Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1789

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5845

Apok ::@grenadir Бојим се да није баш тако. Украјина је наводно прешишала Русе у употреби дронова. Лупаће Русе све више. Ја да радим на производњи авиона у Русији би попиздео да видим да се нешто што правим месецима обрише у једном дану јер нема заштите како ваља.
Украјина ако је паметна гомилаће авионе док не налупа Руски ПВО и авијацију довољно да може нешто ваљано да уради са њима. Ако није извешће неке ПР акције и изгубити их ко нов оклоп што су погубили.



Koliko bi im vremena trebalo za takvo nešto?

Prema Tonijevoj arhivi, izgubili su 23 Su34, 13 Su30 (sm), 6 Su35 (s).
https://www.mycity-military.com/Ostalo-3/Lista-vaz.....ajine.html

2014. su napravili 18 Su34, 29 Su30 (sm i m2), 24 Su35 (s). To im je i najbolja godina, zajedno gledano.

https://bmpd.livejournal.com/4642641.html

Predviđanja tog bloga (pošto je tada pisano u budućem vremenu, jer je 2022) koliko bi moglo biti proizvedeno za 2023. je 12 Su35, 12 Su34 i 10 Su30.
Tokom prošle godine su pokazivali neke avione izražene u partijama, pa se nagađa da se radi po dva komada (ne za čita u godinu, nego su bile prikazane s vremena na vrijeme), ali ne mora značiti da izbacuju prave brojke.


Posjedovali su nešto preko 350 Su27 i derivata (neračunajući Su34).

https://www.mycity-military.com/Vojske-sveta-baze-.....l#p2533802



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 130

Ruski TG kanali najavljuju paklene dane na ako ne i sedmice na granicama Kurske i Sumske oblasti. Navodno su Ukri za ovaj napad prikupili citavu brigadu sa znacajnim brojem oklopa i PVO koji ce sititi trupe.
Ocigledno Sirski misli da se Donbas brani u Kurskoj oblasti, te racuna da su Rusi osjetljivi na rat na svojoj teritoriji te da ce tako privuci ruske rezrerve koje ce sititi Kursku oblast...



offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Napisano: 06 Avg 2024 23:08

Како колеге примећују, на командном месту ГрВ(с) Курск покушавају да пронађу правац главног напада Оружаних снага Украјине. То је разумљиво, јер разоткривање непријатељског плана је већ пола битке, корак ка победи. До сада се појављују фразе попут „неизвесности тактичке ситуације“.

Неопходно је прорачунати дејства непријатеља. Да подсетим, нуклеарна електрана у граду Курчатов је управо овај објекат који је дуго био предмет жудње војне елите укронациста и њихових кустоса.

Вреди обратити пажњу на ситуацију у правцу Глухов - Рилск. Ако непријатељ започне активна дејства управо у овом правцу, што се не може искључити, онда ће постати очигледан коначни циљ целокупне операције Оружаних снага Украјине – а то је град Курчатов, нуклеарна електрана. Својеврсни одговор за Запорошку НЕ и раније Чернобилску нуклеарну електрану. Логика је следећа – узмите Курчатова и цењкајте се са Руском Федерацијом у вези са Енергодаром са Запорожком НЕ и шта год.

Ако овај правац непријатеља почне да се креће, онда се појављује његов план да се приближи (стварајући непосредну претњу) Курчатову са покушајем да заузме Рилск и Суџу.

Осим тога, могуће приближавање овој линији са увођењем снага 2. и 3. ешелона створиће искушење за Оружане снаге Украјине да нанесу још један удар – пресецање у правцу Белгородске области, или, алтернативно, у правац насеља. Ракитноие.

Ни у ком случају не инсистирам на тачном извршењу таквих планова, ако постоје. Боже сачувај. Али... унапред упозорен је наоружан. Морате бити спремни за сваки развој догађаја. Претњу је боље зауставити тако што ћете осујетити непријатељске планове у повојима и запрети га превентивним акцијама.
https://t.me/voenkorKotenok/58000



Dopuna: 06 Avg 2024 23:28

Ситуација у Курској области - оно што се зна до 01.00

У Курском региону, тешка ситуација остаје у Суџанском округу. Према информацијама наших извора, украјинске формације су ипак успеле да се учврсте у пограничној зони, упркос интензивним ударима и нападима руских трупа.

▪У северозападном сектору, непријатељске јединице су заузеле насеља Николаево-Дариино, Дариино и Свердликово. Линија контроле на аутопуту Рилск-Суџа није поуздано позната: по свему судећи, након уништења (хттпс://т.ме/рибар/62503) оклопне групе, украјинске формације су се повукле.

▪На југоисток, непријатељ је успео да прошири зону контроле дуж магистралног пута 38К-004, крећући се ка западном предграђу Суџа - Гончаровка. Према непотврђеним извештајима, у селу се воде борбе.

У селу Олешња остаје напета ситуација - тамо, готово потпуно опкољени, руски војници воде жестоке борбе са бројчано надмоћнијим непријатељем.

▪Према прелиминарним информацијама, на територији Курске области коју контролишу Оружане снаге Украјине налази се укупно до 400 припадника украјинских формација. Истовремено, непријатељска команда наставља са пребацивањем резерви на локацију.

Велика концентрација украјинских формација забележена је и у Јунаковки, одакле се преко Басовке крећу ка Свердликову, или преко међународног пункта Суџа ка Гончаровки. Укупно је команда Оружаних снага Украјине концентрисала до две хиљаде припадника украјинских формација дуж границе.

▪Становништво је током целог дана евакуисано из саме Суџе, углавном самостално, под ватром украјинских снага. Истовремено, непријатељ је даљински минирао аутопут Суџа-Белица, отежавајући и евакуацију становништва и пребацивање јединица Оружаних снага Русије.

▪Упоредо са тим, по својој активности су познати и запослени у украјинском ТсИПсО-у, који током дана дистрибуирају разне ствари. Један од њих је и деепфаке (хттпс://т.ме/курскадм/72640) са вд начелника Курске области Алексејем Смирновим, који позива све мушкарце да дођу у војну регистрацију и да добију оружје.

🔻Оно што се дешава у региону Курск показује да је ову операцију развијао непријатељ дуго времена. Истовремено, офанзива на овом подручју може да се настави још најмање неколико дана, посебно на позадини значајне концентрације украјинских снага у пограничној зони.

И, по свему судећи, у блиској будућности јединице Оружаних снага Украјине покушаће да додатно прошире зону контроле, упркос губицима у људству и техници. И све то зарад пуњења украјинских медија њиховим „успесима“ у борбама на руској територији, како би засенили колапс одбране Оружаних снага Украјине у другим областима.
https://t.me/rybar/62512

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

šumar bk2 ::Još da mi neko pojasni šta bi to prema Holanđanima bila PR pobeda?

aj da probam ovako u gluvo doba noći.

Šta bi to prema Holanđanima bila PR pobeda Ukrajine u ovom ratu?
Pa, to je verovatno ono kada Ukrajina uspe da ubedi ceo svet da im je zapravo super što ih svakodnevno bombarduju, da su ruševine Kijeva novi trend u arhitekturi, i da su svi oni izgubljeni životi samo deo velikog PR plana da postanu simpatični i dobiju što više lajkova na društvenim mrežama.

Naravno, tu je i onaj trenutak kada se uspešno predstave kao heroji koji se bore za demokratiju i slobodu, dok istovremeno svi Holanđani, sedeći u svojim udobnim foteljama, dele te priče na Fejsbuku sa heštagom #PrayForUkraine. Jer, šta je važnije od stvarnog preživljavanja u ratu? Pa, to da te neko lajkuje i podrži virtuelno, naravno!

I ne zaboravimo, PR pobeda uključuje i to kada Holanđani, a i ostali Evropljani, uspeju da ignorišu svu onu naftu i gas koji i dalje kupuju od Rusije, jer, znaš, solidarnost sa Ukrajinom je najvažnija... dokle god ne utiče na grejanje njihovih domova.

Dakle, PR pobeda Ukrajine je savršeno orkestrirana iluzija u kojoj patnja postaje inspiracija, ruševine simbol otpora, a virtuelni lajkovi zamena za stvarnu pomoć.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/distant_earth83/status/1821031974934339752

GP":07-08-2024. Kursk. Pogranično područje.

Ruske oružane snage su cijelu noć izvodile raketne napade i zračne operacije protiv pozadinskih položaja UAF-a u Sumyju i Harkovu. Oko 20 dronova Geran također je stiglo tijekom noći i još uvijek kruže iznad Ukrajine i vrše daljnje izviđanje.

Suprotno glasinama, nije bilo "drugog vala" napada UAF-a. Ni noću ni ujutro. Jučer su potrošene sve borbeno spremne snage neprijatelja. Sve što su “sakupili” preko noći se povuklo još dalje od granice. Trenutno u zoru čistimo ostatke.

Vjerujem da ćemo danas vidjeti protuofenzivu koja će nam omogućiti da napredujemo i proširimo zonu kontrole preko cijele sjeverne fronte.

Što se tiče raspoloženja bataljonskih blogera – njihov posao je da šire histeriju i zgrću novac od oglašavanja."

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Око Курска

шта је како је ?
конфузија


offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

To Ukro kolona polupana?
Ne kapiram sta hoće da postignu ovime

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 07 Avg 2024 8:07

↑↑↑
Tvrdnje DivGen kanala:
Citat:Oružane snage Rusije uništile su konvoj od 16 oklopnih vozila 22. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine. Uništeno je 6 tenkova i 10 oklopnih vozila.


https://t.me/divgen/52139

Dopuna: 07 Avg 2024 8:33

Citat:Ruski predsednik Vladimir Putin saziva Savet bezbednosti Rusije u 13.00 časova po moskovskom vremenu.
Pre toga, u 12.00 časova, šef države će održati sastanak sa članovima vlade.
Ne kažu o čemu će se razgovarati na ozbiljnom sastanku. Ali i to je razumljivo. Neprijatelj je napao Kursku oblast i narušio integritet naših granica.

https://t.me/divgen/52149

offline
  • Pridružio: 12 Maj 2023
  • Poruke: 65

x.com/officejjsmart/status/1821084326164856869

x.com/igorsushko/status/1821083308547338568

💥💥💥 A Russian Mi-28 was shot down over Kursk, Russia by a Ukrainian drone.

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Dva majora daje mnogo ozbiljniju sliku na kurskom napravljeniju
https://t.me/dva_majors/49002

Курская область.

Всю ночь работала наша авиация и БПЛА. Уничтожались скопления противника. Враг на контролируемых территориях развертывает логистику, подвозит ГСМ и боеприпасы.

Судя по открытым источникам, регулярные войска противника присутствуют на глубину до 15 км. Ширина фронта - 10-11 км.

ВСУ присутствовали по состоянию на вечер в Любимовке, Обуховке, Покровском, Зеленом Шляхе, Толстом Луге, Нижнем Клине, Толстом Луге, Николаево-Дарьина, Дарьино, Свердликово, Лебедевке.

Всего 11 населенных пунктов.

Армия России наносит удары по противнику, работает наша пехота. Принимаются меры по нормальному вывозу населения.

Два майора

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 631 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 3 sakrivenih i 618 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bickoooo, darkojbn, milenko crazy north, nuke92, opt1, pein, radionica1, Username1000, zlaya011, šumar bk2