedja.st, pein, Prašinar, royst33, sasa87, Srky Boy, stegonosa, suton, voja64, YugoSlav, zbazin, |_MeD_|