Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1711

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/GeromanAT/status/1814082187437973550

GP":Seversk - Ivano-Daryevka

Posljedice neprijateljstava u smjeru Severska.
Vojno osoblje ruskih oružanih snaga podiže zastavu Ruske Federacije na jednoj od zgrada u središtu Ivano-Darjevke i potvrđuje pouzdanu kontrolu nad ovim naseljem.
Napredovanje Oružanih snaga RF u pravcu Severska iznosi više od 2,5 km."



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2534

Bobrock1 ::https://x.com/GeromanAT/status/1814082187437973550

GP":Seversk - Ivano-Daryevka

Posljedice neprijateljstava u smjeru Severska.
Vojno osoblje ruskih oružanih snaga podiže zastavu Ruske Federacije na jednoj od zgrada u središtu Ivano-Darjevke i potvrđuje pouzdanu kontrolu nad ovim naseljem.
Napredovanje Oružanih snaga RF u pravcu Severska iznosi više od 2,5 km."


Ovo je ozbiljan napredak, ako je istinit, a s obzirom da je geolociran, biće da je istinit.



offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 408

"Ukrajinske snage su u pokušajima da forsiraju Dnjepar i učvrste položaje na levoj obali izgubile skoro 5.000 vojnika, pri tome na stotine njih, možda i hiljade, ostalo je na dnu reke, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo."..... Saldo Ukrajinske "operacije Krinki "... Zvanično su juče objavili, da je nestalo 988 vojnika... To je bez mrtvih ranjenih i piludjelih... Vjerovatno sve to u onim gumenim čamcima, koje su Rusi overavali redovno...

online
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6500

Citat:Zelenskyy urges partners to show ‘bravery’ in helping Ukraine
https://www.politico.eu/article/volodymyr-zelensky.....ty-summit/

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3255

Veliko iznenadjenje Ivano Darivka, Rusi sve vece zalogaje uzimaju, prica se i da su usli u Progres, zauzeta je suma i borbe su u centru. Nadam se i da su se ocuvali na onoj poziciji na autoputu Ugledar-Konstantinovka, ceka nas zanimljiv Avgust.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2225
  • Gde živiš: Beograd

Evo i mapa:



Citat:Ivano-Darjevka: ruska zastava u centru! Oružane snage Ukrajine napustile su selo.
Jedinice Oružanih snaga Rusije probile su odbranu neprijatelja i zauzele uporište u selu Ivano-Darjevka. Napredovanje u dubinu bilo je do 3 km.

https://t.me/divgen/51293
https://t.me/voenstormap/1283




Citat:Progres. Jedinice Oružanih snaga RF ušle su i obezbedile uporište u selu.
https://t.me/divgen/51295

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3255

Bice da je i Jevgenovka pala, geolokacija:

https://t.me/creamy_caprice/6104

Напад Оружаних снага Украјине од стране борбеног возила пешадије, гранатирање положаја Оружаних снага Русије у западном делу Евгенивка.
Напредовање Оружаних снага Русије више од 500 метара и излаз у западни део села.

48.23025, 37.52201

Фронт Северска се откључава... Руске снаге су сада 8 км од овог украјинског упоришта.
https://t.me/Suriyak_maps/3264

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2225
  • Gde živiš: Beograd




Citat:Napredovanje ruskih oružanih snaga kod Nevskog.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

grenadir ::"Ukrajinske snage su u pokušajima da forsiraju Dnjepar i učvrste položaje na levoj obali izgubile skoro 5.000 vojnika, pri tome na stotine njih, možda i hiljade, ostalo je na dnu reke, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo."..... Saldo Ukrajinske "operacije Krinki "... Zvanično su juče objavili, da je nestalo 988 vojnika... To je bez mrtvih ranjenih i piludjelih... Vjerovatno sve to u onim gumenim čamcima, koje su Rusi overavali redovno...

Ukrajinska avantura, ili kako je vole nazivati, "operacija Krinki", je za nama, operacija koja nam je "obećavala" neizvesnost, strategiju i, naravno, dozu trpljenja,a takodje i igranje po živcima .
Ta epska saga ukrajinskog odvažnog poduhvata koji se može porediti sa velikim istorijskim preokretima, poput... pa, kao kad dete pokušava da dohvati teglicu kolačića sa kuhinjskog ormarića, dok roditelji sve vreme stoje sa strane i posmatraju.

Dakle, sada bi čak i najvećem "vojnom amateru" trebalo biti jasno zašto su ih Rusi "trpeli" i zašto ih još uvek "trpe" ,i zašto će ih još uvek "trpeti" na tom pravcu. Trpljenje je, naravno, nova visina vojne taktike. Zamislite samo koliko je teško stajati sa strane i posmatrati kako neko pokušava nešto što nema šanse da uspe. Pravi podvig strpljenja,reklo bi se ?

Posebno mislim na Antonovski most, tu slavnu građevinu koja izgleda ima više života od mačke, simbol budućih trijumfa i neizbežnih frustracija. Razlika između "trpljenja" i "trpanja" je mala, gotovo neprimetna. Gotovo kao da su dve strane iste medalje, koje se okreću u zavisnosti od dana u nedelji.

Verovatno je sve to deo taktike "odi dedi" ili "dođi čiči", briljantno originalan plan koji je neko od uvaženih kolega već ranije spomenuo. Jer, zašto se truditi i izmišljati nove strategije kad možeš jednostavno reciklirati stare? Ništa nam ne govori tako dobro kao "strateški geniji ,generali Natom podgotovljeni" ,kao i ponavljanje već isprobanih (i neuspešnih) metoda.Nato ili Nata pitanje je sad?

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

babaroga ::Upravo objavljeno, bukvalno prije par sati

RUSI, Special Report
Preliminary Lessons from Ukraine’s Offensive Operations, 2022–23
To! Ovakvi izveštaji mogu biti važniji za procenu od gomile karata i strelica. Čak i ako su frizirani (a obično jesu). Malo sam u gužvi ovih dana, pročitao sam tek sažetak, ostatak ću kasnije popodne. A svi ti njihovi izveštaji imaju jednu zanimljivu karakteristiku - executive summary daje pomalo izmenjenu sliku onoga što piše u nastavku. Kao da sažetke prilagođavaju onome što političari žele da čuju.

Za sada, slažem se sa ovim što si napisao:
babaroga ::Tempo. I koncentracija. I naravno, majka svih zajeba, pogresna procjena da ce Rusi da se razbjeze ko na Harkovu kad naidju leopardi.I dodaću još jedan detalj:
Citat:Finally, the density of precision effects, even at tactical echelons, has left prestige enablers, such as offensive breaching vehicles, exceedingly vulnerable. Without such assets, there is no mobility, and thus no scope for manoeuvre. NATO militaries should therefore carefully examine how the density of enablers can be increased without overburdening the force, or how enabling capabilities can augment other platforms, such as to improve the organic mobility of units. Dependence on small fleets of specialist enablers is increasingly non-viable when the enemy can discern and engage specific targets within a formation and will do so throughout the depth of an operation.Sve ovo komentarisano je i ovde na forumu. Trebalo je da pretpostave da se tempo započetih operacija ne može osigurati sa par vozila za razminiranje na jednoj livadi (figurativno rečeno). Ne u ovom ratu. Mogu oni svaljivati krivicu na Ukrajince koliko god hoće ali razloge za propast ofanzive treba tražiti u štabovima NATO. Oni su upali u istu vrstu kognitivnog slepila kao u prvom svetskom ratu. Ne shvataju u potpunosti fazno kašnjenje trenutno važećih doktrina, i današnje tehnologije. (Ovo poslednje valja dodatno obrazložiti, ma ne mogu sad.)

Reklo bi se da su Rusi mnogo brže naučili lekcije. Ne samo u odbrani (gde su povećali dubinu minskih polja, naprimer) već i u napadu. Zato i ne insistiraju na spektakularnim ofanzivama a tempo im dobija složenije značenje. (Mada, za trenutni izostanak ruskih spektakularnih ofanziva ima još razloga no to nije sad tema.)

Da ne govorimo o mikrotaktici, gde desetak ludaka na motorima ponekad napravi veći posao nego onih par teških "breaching vehicles". Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 840 korisnika na forumu :: 58 registrovanih, 9 sakrivenih i 773 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., AleksSE, bufanje, ccoogg123, crnitrn, cvrle312, Djokkinen, dragan_mig31, drimer, Duce, dule10savic, Frunze, Georgius, GORDI, gorican, Hans Gajger, havoc995, Herman Terrance Aubrey, HogarStrashni, ILGromovnik, ivan1973, Jeremiah, JimmyNapoli, kokodakalo, Krusarac, Kubovac, kubura91, Limeni91, Lucije Kvint, Marko Marković, Metanoja, mgolub, milenko crazy north, MILO-VAN, nebojsag, Nemanja.M, novator, nuke92, panzerwaffe, pedja63, pein, repac, RJ, S2M, srbijaiznadsvega, Srky Boy, ss10, StefanNBG90, suponik, theNedjeljko, tubular, uruk, vathra, VJ, voja64, W123, yrraf