Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1770

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • vobo 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 25 Apr 2011
  • Poruke: 1627

Ti koji su pricali nigde Alfe i Vimpela su verovatno neki preiskusni strucnjaci.
Ne budite smesni ljudi, 95% stvari koje znamo o ovom sukobu je sa TG kanala i YT, odakle nam pravo da mi bilo sta komentarisemo i sudimo.
U ovakvom sukobu logicno je da se desavaju i nelogicne stvari, a naravno da ratuju svi, pa cak i neke cuvene mistifikovane Alfe...



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Хроника специјалне војне операције
за 02.08.2024

Руске трупе извеле су још једну серију напада на непријатељске циљеве на територији тзв. Украјина. Експлозије су се догодиле, укључујући у Одеској области, Кировограду и Николајеву, где је синоћ погођен аеродром.

Украјинске формације лансирале су дронове на Краснодарској територији – посаде су пресреле четири дрона, али не без оштећења. Полуострво Крим се такође поново нашло под непријатељском ватром.

На Слобожанском правцу украјинске формације су поново покренуле неколико контранапада у правцу Глубоког, али је сваки од њих успешно заустављен ватром артиљерије и стрељачког оружја.

На Александро-Калиновском правцу руске јединице су заузеле источну периферију Артемова, а у Новгороду су јуришне групе Оружаних снага Русије наставиле да јуриш на положаје Оружаних снага Украјине у близини реке Кривој Торец.

У правцу Покровског, руске трупе су успоставиле контролу над јужним делом Тимофејевке, а такође су ослободиле Веселоје. Истовремено се наставља офанзива Оружаних снага Русије ка Желани.

У правцу Јужнодоњецка, припадници Оружаних снага Русије прекинули су деоницу аутопута Т-05-24 који повезује Константиновку и Угледар. На лицу места у задњем делу једног од аутомобила постављена је руска застава.
https://t.me/rybar/62382







offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

zdrebac ::povlacenje ukra pod paljbom. nije tim vojnicima tamo nimalo lako.





Uff mnogo potresan snimak, da malo komentarisem. Prva stvar, neslazem se sa akcijama Ukrajinske vlade i vojnog aparata ovom ratu, ali, svaka cast ovoj ekipi na snimku. Mirni su, nema panike, dejstvuju kako znaju i ne pucaju nasumicno, a VRF ariljerija ih poklapa sa stravicnom preciznoscu. Kolega Babaroga, ja mislim da mogu da objasnim zasto se izvlace pod vatrom. Izgleda da je ta linija pukla, ako citas prevod radio komunkacije, dobijem dojam da su RF prasinari na 100m od rova. Jebiga, ako su prisli tako blizu, uz pokrivajucu vatru, nesto jeste puklo. Pod tom konstatacijom, jedinica u kotaktu mora da se izvlaci pod vatrom. Ako cekas prekid vatre, onda si vjerovatno pao u okruzenje i to je to. Znaci, poslali su interventni vod, u onoj M113, da uspore jedinicu koja je probila liniju, i izvlace i premjestaju ostatke razbijene cete. E sad, naravno, "Murphy's law" je u punoj snazi i onom jadniku u rovu zaglavi AK, a M113 izgleda izbaci gusjenicu u sred otvorenog prostora. Sta da se radi, i konacno M113 se vrati u svoju originalnu svrhu, da glumi nepokretnu metu za artiljeriju. A onaj Ukrajinski vojnik, sto vuce osakacenog kolegu pod direktnom vatrom, i sam postane zrtva artiljerije, da sam mu ja narednik upisao bi ga za srebrenu zvijezdu.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7145

https://armourersbench.com/2023/09/24/bas-80-russi.....-munition/
BAS-80: Russia’s Switchblade Loitering Munition

Svichblejdi ali sa "pogresne" strane. Rusi, Kinezi, Iranci usvajaju i tu tehnologiju odnosno taj model. Mozda je ovo novi cost effective momenat, a i novo pratece orudje pesadije.

https://www.defensenews.com/global/europe/2024/06/.....-starlink/
Estonian-made combat robots in Ukraine now come with Starlink

Ovaj zarobljen vrijedi mnogo vise od milion rubalja. Od evakuatora ranjenika do samohotke.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Руска војска уништила је борбено возило пешадије Бредли
https://t.me/anna_news/69160

Руске обавештајне вође уништиле су систем за електронско ратовање Буковел Оружаних снага Украјине у области Цхервона Зариа. Ланцет је претекао возило док је мењао положај.
https://t.me/anna_news/69162

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2598

^^^ Red Dawn kazes Smile

offline
  • Pridružio: 03 Nov 2006
  • Poruke: 827
  • Gde živiš: Adelaide, Australia

bladesu ::Руска војска уништила је борбено возило пешадије Бредли
https://t.me/anna_news/69160

Руске обавештајне вође уништиле су систем за електронско ратовање Буковел Оружаних снага Украјине у области Цхервона Зариа. Ланцет је претекао возило док је мењао положај.
https://t.me/anna_news/69162

E jbg, "иксоводы" nisu "обавештајне вође" već Lancet operatori. Znam da većinom svi koristite GP ali bar ovakve očigledne gluposti nije teško ispraviti da se budalaština ne širi dalje.

offline
  • Pridružio: 01 Mar 2022
  • Poruke: 162

x.com/bayraktar_1love/status/1819605498779333117
Morozovsk aerodrom u Rusiji pogođen. Nema podataka šta je tačno gorelo.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

RED4G-304 ::Kolega Babaroga, ja mislim da mogu da objasnim zasto se izvlace pod vatrom. Izgleda da je ta linija pukla, ako citas prevod radio komunkacije, dobijem dojam da su RF prasinari na 100m od rova. Jebiga, ako su prisli tako blizu, uz pokrivajucu vatru, nesto jeste puklo. Pod tom konstatacijom, jedinica u kotaktu mora da se izvlaci pod vatrom. Ako cekas prekid vatre, onda si vjerovatno pao u okruzenje i to je to. Znaci, poslali su interventni vod, u onoj M113, da uspore jedinicu koja je probila liniju, i izvlace i premjestaju ostatke razbijene cete.

Mislim da pogresno citate takticku situaciju. Mozda vam je promaklo, ali Rusi nisu vise na 100 metara, naprotiv, Rusi su odbijeni. Na 4:53 preko radija im javljaju:

"The pilots report that the orcs are pulling out of our shelterlbelt (lesoposadka) toward a parallel tree line across the railway".

Poslije toga slijedi direktno naredjenje preko radija od pozivnog Moroz

"Keep holding defenses. We got eyes in the sky scanning the area. While they are whacking you with arty, they are prepping for the next assault. Get ready to repel them.".

Odmah poslije toga ukljucuje se pozivni Chicago na vezu, i potvrdjuje naredjenje da se drzi linija:

"We've destroyed one of the Russian mortars. But they were shelling you with more than one.
So, stay frosty. And HOLD ON THERE GUYS ."

Znaci, nema ni govora o napustanju pozicije. Napad je odbijen, jedan bacac je unisten, ceka se novi juris, so hold on there guys.

Zato mi je nejasno da je moralo ovo izvlacenje da se radi pod jakom artiljerijskom vatrom.

To je greska komandira odjeljenja koje se izvlaci. On je na terenu i zna situaciju, morao je da javi da su pod vatrom i da je ukrcavanje u tim uslovima rizicno. I da mozda zatrazi da se odlozi evakuacija.

Medjutim, oni su napustili rov i prije dolaska prevoza. U rovu su trpili minobacacku vatru satima, sa samo jednim ranjenim. OK, strah ih je od FPV, ali vidimo pogodak FPV na susjedni polozaj, i svi OK, zujalica je zapela za grudobran.

Zakljucak, u ovoj situaciji rov je zakon. Na otovrenom, pod direktnom artiljerijskom vatrom, sanse da te ne zakaci geler su ti ko u loto da dobijes sedmicu.

Dalje,mislim da se transporter nije pokvario, nego je ostecen. Bas kad su se svi ukrcali, imamo vozaca koji vristi "Ah, bljat, my ear". Moguce da je neka granata pukla blizu transportera, i da je vozac kontuzovan ako mu je poklopac bio otvoren ili odskrinut I da je ta granata ostetila gusjenicu.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2014
  • Poruke: 237

Kako se provela Ukro zastava u Slovačkom Parlamentu.

https://vk.com/voenacher?z=video-104764077_456262185

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1060 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 4 sakrivenih i 1040 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, Bojan5150, bojank, draggan, havoc995, milenko crazy north, milos.cbr, nuke92, Oscar, Pohovani_00, radionica1, trutcina, vladaa012, xanadu, zhuki8, šumar bk2