Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1733

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

U slučaju da Tramp pobedi, nazire se jedna veoma moguća situacija koja bi nastupila otprilike u proleće 2025, tačno vreme bi zavisilo od toga koliko bi Trampu Ukrajina bila prioritet.

Situacija je sledeća:

Tramp bi, sa ciljem da pokaže kako je glavni baja u svetu, izašao sa veoma jasnom ponudom za početak pregovora između Rusije i Ukrajine. Ponuda bi bila postavljena pod veoma jasnim uslovom - ako je Ukrajina odbije, nema više pomoći. Ako je Rusija odbije, Amerika će da da Ukrajini bukvalno sve što može što se naoružanja tiče.

Ponuda bi verovatno bila veoma slična onoj koju je tokom trenutne kampanje predstavio - zamrzavanje teritorijalne situacije u skladu sa stanjem na frontu, odustanak Ukrajine od nasilnog vraćanja izgubljene teritorije, ostanak Ukrajine van NATO (ali ne i EU), i zatim nastavak naoružavanja posleratne Ukrajine da bi bila sposobna da se opet odbrani, ukidanje većine sankcija protiv Rusije uz uslov da ista učestvuje u obnovi Ukrajine posle rata.

Rusi bi prihvatili pregovore u kojima bi zatim izneli zahteve slične trenutnim Putinovim - povlačenje Ukrajine na granice anektiranih oblasti 2022 (znači iz ostatka Donbasa, Zaporožja i Hersona). Ostalo iz Trampovog predloga bi manje-više prihvatili, i dali bi jasan znak da žele mir, što je Trampu veoma bitno.

Takvi pregovori bi sasvim realno mogli da dovedu do nekog kompromisnog rešenja, koje bi recimo zadržalo zahteve koja se poklapaju iz oba predloga (eventualno uz neko cenkanje što se tiče procenta skinutih sankcija i količine pomoći posleratnoj Ukrajini) dok bi teritorijalni kompromis bio da se npr. Ukrajinci povuku iz ostatka Donbasa samo, i da se delić Harkovske oblasti istočno od Oskolja zameni za rusku teritoriju severno od Harkova. Ostalo bi bilo kako jeste na terenu u momentu pregovora.

Rusija bi dobila neutralnu Ukrajinu i ostvaren neki minimum koji je Putinu potreban da proglasi pobedu u teritorijalnom smislu (oslobođen Donbas). Ukrajina bi dobila preživljavanje kao nezavisna država, sa nekih 75-80% sačuvane teritorije. Tramp bi osnažio svoj imidž grubog mirotvorca koji hvata strane lidere za uši i tera ih da sednu za pregovarački sto gde zatim reši celu situaciju. Amerika bi dobila priliku da se koncentriše na istočnu Aziju i dolazeće probleme sa Kinom. Jedini gubitnik u celoj situaciji bila bi EU, tj. njena elita.

Ostaje samo pitanje da li bi Zelenski prihvatio tako nešto. Tramp bi, sigurno, što bi Zelenskog dovelo u poziciju da ili prihvati takvo rešenje, ili da se suoči sa totalnim gašenjem bilo kakve pomoći iz SAD, što bi za Ukrajinu bila katastrofa. Tako da, verujem da u čitavoj takvoj situaciji, jedino što bi moglo da natera Zelenskog da odustane od zaključenja primirja ili mira, jeste ako bi EU izašla sa veoma jasnom ponudom što se oružja, novca, ili čak ulaska vojske tiče, da 100% podržava Ukrajinu do daljnjeg.

Sačuvaću ovaj komentar negde, jer ako Tramp pobedi zaista mislim da je veoma velika šansa da dođemo u ovakvu situaciju (ponudu Trampa i početak ozbiljnih pregovora - ostalo sve zavisi) tamo negde u aprilu-maju '25.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33821

Apok glavni radni konjo kod Rusa u zoni Svo u Okrain su:
1. SU 34 koji uglavnom deluje sa FAB 250/500/1500/3000 i ponekad sa nekom od X/KH serija raketa koje može da nosi
2. Su 25 koji se koristi uglavnom kao leteći VBR sa NRZ S13 122mm i koji je u procesu izumiranja
3. SU 24 nzm i dal se koristi do sad nije bilo videa
4. Mig 31 znamo da tuče Kindžalom
5. SU 35 uglavnom dejstvuje sa raketama V-V po Ukro avijaciju



offline
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 54

Tramp može da iznese ponudu koju će odbiti i Ukrajina i Rusija na keca... To bi za Ameriku bilo najpovoljnije. Da nađu neku neprihvatljivu sredinu za obe strane, koja bi dovoljno dugo morala biti brušena, taman toliko da rat još potraje, da se EU još više investira u sukob a Amerika za to vreme graciozno preorijentiše na koje bi već agende sebi postavili.

I za koliko god manje SAD bude pomagala Ukrajinu za toliko će više prodavati oružja Evropi jer bi EU preuzela na grbaču držanje Ukrajine na aparatima. Tako bi američki vojno - industrijski kompleks sebi obezbedio još jedan vrlo berićetan period.

Tramp sve i da želi mir, gledaće da taj put bude što duži i lukrativniji za Ameriku.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

Ne razumeš Trampa ako tako gledaš.

Americi i njenoj eliti jeste u interesu da rat traje što duže. Ali Trampa Evropa uopšte ne zanima, kad bi mogao skroz bi je napustio, ali ovako mora da pravi kompromise. Što se Ukrajine tiče, tu mu je glavni cilj da ispadne veliki mirotvorac i bitan faktor u svetu, jači takav utisak se ostavlja ako rešiš naizgled nerešiv rat, nego ako nastaviš da ga vodiš ostatak mandata. Seti se Izraela i Palestine, i tamo je imao te neke tripove da sve reši jednom za svagda, ali nije bio uspešan. Želi popravni.

Što se globalnog fokusa tiče, Tramš će vratiti fokus Amerike na istočnu Aziju što je loša vest po Kinu ali odlična za Rusiju.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

Trampova agenda je jasna -> Kina.

A s obzirom da su ovi usrali onose sa Rusijom i pola svijeta bojim se da je jos veci rat neizbjezan. Prije toga slijedi ozbiljna kriza na ekonomskom planu jer gdje se slonovi pobiju nastrada trava.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 408

Ako se dobro sječam, je onomad, kad je Trump još kobajagi vladao Holivudom, naredio , da se USrA trupe povlače iz Sirije... Pa šta ..?...Ništa... Možda ima Trump neke svoje suverenističke snove ali , dajte batalite priče, kako če Trump nešto bitno, da uradi u spolnoj politici..Rusija, Kina i Izrael su stalnice u Američkoj vanjskoj politici i tu se menja samo kome če se više posvečivati pažnja, pošto je jasno, da Čak Noris ne može više, da uradi sve sklekove...A bogami, kao što se vidi u posljednje vrijeme, nije Amerika na nivoju ni, da pobedi neki izolovani rat, a gdje je tek neki globalni... Ja tipujem, da če sledeča administracija ( ako Trump uopšte pobjedi), da se koncentriše, na Iran, odnosno branjenje Izraela pod svaku cijenu, pošto se zna od kuda ide glavno sponzorstvo...Sa Kinom če , da se zaoštrava ekonomski ( usput, kad je več tema, ..Kina je u junu odbacila 79,7 milijardi doiarskih investicija, od toga 49 milijardi obvjeznica ), pošto vojno ne može ni, da sanja na neki povoljan ishod..A što se tiče Ukrajine i Rusije mislim, da je sada valjda svakome jasno, da je taj rat za Ruse extistencialnog značaja i o bilo kakvim pregovorima, mirovnim nagodbama i ostalim političkim bakračima, tu odlučuju Rusi ( ako su naučili nešto istorije ) i o tome neče, da odlučuje Amerika, pa bio na koncima duboke države u Americi, Trump, Camala ili sveti Petar...

offline
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 54

Ajd' živi bili pa videli šta će se i hoće li se drugačije desiti.

Kako god okreneš činjenica je da rusko-ukrajinski konflikt u ovom obliku neće biti održiv naredne godine,. Da li će eskalirati ili ćemo dobiti novo globalno geopolitičko žarište umesto toga, videćemo...

Zapravo je najveća tragedija što još od 2020. godine i pandemije mi prosto moramo da računamo na neki belaj sveopštih posledica, tačno smo se odvikli od sećanja na relativno normalna vremena.

online
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 161

Ruski trajekt pogođen
x.com/bayraktar_1love/status/1815788959861010867

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2225
  • Gde živiš: Beograd

Trenutno stanje u okolini Starice. Tamo je situacija toliko zamršena da se mape stalno koriguju:



Citat:Starica : Oružane snage Ukrajine u blizini zapadne periferije (исправка).

https://t.me/voenstormap/1329

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

Napisano: 23 Jul 2024 21:09

Оружане снаге Русије проширују своју зону контроле за више од 1 км и заузимају нове положаје у јужном делу села Novoselovka prva.

48.18928, 37.53824

https://t.me/creamy_caprice/6142

i manje pomeranje severno od Razdolovke:
https://t.me/creamy_caprice/6138

Dopuna: 23 Jul 2024 21:10

Зеленски је рекао да разуме потребу да се сукоб оконча што је пре могуће.

Мислим да сви разумемо да морамо да окончамо рат што је пре могуће, наравно
— рекао је украјински председник на састанку у Кијеву са државним секретаром Ватикана кардиналом Пјетром Паролином.

https://t.me/divgen/51502

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 899 korisnika na forumu :: 57 registrovanih, 11 sakrivenih i 831 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Andrija357, Bobrock1, bojank, Boris90, Bubimir, cavatina, CrazyDiablo, darcaud, Darkhunter, Darko8, drimer, Duce, dule10savic, Georgius, GORDI, havoc995, Ilija Cvorovic, Jeremiah, Joja, kikisp, kljift, kolle.the.kid, Krusarac, Kubovac, KUZMAR, kybonacci, loon123, mackenzie, mačković, mercedesamg, Metanoja, mile23, milenko crazy north, milimoj, milos.cbr, miodrag, MiroslavD, momcilob55, Ne doznajem se u oružje, nebojsag, nuke92, Rema000, repac, RJ, rovac, sabros, Shinobi, Srle993, styg, tmanda323, Volkhov-M, wolverined4, zdrebac, zixmix, Živković, šumar bk2