Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1715

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Leonov ::Ja taman pomislim da @babaroga, Denaya i kunktator nešto i znaju, kad Cavoli kaže da Ukrajina ima "sjajnu" strategiju
https://www.geopolitika.news/vijesti/visoki-genera.....trategiju/

I kome sada vjerovati, nisam pametan Smile Smile Smile


Nema tu mnogo filozofije. Cavolli to zove strategijom, naravno da bi prodao pricu kome treba da proda.

Ukrajinci nisu izabrali ovo sto rade pa da se kaze imali su i druge opcije ali su izabrali ovu strategiju.

Na osnovu stanja vojske, drzave, i strane pomoci, oni ocigledno nemaju nikakvih snaga trenutno cak ni za lokalne ofanzivne akcije na taktickom nivou. Naprotiv, na dnevnoj bazi se suocavaju sa talasima ruskih lokalizovanih napada, koje pokusavaju da iskontrolisu, cini se na jedvite jade.

Zaista, kad govorimo o ukro strategijji, pravo pitanje je kuda ovo sve vodi za Ukrajinu. U vojnom smislu. Dakle, sta je u stvari ukro strategija?

Na granice iz 1991 ocigledno nemaju vise sanse da izbiju. A to je bio proklamovani ratni cilj do kraha kontraofanzive. Otada, svi se ucutali, niko da nam kaze sta im je sada ratni cilj?

Ako im je strategija iscrpljivanje protivnika, u toj matematici nemaju sanse, jer ce prije njih protivnik da iscrpi.

Ako im je strategija da se odrze dok ne formiraju novih 15 brigada (koje spominje Zelenski), plasim se da ce i te brigade proci kao i onih 12 prosle godine. Jer Rusi objektivno svakim danom jacaju vojno na polju boja. Tako da ce tim brigadama biti sve teze i teze.

Ako im je strategija da drze linije po svaku cijenu, ni to ne vodi nikuda, jer u toj igri oni ne mogu da nametnu rjesenje sukoba, i potpuno su ovisni od Ruske volje kako i kad (i pod kojim uslovima) ce se ovaj sukob zavrsiti.

Babaroga misli da je vrijeme Ukrajinskih strategija davno proslo vrijeme, i da je sada vrijeme da se pokusaju dogovoriti sa Rusima i zaustaviti ovaj rat.

Medjuti, ocigledno je da Kijev tako ne misli. Tako da idemo dalje. Ali, zvati to idemo dalje, sve je OK, sjajnom strategijom, je jednostavno pretjerivanje, ako nije i besmislica.

Ali valjda nema veze. Bitno je da lova tece, i da se parole o podrsci Ukrajini dovijeka ispaljuju na dnevnoj bazi u prestonicama kolektvnog zapada.

Postalo je besmisleno ponavljati, ali cijena koju je Ukrajina platila do sada i koju ce tek da plati kao rezultat "sjajne strategije" je stravicna, i svaka normalna vlada u svijetu bi nesto preduzela. Ova ekipa u Kijevu izgleda smatra da imaju istorijski mandat, i da je svaka cijena opravdana.

Ali i ako je tako, opet se postavlja pitanje sta je strategija. Sta je cilj kome se tezi, i za koji se placa takva stravicna cijena.

I pored najbolje volje, meni je taj cilj nedokuciv. A time i "sjajna strategija" o kojoj prica genral Cavoli.

Medjutim, ako promjenimo perspektivu, i sagledamo rat ne iz perspektive Kijeva,. tj. Ukrajine, nego iz perspektive zapada, Borelja i Von der Lajenove, i Blinkena i Britanaca, strategija odjednom postaje ocigledna. Trpaj lovu i pumpaj rat dok god moze, jer ginu Rusi na dnevnoj bazi, slaabimo ih svakog dana. I to je sasvim OK strategija, i cak milsim da odlicno radi na terenu.

Medjuti, u toj jednacini jednostavno nema Ukrajinskog interesa. I to je problem ove vlasti u KIjevu. A, iz toga, problem Ukrajine je ova vlast u Kijevu.

eto



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

Vidim uvazene kolege komentarisu ovu analizu od RUSI pa da pokusam da dopunim iz mog ugla. U mojem misljenju analiza je uredu, vecine komentara na NATO taktiku i kako je Ukrajinska Vojska to aadptirala su korektni. I fino, izgleda da su ti veliki NATO stratezi konacno skontali da ono sto pise u TM, u vezi inzinerije i rijesavanje prepreka jedinica u kontaktu, nije bas tako jednostavno na terenu. Pa "no shit", izvinjavam se, ali me nerviraju kad kukaju kako eto Ukrajinci nisu skontali da "MIKLIK" ili "URAN" nemoze da probije minsko polje u strateskoj dubini od vise hiljada metara. Pa onda su skontali da eto pet komada oklopa za razminirianje, nije dovoljno da ocisti rutu za cijeli BTG, pod direktnom vatrom. Nisam sarkastican, samo me nervira kad "strucnjak" sjedi u fotelji i analizira kako je neko krvario gace, i eto mogao je malo manje da ih krvari, ako su samo vise krvarili u pocetku, od jednom, i tako fino probili front.
U vezi EW i ometanja FPV dronova i GPS prijemnika. Imao sam priliku ta koristim i testiram te ometace prve generacije u Iraku 2009-te. Znaci primitivni ometaci tipa "DUKE", "CVRJ" i slicne naprave koje stvaraju EW stit, u od prilike obimu od 50-100m, zavisno od terena. Oni su bili uglavnom napravljeni sa svrhom da ometaju mikro-talasne i frekvencije koje se koriste u mobilnoj telefoniji. Naravno, partizanija po Iraku je koristila te mobilne da salju signal detonatoru instaliranom na IED i slicnim napravama. Odprilike, koncept je upalis "DUKE" i vozas se po Sadr City, a partizan nemoze da daljinski aktivira IED kad treba da pocne zasjeda. E sad, sve je to lijepo i radi bas kao sto pise u TM, dok jedan dan fino vidis Abdullah prica na mobitel, na 20 metara od HMWWV, bez problema. Kuku, zovi bazu, dojavi problem, i onda poslije patrole (mora se patrola odratit sa DUKE ili bez) dodje kontraktor iz BAE da uradi tehnicki pregled. Ispada "retardirana" Iracka patizanija skontala da promjeni sim karticu, i sa tim promijeni spektar frekvencija, a "DUKE" eto nije bio programiran da ometa bas taj spektar. Poenta moje price je da NATO analisti i RUSI mogu da prave komentare, kako Ukrajinci i Rusi nemogu da rijese problem EW, ali eto, nisu ni oni bas historijski slavno rijesili slican problem, jos od ranih 2000tih.
Isto tako, koncept prelaza vodenih prepreka, gdje su istorijski Sovjeti bili ekperti, NATO jos tokom hladnog rata nije imao adekvatno rijesenje. Da ilustriram , postoji "fording kit" koji moze da se instalira na Bradley. Super, ali u vojnoj skoli instruktor kaze da ako instaliras taj ki,t na M3-jku, odmah ispali sebi metak u glavu, jel bolje je to nego da se udavis u tom metalnom kovcegu. Prva verzija tog sistema 80tih je potopila dosta M2-M3 Bradley, tokom manevara po Njemackoj, da su prestali da ih koriste u manevrima, ali eto, ima ih u ratnoj rezervi ako treba da se ratuje sa Varsavkim Paktom po Fuldi. Znaci, sve ove analize i zakljucke o propaloj Ukrajinskoj ofanzivi mogu fino sami sebi da objave, jel vjeruj te mi, oni (NATO) nebi nista bolje prosli u toj situaciji, sa tim resursima i bez aktivnog pokrivanja avijacijom.



offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Hvala za komentar RED4G-304, dragocjena iskustva kako i uvijek.

Interesuje me ako mozes da se osvrnes na slijedece ocjene iz RUSI reporta.

Citat:As a result, Ukrainian commanders moved experienced troops from a range of unmechanised supporting brigades into the line to conduct assaults using dismounted assault group tactics. Because these units had not been prioritised for the provision of Western equipment, many of them lacked means to support their assaults. This led to the blending of units, with tanks or breaching equipment borrowed from one brigade to support the assault groups of another. The result was that in some instances a company attack might have supporting components from up to three brigades enabling the effort.

This proved highly problematic. The Ukrainian brigades that were prepared for the offensive also had not previously practised working with the brigades protecting their flanks. For those troops lacking combat experience, with very short training courses in the West, control of direct fire was a serious problem, such that there were many cases of friendly fire between intermingled sub-units from different brigades.


Znaci, friendly fire je ocigledno veliki problem kod operacija koje ukljucuju vise razlicitih jedinica na uskom prostoru, i kod intenzivnih dejstava.

Znamo i za slucajeve friendly fire kod USA trupa u prvom zalivskom ratu. Znaci, fratricide nije samo ukro specijalnost, moze da se desi i najobucenijim profesionalnim jedinicama.

Pitanje je kako je USA doktrina rjesavala friendly fire problem, koja su tvoja iskustva. I da li ste vi u Iraku mjesali jedinice na taktickom nivou, u smislu da se neka sredstva iz jedne jedinice dodjeljuju drugoj jedinici samo za taj takticki zadatak.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

Lancet ulovio rijetku zvjerku Tungusku.

https://t.me/lost_armour/3122

Nego interesira me što Bidenova ekipa misli o očajničkim pokušaja Ukrajinaca da stupe u kontakt sa Trumpovom ekipom. Navodno su Zeleni i Trump i pričali ali onaj novi podpredsjednik Vance je odjebao sve pozive za dijalog od strane Ukra. U svakom slučaju ne mislim da na to Bidenovi gledaju blagonaklono. Iako sumnjam da bi tako nešto moglo utjecati na isporuke oružja.

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11147

Citat:Pitanje je kako je USA doktrina rjesavala friendly fire problem,

Još pokušavaju da ga reše. Mislim pričaju oni o treningu, doktrini al praksa pokazuje drugačije. Polažu dosta nade u IFF sisteme koje razvijaju.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Da, veliki problem. Mjesanje jedinica na uskom sektoru u borbi visokog intenziteta neminovno vodi prijateljskoj vatri.

MIslim da je jedino rjesenje obuka i iskustvo. Takodjer, formacija vojske ne postoji (samo) zbog birokratije, nego upravo zato da se svi organsko sastavni djelovi jedinice uvezu u jasnu koheziju koja moze da efikasno funkcionise u inteziitetu borbe.

Na nivou iznad osnovne jedinice ulazimo u sadejstvo vise taktickih jedinica, i probleme koje ono nosi. Ali, na baznom nivou (ceta, pa i bataljon) imperativ je ocuvatii formaciju, i obvezno dodavati u formaciju jedinice a ne pojedinacna orudja ili nesredjene grupe, da bi se ocuvao sistem komandovanja i upravljanja dejstvima (vatrom, pokretom, i sadejstvom sa drugim djelovima jedinice).

Ukri su izgleda vadili jedinicne cistace mina ili tenkove iz brigada koje su bile izvucene zbog gubitaka, ili iz brigada drugog esalona koje jos nisu bile angazovane, i dodavali ih pojedinacno ovim jurisnicima sa ratnim iskustvom koje su dovlacili iz jedinica koje nisu direktno ucestvovale u proboju. I to je rezultiralao haosom i dejstvom po sopstvenim jedinicama.

Poenta je, ako moras da dodajes tenkove, dodaj vod, a ne jedan tenk. Pa ces preko komandira tenkovskog voda voditi racuna da se ne poubijaju medjusobno.

offline
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 54

Ja mislim da su Ukrajinci završili i da sad samo iz dana u dan hronično preživljavaju svoj kraj.
Jednostavno nemaju nikakvu perspektivu u pogledu stvaranja ikakve povoljnije situacije na bojnom polju, mogu samo unazad, nebitno da li to bilo u metrima ili kilometrima po jedinici vremena.
Njihove snage su izgubile borbenu vrednost za bilo koje perspektivno suprostavljenje a o progresu tek da ne pričam.

Jedini izlaz im je ozbiljna eskalacija od strane Zapada, tj. njihova intervencija u bilo kom obliku koja bi im omogućila oslobađanja trupa koje imaju obaveze čuvanja severnih granica, i ostale koje su zauzete drugim dužnostima. Mada opet, ne znam ni koliki je potencijal u toj ideji "oslobađanja snaga" odnosno kolika bi to bila efektna injekcija.

Druga opcija je masovni projekat izručenja vojnog sposobnog ukrajinskog stanovništva koje obitava u EU; stotine hiljada muškaraca je tu na raspolaganju, i bila bi potrebna ozbiljno vellka i koordinisana pre svega normativna a zatim i praktična akcijua članica EU na lociranju, sprovođenju i deportaciji te ciljne grupe. To je po sebi vrlo teško, pipavo, a i sve i kad bi bilo izvodljivo iziskivalo bi vremena za implementaciju, sprovođenje, pa obuku, pa tek onda popunu...

U svakom slučaju Ukrajina može sebi maksimalno da priušti odgađanje ruskog napredovanja.

Ostala je praktično još samo jedan nivo indirektne eskalacije a to je dopuštanje Ukrajini da zapadno oružje upotrebi za udare na vojne ciljeve po dubini Rusije.

Izvan toga ne vidim više ništa da preostaje a ne da podrazumeva direktno uključenje članica NATO ili EU u ovom ili onom obimu, što bi po sebi svakako podiglo sukob na drugu dimenziju.
A u trenutnom stanju konsolidovanosti političke misli kolektivnog Zapada, mislim da je i takav scenario jedino moguć kao potez multilateralnih očajnika koji ne mogu da progutaju knedlu realnosti.

Za Ukrajinu je najizglednije da im ova godina bude poslednja u kojoj će se držati za najmanje deluzije kao slamku spasa te da počnu realno da sagledavaju ono malo svetla što im se konstantno sužava na kraju tunela.

offline
  • Parker  Male
  • Zaslužni građanin
  • rudar
  • Pridružio: 15 Avg 2015
  • Poruke: 598

Očigledno je a ne vidim da se spominje - iz perspektive zapada svaki Rus koji pogine je čist ćar a i svaki Ukrajinac takođe.. tako da dok ginu ubijajući Ruse dobro je. A verovatno zapad ima u malom mozgu ideju da će pre ili kasnije isti ti Ukrajinci krenuti na njih zajedno sa Rusima, onda najbolje da se poubijaju međusobno što više.
To što Ukrajina misli da im je zapad prijatelj to je druga stvar.

offline
  • Pridružio: 11 Feb 2014
  • Poruke: 636
  • Gde živiš: U zemlji čuda-Srbiji i u svom svetu

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2225
  • Gde živiš: Beograd



Citat:Ruska vojska je napredovala oko 800 metara do Aleksandropolja (Rozovka) jugozapadno od Nju-Jorka.
https://t.me/divgen/51339





Citat:Artjomovo: Oružane snage Rusije zauzele terikon na istoku!
https://t.me/divgen/51333
https://t.me/voenstormap/1292




Citat:Situacija severozapadno od grada Donetsk: Tokom poslednje dve nedelje Rus je napravio mali napredak na lokalitetu Karlivka. Nedavno su trupe počele da napreduju na južnim plantažama.
Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....1&z=14 ]

https://t.me/Suriyak_maps/3278

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 62 registrovanih, 7 sakrivenih i 763 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Apok, bobomicek, branko7, Bubimir, cifra, crnitrn, cvrle312, Darko8, djboj, drimer, Duce, dule10savic, Excalibur13, GORDI, havoc995, ILGromovnik, ivica976, Jeremiah, Još malo pa deda, kokodakalo, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, Limeni91, Lucije Kvint, Marko Marković, Metanoja, mgolub, milenko crazy north, MILO-VAN, nebkv, novator, nuke92, pedja63, pein, perko91, Posetilac1, Prašinar, repac, RJ, rodoljub, S2M, Sirius, Srky Boy, Srle993, ss10, stegonosa, Stoilkovic, theNedjeljko, Tvrtko I, vlad4, voja64, Volkhov-M, VUK65, wolf431, YugoSlav, zixmix, 125