Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1754

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Pivničnoe: sve kuće na istočnoj periferiji su pod kontrolom Oružanih snaga Rusije!
Oružane snage Rusije zauzele su Palatu kulture. Oružane snage Ukrajine napustile su prvu citadelu.




https://t.me/voenstormap/1378
https://t.me/zovpobedy/12607



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Ako se napredovanje nastavi ovim tempom ili malo brže ili sporije, da bi se išlo na Pokrovsk, potrebno je uzeti Grodovku i Novogrodovku. Minimum. Da bi artiljerija imala koliko toliko komfora za dejstvovanje. Ali opet bi bila u uskom području odabira pogodnih VP.

Tako da sam mišljenja da će Rusi ići na dizanje linije "Vovče" bar do Karlovke. A verovatno i dalje, odnosno cele te linije i težiti da predju rečni sliv reke Vovče. Juče sam dva puta sam započinjao post na ovu temu i obrisao.

Ako pogledamo dešavanja kod Maksimiljanovke gde su Rusi na 1.5km od raskrsnice, gde se račva jedini put koji nema mosni prelaz preko reke, a ulazi u onaj prostor izmedju Karlovke i Krasnogorovke. Jasno je da Rusi teže odseći ceo potez izmedju Karlovke i Maksimiljanovke i ostaviti ih samo sa prelazima preko reke. Nisam slučajno onaj svoj južni deo spustio sve do gradića Ukrainsk. Ali on tu nije najbitniji već grad još južnije. Gornjak. Kroz njega prolaze svi putevi ka reci Vovča kojim se može snabdevati ona prostorija zapadno od Krasnogorovke. Možda u tom grmu leži zec, pa Rusi još ne napadaju Nevelsko i istočnu Karlovku.

Ne očekujem sad neko hiper ubrzanje na tom pravcu. Ali u kakvom stanju su Ukro jedinice tu, realno je očekivati da ta sela do gradova Grodovka, Novogrodovka pa čak i Selidovo i Ukrainsk padnu u nekom "pristojnom" periodu.

U pripremi je post (samo da mi klinac prepusti računar, ovo pišem preko telefona) o tome. Šta sam našao na netu i to iz zapadnih izvora.



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Denaya, ovo će tebe zanimati:
Citat:Для чего ВСУ создают новую "суперштурмовую" бригаду
...
57-я мотопехотная бригада ВСУ получила первые американские БМП Bradley из США и стала вторым подразделением в структуре украинской армии с этим типом техники. Первое формирование, получившее такие БМП, — 47-я ОМБр «Магура», печально известная сразу по нескольким проваленным сражениям: наступлению 2023 года, боям за Авдеевку и Очеретино. Скорее всего, 57-ю мотопехотную бригаду готовят в «наследники» 47-й ОМБр, однако с её боевым применением могут возникнуть сложности.
...

ostatak ovde:
https://aftershock.news/?q=node/1404772

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Još jedan prikaz situacije kod Progresa:


izvor:
https://t.me/voenkorkhayrullin/3016

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Primetili ste da u poslednje vreme često spominjem 47.mbr OSU. Zašto. Ona je nosilac, stub odbrane Ukrajinaca na ovom pravcu. Ima još malo jedinica na tom pravcu koje se bore i pružaju otpor kao ona. Žestina borbi i Ruska kuročka daju ozbiljne rezultate. Tako da preko njenog stanja možemo u neku ruku dočarati stanje fronta oko Progresa.

Čak sad posle Progresa idu žestoke prozivke na račun 110.mbr. A valjala im je skoro dve godine dok je odolevala na Avdejevci. Sad odjednom ne valja. Pa ne ide to tako. Iskrvarila je ona na Avdejevci žestoko i ne može se jedinica oporaviti i popuniti u roku od 2-4 meseca. Sad će neko reći, "pa isto to si ti i još neki pisali i za 47-mu kad je stigla u Oktobru 2023. na Avdejevku". Jesmo pisali i nismo pogrešili. 47-ma je bila urnisana ali i dalje se nekako borila. Istražujući o njenim Leopardima naišao sam na dosta članaka o njoj. Tako ću sad postaviiti neke isečke a i prepričati neke detalje, jer zaista sad ne mogu tražiti te članke.

Prvo da se dotaknem gubitaka brigade za vreme letnje ofanzive.

Ovako pišu ELpais, Forbs, Defence, Deepstate idr.
Citat:Први командант бригаде, потпуковник Александар Сак, смењен је у септембру 2023. године после катастрофалне офанзиве на Запорошком фронту. 47. бригада је изгубила 30 одсто војника за три месеца, према војним изворима које су тог лета консултовали ове новине.

Citat:У чети украјинске војске где је нар. Магура служи, остала су само три од 11 оклопних транспортера колико су имали 2023. године. А од три, један је у ремонту јер је систем за покретање престао да ради. Возила која користе у својој јединици су америчко борбено возило Бредли.

Negde sam pročitao da je u toku letnje ofanzive iz stroja brigade bilo izbačeno 2000 vojnika od 5000 koliko je imala pre početka. To je čak 40%.

Oko gubitaka oklopa nije mi baš najjasnija slika. Izgleda da je brigada popunjavana novim Bradley vozilima. Jer ovaj citat mi nije baš jasan na koji period se odnosi, pošto se spominju i Abramsi

Citat:Имао је стотине жртава. Изгубио је најмање 40 од својих око 200 борбених возила М-2 и пет од 31 тенка М-1. У страху да ће изгубити још 69-тонских М-1 због руских дронова, бригада је недавно повукла преживеле тенкове са линије фронта како би вође јединица могли да преиспитају своју тактику.
Ovo je oko 20% obe vrste vozila. Posle ovog teksta dokumentovan je gubitak najmanje još 9 Abramsa, odnosno 14 od ukupno 31 što je skoro 50% gubitka.

Takodje sam negde pročitao da je kroz brigadu prošlo 11500 vojnika. U prvi mah sam pomislio da je to ogromna brojka ( što i jeste) i preuveličavanje. To je faktički zamenjeno celokupno brojno stanje ljudstva brigade i pride još.

Medjutim kako stvari stoje gubitci brigade, prvo na Avdejevskom pravcu, potom posle Očeretina se ne smanjuju. Već naprotiv.

Citat:Повећање броја жртава. Знам за чету са 80 војника која је за недељу дана претрпела 65 жртава. Раније су на сваку украјинску жртву долазиле три руске жртве. Сада смо скоро на нивоу.

Posle ovoga pročitanog, brojka od 11500 mi i ne deluje kao preuveličavanje.

Ovako je bilo brojno stanje pred pad Očeretina. Nije ni čudo što je bila pripremljena za rotaciju koju evo i posle pola godine nije dočekala.

Citat:Али са скоро континуираним борбама од неуспешне украјинске противофанзиве прошлог лета, 2.000 војника Бригаде треба предах, снабдевање и појачање, наводи Форбс.

I sad da se vratim na sadašnje stanje. Ako je ovako u 47.mbr za koju na zapadu pišu da je elitna, možemo svašta pomišljati za ostale. A 110.mbr to potkrepljuje jer već par puta posle Avdejevke popušta linija u njenoj zoni odgovornosti. A 115.mbr se više i ne spominje a nije primirisala ni 10-ti deo kao ostale na ovom ili nekom drugom pravcu. Gde ima dima ima i vatre. Eno Butusov peni za sve pare..... Very Happy

"Украјинска бригада се срушила — а сада су стотине војника опкољене у близини Прореса"
https://www-forbes-com.translate.goog/sites/davida....._tr_pto=sc

"Збуњене украјинске трупе ометају сопствене дронове - а руске снаге напредују ка Покровску."
https://www-forbes-com.translate.goog/sites/davida....._tr_pto=sc

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Možda nije za ovu temu ali je vredno pomenuti.
Neki Ruski analitičari su početkom godine pisali kako rusku vojsku i dalje davi birokratija i druge zavrzlame oko snabdevanja vojske dronovima različitih vrsta i namena, što je za posledicu imalo zastoje i odugovlačenja u snabdevanju na frontu, sporo unašređenje sistema i ostalo. U zadnjih 2-3 meseca bilo je pozitivnih signala iz ruskog MO da se radi na unapređenju koordinacije između vojnih i civilnih službi po pitanju prihvatanja inovativnih rešenja i implementacije u vojne svrhe, i deluje da su vidljivi početni rezultati.
Ovde imamo današnju objavu analize razvoja ukrajinskih jedinica za upravljanje i borbu dronovima i drugim naprednim sredstvima. Kroz dijagrame je opisan proces od prihvatanja ideja i platformi do testiranja i uvođenja u operativnu upotrebu, kao i formiranje novih i proširivanje postojećih jedinica.

Pokušao sam maksimalno korigovati automatski prevod uz neka dodatna pojašnjenja:




Citat:Želeo sam da ukratko (koliko je to moguće) opišem evoluciju neprijateljskih bespilotnih jedinica.

Pre pola godine ( https://t.me/z_arhiv/25955 ) su stvorili poseban rod vojske i trenutno ubrzano povećavaju svoj broj. Pored 14. puka, koji je bio „prototip“ i pojavio se u leto 2023. godine, vidimo da već postoji 414. odvojeni puk. Ali još početkom februara to je bila četa ( https://t.me/z_arhiv/25914 ). Bespilotne letelice su postale spas za ukrajinske oružane snage u svetlu nestašice artiljerije.

2. Struktura puka bespilotnih sistema (2.700 ljudi):
♦ 3 bataljona
ili
♦ 9 četa
ili
♦ 90 odeljenja

♦ Jedinice za presretanje i uništavanje bespilotnih letelica (presretanje na velikim visinama)
♦ Jedinice za „ubacivanje“ dronova duboko u odbranu
♦ Podela eksperimentalnih bespilotnih sistema
♦ Tehničke radio-elektronske jedinice radioelektronske borbe i elektronskog izviđanja
♦ Jedinice za popravku i restauraciju
♦ Zemaljski robotski sistemi

♦ Odeljenje za razvoj i implementaciju novih sistema
♦ Sopstvene mogućnosti za obuku operatera
♦ Sopstveni legalni proizvodni kapaciteti
♦ Proizvodnja municije

Jedna od zanimljivih novina je da će jedinice imati sopstvene proizvodne kapacitete za remont, sopstvena dizajnerska rešenja, kao i proizvodnju kvalitetnije municije. Novi eksperimentalni pristupi (kao što je bacanje FPV kamikaza koristeći druge platforme u pozadini i sve vrste varijacija u korišćenju AI).

3. Nekoliko neborbenih struktura odigralo je glavnu ulogu u ovako brzom razvoju:
Armija dronova (Projekat za integrisani razvoj vojnih bespilotnih letelica) + +
Brave1 (platforma Vlade Ukrajine) + +
Akcelerator Ministarstva odbrane (AMO)+ +

Trenutno, ovo je objedinjujuća platforma između vojske, dizajnera, kao i volontera i sponzora. Dizajneri tamo promovišu svoje ideje, sponzori biraju koje projekte će podržati, a odeljenja biraju proizvod koji im je potreban za njihove zadatke. U julu 2024. broj kompanija koje samo razvijaju bespilotne letelice premašio je 200. Istovremeno, ogroman broj se bavi i softverom, municijom i drugim stvarima.

♦ "Drone Forse" - kreiranje posebne platforme za zapošljavanje operatera:

♦ Pošaljete prijavu
♦ Odabir upitnika, intervju, testiranje
♦ Odabir jedinice
♦ Prijava u vojsci
♦ Obuka
♦ Otprema u vojnu jedinicu

rezultat:

Ono što je pre godinu i po izgledalo kao prve tri čete, sada je zaista preraslo u zasebnu granu vojske i nastavlja da se poboljšava. Mnogi mogu sa prekorom da kažu da dronovi neće zameniti artiljeriju, PVO ili tenkove. Da, ali im ne treba. Dronovi ne zamenjuju, već dugo nadoknađuju nedostatak artiljerije za suzbijanje vatre, kompenzovali su nedostatak flote neprijatelja, a sada imaju za cilj da nadoknade čak i nedostatak sistema PVO (po pitanju visinskih presretanja).

Sistem tih zajedničkih platformi za dizajnere, programere i vojsku aktivno pomaže u razvoju. Kao i zasebna platforma za zapošljavanje za operatere svih bespilotnih i robotskih sistema.

Sada kopnene brigade Oružanih snaga Ukrajine imaju najmanje četu bespilotnih letelica, od kojih su mnoge već reformisane u bataljon bespilotnih vazdušnih sistema. Do kraja godine sve brigade će imati stalni bataljon bespilotnih sistema. Ovo pored odvojenih pukova, bataljona i četa, takođe uključuje i jedinice NGU, GUR i graničare.

I sada možemo da razmišljamo koliko brzo će neprijatelj povećati kopnene čete dronova (11.06.2024 je najavljeno da će biti stvorene prve 3 čete), ako su snage bespilotnih sistema krenule na isti način sa 3 čete bespilotnih letelica u martu 2023.

Nadam se da izvlačimo zaključke i da će doći do sopstvenog razvoja zgodne i efikasne implementacije robotskih i bespilotnih sistema u Oružanim snagama Ruske Federacije.






https://t.me/z_arhiv/27438

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Timofeevka. Naše trupe su napredovale i ušle u selo.

Citat:Progres. Napredovanje naših trupa severno od sela.

Citat:Toreck. Pravac Kirovo. Značajan napredak naših trupa u selu.

Citat:Toreck. Pravac Artjomovo. Napredovanje naših trupa, selo je praktično oslobođeno.


https://t.me/zovpobedy/12611

online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1653

Citat:Russian advances in Pokrovsky region in July.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2227
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 30 Jul 2024 3:37

Citat:Aktivna neprijateljstva u oblasti Novomihajlovke.
Napad Oružanih snaga Rusije sa velikim brojem oklopnih vozila i motornih jedinica duž magistralnog puta Marinka - Konstantinovka.
Napad na položaje ukrajinskih oružanih snaga južno od sela Pobeda. Granatiranje jurišnih jedinica od strane ukrajinskih oružanih snaga.
Napredovanje Oružanih snaga RF do 1,5 km na liniji Konstantinovka - Pobeda.




https://t.me/creamy_caprice/6193
Citat:
Poziciona borbena dejstva na Orehovskom pravcu.
Vojno osoblje Oružanih snaga Rusije tokom rotacije pod vatrom ukrajinskih oružanih snaga severno od Rabotina.
Proširenje zone kontrole Oružanih snaga RF u pravcu severa na 500 metara



https://t.me/creamy_caprice/6194

Dopuna: 30 Jul 2024 5:13

Citat:Dok se žestoke borbe odvijaju na obe strane - ova hrabra žena civil, uzimajući svu svoju stečenu imovinu, prelazi na našu stranu (odlazi u Rusiju)

video: https://t.me/wargonzo/21275

Citat:WarGonzo:
Za one koji su bili zabrinuti za sudbinu žene ( https://t.me/rastratchikRadistka/942 ) koja je hodala prema položajima ruskih oružanih snaga, evo šta piše operater drona:

"Zdravo. Da, stigao sam do naselja, ušao, a onda ne znam. Svi su je pustili da prođe, u to vreme vatra je prestala sa svih strana, a ona je stajala na putu između naših i Ukra još 5 minuta, odmarajući se. Čim je prešla pristojnu udaljenost, sve se nastavilo. "

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Sinoć kad sam pisao onaj post, izostavio sam, zaboravio napomenuti još jednu bitnu stvar. Em bitnu, em pomalo i čudnu, pisali smo već o tome nešto malo ali mislim da je potrebno opet spomenuti.

Popuna sa zarobljenicima. Čitao sam a mislim da je još neko pisao o tome. U početku je jedinica popunjavana sa njima tako što su zatvorenicima popunjavani gubitci u raznim bataljonima. Medjutim pojavili su se problemi sa disciplinom, samovoljom, klanovima i narušenom kohezijom tih jedinica. Toliko da je izgubljeno poverenje medju njima.

I pored dva jurišna i tri mehanizovana bataljona, formiran je još jedan, potpuno novi. Neću zalaziti da li je formacijski punokrvni ili neki sakati. Sastavljen je od zatvorenika.

Ukro komanda je izgleda odlučila rešiti problem tako što je formirala potpuno novu jedinicu sastavljenu od zatvorenika. Bataljon "Škvali". Da li su rešili problem ili dobili novi, možda još veći? Da li se komanda brigade može osloniti na takav bataljon? Koliko je obučena i sposobna takva jedinica? Da li je ona u stanju držati liniju? Ili će služiti za pogibeljne kontranapade. Par kontri su probali kod Novoselke Perše. Ni jedna nije dala rezultate. Ono što te kontre pokazuju jeste da brigada ima Bradlya za bacanje. A čisto sumnjam da posadu čine zatvorenici. Desant da ali operateri teško. Vršiti kontranapade na totalno taktički sporednom, nebitnom delu je ravno debilizmu i trošenju resursa uzalud dok protivnik preti da probije liniju odbrane na glavnom pravcu. Ajd razumeo bih dok se na glavnom pravcu Sokil držao. Imalo je nekog rezona, ali posle toga nikakvog. Umesto da su pojačali reon Progresa oni se troše na Novoselovci koja je u poluokruženju a iza nje prirodna prepreka koju protivnik teško da može preći.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 950 korisnika na forumu :: 56 registrovanih, 9 sakrivenih i 885 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, ajo baba, Andrija357, Bane san, bankulen, bato, Battlehammer, Bobrock1, Bojadin Strumski, bojankrstc, brundo65, ceman, Centauro, comi_pfc, dejoglina, Denaya, elenemste, ginjica, GORDI, hatman, HrcAk47, hyla, kikisp, Krusarac, Kubovac, kybonacci, lord sir giga, MB120mm, MiGac, Milos ZA, MonteCarlo, novator, nuke92, oldtimer, ostoja, pacika, Panter, Posetilac1, Prometeus, raptorsi, Raso75, repac, RJ, royst33, sevenino, SlaKoj, Smiljke, sombrero, Srle993, Vlada1389, vladulns, vobo, Wrangler, YugoSlav, zdrebac, šumar bk2