Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1812

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5122
  • Gde živiš: Novi Sad

TEMA JE SUKOB RUSIJE I UKRAJINE A NE KOŠARE, PAŠTRIK ITD...

I još nešto, nazivanje šiptara koji su imali podršku NATO strateške avijacije, vojske Albanije i specijalaca trećih država, neorganizovanom ruljom i nemogućnosti njihovog proboja pomenutih karaula, da li shvatate da ovom izjavom vređate svih naših heroja koji su svoje živote ostavili na Šar Planini i Prokletijama?

NAZAD NA TEMU



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

@mean_machine
Buraz, naravno da je kvantitet bitan. Aj da dobro pogledamo šta sam napisao.
Priča je bila da Rusi imaju gubitke u avijaciji i ja sam rekao da je sasvim normalno da imaju, jer je prekoputa sva moderna PVO koju zapad ima. Pa ne gađaju ih princes krofnama, pobogu!
Sve što zapad od PVO-a ima, dato je Ukrajini. Ne svaki komad, ali sve vrste. I normalno je da ta PVO daje nekog rezultata.

Opet se vraćamo na moj početni post od pre desetak stranica. U ratu, a posebno u ratu ovakvog intenziteta je sasvim očekivano da se imaju gubici u ljudstvu i tehnici. Ne postoji "wander weapon", svako može da se uništi, pa tako i taj Su-34 koji je izvanredan avion.



offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2543

forbs je kao ekonomski casopis.
sto se tice vojnih stvari, cesto pisu gluposti.

ne bih ja to uzimao za ozbiljno.

novinari po svetu, 99% nemaju nikakvo znanje o tome sta su ukri izmislili i koja je njihova racunica.
nagadjaju na osnovu informacija sto dobiju sa neta ili od nizih clanova drzavnih uprava i vojske, koji opet nemaju veze ni sa cime.

pre bih ovaj forum citao dan i noc nego novinarska naklapanja, tu barem znam da ima i kvalitetnih stvari da se procita.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/MyLordBebo/status/1821434242858893816

GP":Kurska fronta:

- Sudža je puna ukrajinskih vojnika.

Sudža je za sada uglavnom izgubljena i vitalno je logističko središte. AFU pokušava iskoristiti ovu prednost.

Iz Sudzhe također vodi put na sjever, u Lgov. Uz koje AFU također pokušava napredovati.

- U rejonu Koreneva Oružane snage su se privremeno povukle.

Nisu se uspjeli probiti, ali će vjerojatno uskoro ponovno pokušati.

Općenito, situacija je teška i nastavlja se pogoršavati, unatoč činjenici da je tempo napredovanja ukrajinskih oružanih snaga osjetno usporen.

No, to je posljedica činjenice da napreduje samo 22. brigada ukrajinskih oružanih snaga, a rezerve “ekspanzije uspjeha” još nisu ušle u bitku."

Kud će ovi sada. Djelovi dviju ukro brigada. Ipak treba napomenuti, da ukri nešto naučili od Prigožinovog marša na Moskvu a ruje baš ništa. Ako ukri ne ubace još snage sada su na limitu.

https://x.com/distant_earth83/status/1821460915054637196

GP":Informacija da je Sudža navodno pod oružanim snagama Ukrajine nije istinita!"

Vjerovatno čemo uskoro saznati istinu.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

Cilj ovoga je verovatno PR kao i pokusaj da se Rusi pobune jer ce biti iz fazona koja smo mi sila kad nam jedna Ukrajina zadje 20km+ unutar granice, igraju na tu kartu.

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

U najkracim crtama upali im Ukri kao Hamas Izraelcima. Dzaba i dronovi i sateliti i kamere i sva cuda ako niko ne radi svoj posao.

offline
  • Pridružio: 29 Sep 2023
  • Poruke: 64

@vathra
Problem kod "iskrenih" pro-rusa jeste što oni za razliku od Ukajinaca imaju tendenciju da umesto Ukrajinaca određuju šta je uspeh. Nasuprot njihovom čvrstom uverenju ja mislim da Ukrajinci nasuprot onome što govore i pišu imaju daleko trezvenije mišljenje i od rane faze rata znaju da uspeh nije da pobede Ruse i povrate teritoriju jer je to naprosto nemoguće.

Ako su svesni /znaju da svoju "nezavisnost" mogu sačuvati i teritorije mogu povratiti samo širenjem sukoba i uvlačenjem/uključivanjem direktnim u rat još nekih država onda je ostajanje u ratu (a ne sklapanje nepovoljnog mira) samo po sebi uspeh (Nikad bolji primer i paralelu imate baš tu gde živite kako se u neko nije predao ili sklopio mir 1993 već je čekao i krvario još 2 godine i uvukao u sukob 3u stranu 1995.)

Uspeh koji dolazi po velikoj ceni ali uspeh. Ako je cilj svetu i drugima pokazati da mogu da se nose sa Rusima, da mogu tu i tamo da im lupe šamar, da im nanose gubitke i štetu i da Rusi nisu nedodirljivi i prejaki (ko što smo svi mislili pre 2.2022.) a ne samo da trpe Ruske batine onda su u tome jako uspešni.

Za kraj jedino što Ruse i dalje drži na pozornici svetske sile je "milost ili dogovor" da se Ukrajni da ofanzivno naoružanje na kašičicu. U suprotnom da gledamo svakih par dana ispaljivanje salvi ATACMS ili Tomahavka u dubinu RF, ovaj rat bi izgledao posve drugačije jer barem Rusi imaju hiljade kapitalnih meta.

To je poslednja lestvica u nivoima eskalacije koja je Zapadu preostala i biće moneta za potkusurivanje ako budu hteli (Tramp) da Ruse natera na primirje. I pitanje od milion dolara je šta će tada Rusi odgoovriti?

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

Ako mogu samo jedno moje zapažanje pa ću da se isključim iz ove teme (ne znam što sam se uopšte i uključivao...)

Deluje mi da ljudi ne shvataju kolikih je razmera ovaj rat zapravo! Ništa ni blizu slično nismo videli još od WW2, a neke stvari i njega prevazilaze.
Ljudi, nemoguće je da neka vojska vodi ovakav rat onako, ko od šale. Ovde su gubici i to značajni gubici jednostavno neminovni. Krajnje je jasno da dosta toga škripi u ruskoj vojsci ali bi takođe videli veoma slične stvari kod svih armija pod ovakvim opterećenjem. Prosto je nemoguće da na svim nivoima sve uvek bude kako treba. Pa nešto se i protivnik valjda pita!

Drugo, ukrajinska vojska bi pregazila svaku evropsku vojsku. Ne ratuju Rusi protiv bilo koga. Strašno su Ukrajinci naoružani, moral im je za date okolnosti jako visok. Ponekad pomislim i da su kompletno poludeli. Rusija ratuje protiv jaaaako ozbiljnog protivnika i nema tu "lakih poena". A svaka se greška jako skupo plaća.

Naravno, ovaj sukob nije samo vojni. Ovo je tihi all-in. Iz tog razloga Rusija i ne ide maksimalno sa vojskom nego pokušava da izbalansira sa privredom, sa narodnim zadovoljstvom itd. Naravno da će takvo vođenje države u nekim sferama da da dobre, a u nekim lošije rezultate. Sigurno bi npr. mogli da objave opštu mobilizaciju, da gurnu još jedno 2 miliona vojnika i da preoru Ukrajinu. Ali bi onda verovatno trpela privreda, poraslo bi narodno nezadovoljstvo... Licitiram, naravno jer ne znam sve aspekte ali stvar je mnogo kompleksnija od "aj da polupamo Ukre".

Ja mislim da generalno gledano dobro rade i vladaju situacijom. Da li je to stvarno tako, ostaje nam da sačekamo do kraja i vidimo. Sigurno je da ima problema ali je i za očekivati da ih bude.

U svakom slučaju, neće ništa promeniti nikakav upad Ukrajinaca od 15 km, nikakav potopljen brod ili oboren avion.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Вагнер као део РОСГВАРДИЈЕ

изворр


Aussie Cossack
@aussiecossack
⚡️Confirmed: Wagner Group is in the Kursk region fighting the Ukrainian invaders.

Citat:🪖 „Биће вруће“: ветерани Вагнеровог ПМЦ-а као део бројних јединица Министарства одбране пребацују се у регион Курск

Војни канали ТГ пишу да је планирано да се укључе група Ратибор и група Аида специјалних снага Ахмат, од којих значајан део чине ветерани ПМЦ-а.

Војни дописник „Тринаести“ (Егор Гузенко) потврђује информацију и објављује видео запис који су снимили Вагнеровци. Изјавили су да се враћају у Русију.


И Специјална 45

Citat:Руска 45. бригада специјалних снага и јединице 106. ваздушно-десантне дивизије пребачене су у Курску област.

Ипак Сирски успео у плану
Елитне јединце сепребацују на Север..

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

procesor ::U najkracim crtama upali im Ukri kao Hamas Izraelcima. Dzaba i dronovi i sateliti i kamere i sva cuda ako niko ne radi svoj posao.

Poredis zemlju velicine Crne gore i ovaj prostor Shocked

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 567 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 1 sakriven i 558 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, 9k38, hyla, mgolub, oldtimer, Shilok, tmanda323, vddutina