Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1785

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Стање у Курском региону

Јутрос су украјинске формације покушале офанзиву у Курској области – у овом тренутку се главни догађаји одвијају у округу Суџански и Корењевски. Информацију о покушају непријатеља да се пробије потврдио је и вршилац дужности шефа региона Алексеј Смирнов.

▪Украјинске оружане снаге су ноћу извршиле ударе широм Курске области, лансирајући најмање 26 дронова. Највећи број долазака догодио се у Суџи, где је повређено пет цивила, међу којима троје деце. Интернетом круже снимци тешког разарања стамбених објеката.

▪Касније су украјинске формације кренуле у нападе у неколико области. У Кореневском округу, непријатељ је почео да се креће из правца Владимировке у правцу Гордејевке. У округу Суџански, непријатељска офанзива се развија са контролног пункта Суџа и тракта Глубокоје.

Истовремено, главни удар Оружаних снага Украјине усмерен је на Гончаровку и Куриловку. Према пристиглим информацијама, непријатељ је успео да продре дуж аутопута 38К-004, где су у близини међународног контролног пункта Суџа примећена најмање три украјинска тенка и група пешадије. Уништено је неколико оклопних возила.

Други правац непријатељских напада била је линија Николаево-Дариино-Свердликово: према прелиминарним информацијама, борбе се воде на периферији насељених места. На овом подручју примећена су и оклопна возила Оружаних снага са новом тактичком идентификационом ознаком у облику троугла.

▪У украјинским медијима се дешава са дијаметрално супротних позиција: док једни офанзиву називају информативно-психолошком операцијом руских власти, други на уобичајен начин преувеличавају успехе, говорећи о почетку борби скоро у самој Суџи.

❗У позадини украјинских напада, неколико руских медија јавило је да су чак и ноћу - рано ујутру, оператери дронова Оружаних снага Русије приметили концентрацију непријатељских снага дуж границе, али због бирократских кашњења и страха од одлуку нико није дао наређење за наношење пожарне штете.

PS Nadam se da ce Rusi konacno da rese i te birokratske probleme i da kada vide neprijatelja nece morati da traze dozvolu da preventivno udare Ukrope

🔻Ипак, украјинска офанзива у региону Курск није нешто ново - још једна ПР кампања непријатеља по узору на прошлогодишње нападе у пограничном региону. А циљеви оваквих акција Оружаних снага Украјине су очигледни: да одврате пажњу сопственог становништва од неуспеха у другим секторима фронта, као и покушај да се истегну снаге групе Север, приморавајући се на пребацивање јединица. из Волчанска и Глубоког.

Сви досадашњи покушаји (хттпс://т.ме/рибар/58195) украјинских формација да уђу у пограничне области Белгородске и Курске области увек су се за њих завршавали значајним губицима и повлачењем. И иако је исход новог покушаја непријатеља ван сумње, присуство претње новим офанзивама украјинских оружаних снага наставиће да појачава питање потребе за стварањем „санитарне зоне“ око руске границе.
https://t.me/rybar/62487



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Nastavak

О могућим сценаријима напада руских оружаних снага у граничним областима Украјине

Док у Курској области руске трупе настављају (хттпс://т.ме/рибар/62487) да се боре у округу Суџански и Корењевски, не може се искључити могуће активирање украјинских формација у другим областима – на то указују индиректни знаци.

▪Насупрот Белгородској области налази се концентрација непријатељских снага на линији од Гоптовке до Болшаје Писаревке. Претходно је тамо из острвске зоне Дњепра пребачена одвратна формација „СС Медведи”, позната (хттпс://т.ме/борис_розхин/58309) по својим зверствима.

Могући правци напада су деонице Горковски - Богун-Городок и Журавлевка - Нехотејевка. Такође је немогуће искључити поновљени (хттпс://т.ме/рибар/58093) покушај непријатеља да уђе у градски округ Грајворонски.

▪Недалеко од Курске области налази се и група украјинских оружаних снага у шумама у близини села Привоље. Како пишу Два мајора, (хттпс://т.ме/два_мајорс/48899) данас је у близини насеља примећен долазак опреме Оружаних снага Украјине. Касније су амерички оклопни транспортери Страјкер откривени из ваздуха у пограничном подручју.

У овој области украјинске формације могу да покушају да напредују аутопутем преко аутопута Крупец, или да нападну из села Красни Передовик у правцу села Козино, користећи обиље шума у ​​овој области.

▪Насупрот Брјанске области, забележена је концентрација непријатељских снага у рејону села Бачевск и суседних села на северозападу Сумске области - Оружане снаге Русије су данас извршиле серију напада на њих , приморавајући украјинске оружане снаге да се повуку.

Овде је вероватни правац напада украјинских формација контролни пункт Троебортноје, након чега непријатељски ДРГ могу покушати да напредују ка истоименом насељу дуж аутопута М3.

🔻Индиректно, могуће активирање Оружаних снага Украјине потврђује повећана учесталост удара артиљерије и беспилотних летелица. Стога, морате бити спремни за такав сценарио - на позадини успешних акција Оружаних снага Русије у Покровском, (хттпс://т.ме/рибар/62472) Александро-Калиновски (хттпс://т.ме /рибар/62468) и другим правцима, украјинском Команди је све више потребна још једна ПР победа, додуше краткорочна.

С тим у вези, напад на пограничне регионе Русије је већ доказана стратегија - тако су покушали да се „рехабилитирају“ због губитка Артемовска, а сада покушавају да прекину проток информација ширењем зоне контролу руских оружаних снага у Красногоровки, агломерацији Дзержинск и западно од Авдејевке.
https://t.me/rybar/62497



offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1943
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Kad covek procita ove vesti o napredovanju ukrajinskih boraca u dubinu ruske terirorije reklo bi se da zauzimaju kilometre dnevno.
A sto ti heroji nisu negde na zaebanom delu fronta gde treba da se biju za teritoriju ukrajine.
Lepo receno PR stunt napadi i nista vise i opet po civilima.
Vidim stigla avijacija iznad odese par niskih preleta i dva aviona za vezbu al na zemlji.
E sad se ceka da se vidi ko ce koga pa da gravitacija odradi posao.
Neverujem da ce ukri ici na bilo sta osim nisko sa iskakanjem jedino tako mogu preziveti na duze staze.
Rusi imaju vec sijaset stvari koje mogu koristiti protiv f16 nagrada je spremna jos se ceka ko ce da istu dobije.a rusi mogu i da probaju da ucene pilote da prelete koji komad

offline
  • Pridružio: 15 Avg 2018
  • Poruke: 118

Izaslo je nekoliko snimaka vezano za ovaj pokusaj UA da napadne preko granice ka Kurskoj oblasti.
Ruski dron je snimao kolonu oklopnih vozila, navodno barem 8 M1126 Strykera dok su se kretali.
Ostali su bez barem 2 BUKa, i nekoliko oklopnjaka.

youtu.be/uxDi0byYexw

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33825

SAP kao što napisah prednost rusa je količina cevi 152mm i 122mm kako vuče tako i samohodnu, Ukri su jedno vreme tukli na krajnji domet ima kačio Babaroga tekst ruskog komandira (pišem po sećanju) gde se žalio da ne mogu da dobace do ukra. Vremenom se ta prednost istopila zbog kvaliteta džebane 155mm a pojavio se novi predator Lancet. Čim Rusi mogu uspešno da kontrabatiranja po Ukro arti znači da su ovi prišli bliže jer logično je da što si bliže cilju to je preciznost veća no tu računaj onda da si i u dometu protivnika.

offline
  • Pridružio: 06 Dec 2010
  • Poruke: 40

Meni ovi pokušaji UA sa napadima na granici deluju kao u fazonu:
Šta da radimo sa ovom bagrom što smo pokupili na ulici batinama. Daš oružje strpaš u neke strajkere i pravac Moskva.
Jer drugog nekog racionalnog objašnjenja nema.
Svakako će izgubiti glavu, ovako bar neke vajde kad je svuda drugo puklo

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1945
  • Gde živiš: Republika Srpska

@kunktator

Nevjerujem da ce se rusi dobro provesti ako budu jurili UA avione u dubinu teritorije, tako da taj film gdje ruski lovci idu u potjeru necemo gledati. Izmedju ostalog dok nisu razvili strategiju fabovanja Very Happy nisu mogli da pruze potrebnu podrsku trupama na terenu jer bi ulazili u domet UA PVO i trpili gubitke.

Generalno gledano ne vidim bas neke uslove za neku masivnu vazdusnu kampanju UA. Prema tome ne mogu oni sad da potisnu rusku PVO ili da nanesu masivne gubitke u zracnoj borbi. Oni ce se ograniciti na napade na aeorodrome, logisticke centre i vjerovatno neke infrastrukturne ciljeve.

Ono sto je meni zanimljivo a sigurno da ima strucnijih kolega pa bi zamolio nekog od njih da nam kaze koja to oruzja dugog dometa moze da ponese F-16. To ce nam dati dosta odgovora. I njihova strategija mora biti slicna ruskoj, sto dalje od pvo ispustiti ubojiti teret i sto pre se udaljiti.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5122
  • Gde živiš: Novi Sad

Posetilac1 ::

Stvarno trolujete temu a moderatori to namerno dozvoljavaju. Georgjus slobodno briši i banuj.
Pu!!!


Evo sad ću, samo što nisam. Samo zato što se tebi ne sviđa šta drugi pišu.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/FahrettinAltay_/status/1820845469469163803

GP":Geolokacija osigurana. Ukrajinske trupe ušle su u Kursk, ali su pretrpjele velike gubitke i napustile svoju oklopnu tehniku.

4 od 7 Strykera uništeno je u roku od nekoliko sati"

Završeno putovanje. Dobro da nije weekend. Smile

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Kazablankasrb ::Meni ovi pokušaji UA sa napadima na granici deluju kao u fazonu:
Šta da radimo sa ovom bagrom što smo pokupili na ulici batinama. Daš oružje strpaš u neke strajkere i pravac Moskva.
Jer drugog nekog racionalnog objašnjenja nema.
Svakako će izgubiti glavu, ovako bar neke vajde kad je svuda drugo puklo



Неко на западу је успоставио наратив да је сваки такав потез укра срамота за Русију јер ,ево,укри им раде шта замисле.
Прича о понижењу прве војне силе свијета им служи у сврхе које су већ описане,а примјењују их кад је баш тешко и трубиће стално,поготово кад не гину они него укри.
Причају ми швајцарци да код њих још увијек укри косе месне таласе руса и лупају ,,колумне,,тенкова.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 676 korisnika na forumu :: 15 registrovanih, 4 sakrivenih i 657 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, Battlehammer, bigfoot, Bojan5150, bojank, Centauro, Excalibur13, kljift, milenko crazy north, nuke92, Oscar, Pohovani_00, radionica1, Smd, šumar bk2