Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1813

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd



Citat:Ukrajinske snage nastavljaju napredovanje u Kursku u Rusiji.

Na severu ukrajinske trupe su zauzele Zeleni Šljak, Novoivanovku, Leonidovo i Aleksandriju. Neki ukrajinski i ruski izvori tvrde da ukrajinske trupe kontrolišu sve prema periferiji Koroneva – to je netačno. Ukrajinske DRG deluju oko Koroneva, ali njihova vojska još nije napredovala ovako daleko.

Na krajnjem severu Ukrajina je pokušala da stvori još jedan front preko noći. Ukrajinske snage su bezuspešno napale Troicko i Gordejevku.

Na jugu ukrajinske snage su konačno postigle uspeh, zauzevši Gornal i Guevo. Neki ruski izvori takođe tvrde da je Ukrajina zauzela Plehovo – za to nema dokaza.

U centru ukrajinske trupe zauzele su Kurilovku, Melevoj i Rubanščinu.

Postoji mnogo lažnih informacija u kojima se tvrdi da su ukrajinske snage zauzele Sudžu. Ukrajinske snage deluju duž periferije, ali grad i dalje ostaje pod ruskom kontrolom. Postoje nedavni snimci koji pokazuju da se evakuacije i dalje dešavaju, što znači da ruske trupe i dalje imaju kontrolu.

https://t.me/rnintel/13242



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

@Srle993

Na tom prostoru je neprijateljska drzava i tu sva dalja rasprava prestaje.Haj sto su iznenadjeni nego jos ne mogu da se konsoliduju. Valjda ce neke biti bar sramota.



offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

🔹 Ministarstvo odbrane Rusije:

Citat:

Jedinice vojne grupe Sever, zajedno sa ruskim FSB, nastavljaju da uništavaju oružane formacije Oružanih snaga Ukrajine u Sudženskom i Korenjevskom okrugu Kurske oblasti, neposredno uz rusko-ukrajinsku granicu.

Tokom dana, aktivnim dejstvima jedinica koje pokrivaju državnu granicu zajedno sa graničnom stražom, jedinicama pojačanja i pristiglom rezervom, vazdušnim udarima, raketnim snagama i artiljerijskom vatrom onemogućeno je napredovanje neprijatelja. Vatreni udari se izvode na identifikovane koncentracije ljudstva i opreme Oružanih snaga Ukrajine. Obustavljaju se pokušaji pojedinačnih jedinica da probiju teritoriju u pravcu Kurska.

Izvode se vazdušni udari po napredujućim rezervama Oružanih snaga Ukrajine u Sumskoj oblasti.

Neprijatelj je tokom dana izgubio do 400 vojnih lica i 32 jedinice oklopnih vozila, uklj. tenk, četiri oklopna transportera, tri borbena vozila pešadije i 24 borbena oklopna vozila Kozak.

Ukupno, od početka neprijateljstava na Kurskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 660 vojnih lica i 82 oklopna vozila, uklj. osam tenkova, 12 oklopnih transportera, šest borbenih vozila pešadije, 55 borbenih oklopnih vozila i jedno inženjersko vozilo za barijeru.

Operacija uništavanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine se nastavlja.

( https://t.me/mod_russia )

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2066
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Vagner dolazi, Ahmat dolazi, šalju se ovi i oni...

Mene ovo totalno podsjeća na slom izjumskog fronta kada su svi pisali o pojačanjima i prikazivali dva mi-26 na polju, a na kraju je bilo što je bilo.

Postavlja se pitanje: Ako su ukrajinci godinu dana mogli držati onakav klimav mostobran na Dnjepru, u močvari, bez kopnene komunikacije, sa strašno teškom logistikom potporom, na strašno uskom prostoru ne vidim niti jedan razlog zašto bi sad trebali biti optimisti i misliti da će ih Rusi brzo istjerati odavde.

Imaju puteve, asfaltirane ceste, naseljena mjesta, punu logistiku....

Ovo ako se ne sredi u narednih 10 dana, neće onda brzo sigurno.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3257

Da dodam mozda jos jedan najbitniji razlog ovog upada,a to je da se poboljsa pozicija za pregovore.

offline
  • Pridružio: 29 Mar 2022
  • Poruke: 291

Skoro smo gledali postavljanje ruske zastave na onu zgradu sa crvenim krovom u NJU Jorku , sad ukrajici tvrde su povratili kontolu

https://t.me/ButusovPlus/12499

Prilikom ruskog postavljanja bila je poprilicno ocuvana , sad je vec druga prica , jos tu traju zestoke borbe

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1123

Ukrajinci eksploatisu rusku tromost na nekom sektoru koji vojno nema nikakve vrijednosti za ukrajinsku stranu. Nisu ni ukrajinci budale pa da prodiru sta znam 50-100km jer su svjesni da ce Rusi ipak zatvoriti "kotao" ako se to desi.
Za ukrajinsku vlast ovaj suludi upad ima prakticnu svrhu, vracanje medijskog i svakog drugog fokusa na "ukrajinsku stvar", prezentacija ukrajinske sposobnosti . . . i slicne budalastine.
Izginuce, Rusi ce im popaliti tu tehniku i to je to.
Za koliko vremena - sedmicu ili mjesec, uopste nije vazno.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

novator ::Postavlja se pitanje: Ako su ukrajinci godinu dana mogli držati onakav klimav mostobran na Dnjepru, u močvari, bez kopnene komunikacije, sa strašno teškom logistikom potporom, na strašno uskom prostoru ne vidim niti jedan razlog zašto bi sad trebali biti optimisti i misliti da će ih Rusi brzo istjerati odavde.
Има једна пословица која каже "Не прекидај противника кад крене да прави грешку."
О последицама тог десанта смо писали скоро. Цена коју су платили Украјинци је огромна (холандски извор наводи преко 1000 погинулих), а добитак никакав.

novator ::Imaju puteve, asfaltirane ceste, naseljena mjesta, punu logistiku....

Ovo ako se ne sredi u narednih 10 dana, neće onda brzo sigurno.

Немају нити заклоне за пешадију нити уређене артиљеријске положаје.
Ово друго се посебно одразило лоше по Украјинце током руског напредовања у харковској области.
Мислим да ће у овом случају Руси због јавности ићи да што пре реше овај продор. Украјинци ће моћи да се задрже дуго само по цену већих жртава.

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

Off

Kod nas bilo, a kako mi nismo izmislili granicu nit granične jedinice, valjda je tako svuda u svetu.

Granični bataljon brani određeni reon sa 8 karaula (razmaka od 5-15km) sa po vod vojske. U slučaju napada se karaula napušta i zaposedaju pripremljeni položaji koji se nalaze, kao i sama karaula na pravcima potencijalnog napada.
Komanda bataljona: komanda, vod pešadije, odeljenje veze i odeljenje pozadine. Zauzima pripremljene položaje, tj. napušta mesto stanovanja.
Znači da bataljon ima 9 vodova pešadije rasutih na prevelikom prostoru, ali na dobrim pravcima.

Zadatak u slučaju napada nadmoćnih snaga je usporiti, tj. dati vremena regularnim jedinicama da stignu, razviju se i zajedno sa njima izvršiti protivnapad na agresora, a ne odbiti neprijatelja (što bi bilo idealno), jer za tako nešto jednostavno nemaju snage ni potrebno naoružanje.

Obaveštajni rad ima ogromnog uticaja zbog sprečavanja iznaneđenja i zauzimanju pripremljenih položaja, kao i očekivanju pojačanja.

Tako se čuva granica, pa sami izvucite zaključke šta je gde zatijilo u ovom slučaju.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Ево и Разлога за офанзиву
идеја Шефа Кабинета Зелнског и Буданова??/

наравно Због преговора?


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 549 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 0 sakrivenih i 543 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, Dannyboy, laki_bb, mgolub, MilosKop, Shilok