Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1803

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Ranije pripremljene ruske linije odbrane. Koliko vidim, jedino mesto gde nije jasno da li su probijene jeste ovo obeleženo plavim krugom.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 21 Jun 2016
  • Poruke: 665

bokisha253 ::@novator

A koliko Su-34 prave? Koliko će ih imati na kraju rata? Budi siguran više nego pre.



Kad smo kod proizvodnje Su 34:

2022- proizvedeno 10-12 primeraka ( https://x.com/GuyPlopsky/status/1610924593358962689 )

2023 - proizvedeno takodje 10-12 primeraka

do sada u 2024-oj proizvedeno svega 2 primerka - https://x.com/GuyPlopsky/status/1780482054045728896

O sporom tempu proizvodnje Su 34 pisao i FB na svom kanalu u maju mesecu, da ne bude da je sve ovo pisanije plod moje ili maste ovog koji je pravio rezime proizvodnje aviona za VKS.

Sa druge strane, potvrdjeni gubici VKS su 29 primeraka, na to dodaj barem 3-4 otpisana zbog ostecenja/neevidentirane gubitke

Dakle VKS trenutno imaju barem 6-7 primeraka SU 34 manje, nego sto su imali 24.02.

Tako da tesko da ce VKS da ima vise primeraka Su 34 posle rata, ako se nastavi ovakav tempo proizvodnje, a gubici od PVO povecaju.



offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

Bas na ovom potezu gde su Ukri probili Rusi su gomilali vojnike i svi su pisali o tome, bilo je i snimaka, i dosta DRG upada i zauzeto jedno ili dva sela od Ahmata.

offline
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11147

Citat:Bilo je informacija da u akciji učestvuje dobar deo jedinica koje su dugo čučile uz granicu sa Belorusijom, negde sam čitao da su se skoro umirile tenzije na granici između Belorusa i Ukra, da li je neki dogovor dveju strana ne sećam se, ne držite me za reč, a danas je neko na jednom ruskom kanalu pomenuo da su Belorusi povukli deo vojske sa granice što je dalo vetar u leđa da Ukri povuku iz tih oblasti deo vojske i rezervu, e sad koliko je sve tačno ostaje da se utvrdi.

To bi bilo ok, da nemaju koliko sam pratio bar jedan teško ugrožen sektor.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2270
  • Gde živiš: Beograd

Заменик председника комитета Државне думе за одбрану Дмитриј Саблин саопштио је да је Јевгениј Подубни жив.

offline
  • Pridružio: 29 Jan 2009
  • Poruke: 451

Ne pisem jer uglavnom ne znam dovoljno o temi ali pratim.
Ono sto me bas nervira je posmatranje rata kao video igrice. Zasto ovi nisu ono, a trebalo je ono. To treba ovako, a me onako. Apsolutno je jasno da kad "shit hits the fan" sve sto je bilo pre toga - pada u vodu. Mozes ti da imas perfektno opremljene i mirnodopski obucavane jedinice, kad se pokrene mehanizam, kad sve to treba koordinirati, snabdevati, zameniti izgubljeno - potpuno je druga priča. Ja sam apsolutno siguran da bi se bilo koja NATO vojska provela mozda i gore od Rusa i Ukrajinaca u sukobu ovog nivoa. Da li je Rusija rastimovana, nepotizmu sklona autoritarna drzava - jeste. Da li bi se ostali mnogo bolje proveli - ne bih mogao da tvrdim. Nisam ni rusofil ni zapadofil, trudim se da budem objektivan. I jednom i drugom stranom vladaju plutokratske oligarhije. Voleo bih da Rusija ovo uspesno oposli jer je balans u svetu veoma vazan. Da li Rusija kao drzava ima mnogo da radi na sebi - o da. Pre svega zbog ruskog naroda, a i zbog privlacne snage i meke moci. Da li ovo mogu da iskoriste i prociste sistem, steknu dragocena iskustva kija se samo u ratu mogu steci - mogu. Da li ce u potpunosti to uraditi - ne znam.
Kaze neko: "dve hiljade budala" krenulo u besmislenu akciju.
Da, verovatno je besmislena i kostace vise mego sto ce doneti, ali ti ljudi su vojnici (i to verovatno neki elitniji, cim su jurisne snage), sta je trebalo da urade? Nećemo, glupo je. Pa ne ide to tako. U ratu su ljudi, na zalost, samo brojevi i sve ostalo je samo racunica - koliko cega mogu da nadoknadim, koliko ce me cega određeni potez kostati.
Takođe, godine propagande i zapadnih beskrvnih (po njih) "vojnih intervencija", prakticno kolonijalnih ratova gde protovnici od oruzja imaju kivi i banane nas je nekako prevarilo da poverujemo da se ne sme izgubiti avion, da je sramota kad ti obore helikopter ili slicno. Rat ovog nivoa, rat dva motivisana protivnika koja imaju cime i umeju sa tim nesto da urade definitivno nije vidjen verovatno od Drugog svetskog rata, tako da se sada sve lekcije placaju krvlju. Da li je nesto moglo bolje - sigurno. Da li bi, recimo Velika Britanija bolje od Rusa uradila neke stvari - sigurno. Jbg, kakva god bila, profesionalizam je neuporedivo izrazeniji na mnogim nivoima i nepotizam nije ni blizu ruskom. Međutim, Rusija nije Velika Britanija i vice versa.
To je sto je....
Hvala clanovima koji diskutuju civilizovano, bez mnogo emocija, argumentovano i sa dobrim poznavanjem materije. Ostale bih zamolio samo za manje "zadusna baba" emocija.
Nabacao sam ovo, pisem na poslu i sa telefona. Izvinjavam se.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Ziv ali tesko ranjen. Pogodjen dronom u svom autu. Povrede glave i opekotine.

Zadnje javljanje Podubnog, pred ranjavanje, danas u Kurskoj oblasti.

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_4273815

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Олег Царев, позивајући се на пријем гувернера Курске области, известио је да је војни дописник Јевгениј Поддубни преживео удар непријатељског ФПВ дрона и да се сада налази у болници са опекотинама и повредама главе. Његово стање је озбиљно.
https://t.me/boris_rozhin/132712

Апти Алаудинов (хттпс://т.ме/АптиАлаудиновАКХМАТ) о ситуацији у Курској области.
https://t.me/boris_rozhin/132713

У Суми су два моћна доласка.
Sada ce Sumi da plati cenu,do sada ih Rusi nisu puno dirali
https://t.me/yurasumy/16903

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2066
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

@baba

Ovo je bar pozitivna informacija. Žao mi čovjeka.
Nego link koji si stavio vodi nikud, imaš li drugi izvor.

Stavio Bladesu, hvala

P. S. @boki

Kenan ti je postavio tempo proizvodnje. Su-34 se više ne proizvodi, sada se radi su-34m, ali tempo proizvodnje je tanak. Ni ostali tipovi aviona ne izlaze kako netko zamišlja.

offline
  • Milos
  • Pridružio: 13 Jun 2022
  • Poruke: 49
  • Gde živiš: Stockholm

Ako su snage za ovu ofanzivu/upad do sada bile na Beloruskoj granici, zasto nisu poslate u Donbas da pojacaju odbrabu na Pokorovskom pravcu ili u Toreck, vise je nego evidentno da tamo rusi svakodnevno napreduju.
Sta dobijaju ovim ?
Pre neki dan je konstatovano da je kod Krinki-ja taj njihov mostobran bio uzaludan i da su pogubili preko 1000 vojnika ili koliko vec…a isto se vodila rasprava ovde sa jedne strane rusi nesposobni da ih isteraju i sa druge strane da rusima odgovara tako.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 599 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 593 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, Dannyboy, mgolub, MilosKop, Shilok, tmanda323