Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1763

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 256
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

Mislim da je ovo primer kako ide sa otporom i borbom Ukrajinaca na frontu gde danima gledamo rusko napredovanje. I dalje nama velikih juriša, niti velikih povlačenja. Na obe strane i dalje ratuju iskusni borci, bez obzira ko kako ovo vidi.
Na ovom snimku, prikazana je jedna od ukrajinskih jedinica u situaciji kad imaju nedovoljno popunjenu jedinicu, velike gubitke, a neke velike pomoći nema, pa prvenstveno ne možeš uspostaviti solidnu odbranu i onda se povlačiš.
Koje su opcije pred komandom?
Brzo izvlačenje jedinice iz borbenog dodira i napuštanje velike teritorije, uz rizik da se sve pretvori u anarhiju i opšte bežanje ili postepeno povlačenje pod borbom, sa zaštitnim delovima jedinice koji usporavaju i umaraju neprijatelja. Tako koliko-toliko kontrolišeš situaciju na terenu, predaješ deo po deo terena, javljaš komandi da se pod borbom povlačiš i najvažnije, jedinica i dalje funkcioniše kao borbena formacija...
U ovom slučaju, mislim da se radi o jednom od zaštitnih odeljenja. Iskusni pešadinci jer vidiš po njihovim reakcijama da nema nervoze, panike, slušaju izveštaje i čekaju komandu. To su jedinice po onim šumskim pojasevima, koje se povlače od jednog do drugog drvoreda, kad su pod napadom.
Rusi opet u napadu, ne mogu da znaju stvarnu snagu neprijatelja na određenom delu i ne jure bez glave za njima, nama suludih juriša sa masom tehnike kao u filmovima, već planski rade napad.
Prvo izviđanje, pa artiljerijska priprema, pa korektura vatre i tek onda polazak jedinice za napad. Ovde mislim da sam čuo iz razgovora ovih pešadinaca, da su krenuli Rusi sa vozilima na njihov položaj i to je znak za hitno povlačenje. Ovi nisu ni planirali da vode borbu sa napadačeevim vozilima, već možda sa izviđačkim grupama. Do tada su svojim prisustvom, držali tu liniju kao straža i izvidnica i mi u našim analizama to i vidimo na mapama.
Kad je krenulo direktno po njima, vidimo da ima i dalje hrabrih posada transportera, koja je pod vatrom stigla do njih. Tu vidimo koliko znači brzo povlačenje, ukrcavanje i svaki sekund čekanja. Pogotovo rizik od pogotka vozila. Na kraju su se zaglavili u sred položaja koji nisu uspeli da napuste. Izlazak pod vatrom, a dodatno pojava oklopnog vozila je privukla vatru po tom delu. Ostati u vozilu je sigurna pogibija i jedino logično je izaći i pokušati se povući. Vidimo na snimku kako to ide.
Na žalost, nisam siguran da su svi stigli do pozadine.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Dobar komentar @zastavnik, ali ti je promaklo da je transporter donio drugu ekipu koja se odmah iskrcala. Znaci nije planirano izvlacenje sa prednjih (ili ugrozenih) polozaja, nego vjerovatno smjena. Drugo objasnjenje ove ekipe sto stize ja ne vidim.



offline
  • Pridružio: 01 Jan 2024
  • Poruke: 87

Smena dolazi da zameni jedinicu na polozaju i to polozaju koji je artiljerija "procitala" tj namestila nisanske sprave i ubacuju u rovove posle prve ili druge korekture i pritom Ruska vozila su na manje od puskometa od rovova?

Sad izlagati tu novu jedinicu artiljeriji da je samelje i neposrednom Ruskom napadu je cista ludost i nerazumno zrtvovanje te jedinice tj smene.

Izvuci jedinicu pod vatrom cije su sanse za prezivljavanje minimalne i dovesti je do rezervnog polozaja koji je vec zaposle smena, a Ruse koji su u napredovanju (oklopnim) ili kojim god vozilima zaskociti dronovima, kojih sigurno ne manjka, bi mi bilo daleko razumnije ponasanje, ovako em imas desetkovanu jedinicu i saljes u klanicu novu, cista ludost.

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1627

Ako je bilo prastajte...6 Rusa iz 322. centra "Senjez"-SSO upala u zasedu u Cernigovskoj oblasti i poginulo. Nema nedodirljiv u ratu, ovo je elita elite RU armije.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 495

babaroga ::Dobar komentar @zastavnik, ali ti je promaklo da je transporter donio drugu ekipu koja se odmah iskrcala. Znaci nije planirano izvlacenje sa prednjih (ili ugrozenih) polozaja, nego vjerovatno smjena. Drugo objasnjenje ove ekipe sto stize ja ne vidim.

I meni taj dio nije bio jasan, jer u jednom trenutku im je javio preko veze Rusi su 100m od vas pripremite se da ih zaustavite i onda ih mijenjaju usred gužve.
Mislim nije da inače znam kako se to radi, ali ovo bila izmjena usred akcije kao u hokeju. Da su ovi došli kao pojačanje ok, ali izmjenu ne kužim.
Jedino ako su krenuli već ranije na izmjenu prije nego je jako zagužvalo pa taman stigli u vatru.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

Jedna ozbiljna posada i izvidjac VJ (bez drona) na bateriji 82mm i ovaj snimak ne bi ni gledali.

Ovde ne vidim ni hrabrost ni ludost nego situaciju u kojoj nemas izbora pa stoga i smirenost, ekipa je definitivno bila u slicnim uslovima a cini mi se da Volga za ove nije opcija, rekao bih da je previse toga u igri i putera na glavi. Ovo nisu ni robijasi ni mucenici nahvatani na ulici...njima bi se sudilo vrlo kratko da ih Rusi uhvate.

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1840

@ждребац...

"Ubijaju se dosta i jedni i drugi kad ih pogodi nesto jace, nije to nista novo. Ima dosta snimaka, samo mi je mucno da postavljam. Zao mi je kad vidim mlade ljude sto dizu pusku na sebe ili stave bombu ispod sebe pa legnu. Ranjen si, imas sanse da te izvuku i opet uradis to. Ne znam am sta misle u tim trenucima, ali ne bi ni voleo da saznam."

Евакуација (MEDEVAC и CASEVAC) и збрињавање је у овом рату често немогућа. Стога су самоубиства у случају рањавања прилично честа на обје стране.

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Овдје се не ради о линијашима којима је дошла смјена.На овом снимку је јуришни одред дошао да попуни десетковани јуришни одред,а не смјена.Нема смјене у дејствима ни код њих као и код нас што није било.
Транспортер је требао само да покупи ових неколико са снимка који су заглавили.

online
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1653

vobo ::Ako je bilo prastajte...6 Rusa iz 322. centra "Senjez"-SSO upala u zasedu u Cernigovskoj oblasti i poginulo. Nema nedodirljiv u ratu, ovo je elita elite RU armije.
Изгледа да су упали у заседу, на линку је мало дужи текст па да га не копирам овде. А ево и шта су Украјинци запленили од опреме https://t.me/TyskNIP/12255





Citat:01,08,24 Новомихайловка - Константиновка

Последствия боевых действий в районе Новомихайловки.
Установленный флаг Российской Федерации на трассе Константиновка - Угледар подтверждает уверенный контроль Вооруженными Силами РФ участка боевых действий южнее Константиновки.
Продвижение ВС РФ в западном направлении более 1,5 км.

47.8401833,37.3786929
https://t.me/creamy_caprice/6225

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

Ok kako ja kontam bila je izgibija Vagnera u Maliju (koji ce moj tamo) i ova izgibija specijalaca creme de la creme u Cernigovskom kraju e sad ima li to neke veze ko zna, mozda su izginuli svi u Maliju a mozda nisu. Mozda su gore pomenuti bili ugovorci u Vagneru a mozda nisu.
U svakom slucaju moguce da su stradali bili ona ekipa sto je prasila po pozadini u tom kraju i gledali smo kompilacije snimaka a takva ekipa pada samo izdajom a ne nekom velelepnom kontra-diverzionom akcijom. Neko ih je izdao pa ce biti zanimljivo vidjeti ko ce se pozabiviti tim "nekim".
Vagnerovce u Maliju su namirisali ameri ili francuzi garant, to nije sporno.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 842 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 9 sakrivenih i 791 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, ajo baba, amstel2, bato, Battlehammer, Bojadin Strumski, brundo65, cifra, comi_pfc, crnitrn, cvrle312, dekan.m, Excalibur13, GORDI, gorican, Jeremiah, JimmyNapoli, kinez88, Kubovac, kybonacci, LUDI, Mercury, milenko crazy north, MilosKop, moldway, Nemanja.M, nuke92, pein, Raso75, RJ, sabros, Sass Drake, savaskytec, sevenino, SR-3m, Srky Boy, vaso1, wolverined4, Wrangler, YugoSlav, Zoca, 125