Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1747

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 150

History Legends novi video ...

youtube.com/watch?v=UWSAY7gNymQ

Ruske oklopne jedinice prijete ukrajinskoj grupaciji u Kupjansku opkoljavanjem nakon proboja na Piščane od 4 KM. Teške borbe na celom Luganskom frontu. Osporena su sela Andriivka i Makiivka.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Sve ce Rusi da osvoje sem Belogorovke,to ce ostati Ukrajinsko,nesto kao Kaljiningrad Smile

У Красногоровки је било покрета. Према Војној хроници, Оружане снаге РФ контролишу објекте за пречишћавање (станицу за пречишћавање воде) и комплекс суседних зграда. Иза Оружаних снага Украјине је мали комад приватног сектора, из којег се више неће моћи изаћи без губитака у случају кратког споја котла.
https://t.me/boris_rozhin/131418



offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Srle993 ::.... su Rusima zagarantovani, pisem ovim tempom, al zadnjih par meseci je tempo sve brzi i brzi,

I meni se cini da se tempo znacajno ubrzao, mada ne pratim na mikrotaktickom nivou.

Ono sto mene zaprepascuje je sirina fronta na kojem su Rusi aktivni u napadu. I to aktivni sa uspjehom, ne samo da pokusavaju.

Sigurno 300 - 400 km. A to je protiv svake vojne i doktrinarne logike.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1397

OSU objekt na desnoj strani Dnjepra teško stradao od fabovke, HD snimak

https://t.me/lost_armour/3154

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Konstantinovka. Naše trupe su napredovale južno od grada na širokom frontu.



https://t.me/zovpobedy/12594

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

I Suriyak piše da ovim prodorom kod Progresa, Rusi mogu zaobići Ukro liniju na reci Vovča. To smo mi ovde opisali, predvideli i apsolvirali još odavno kao Ruski cilj. Sa nastavkom operacija dalje ka jugu i zapadu se slažem sa njim. Više manje tako bi trebalo da se odvija.

https://t.me/Suriyak_maps/3336

Ono u šta nisam siguran i saglasan a koliko vidim (ne mora da je tako), Rusi nešto i ne pokazuju prevelike pretenzije za severni pravac. Odnosno za put H-32. Isto kao i dalje ka severu od Arhangelskoe i Kalinova. Već su tu problili kod Njujorka (još jednom naglašavam totalno iznenadjenje i skidanje kape na tom potezu) i verovatno će širenje nastaviti iz tog klina. Odnosno zaobilaženje i ugrožavanje tih linija oko Suhe Balke sa boka, sa istoka. Aleksandropolje i Panteleimonovka su već pod pritiskom sa istočnog boka.

P. S. Ukrajinci definitivno ne mogu stabilizovati front posle gubitka Progresa. Posle Očeretina su dovukli i ubacili delove nedovoljno oporavljene 110.mbr i još nekih jedinica. Uspeli malo usporiti tempo ali je 47-ma opet iznela najveći teret. Negde sam pročitao iz zapadnih izvora da su imali ogromne gubitke kod Sokila i Evgenovke. I da je ovo sad rezultat tih gubitaka usled te uporne odbrane kod Sokila. Rusi od Očeretina nemilosrdno atakuju na 47-mu. Očito teže da je razbiju do kraja.

Sad posle Njujorka i Družbe, kad im je i Toreck u opasnosti, ne vidim da imaju više šta odvojiti da pokrpe ovu rupu. Koliko sam uspio isčeprkati, delovi 100-te i 110-te delaju na levom boku Njujorka. Koliko sam istražio 47-ma nema više Leo2A6 u svom sastavu. Brojno stanje Abramsa je prepolovljeno. 3-ća jurišna je posle Avdejevke i Krasnogorovke izgleda izvučena. Nema je u borbenom dodiru. Pitam se šta je sa njom.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 27 Jul 2024 18:32

U nekoj teoriji, kada bi se pronašlo neko univerzalno ometajuće rešenje za ove zujalice, pravo je pitanje ko bi najviše trpeo zbog neupotrebljivosti istih. Mišljenja sam da bi to najviše uzdrmalo Ukre.
Stekao sam utisak ovih par meseci da Ukrajinci na nekim pravcima već dugo vremena manjak vojske pokušavaju da nadomeste FPV dronovima, Baba Jagama i slično. I na mnogim pravcima se još uvek dobro drže.
Napadi oklopnim jedinicama im se svode na interventne akcije, kao što su one sa Bredlijima koje vidimo s vremena na vreme.
Ali sve je više snimaka ruskih napada na široke otporne tačke koje brane "tanka" ukrajinska odeljenja, a sa ruske strane nema puno snimaka zarobljenika kao ranije, samo sa severa stižu intervjui sa zarobljenima.
Rusi naravno guraju, ali i dobro krvare, ništa neobično u ovom mrcvarenju od rata.
Sve sluti na kolaps, ali ga još uvek nema. Ukrajinci grčevito drže određene utvrđene zone, pogotovo one gradske jer verovatno posle pada istih očekuju "rascvetavanje pupoljka" kao kod Avdejevke.
Neka moja opservacija, ne morate obraćati pažnju.

Dopuna: 27 Jul 2024 18:43


Citat:Volčansk. Ruske trupe rade protiv neprijatelja na Stepnoj ulici u istočnom delu grada, koji je premešten u sivu zonu.
Ovo sugeriše da je neprijatelj uspeo da se učvrsti na dve susedne ulice.
Napredovanje neprijatelja do dubine od 350m.

https://t.me/zovpobedy/12595

offline
  • Pridružio: 02 Jul 2024
  • Poruke: 54

Rusi sad koliko impozantno napreduju uzimajući u obzir na kolikoj širini i koliko konsolidovano i sistematično to rade, praktično je u pitanju Operacija Bagration u malom.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Slamanje Ukro odbrane ide sve brže i brže, pošto je sve manje kvantiteta, da o kvalitetu popune ne govorim... Ako je istina, što pričaju Ukri, da su Rusi nagomilali 90 000 trupa oko Tokmaka ( s obzirom, da Ukri uvjek govore istinu, onda mora, da bude ), onda čemo gledati vruču jesen ... Ja ne vjerujem, da imaju Ukri još neke rezerve, da stabilizuju front skoro pa bilo gdje a da nešto promene u samom poteku rata nema više ni govora.. Idu samo nazad i to sve brže i brže...

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 256
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

Ovo je prvenstveno rat resursa i logistike koja uspeva da podrži jedinice. U to ubrajam svu proizvodnju i podršku od aviona, rakete, goriva do hleba... I naravno uspešna popuna jedinica, rotacije, odmor...
Polako se izlazi iz svojevrsnog klinča u kojem su se držali dugo vremena i počinje da se pokazuje efekat snažnije logistike. Kad to imaš, sve polako dolazi.
Još je Napoleon govorio "da može da maršira samo sita vojska"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 915 korisnika na forumu :: 54 registrovanih, 7 sakrivenih i 854 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, airsuba, ajo baba, Andrija357, Bane san, bankulen, Battlehammer, Bobrock1, bojan_t, bojankrstc, brundo65, Centauro, dejoglina, Denaya, elenemste, Georgius, ginjica, hatman, HrcAk47, hyla, kikisp, Krusarac, lord sir giga, M1los, MB120mm, Mercury, MiGac, Milos ZA, novator, nuke92, ostoja, Panter, pein, Posetilac1, Prometeus, raptorsi, Raso75, repac, RJ, rovac, royst33, sevenino, SlaKoj, Smiljke, sombrero, srbijaiznadsvega, Srle993, StefanNBG90, Vlada1389, vladulns, vobo, Wrangler, zdrebac, šumar bk2