Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1775

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Појединачно бесмислених погибија има на свим странама.Ко не види бесмисао украјинске позиције у овом рату тај би требао мало да прошири градиво и загрије столицу.Отприлике неко ко постави нечији видео лупања технике,а објави о гомили мотора или неко ко претпоставља да је услов за нападну операцију оклопом да противник нема више артиљерију.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

zdrebac
Citat:voleo bih da mi neko objasni poentu napada sa gomilom motora kad ti protivnik ima artiljeriju i dalje.


Ево, покушаћу ја, ако немаш ништа против, пошто сам и као искусан стрелац и снајпер био у прилици да се уверим колико је тешко погодити циљ чак и кад се не мрда. Израз снајпер долази из енглеског језика и настао је од именице snipe (шљука). За време Бурског рата само највештији стрелци успевали су да погоде шљуку у лету која је изванредно лако летела мимоилазећи дрвеће (за разлику од метка).
Сад то преведи на данашње ратиште. Пред тобом се појави гомила мотораша чије претицање и кретање је практично немогуће предвидети. При том, док покушаваш да их нациљаш размишљаш да ли ти је изнад главе њихов дрон и шта све тебе може да дочека, јер је тај моторашки напад најсинхоронизованије што се икада до сада догодило на ратишту. Најбоља заштита је ''помози боже'' и случајност да мотораши налете на челични зид рафала, који би опет открио сам свој положај. Дакле, поред срца, лудила и свега осталог, реч је и о савршеној борбеној тактици, коју нико не би самоубилачки примењивао да нема неке шансе.

Надам се да си задовољан одговором.



offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2543

cer, bravo. odgovorio si mi odlicno. za 5+

kolega sirijus, dovoljno je da dve tri granate da padnu medju njih, pa da cela akcija propadne.
evo i na snimku kao dokaz. meni glupo tako slati ljude u napad u jednom takvom okruzenju kao sto je ukrajina.

https://www.reddit.com/r/UkraineWarVideoReport/com.....are_button

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

Najteže danas u doba konstantnog droniranja, je pored koncentracije večih snaga, stiči sa jurišnicima od tače A, do tačke B u zoni kontakta...Viđeno do sad več bezbroj puta sa obje strane..Motori su jedna od opcija, koju treba birati na samom terenu.. Mene trenutno najviše interesuje, kako če Rusi odraditi ovaj po meni najbitniji terikon u celom potezu NY - Toreck ... https://x.com/MilitarySummary/status/1820016319359545707/photo/1

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

zdrebac
Citat:kolega sirijus, dovoljno je da dve tri granate da padnu medju njih, pa da cela akcija propadne.
evo i na snimku kao dokaz. meni glupo tako slati ljude u napad u jednom takvom okruzenju kao sto je ukrajina.


Rat je to brate moj. Nisu ni Ukrajinci supermeni. Da sam na ratištu, ceo dan bi smišljao neverovatne načine da nadmudrim neprijatelja. Jedan je život. A kad prema tebi krene u punoj brzini kolona, neka neko i strada, šta misliš, kako se osećaju oni u rovu? Da li su im baš ruke mirne...a oni sve bliže.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Ne razumem potrebu da se svako poklapanje kojom prilikom napadač nastrada, dodeli epitet besmisleno. A ovde sam ih pročitao bezbroj. Ukrajinsko vojište je jedna ravna tepsija, gde je napadač veoma izložen. Osim Vojvodine totalno netipično za naše podneblje i verovatno iz tog razloga nama teško shvatljivo.

Medjuprostor izmedju prvih linija je u velikom slučaju, veoma veliki i napadač ima ogroman problem kako svoju pešadiju dovesti do protivničke linije. Stičem utisak da se često smeće sa uma, da napadačeva polazna pozicija prilikom oklopno-mehanizovanog napada, nije njegova prva borbena linija. Već napadna jedinica kreće iza svojih prvih linija i po kilometar a negde i više. Tako se razdaljina koju napadač treba preći dodatno povećava. A u današnje vreme, sa zujalicama kojim je vojište zasićeno, dodatno otežava/usložnjava poziciju napadača.

Početna pozicija napadača, koji izlazi iz svojih rovova i pešadijom, trkom napada branioca je u Ukrajinskim poljima skoro nemoguća. Jer mislim da u tom slučaju, napačeva pešadija ne bi prešla ni polovinu medjuprostora a bila bi desetkovana. Vidimo da je to teško uraditi i sa BVP i svim ostalim oklopnim vozilima. Tako da ne čude promene i prilagodjavanje situaciji na vojištu. A jedan od toga je upotreba motocikla. Brzina i mala silueta i površina je jedna od prednosti koji motocikl pruža.

Mi za onu grupu moticikla koju je postavio Ždrebac, osim fotografije nemamo nikakve dodatne informacije šta je dovelo do njenog nastanka. Zbog čega su motocikli onako grupisani.? Ja vidim napuštene motocikle,ne vidim tela (gledam sa fona pa možda ne vidim dobro). Ako nema tela, možda jedan od razloga tako grupisanih motocikla, jeste jer je to krajnja tačka dokle su išli motociklima. Tu ih ostavili/bacili (nema se vremena pravilno parkirati motocikl sa nožicama 😁). Mi ne možemo sa fotografije oceniti da li su u blizini Ukrajinsku rovovi u koje su motociklisti upali. Tako da ne možemo ni na osnovi nje, donositi zaključke o uspešnosti.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

zdrebac ::
voleo bih da mi neko objasni poentu napada sa gomilom motora kad ti protivnik ima artiljeriju i dalje.

A evo i ja da probam da odgovorim uvaženom kolegi..
Najkraće rečeno, MOBILNOST. U vojnoj strategiji, brzina i sposobnost brzog premještanja trupa često su ključni faktori uspeha. Nekada su to bile "Pustinjske Lisice" sa svojim džipovima tokom Drugog svetskog rata, danas vidimo sličnu taktiku kod ISIL-a sa njihovim džihadomobilima, a sada vidimo Ruse kao motoraše. Motocikli omogućavaju brzinu, mobilnost i fleksibilnost na terenu, posebno u urbanim sredinama ili teškom terenu gde su veća vozila manje efikasna.

A sada, zamislite ovo: sedite u rovu, čekate konvencionalni napad, kada odjednom začujete brujanje motora. Gledate oko sebe i ugledate ruske trupe na motorima, kako prolaze kao u nekom akcionom filmu. Pored brzine kretanja, motocikli donose element iznenađenja - ko bi očekivao motore u "jurišu"? Ovakav pristup može zbuniti protivnika i omogućiti brzu reakciju na promene na bojnom polju. Motocikli se mogu koristiti za brze napade, izviđanje i evakuaciju, čime se povećava operativna sposobnost jedinica.

Naravno, ne smemo zaboraviti ni hrabrost i odvažnost samih motociklista. Voziti motor kroz neprijateljske linije, sa artiljerijom koja vas gađa sa svih strana, zahteva poseban nivo hrabrosti. To nisu samo obični vojnici, to su pravi ratni "kaskaderi", spremni da preuzmu rizik kako bi ostvarili cilj.

Na tezu da je ovo neprikladno za korišćenje u Ukrajini, moj odgovor bi bio: a gde, ako ne u Ukrajini? U zemlji sa raznolikim terenom, uključujući šume, gradove i poljoprivredne oblasti, motocikli pružaju mogućnost brzog kretanja kroz različite tipove terena. Osim toga, ukrajinski konflikt je već pokazao da je prilagodljivost ključna – svaki dodatni alat koji može povećati efikasnost jedinica vredi isprobati. Korišćenje motocikala može delovati neobično, ali u ratnom haosu, nekonvencionalni pristupi često donose rezultate.

Dakle, sledeći put kada na klipovima vidite ruske motoraše, setite se: nije to samo jurnjava iz "Mad Maxa", već i ozbiljna vojna strategija. A gde bolje testirati i demonstrirati ovu taktiku nego u Ukrajini?

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33825

Pored artiljerije koja je radila 00-24h potom helića i avijacije veliku ulogu u zaustavljau tzv Ukro letnje ofanzivi 2023 upravo su imale mine što posejane ručno što sistemima daljinskog miniranje kako PP tako i PT mine. Svi se sećamo onih kolona gde bivaju uništeni MRAP MaxxPro jedan po jedan i onog snimka gde ide evakuacija Ukro pehote ili pihote koja je ušla u minsko polje PP mina. Kad lik skače i ostaje bez noge kačio sam intervju sa njim ostao živ noga odvaljena do kolena ostade invalid al je bar živ.
Šta više čak su rusi dronovima postavljali PP mine na ulazu u podrume ili zemunice gde se Ukri kriju.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

zdrebac ::
a rusi ne ginu besmisleno?

voleo bih da mi neko objasni poentu napada sa gomilom motora kad ti protivnik ima artiljeriju i dalje.

https://x.com/RALee85/status/1807777439499923546


Za neutralizaciju artiljerije na nekom pravcu je potrebna i potpuna prevlast u vazduhu a Rusi potpunu prevlast nemaju za sada.

Koriscenje motocikla je samo trenutno prilagodjavanje na situaciju a nikako resenje trenutne situacije.

Kako preci niciju zemlju u uslovima ovakvog osmatranja, i rada artiljerije koja je brutalno precizna, a jos veci problem je brzina reakcije iste.
Motociklista je suvise nerentabilna meta za jurenje artiljerijom jer su brzi , okretni, mogu svuda da prodju pa opet i oni nahebu, artiljerija moze da ih juri ali dosta teze, dron koji baca vertikalno bombice nema bas velike sanse, POVR sacuvaj boze losa matematika, ostaje samo FVP.

A sve ovo sto sam nabrojao samelje mehanizovanu grupu u napadu (a o pjesadijskoj nesmijem ni da zamislim) jer su dosta tromiji i sporiji a samim tim i putanja im je predvidiva u odnosu na motoocikle.


Predvidjam dalju upotrebu motocikala, kvadova ali na elektro pogon, radi buke i da rade nocene upade, jer vjerujem da, Ukri na prednjem kraju cuju buku motora pa dignu osmatracke i FVP dronove.

Ukoliko rat potraje a ne pronadje se sistemsko resenje za ove osmatracke i i kamikaza zujalice, skoro sam ubijedjen da cemo gledati novi rod vojske, dron desantnike, tj. velik kavdkopter koji ce prebaciti vojnika sa opremom u juruisnu zonu ili iza linije.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1974

Ждребац, Сириус.

Компликујете просте ствари. Како расте домет и прецизност оружија, тако расте и растојање између првих линија. У првом свјетском рату на западном фронту то је било стотињак метара, а сад је у једном дијелу тамо код Соледара ка Северску и по 2,5 километара.
У првом свјеском рату се то растојање прелазило за минут, док данас ти треба 30 минута (имаш 40 кила руксак на леђима).
Ријешење? Мотори, четвероточкаши и такве ствари.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 674 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 4 sakrivenih i 653 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, Battlehammer, bigfoot, Bojan5150, bojank, Centauro, draggan, Excalibur13, kljift, milenko crazy north, nuke92, Oscar, Pohovani_00, radionica1, vladaa012, xanadu, šumar bk2