Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1729

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 54

Ja sam stvarno očekivao neki vid zvaničnog uleta onda kada je Makron počeo intenzivno da priča o slanju francuskih trupa, bukvalno sam samo čekao snimke neke francuske kolone koja se kreće Ukrajinom. Isto tako mislim da je tu došlo ili do ozbiljnog zatezanja povodca ili su Rusi preko onih nužnih kanala komunikacije izjasnili jasne i nedvosimslene posledice, koje se ozbiljnije shvate nego ove zvanične priče o crvenim linijama.

NATO svakako može lako da se ogradi od svoje uloge u slučaju bilo kakve avanture, njima je ograđivanje i spinovanje svakako u krvi. Oni mogu da izmisle neke ad hoc evropske ekspedicione snage, neku bulumentu za pružanje podrške Ukrajini za koju će reći da neće imati pravo da dejstvuje protiv ruskih snaga sem u samoodbrani i takve gluposti... Ima tu desetine kombinacija.

Jedino šta može sprečiti takav vid mešanja jeste da iza kulisa postoji baš gvozdeno obećanje Rusije da će bilo kakav vid ozvaničene parade odmah proglasiti za formalnu objavu rata bilo potencijalnih država avanturista, bilo NATO-a..

U ovom trenutku ne vidim atmosferu da se bilo šta veće eskalira pre američkih izbora... Jednostavno se čeka da se to završi pa da se vidi u kom obliku će se osvežiti kolektivna misao povodom Ukrajine, da li će teret patronata spasti na EU, da li će potencijalna Trampova administracija nametati zadrške kako bi još više potčinili članice NATO-a ekonomskim obavezama i dužnostima, da li će prosto preuzeti rigorozniji nastup umesto delenja šakom ili kapom, ili ko zna da li će se možda stvarno početi sa odmicanjem od Ukrajine kako bi se preorijentisali na Kinu...

Kako god bilo, stvarno ne vidim narednu godinu kompletnu u ratu a da u njega ne zakorače i drugi...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

babaroga

Citat:Kakvu novu strategiju mogu sad NATO i Ukrajina da izmisle? Nema od toga nista, pogotovu u periodu o kome pricas, od sad pa do izbora u US.

Сагласан. Испуцали су сва своја знања, а од оружја остаје им само оно армагедонско, а њега неће због највеће њиве у Европи потезати.

Citat:US je u politickoj paralizi. Ne zna se da li im predsjednik jos vlada, ili ko vuce poteze sad tamo. Kamala, koja bi trebalo da preuzme vlast ako je Bajden nesposoban zbog bolesti, ima samo jedan prioritet sada, a to je da dobije izbore.


То код њих није проблем какавим га ми замишљамо. само за Западни Балкан задужен је сектор Агенције за националну безбедност који има око 5.000 запослених. Тако да ће они Украјину одрађивати рутински и без великог уплива председника. А после избора? О том - по том.



offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

Zaista prvi put od otprilike proleća 2022. imamo toliko ruskih napredovanja na sve strane da ne može više da se pohvata na mapama šta je sve novo osvojeno na nedeljnom nivou.

Kao što rekoh pre neki dan, meni su takva mala ali konstantna pomeranja veći znak lošeg stanja kod Ukrajinaca od nekih naglih većih gubitaka nakon kojih se front opet zamrzne (jer takve situacije više ukazuju na izuzetak a ne pravilo). Naravno, ni ova brzina napredovanja nije dovoljna da se zauzme sve zacrtano aneksijom 2022, ali vidimo prve znake eksponencijalnog ubrzavanja napredovanja - ako se tako nastavi, u jednom momentu će nam biti normalno da gledamo svakodnevni napredak od nekoliko kilometara svuda. I tada će već biti kaput za Ukrajince, takvim tempom će se za mesec dana prelaziti 50-100 kilometara. No ima još dosta vremena do dostizanja takvog tempa.

Što se stanja u SAD tiče - iskreno, nadam se pobedi Trampa, koja sad nije toliko sigurna koliko je bila kad je senilni Džo bio u trci. Kamala je klasični igrač duboke države i od nje se može očekivati samo nastavak trenutne politike. No, daleko je 20. januar, pogotovo za tempo kojim se sada rat vodi. Ne bi me čudilo da novi predsednik SAD stupi na dužnost u momentu kad Ukrajina više ne kontroliše Toreck a možda ni Seversk i Pokrovsk.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Sirius ::babaroga
То код њих није проблем какавим га ми замишљамо. само за Западни Балкан задужен је сектор Агенције за националну безбедност који има око 5.000 запослених. Тако да ће они Украјину одрађивати рутински и без великог уплива председника. А после избора? О том - по том.


Sirius, ne radi se o nastavku dosadasnje politike, to ce sigurno da guraju bez problema.

Radi se o intervenciji, sto je radikalni zaokret. O tome ne odlucuje 5000 zaposlenih, to je predsjednicka odluka.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Све је то мени јасно, као што је и теби јасно да се тамо председник ништа не пита, већ само формално да сагласност. Последњи који се питао убијен је у Даласу.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

I pored svih tih pomeranja, još uvek ni za promil nije jasnije, gde bi se mogao otvoriti glavni pravac.

Jer po meni i nema tog glavnog pravca. Bar još uvek. Ako pogledamo liniju fronta od Ugljedara do Kupjanska (Sinkovke), trenutno je aktivno 80-90% linije. U većem ili manjem obimu. Čak se proboj linije desio i to značajan na delu linije gde ni mi taktičari nismo očekivali. Njujork i Pivnečne. Već smo mislili da će to ići obuhvatom sa istoka i zapada. Tako da ovi prodori direktno u "glavu" su bili iznenedjenje za mene. A izgleda i za Ukro komandu.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

U široj slici mislim da je Pokrovsk glavni cilj, ili bolje reći, želja Rusa u narednih 6 meseci. Veliko čvorište i strateški najbitniji grad u ukrajinskom Donbasu pored Časovog Jara i Slavjansk-Kramatorsk-Konstantinovka anglomeracije.

Ali vidimo već duže vreme (veći deo rata) da Rusi vrlo često ne guraju tamo gde žele, nego gde mogu. Bockaju na deset mesta, i posvete se onom mestu gde ima prostora za napredak, iako ono na karti ne deluje previše logično. Ili, negde napreduju prosto jer mogu, bez dodatnih snaga - recimo, čitavu bitku za Krasnogorovku je iznela samo jedna brigada, Oplot, dok tamo npr. zapadno od Avdejevke imaš gužvu gde je prisutno boga pitaj koliko brigada na obe strane. Krasnogorovka je pala gotovo kao ''side quest'' iako je relativno bitna za odgurivanje Ukrajinaca sa prilaza Donjecku. I za Toreck-Njujork pravac, ukrajinski izvori kažu da Rusi nisu posvetili neke velike snage, a opet napreduju vrlo fino.

Tako da, tačna mesta gde će se najviše napredovati je teško predvideti. Trenutno sam stava da ni neće biti nekog ''glavnog pravca napredovanja'', nego će Rusi napredovati tu i tamo gde je Ukrajincima najteže, i da će se taj tempo polagano ubrzavati, mesec po mesec.

Svakako je najlakše predvideti pad Torecka do kraja godine jer je cela ta urbana anglomeracija već poprilično načeta i stabilno se napreduje. Takođe, možemo očekivati da Rusi nastave da guraju ka Pokrovsku, ali opet isto tako možemo očekivati da Ukrajinci tu postave najjaču odbranu, kao što već i rade, pa je veoma teško predvideti uspeh. Svakako mislim da Rusi do kraja godine mogu da dođu do predgrađa samog Pokrovska.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Pokrovsk iziskuje dizanje linije na Vovči sve od Progresa dole do Karlovke.
Tako da bi Rusi trebali ostvariti taktičku dubinu i širinu za svoju artiljerija. Sve izmedju puteva H-32 (Valjda je ova oznaka, Google oznaka je T-0504) i E50. Bar izbijanje do Selidova ako ne i njegovo zauzimanje.

Meni je ta osovina Njujork - Toreck, bolja opcija od Časov Jara. Iz više razloga. Da sad ne idem u dubiozu, pošto pišem sa posla. 😁

Moguće da su i sami Rusi iznenadjeni uspehom koji su ostvarili na tom sektoru. I da će vremenom pojačati pritisak. Jer ta osovina pruža dosta veće mogućnosti i opcije. Po meni više nego Časov Jar. Pogotovo što miruje severni deo od Artjomovska.

offline
  • Pridružio: 17 Avg 2012
  • Poruke: 1362
  • Gde živiš: Šid, Srbija

Ukri oborili ruski Su-25. Pilot je živ, evakuisan.
Izvor TG kanali ruskih pilota.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33820

Boris90 ::Ukri oborili ruski Su-25. Pilot je živ, evakuisan.
Izvor TG kanali ruskih pilota.


Snimak pogotka Arrow https://t.me/ButusovPlus/12039

Denaja mislim da ovde nema glavnog pravca idu kao reka koja gradi svoje korito kroz kanjon kud im je lakše i melju ukro vojsku u nadi da će na papiru da dobiju to što su tražili.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 860 korisnika na forumu :: 65 registrovanih, 9 sakrivenih i 786 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Apok, bobomicek, Bubimir, bufanje, ccoogg123, cifra, crnitrn, cvrle312, Darko8, djboj, dragan_mig31, drimer, Duce, dule10savic, Frunze, Georgius, GORDI, gorican, Hans Gajger, havoc995, Herman Terrance Aubrey, HogarStrashni, ILGromovnik, Jeremiah, JimmyNapoli, kokodakalo, Kubovac, kubura91, KUZMAR, kybonacci, Limeni91, Lucije Kvint, Marko Marković, Metanoja, milenko crazy north, MILO-VAN, Nemanja.M, nuke92, panzerwaffe, pedja63, pein, perko91, repac, RJ, S2M, Srky Boy, Srle993, ss10, StefanNBG90, Stoilkovic, suponik, theNedjeljko, tubular, uruk, vathra, VJ, vlad4, voja64, W123, yrraf, YugoSlav, 125