Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1824

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1974

Citat:Jbg izgleda Ukri ipak imaju još rezervi

Тренутно укри имају око 40.000 људи у резерви 30+ километара од фронта



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Вјерујем да за старије чланове форума овај упад укра није посебно изненађење.Баш давно смо разматрали и овакву могућност догађања,небих сад да тражим,потрајало би.
Ради се то,посебно у оваквим ситуацијама кад ти дешавања на фронту не иду како треба.
Дакле није никакво чудо ни за нас,а поготово за русе.
Није ваљда да неко мисли како су се нашли у необраном грожђу и сад незнају шта да раде.
Па ми смо деведесетих имали на нивоу одреда разрађене одређене процедуре,а гдје је русија.
Ми на форуму смо о томе расправљали,а русија није знала шта може да се деси.
није ваљда.



online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Бојане,
Није проблем код слања наоружања у Украјину сама техника, највише је муниција.
И са ово процентуално мало што је НАТО послао не могу да испоруче довољно муниције.
Пар батерија Патриота потроши далеко више ракета од годишње производње. Исто је и са Химарсом.
Исто је и за обичну муницију. Послато је свега 400-500 оруђа 155мм, а исто троше више него што се производи, и добар део својих залиха су испразнили.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2270
  • Gde živiš: Beograd

Део Украјинског Су27 Харковска област. Јун 2024.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

vathra ::Бојане,
Није проблем код слања наоружања у Украјину сама техника, највише је муниција.
И са ово процентуално мало што је НАТО послао не могу да испоруче довољно муниције.
Пар батерија Патриота потроши далеко више ракета од годишње производње. Исто је и са Химарсом.
Исто је и за обичну муницију. Послато је свега 400-500 оруђа 155мм, а исто троше више него што се производи, и добар део својих залиха су испразнили.


Ne samo municija. Sta je sa zivom silom?

Ako uzmemo koleginu tezu da ovdje radi 80 posto trenutnih NATO efektiva (pod uslovom da je ukro vojska NATO vojska, sto u sustini jeste, jer je finansira NATO, i bori se po NATO planovima i za NATO politiku), da vidimo koliko zive sile ima NATO. Bez da mobilise, jer ni Rusi nisu mobilisali, osim 300 hiljada u jesen 2022.

Kroz ukro vojsku je dosad siguro proslo preko milion i po ljudi. Ako izuzmemo Turke (koji na Rusiju nece), i ako izuzmemo Amere, koji isto tako na Rusiju nece, sta ostaje od nato efektiva u zivoj sili? Mozda pola miliona ljudi.

Znaci 75 posto raspolozivih NATO efektiva u zivoj sili je koristeno do sad u ratu.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/FahrettinAltay_/status/1821623592989163548

GP":Ruska vojska je tijekom dana poslala velike pošiljke u Kursk.

Ruske trupe još nisu izvršile protunapad. Okupljaju se u centru grada Kurska."

https://x.com/distant_earth83/status/1821610671337070646

GP":Ruske zračne svemirske snage pokrenule su masovne zračne napade na ciljeve u Sumskoj oblasti"

Peglaju ukro rezerve i sa kasetnim.

online
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2599

Nadam se da nece biti himarsovanje. Zasto se snima ovo?

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 280

Kada bi ubrojali aktivni sastav samo onih zemalja gde bi istorijske frustracije učinile da rat protiv Rusije bude opštenarodno pregnuće baltički patuljci + Rumunija + Poljska bi zajedno izašli na blizu 300000 ljudi tako da ti to bolje opet prebroj.

Što se političkih motiva tiče, Portugal, Španija, Italija i slični imaju daleko manje motiva da učestvuju nego recimo Turska koja bi sa angažmanom od 60% aktivnog sastava završila u Krasnodaru za dva meseca.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2066
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Citat:Ako uzmemo koleginu tezu da ovdje radi 80 posto trenutnih NATO efektiva (pod uslovom da je ukro vojska NATO vojska, sto u sustini jeste, jer je finansira NATO, i bori se po NATO planovima i za NATO politiku), da vidimo koliko zive sile ima NATO. Bez da mobilise, jer ni Rusi nisu mobilisali, osim 300 hiljada u jesen 2022.

Kroz ukro vojsku je dosad siguro proslo preko milion i po ljudi. Ako izuzmemo Turke (koji na Rusiju nece), i ako izuzmemo Amere, koji isto tako na Rusiju nece, sta ostaje od nato efektiva u zivoj sili? Mozda pola miliona ljudi.

Znaci 75 posto raspolozivih NATO efektiva u zivoj sili je koristeno do sad u ratu.


E kolega, što bi rekli mladi, ovdje si prekucao igru.
Pa kakva je ovo računica sto mu gromova?

offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

Da se i ja javim iako nisam dugo.Zato oprostite mi na malo duzem postu.

1)Koje su to od ranije spominjanje 14 ukro brigada spremnih za ofanzivu.Kijev jos od juna prosle godine je otpoceo proces formiranja novih jedinica.Praksa ukrajinske komande je da u istom trenu formiraju vise brigada i to prvo HQ pa ih onda popunjavaju sa tehnikom i ljudima.Pre nego sto navedem jedinice mora se znati da su vecina njih pesadijske jer im fali dovoljno opreme da kreiraju mehanizovane.Takodje mnoge od njih imaju formiran bataljon ili dva( ovaj podatak naglasavam za dalje pisanje)

Lista brigada:
a) 13 jeger -sev ukrajine
b) 141 pes (kod robotina)
c)142 pes (v novosilka)
d) 143 pes (terni)
e)144 pes neaktivirana
f)150 meh (kao sto kolega sumar napisa ,a i drugi izvori prenose da je ona u sumi)
g)151 meh (pokrovsk)
h)152 meh neaktivirana
i)153 meh (harkov)
j)154 meh-neaktivirana
k)155 pes -neaktivirana
l)156 pes -neaktivarana
m)157 pes -neaktivirana
n)158 pes -neaktivirana
o)159 pes -neaktivirana

*** Pored ovih interesantne nam mogu biti i jos dve jedinice.Policijska brigada nastala spajanjem svih KORD(slicne usa swat ) jedinica na teritoriji ukrajine.Druga jedinica je spec. korpus Rendzeri.Rendzeri imaju 4 puka i nastala je u cilju grupisanja ovakvih boraca.Vojnici obe ove jedinice su obucavani za brzi napad ,iznenadnu intervenciju,antiteroristicke akcije i mobilni nacin ratovanja.

2)Kako su iznenadili Ruse? Odgovor na ovo pitanje zvuci pomalo kao iz stripa alan ford "Ako kanis sakriti trupe onda ih ne smijes sakriti?

Da su Ukri probali da prikriju gomilanje trupa to bi uznemirilo rusku komandu.Ovako su grupisanje snaga pravdali cinjenicom da se spremaju za odbranu od eventualnog ruskog napada.Secate se kako je u jednom trenutku bilo medijski dosta precena situacija oko Sumija .Dal ce rusi pored Harkova i na taj pravac.

Svi ukrajinski pokusaju slabljenja polozaja na kurskom pravcu(dronovi,artiljerija )isli su ka tome da omeksaju ofanzivu.

Jos jedan podatak.Ovde se spominje 88 meh brigada.Ona je povucena iz robotina zbog velikih gubitaka i sigurno je oko Sumija bila i malo pre ruskog napada na hrakovsku oblast.Tu na scenu stupa ona izjava o bataljon ili dva sa pocetka izlaganja.Velike su sanse da je komanda Kijeva slala cete ili cele bataljone iz novoformiranih brigada da bi ovu iskusnu popunili.Pri tome su imali bar mesec dana da se uvezbaju i koordinisu.Verovatno je i slicna prica sa 22 meh isto spomenutom( ona je bila kod kliscivke).Dodaj tome i dobru staru '' ma nema sanse '' i eto belaja.

3)Sta je cilj Ukrajinaca.Necu govoriti o PR,diplomatskim ili ekonomskim razlozima napada.Fokusiracu se na vojne.Mislim da ih ima dva.

a)Kooperacija sa Harkov-Vovcansk frontom.Ukri su se nameracili da sto pre zavrse harkov da bi mogli da sve snage usmere na jug.Dok postoji i najmanja pretnja od rusa na severu oni ne smeju sebi da dopuste takvo kockanje.Ovaj brz prodor ce u odredjenoj meri primorati ruse da deo snaga salju ka Kursku jer im je Harkov najblizi i jer su u defanzivi na tom sektoru.Zato bi dobro pratiti sta ce ukri uraditi kod Vovcanska.

b)Preventivni napad na "Tetkino izbocinu''.Deo ruske teritorije oko Tetkina bi mogla u nekim buducim vremenima da budu startna pozicija za ofanzivu i krak ka opkoljavanju Sunija ili Sostka izbocine. Zato sumnjam da Ukri hoce da izravnaju svoju liniju odbrane na potez Sudza-Korenevo-Riljsk.Sve istocno od te linije pa sve do samog grada Kurska bi bila siva zona(za drg i izvidjanje).

U narednim danima nije lose obratiti paznju i na mesto Krupec.

4)Kako rusi da odgovore.Prakticno rusi imaju dve varijante:malu kontru i veliku kontru.

Mala kontra bi znacila skupiti vojsku i direkt sudar sa ukrima.Ovde postoji problem jer ako rusi hoce da ceo potez dignu na noge morace da dovedi mnogo vojske,a u ovom casu je i brzina rekcjije vazna.Plus za sad je inicijativa u rukama kijeva.Oni ce moci da vrte ruse ako Gerasimov ne dovede dovoljan broj jedinica.

Velika kontra.Kao sto rekoh malopre ruje ce morati da preuzmu inicijativu.Da se ukri pitaju gde ce rusi udariti jako .Zato u ovoj varijanti prvo treba formirati cvrstu liniju odbrane i terati napadace da se trose.Istovremeno bar sa DRG poceti i napad severno (Sostka izbocina) i juzno (potez Sumi-Verhnja Sirovatka-Krasnopilljka).Snaga Ukra lezi u koncentraciji.Ona se mora rastoci na jedan znatno siri front.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 607 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 2 sakrivenih i 595 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, ivan979, Koridor, ljuba, nesa1962, repac, uruk, vathra, VJ