Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1739

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Bila je Konstantinivka a ne Novomihajlovka... Inače o analizi videa priča Weeb Union .. https://www.youtube.com/watch?v=bjhWEH4lVs4 ... tako, da ja neču... Pametnome dosta..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Apok ::Оборен или пао Ми28. Опраштају се од посаде на Авиахуб и Воевода Вешцает а и Фајтер Бомбер помиње лоше јутро.

"Вертолет Ми-28 потерпел крушение в Жиздринском районе Калужской области. На месте опергруппа, сообщил губернатор Шапша."

Пао је на 160км од границе са Украјином, и то од Черниговске области где нема фронта.
Тешко да је оборен, али није немогуће да је некаква заседа у питању.



offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5844

Možda je "prijateljsko" obaranje.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

Apok ::
Срле испоштовало те Руско МО.
t.me/ZOV_Voevoda/17257

hahah veze vezice Mr. Green

Pocinje bitka za Konstantinovku:
https://t.me/zovpobedy/12575

Neka manja pomeranja ka Maloj Tokmacki:
https://t.me/zovpobedy/12574

Timofejevka:
https://t.me/zovpobedy/12573

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

Ukrajina je puna takvih smetlišta tenkova i oklopnih vozila koja nisu micana decenijama. Ovako blizu granici, a do sada nedirano, prosto bih pretpostavio da su u pitanju bili krševi ili vozila koja nisu spremna za službu (kao ono jednom kad su Rusi Iskanderom pogodili 20-ak uredno poređanih haubica - na kraju se ispostavilo da si kroz Google Earth mogao da vidiš te haubice i pre 10 godina na identičnom mestu).

Svakako potencijal za ''vaskrsavanje'' i vraćanje u stroj tako da ne škodi eliminisati ih, ali razumljiv je nedostatak prioriteta ako se ne miču odatle uopšte još od početka rata.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Konstantinovka načeta:

Citat:Konstantinovka. Naše trupe su ušle na periferiju grada. Borbe su u toku.



https://t.me/voenstormap/1344

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

Izvinjavam se unapred ako je neko postavljao:

Istraživanja ukrajinskog javnog mnjenja o spremnosti da se odreknu ''nekih'' teritorija zarad mira:



Procenat onih koji su spremni je bio 32% u maju '24, tri puta više nego godinu dana ranije. A od prošle jeseni, procenat stabilno raste 5-7% između anketa. Ne bi me čudilo da je sad već blizu 40%. Još bitnije, procenat onih koji izričito kažu da ne prihvataju odricanje od teritorija pada još brže, kako raste treća opcija ''teško je reći'' (u koju, verujem, spada dosta ljudi koji se prosto plaše da kažu da bi prihvatili gubitak teritorija).

E sad, veliko je pitanje - šta znači spremnost da se odreknu ''nekih'' teritorija? Jer u ''neke'' teritorije spada i Krim, za koji verujem da ni najveći nacionalisti više ne veruju da može da se vrati. Ako nekad dođe do pregovora, jedini relevantan stav naroda biće vezan za to da li žele da se odreknu već izgubljenih teritorija (Trampova zamisao, ne formalno odricanje, ali faktički odustanak od nasilnog vraćanja zarad mira) ili su spremni na povlačenje sa nekih koje trenutno kontrolišu (Putinov zahtev, povlačenje iz ostatka aneksiranih oblasti).

Svakako, koliko god tačna anketa bila, zanimljivo pokazuje stabilnu promenu raspoloženja Ukrajinaca. Do početka '25 ćemo već biti na 50% ako se ovako nastavi. A možda se i ubrza, ako Tramp dođe na vlast i počne otvoreno da govori o miru i ustupcima.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

kunktator ::Na prvi pogled, REB. Preciznije, ometanje drugih dronova. Dve plastične kutije sa strane izgledaju kao kućišta za nekakve usmerene antene, YAGI ili slične. Kao u onim anti-dron "puškama".

Bez dodatnih tehničkih informacija ili konteksta upotrebe, teško je sa sigurnošću reći koja je tačna funkcija drona. Oba scenarija su tehnički moguća i oba tipa dronova mogu imati sličan izgled. Međutim, postoje ključni indikatori koji mogu pomoći u razlikovanju:
Upotreba kao Ometač:
Antene: Pravougaoni paneli na kracima drona mogu biti antene dizajnirane za ometanje signala.
Usmerenost: Antene deluju usmerene i uskopojasne, što je tipično za uređaje namenjene ometanju specifičnih frekvencija.
Pozicija i Veličina: Konfiguracija drona omogućava stabilan let, neophodan za efikasno ometanje.

Upotreba kao Retranslator:
Antene: Ako bi dron služio kao retranslator, antene bi morale biti širokopojasne i neusmerene, sa kružnim dijagramom zračenja. Trenutna konfiguracija antena ne podržava ovu hipotezu.
Veličina Baterije: Za dugotrajnu operaciju u vazduhu, veličina baterije bi bila značajan faktor, omogućavajući dronu da ostane duže na optimalnoj visini za retransmisiju signala.
Aerostati kao Alternativa: Ruske snage su počele da koriste aerostate kao retranslatore, postavljene relativno daleko od linije fronta, a koji mogu da prenose signale duboko u teritoriju pod kontrolom Ukrajine a mogu da "vise" danima vezani kablom za zemlju. Ova taktika je efikasnija za dugoročne komunikacione potrebe nego korišćenje dronova sa ograničenim trajanjem leta.A možda je i to odgovor o efikasnim "dubinskim izvidjačkim" letovima ruskih razved-dronova.

Na osnovu ovih indikatora, verovatnije je da je ovaj dron namenjen za ometanje komunikacija nego za retransmisiju signala. Korišćenje usmerenih i uskopojasnih antena, u kombinaciji sa potrebom za velikom baterijom za duži let, ukazuje na to da je primarna funkcija drona ometanje, dok bi za retransmisiju bila potrebna drugačija konfiguracija antena i duže trajanje leta, što je trenutno efikasnije postići korišćenjem aerostata.


A tipičan "frontovski" ,za podršku FPV-a,dron-rettranslator bi mogao da izgleda ovako nekako.


offline
  • Milos
  • Pridružio: 13 Jun 2022
  • Poruke: 49
  • Gde živiš: Stockholm

Znaci ipak je onaj napad uspeo po ovome sto vidimo?
Hteo dam da pitam, zar je moguce da oni ne mogu da obezbede sredstva za ometanje dronova na ovakvom pravcu na primer da bi smanjili gubitke ?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33823

Trenutno najveći problem ukra pored ruske arte je i SU 34 sa FABovkama
https://t.me/boris_rozhin/131171

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 907 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 7 sakrivenih i 852 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, airsuba, ajo baba, Andrija357, Battlehammer, Bickoooo, Bobrock1, bojan_t, brundo65, cavatina, cenejac111, Centauro, djboj, dora, Excalibur13, Georgius, havoc995, hyla, Kibice, Kubovac, ljuba, MB120mm, mercedesamg, Mercury, Metanoja, MiGac, nebkv, nuke92, oldtimer, pacika, Petarvu, raptorsi, raykan, repac, Romibrat, rovac, royst33, sevenino, SlaKoj, sombrero, srbijaiznadsvega, StefanNBG90, StepskiVuk, tubular, Vlada1389, vukovi, Wrangler, šumar bk2