Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1644

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3493

https://x.com/AMK_Mapping_/status/1809479530580701674

GP":Ponovno je vrijeme da se objavi ažurirani popis ukrajinskih naselja koje su zauzele Rusija i Ukrajina od početka godine. Naselja označena podebljanim slovima su naselja koja su zarobljena/zatraženo zarobljena u proteklom mjesecu.

Potvrđeno da ih je zarobila Rusija:
Marinka
Avdiivka
Stepove
Sieverne
Lastochkyne
Orlivka
Tonenke
Ocheretyne
Pervomaiske
Novomihajlovka
Sakko I vansetti
Vodiane
Ivanivske
Novobahmutivka
Solovjev
Bohdanivka
Robotyne
Staromyorske
Paraskoviivka
Pobieda
Netailov
Umanske
Berdychi
Semenivka
Novokalynove
Keramika
Akhanhelske
Berestov
Kotlyarivka
Ivanivka
Tykhe
Pletenivka
Hatyshche
Ohirtseve
Buhruvatka
Borysivka
Lukyantsi
Pyl'na
Oliinykove
Morokhovets
Krasne
Hlyboke
Strilecha
Novopokrovske
Netailov
Novoaleksandrivka
Staromyorske
Šumi
Novoselivske
Ivanivka


Zarobljena od strane Rusije:
Hoptivka
Ryzhivka
zelena
Starystya
Kyslivka
Tabaivka
Miasozharivka
Andrijevka (Luganska oblast)
Bilohorivka
Sretan
Orikhovo-Vasylivka
Hryhorivka
Klishchiivka
Andrijevka (Donjecka oblast)
Neveljske
Krynky
Pivdenne
Jurivka
Rozdolivka
Spirne
Stepova Novosilka
Sokil
Voskhod
Jasnobrodivka
Georgijevka
Sotynytskyi Kozachok

Potvrđeno objavljeno od strane Ukrajine:
Vesele (Donjecka oblast)

Tvrdi se da ga je oslobodila Ukrajina:
Tabaivka"

Interesantno, ako se ne varam sve skupa je već oko 1000 četvornih kilometara.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

RED4G-304 ::Interesantan razvoj situacije u "Nju-York". Znaci, cim se prasinari dohvate urbano / industrijskih dijelova terena (visespratnice, remontni zavod, skole itd.) polako ali sigurno izbace VSU iz otpornih tacki, i to je to. Kolege, ja misim da je ovo ipak rezultat bolje sposobnosti Ruskih prasinara kad treba da se likvidiraju te otporne tacke. Naravno, pomaze kad se peglaju avijacijom, ali jebiga, neko mora da cisti haustor i podrum od zive (prezivjele) sile. Moguce je da je VSU ipak izgubio to jezgro dobro iskusne i istrenirane vojske, i ovo sto je ostalo su mobilisani, upitno opremljeni i obrazovani za sukob tog inteziteta. A ovaj prasinar sa mudima od gvozdza, sto baca PT minu ko da je kasikara, je za posebnu temu. Pa jebiga, znam da Rusi u naoruzanju imaju termo-baricke glave za RPG, valjda bolje da to koriste nego da salju Sergej da igra Bosko-Buhu.

Meni se čini da Rusi, osim u prvih mesec dva imaju tu prednost u urbanim borbama. Samo je sad još više izražena. I u ovih uvodnih mesec dva samo zbog Ruskog pristupa.

Ukrajinci u II fazi rata koji je počeo cca 2 meseca posle 24.02.2022. ako se ne varam su uspeli odbraniti samo jedan grad kojem su se Rusi dokopali višespratnica. I to opet samo zahvaljujući poljima oko njega i njegovoj veličini, odnosno maloj površini. Ugljedar. Sve ostalo su izgubili ili će izgubiti.

Takodje Rusi nisu ulazili u urbane borbe u fazi odbrani ni u jednoj situaciji sve do Volčanska. Sve gradove i gradiće su napuštali bez borbi u vreme Ukrajinskih ofanziva.



online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33818

Fantom Ukro BPL gađa sa bombicama ruse koji nose ranjenika video objavio Butusova još pre dva tri dana.
RED4G rade FAB 250-500-1500-3000 po objektima dosta uglavnom po onim gde se Ukri skupljaju u malo većim grupama (baza za odmor) međutim po dosta objekata rade FPV sa poprilično jakim eksploziv i punjenjima. Poslednjih dana pre nego što će da zvanično očiste mikro naselje Kanal u Časov Jaru su po višespratnica a odakle su poletali Ukro BPL dosta radili ruski DPV za jednokratnu upotrebu.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

zlaya011 ::
Ako je detonator podešen na duže onda ima šanse da ti se paket vrati nazad. Mada možda jedna sekunda da se dodala moglo bi i dalje biti bezbedno. A opet kada se prave te improvizovane naprave obično se koristi eksperimentalno odokativna metoda za odlaganje dejstva detonatora.


Možemo reći ,poštovani kolega da u svetu ratnih inovacija i improvizacija, sve je to jedna velika igra pogađanja. Zamislite ovo: "Hej, ekipo, stavimo detonator na tri sekunde... ili možda na pet? Hmm, ne, bolje ipak na četiri. Ma šta ja znam, ja sam uvek bio bolji u biranju pica nego u ovome."

I sad, u toj ratnoj situaciji zamislite scenu: stojite tamo, znoj vam curi niz čelo, a par metara od vas padne neka improvizovana naprava. E sad, ajde ti znaj na koliko je taj detonator podešen. Možda je na sekundu, možda na dve, a možda su se odlučili za "srećnih" deset sekundi da stignete da razmislite o svim svojim životnim izborima pre nego što sve ode u vazduh.I garantujem da nikome neće pasti na pamet da istu vraća pošiljaocu.

I kad smo već kod eksperimentalno odokativne metode ,to je otprilike kao da pokušavate da pogodite koliko dugo treba kuvati testeninu bez gledanja na pakovanje. Nekad je al dente, nekad se raspadne. Tako i sa detonatorima ,nekad pukne kad treba, nekad iznenadi.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 180
  • Gde živiš: Zvezdara

cer ::
Ovo je jedna od najcescih generalizacija koja se cesto spominje i u medijima, pa mislim da je potrebno pojasnjenje. Sankcionisan je samo seaborne crude oil (nafta koja se dostavlja brodovima). Nafta koja se izvozi naftovodima ne potpada pod sankcije (to je znacajna kolicina u celokupnom izvozu).
Drugo, sto se tice popusta na naftu. Popust je skoro nestao i cene su se vratile na nivoe koje je Ural blend dobijao pre rata u odnosu na nivo cene BRENT-a (Ural je sour oil blend i uvek je bio nekoliko procenata jeftiniji od BRENT-a).
Ako su uspeli da izdrze prvobitni pritisak naftnih sankcija, sistem koji su trenutno izgradili radi manje-vise normalno i taj momenat ne igra skoro nikakvu ulogu pritiska na ekonomiju.



To je tačno, ali...
Što se tiče nafte, obim trgovine cevovodima koji je najprofitabilniji je drastično opao zato što su glavni uvoznici, pre svega Nemačka skoro potpuno obustavili uvoz. Cevovodima sada nafta ide uglavnom u Mađarsku i Slovačku. Cena prevoza tankerima je ojko 5- 20$ po barelu za Kinu i Inidiju dok naftovod za evropu košta oko 1-2$.

Mnogo bitnije od toga je što se se nafta normalno većinom ne prodaje po spot cenama, nego dugoročnim ugovorima koji su preferirani način trgovine (cash flow, investiciije, da ne ulazim u tu temu). Trenutno oko 80% nafte ide Kini i Indiji i taj obim njima daje ogromnu mogućnost uticaja na cenu.

Sa gasom je situacija gora, zato što je uticaj transporta na cenu mnogo veći i to se već oseča. Bila je i ovde diskusija oko negativnog rezultata Gasproma i neću otvarati ovu temu. Bez trgovine sa Evropom, Rusiji će biti jako teško sa Kinom. Kina jeste sada partner Rusiji i zbog dogovora sa Sijem Rusija drži glavu iznad vode ali to sigurno ima svoju cenu.

Zato i mislim da Rusija, ukoliko želi da bude vodeća sila, dugoročno ne sme da dozvoli da bude izolovana i pod dominacijom Kineskog uticaja. Moguće je i da zato Putin pokušava da napravi dogovor sa zapadom da sebi ne zatvara manevarski prostor.

Primirje koje nudi, mislim da ne blefira. Samo me interesuje zbog čega nema maksimalističke zahteve koje većina ovde priželjkuje

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

Video snimak potvrde, reklo bi se sa malim zakašnjenjem:

Citat:Российский триколор в Спорном.




video: https://t.me/divgen/50766

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Denaya ::Ukrajinci u II fazi rata koji je počeo cca 2 meseca posle 24.02.2022. ako se ne varam su uspeli odbraniti samo jedan grad kojem su se Rusi dokopali višespratnica. I to opet samo zahvaljujući poljima oko njega i njegovoj veličini, odnosno maloj površini. Ugljedar. Sve ostalo su izgubili ili će izgubiti.
Ako me pamćenje dobro služi, Rusi nisu stigli do višespratnica Ugljedara nego samo do onog naselja od dača prekoputa.
Možda i grešim.

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5844

fantom_S ::Пропао покушај фолирања. Овога ће његови убити, ако га стигну..
https://t.me/projectgreat/1347



Adrenalin, išta, ništa?

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

ljubacv ::
................................................................
I sad, u toj ratnoj situaciji zamislite scenu: stojite tamo, znoj vam curi niz čelo, a par metara od vas padne neka improvizovana naprava. E sad, ajde ti znaj na koliko je taj detonator podešen. Možda je na sekundu, možda na dve, a možda su se odlučili za "srećnih" deset sekundi da stignete da razmislite o svim svojim životnim izborima pre nego što sve ode u vazduh.I garantujem da nikome neće pasti na pamet da istu vraća pošiljaocu.

Pa kolega imali smo prilike početkom SVO da vidimo snimak borbe u tranšejama gde jedan, mislim da je bio Ukrajinac vraća 2 ili 3 bombe pošiljaocima pre nego ga jedna raznese.
Naravno da je sve velika "lutrija", ali neki ljudi brže reaguju neki sporije. U takvoj situaciji onaj ko razmišlja nema šanse.Kad ti padne naprava ili bomba pred noge ako reaguješ možda ti se posreći, a možda i ne, ali ako ne reaguješ sigurno gubiš.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Kad sam se dotakao urbanih borbi, red je da iznesem neko svoje mišljenje o njima. Zbog čega su ih Rusi izbegavali u vremenima Ukro ofanziva i zbog čega Ukrajinci slabije stoje kad se Rusi dokopaju urbane sredine. Naravno, opet napominjem, ovo je samo pogled jednog amatera i njegovo vidjenje odvijanja urbanih borbi.

Po meni jedni od glavnih razloga problema branioca su sledeći. Mali medjuprostor izmedju napadača i branioca. Kao što sam već pisao, taj medjuprotor je daleko manji nego na otvorenom prostoru. Ovo sa sobom povlači dodatne otežavajuće okolnosti po branioca. Urbano okruženje iziskuje veću brojnost branioca u odnosu na otvoreni prostor za istu veličinu branjenog prostora. Što nije slučaj sa napadačem. Mislim da napadač čak može napadati i sa manjim brojem ljudi. Zašto mislim da je tako? Preglednost bojišta pojedinačne otporne tačke i svesnost okruženja. Preglednost bojišta nije na strani branioca. Smanjena preglednost je posledica gustine objekata u urbanoj sredini. To onemogučava branioca da bude svestan okruženja oko sebe. A to sa sobom povlači i smanjenje pokrivenosti vatrom odredjene prostorije ispred i oko otporne tačke. Ovde sad igra važan, odlučujući faktor komunikacija i veza izmedju samih otpornih tačaka, kao i veza izmedju komande i tih otpornih tačaka.

Ono što je nekad bila prednost branioca, izgleda da više nije. Faktor iznenadjenja. Ranije je branioc bio taj koji je imao ovaj faktor. Jer je birao mesta i način odbrane odabirom objekata. Naravno bira se i sad, ali u mnogo nepovoljnijim okolnostima po njega. Napadač je bio svestan da je branioc tu negde, ispred njega. Ali ne i u kojim objektima i ne na kojim pozicijama u objektu. Da li u podrumima, haustorima ili na višim spratovima. Sad napadač u velikoj većini zna tačnu poziciju branioca u objektu. Ranije je branioc čekao napadača i neretko ga puštao u zamke, unakrsnu vatru idr. Jer je napadač nastupao ili u borbeno izvidjanje ili na slepo. Ako se setimo početka rata, upravo to su Ukrajinci radili Rusima u predgradjima Kijeva, Harkova, Nikolajeva i dr. Pa čak i ponekad u Mariupolju. Medjutim sad kad su Rusi neuporedivo poboljšali svoju situaciju sa dronovima, sve je dobilo drugi smisao i tok dogadjaja. Ne mogu se setiti kad sam u poslednje vreme naleteo na snimak da Rusi upadnu tako u neku unakrsnu vatru u urbanim borbama. A urbanih borbi je sve više i više.

U uvodnim borbama branioc je statičan i u današnje vreme malih lakih izvidjačkih dronova relativno lako se otkrivaju pozicije branioca. Branioc u nedostku dovoljnog broja ljudstva, često ima nebranjen prostor. Koji napadač koristi i zna za njega zbog izvidjanja iz vazduha. To daje napadaču mogučnost da pažljivo odabere najpogodniji način prilaska otpornoj tačci. U prilasku koristi nezaposednute objekte i prirodno okruženje, koji mu pružaju zaklon od pogleda. Branioc da bi to sprečio, pored 24h dežurstva dronovima, mora povećati gustinu otpornih tačaka. A toga nema jer to iziskuje povećanje broja angažovanog ljudstva. Koje niti su Rusi imali u jesen 2022. niti Ukrajinci tokom celog dosadašnjeg sukoba. Koliko snimaka smo odgledali gde napadač prilazi otpornim tačkama u urbanim sredinama, gde branioc deluje dezorijentisano. Gde uopšte nije svestan sa koje strane mu prilazi napadač. Pa i ova dva poslednja snimka ubacivanja prepravljenih PT mina u objekat, branioc uopšte nije bio svestan. Da li bi ovako nešto moglo biti izvodljivo na otvorenom prostoru. Teško, veoma teško.

Tempo napredovanja posle uvodnih borbi u urbanim sredinama opada u odnosu na otvoren prostor iz jednostavnog razloga. Na otvorenom prostoru lakše je otkriti nove odbrambene pozicije protivnika. U urbanim borbama je to znatno teže. Jer branioc u fazi odstupanja, može zaposesti svaki naredni objekat i postaviti zamku. Zato je tu nastupanje oprezno, jer je prvo potrebno detaljno proveriti prednju liniju i prostor ispred. Osim ako se ne desi kao u Avdejevci da protivnik napusti grad posle uvodnih urbanih borbi i stavljanja branioca pred svršen čin.

Ono što muči Ukrajince, isto muči i Ruse. To se da naslutiti u Volčansku. Tu Ukrajinci napadaju i imaju odredjene uspehe u urbanim borbama. Tas je čas na jednu, čas na drugu stranu. Tako da niti bi me iznenadilo niti bi bio smak sveta da Ukri izbace Ruse iz Volčanska. Ali ako pogledamo Gluboke, vidimo da Ukrima ni jedan napad nije prošao. Rusi su i dalje u selu. Ukri dodju do ulaska ali ne mogu se učvrstiti jer ih zezaju ona polja i jaruga iza. Kanalisani su na brisani prostor koje se kontroliše artiljerijom i dronovima.

Kako je post napisan malo nabacano, zbrda zdola, nadam se da je suština jasna šta sam hteo reći. Šta mi se vrzma po glavi kad su u pitanju urbane borbe.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 711 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 671 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., bigfoot, Boris Ščerbina, ceman, cenejac111, darkangel, djboj, DPera, dragan_mig31, dragoljub11987, drimer, Excalibur13, hyla, indja, Istman, ivan1973, johny, Krvava Devetka, kybonacci, LUDI, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, Metanoja, ObelixSRB, pein, Prašinar, royst33, Stefan M, tubular, Tvrtko I, W123, yrraf, YugoSlav