Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1651

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Zeka_Peka ::
Da u rečenici stoji Sovjetski Savez rečenica bi bila tačna. Razlog zašto rečenica nije tačna kad u njoj stoji Rusija je taj što bi to onda podrazumevalo da Rusija vrši špijunažu i elektronsko izviđanje na najvišem nivou prema upravo onim zemljama u kojima se nalaze statusni simboli, nekretnine, deca na školovanju, bankovni računi itd ruske vladajuće klase. Otud se Patriot i slično gadja balističkim raketama a ne protivradarskim.


E pa uvaženi kolega, da ste se malo udostojili da pročitate link ka tekstu koji je postavio FB i pročitali nešto tipa:
"За четыре километра от точки сброса «засветился» еще один комплекс Patriot. «Крыша» - Су-35С пустил по нему ракету «воздух-РЛС»".
Možda biste pre nego što napišete svoje zaključke, malo bolje razmislili. Mada to je ujedno i odgovor za nas koji smo mislili da je Iskander zaslužan za skorašnje slanje u večna lovista par lansera Patriotа. Ali ne, naravno, ko se uopšte obazire na činjenice kada možemo slobodno da se bacamo u spekulacije i da gradimo teorije o sovjetskoj supremaciji i ruskoj nesposobnosti na osnovu poluinformacija...

Da ne citiram nikoga, i da ne zabadam čiode na mapi gde i ima nekakvo obaranje evo jedan mali logički zadatak o toj "svemoći" sistema Patriot:
Ako uzmemo u obzir da Ukrajina poseduje ili je posedovala recimo dvocifreni broj pomenutih sistema, i da poseduje ili je posedovala četvorocifreni broj raketa raznih modifikacija za iste, a mi možemo da nabrojimo ne više od recimo 15-tak obaranja za koje je zaslužan pomenuti sistem, kako možemo objasniti takav procenat "uspešnosti"?
Na stranu što to možemo "pitati" Izrael, koji se svojski trude da se kurtašu svojih sistema, da li je za takav rating možda ipak malo, barem malo, krivo i ometanje sa ruske strane...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

Struna ::



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

babaroga ::U EU se ruse mnoge neolberalni politicki bastioni. U UK, koja nije u EU, laburisti odnose ogromnu pobjedu nad konzervativcima, najvecu u istoriji. U Francuskoj Makron gubi vecinu u parlamentu, i vjerovatno gubi izvrsnu vlast, ili ce je zadrzati u klimavoj koaliciji. Znacemo veceras.

U svabiji Solcova ekipa je uzela 15% na izborima za EU parlament. U Finskoj, desnicari su odnijeli pobjedu. Kao i u Holandiji.

Sustinsko pitanje za birace u EU je egzistencijalno (cijene struje i benzizna, plate, penzije, hrana, renta) i pitanje imigracije.

Orbanova politicka platforma je da je EU birokratija izasla iz svojih ovlastenja i da vodi Evropu u propast. I da to EU birokratija cini iz ideoloskih razlzoga, a ne zato sto je to interes i potreba glasaca. I Orban se sasvim legtimno bori protiv te politike. To nije marketing, to je sustina njegove politicke ponude. I sta se desava u EU itekako utice na Madjarsku, da ne objasnjavam.

Podrzava ga zasad javno Fico. Tajno, vjerovatno ima siroku podrsku sirom Evrope, ne kod lidera i politickog establishmenta, vec kod politicara u kuloarima koji cekaju svoj trenutak.

Po meni, najveci udarac Briselskoj kliki (Borelj, Von der Lajen & Co) od pocetka SVO. Oni jednostavno nemaju argument da ospore dobre namjere Orbana ovdje. I sto je najaznije, Orbanov pristup (razgovori sa Putinom, i razgovori sa Zelenskim na drukciji nacin, a ne Slava Ukaini - Geroima Slava), takav pristup pokazuje evropskim glasacima da put ka miru ne vodi kroz Brisel
Sve navedeno je u načelu tačno. Ipak, ja ostajem vrlo rezervisan po pitanju "rušenja neoliberalnih bastiona" i posledica. Videćemo večeras kako se završavaju francuski izbori a britanski mi ne ulivaju nikakvu nadu. Kad pogledamo sastav nove brtanske vlade, videćemo da su to sve aparatčici i birokrate. Da je vlada puna Blerovog partijskog podmlatka. Da je ličnost sa najviše političkog autoriteta (među njima) jedan Ed Miliband. I sve govori da će ova vlada nastaviti da sluša instrukcije iz Bele kuće i držati se kursa WEF.

Šta tu konkretno mene brine? Imam utisak da je "čika globa" dobro procenio raspoloženje masa (koje bi da gledaju svoja posla i egstistenciju a ne da ratuju) i da će manipulisati evropskom politikom kako bi dobio još malo vremena. Smena partija na vlasti neće doneti ništa suštinski novo. To će biti vlade žrtvenih jagnjadi koje će biti okrivljene za dalju eskalaciju i verovatno neće izdržati pun mandat. A birači ostaju u iluziji da nešto menjaju. A ta iluzija potrajaće dugo. Npr. i dan-danas ima sporenja oko uloge Čemberlena u Minhenu '38. Da li je on bio slabić koji je popustio Hitleru ili vizionar koji je Britaniji kupio vreme da se naoruža i pripremi za rat? Tako nekako će se ceniti i ove nove vlade po Evropi. Na to sam mislio kad sam u danima pre izbora pisao o "predratnim" i "ratnim" vladama.
Problem je što na vidiku nigde nema ni Čemberlena ni Čerčila. I to ne samo njihov problem.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2221
  • Gde živiš: Beograd

bladesu ::Руска војска је спалила још један амерички тенк М1А1СА Абрамс у правцу Покровск дроновима камиказа.
https://t.me/anna_news/68375


Zaista se može reći da je Abramovič tvrd orah.
Istrošilo se dosta "opreme" za njega.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Dijeli nas pola sata od zatvaranja birackih mjesta u Francuskoj.

Rezultati ovih izbora mogu se pokazati krucijalni za daljnju politiku EU prema Ukrajini. Istovrmeno, i NATO sa strepnjom ocekuje rezultate. Kakvo je stanje nerava u Kijevu veceras ne mogu ni da zamislim.

Ja pratim BBC live. Direktno javljanje sa svih krajeva Francuske, cini mi se manje su se stresirali kad je Hitler dobijao izbore 33ce nego ovo danas. Panic mode.

Svaka druga rijec "far right", "rasisticki pokret", ponavljaju da je Francuska podijeljeno drustvo, plase se nereda nocas, i mole boga ili kome li vec vjeruju da se desi cudo i da Nacionalni Front ne odnese prevagu.

Gledao sam osobu neodredjene seksualnosti (sa acteskom mindjusom u uvetu i grotesknom ogrlicom od krupnih industrijskih vjestackih bisera oko vrata, neuredne frizure i loseg engleskog) kako dokazuje da moraju zaustaivti desnicu jer se on plasi za Francusku ako desnica pobjedi.

Ja spremam kokice (u Africi zima) i sad cu da molim zenu da turi jaku kavu, nema spavanja do dva nocas.

U Kijevu, predlazem bensedine

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

@Kunktator, darkojbn

U suštini moj post o proboju do Jurjovke, prikaz na mapi, je i napisan upravo da bi rasplamsao ovakvu diskusiju. Da bi odgonetnuli situaciju i status tog istočnog krila, jer je po meni dosta bitan za dalji tok dešavanja. Hvala vam što ste uzeli učešće u njoj.

Koliko sam uspio ispratiti, nije bilo prijavljenih borbi istočno od naselja. Tako da "crtači" nisu ni prijavili promene na tom delu. Sad postoje bar dve opcije. Ili je bilo borbi ali nisu prijavljene ili nije bilo borbi jer nije ni zaposednuta teritorija.

Na tom istočnom krilu postoje rovovi i uporišta vidljiva i na Google mapama. Proukrajinski orijentisan Ua Control to područje prikazuje pod kontrolom Rusa. Obeležio sam na njoj poznate rovove i uporišta OSU. To je ustvari stara linija uspostavljena još 2014.-2015. Iskreno ne verujem da je bila nezaposednuta, bar oni najseverniji položaji.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

kunktator ::

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@kunktator, nije bitno ko dolazi na vlast, nista se tu nece mjenjati sustinski jos dugo vremena.

Bitno je da ideologija noliberalizma puca. Bar u Evropi. I bar kod siromasne (ili prosjecne) vecine.

To je bastion koji se rusi. Neoliberalno korporativni bogovi politike i vlasti.

Do prije godinu dvije su izgledali nedodirljiiv.

offline
  • cer 
  • Građanin
  • Pridružio: 11 Apr 2024
  • Poruke: 213

babaroga ::

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6500

Citat:Struna, samo da podsjetim na rijeci VVP koje je ponovio prije nekoliko dana. Rusija nece prihvatiti nikakvo posredovanje u pregovorima sa Ukrajinom. Znaci nema medijatora. Samo direktni pregovori.

Svako posredovanje ili uplitanje u pregovore bi dalo istim tim koji se upliću, posreduju, legitimitet, a to im Rusi neće dozvoliti tek tako.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 784 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 11 sakrivenih i 727 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, amaterSRB, Andrija357, bobomicek, Bobrock1, Boris Ščerbina, Boris90, Boskovic, darkangel, DPera, dragan_mig31, dragoljub11987, ds69, helen1, ILGromovnik, Jeremiah, johny, kljift, kolle.the.kid, kybonacci, leonard, Lucije Kvint, Marko Marković, MB120mm, Mcdado, mercedesamg, milenko crazy north, mnn2, nemkea71, nenad81, Nobunaga, ObelixSRB, pein, pristinski korpus, proka89, RJ, StefanNBG90, stegonosa, trajkoni018, Trpe Grozni, VP6919, W123, Yellow Pinky, Zavodnik 1klase, šumar bk2, 125