Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1831

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2020
  • Poruke: 157

Ovi snimci su totalno ludilo!
Realno komanda nema pojma šta se dešava na terenu, oni su ovo poslali baš onako kao da ih šalju na granicu na kojoj je sve ok! Oni 100% imaju insajdere među stanovništvom, diverzante, dronove itd na dubini ruske teritorije i onda bez problema presreću pojačanja. ovo je treća kolona koju sam vidio da je poklopljena a da nije ni stigla. Mislim da je situacija veoma ozbiljna i da reakcija mora biti kao da je u pitanju Časnov Jar, bukvalno takav moraju imati pristup. Drugačije ne može.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1653

Sančo ::. Dali je Prigožin bio zadnja šansa Rusije je pitanje koje će istorija dati odgovor
Ако неко може у кратким цртама да преведе шта је све предлагано за заштиту пограничних области Citat:Все было сказано уже давно: Евгений Пригожин о проблемах теробороны в Белгородской, Курской и Брянской областях.

Пожинаем плоды
https://t.me/wagner_storis/25446



offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

https://t.me/ButusovPlus/12526
https://x.com/i/status/1821806855305167241
https://t.me/belnarrepublic/13949

Поштовани учесници форума,

Желим вам свима пријатан дан и надам се да сте спремни за још једну рунду инспиративне дебате, јер изгледа да је време да се поразговарамо о неким „изненадним открићима“ и не баш тако непристрасним изворима.

Наиме, наш уважене колеге који су поделили линкове овде, чини се да је намерно изоставили део где би ти линкови требало да буду подржани нечим што се зове кредибилитет. Прво, ту је Бутусов, познат по својим бајковитим приказима ратних зона, коме чак и његови сународници замерају на креативним слободама. Друго, цитира се неко ко, као од шале, назове Украјину „Deep State“ земљом – знате, као да су се Стивен Кинг и Том Кленси договорили да напишу заједнички роман. И треће, не сме да се заборави Телеграм канал сепаратиста из „Белгородске народне републике“, јер, зашто не? Ко још мари за легитимне изворе када имамо овакве драгуље информација.

Али то није све! Док су аутори тих видеа толико одлучни да сачувају тајност локације да замагле назив места (са почетка видеа), некако су пропустили да сакрију гнездо роде која, супротно свим законима физике и здравог разума, остаје нетакнуто поред „жестоког“ разарања. Очигледно, та рода има супермоћи које јој омогућавају да преживи оно што чак ни возила не могу.

Што се тиче уништених возила, овде имамо праву фешту различитих сценарија: од превртања до изгорелих камиона који су, рекао бих, толико деформисани да би могли послужити као реквизит у наредном холивудском филму о апокалипси. Занимљиво је да су нека од њих претворена у пепео у року од неколико сати, али наравно, не и један потпуно нетакнут камион са тактичким знаком „З“, препун лешева али зато без иједне рупе од гелера. Очигледно, тај камион је био под магичном заштитом.

Иначе, све време ме је копкала информација зашто Украјинци извлаче уништена и оштећена возила. Разумео бих да су у питању само оштећена, али уништена? Осим ако нису неки сакупљачи секундарних сировина то чинили. Можда сада имамо одговор на то.

Дакле, уважени форумаши, верујте у шта год желите – на крају крајева, вера је пола постојања. А у овом случају, изгледа да је и пола забаве.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 3023
  • Gde živiš: Beogard

Metanoja ::

@Dicus

Pa i da ih puste do Moskve, misliš li da bi se nešto desilo? Uporno pokušavamo da objasnimo stvari onako kako ih mi vidimo, a ne kako ih Kremlj vidi, namerno kažem Kremlj jer su rusi i ovi što kukaju na Telegramu i ovi što blate Putina po Beogradu.

Izgubili su Rusko - Japanski rat 1904. Pa eno ih Sahalin i Kurili njihovi...Kaljiningrad. To su oni, to su njihovi ciklusi, a mi možemo samo da zablistamo na tren, kao sinoć protiv amerikanaca.


Neće se verovatno ništa desiti, kao što sam i ja napisao. Ali ostaje taj gorak ukus u ustima o stravičnoj nesposobnosti ruske vojske. Od početka sukoba nema tu nikakve veće kreativnosti, samo pokušaj na sirovu silu i to sve ide polako i traljavo. Da li će ovo promeniti tok rata? Neće. Da li govori o stanju u ruskoj vojsci. Da i boli to što se malo toga naučilo poslednjih godina. Neki to interpretiraju na ovaj način, neki na onaj. Ono u šta sam prilično siguran je to da će Rusi kada se Ukri povuku u ukupnom saldu platiti veću cenu, a to je verovatno i cilj.

Metanoja ::
Izgubili su Rusko - Japanski rat 1904. Pa eno ih Sahalin i Kurili njihovi...Kaljiningrad. To su oni, to su njihovi ciklusi, a mi možemo samo da zablistamo na tren, kao sinoć protiv amerikanaca


Sticaj istorijskih okolnosti koji se neće ponoviti. Nema više Sovjetskog Saveza, nema Staljina, kontekst vremena je drugačiji. Koliko je realno da Rusija postane veća i jača posle ovog sukoba, toliko je realno da postane i manja i slabija. Pri tome ne kažem da će biti ovo ili one, ali i jedno i drugo je realna opcija. Mi smo zablistali na terenu, ali Rusi još uvek od početka rata nisu. Jednostavno nisu.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2022
  • Poruke: 111

ljubacv ::
Занимљиво је да су нека од њих претворена у пепео у року од неколико сати, али наравно, не и један потпуно нетакнут камион са тактичким знаком „З“, препун лешева али зато без иједне рупе од гелера. Очигледно, тај камион је био под магичном заштитом.


sta znam mozda je neko dosao i da pokupi poginule, nece ih ostaviti ovako u naselju da leze baska jedan tamo, jedan ovamo.
samo kazem u naucnoj fantastici moguce da je rusi imaju vise kamiona nego u jednoj koloni sto je. i da moze da dodje neko i da sanira mesto pogibije (jos ako je iza linija sukoba)
tako rade u naucnoj fantastici, adosta stvari iz naucne fantastike smo videli da je postala realnost.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/Pouletvolant3/status/1821838504520757656

"Jugozapadna zona Kursk"

Mapa dosta realna. Ukri su uzeli oko 100 četvornih kilometara. Tolko uzmu ruje u dve, tri sedmice.

Inače očekivao sam da če intervenisati ruske jedinice za brzu intervenciju več u prvim satima. I suzbiju odnosno uspore nastupanje relativno malih ukro snaga. Izgleda da tih jedinica nema. Jedinice sa BPL i protiv oklopnim oružjem,.........mobilne platforme. Što se tiče Himarsa, već smo sve napisali.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

О тактици Оружаних снага Украјине.


Балаклејски, Изјумски, афрички или неки други сценарио био је познат много пре описаних догађаја. Слични продори у Донбас изведени су и пре почетка великог рата и били су очекивани, припремани, али су касније из неког разлога заборављени, вероватно није било занимљиво.

Описана тактика не указује на одлучну акцију противникове електронске борбе, која је пратила прву линију нападача. О томе је писао Филатов (хттпс://т.ме/филатовцорр/3708). Чекао сам овај пост, јер посматрајући његове активности и дејства Белијеве бригаде, било је јасно да управо померањем електронске борбе иза јуришних летелица постижу успех у борби против непријатељских ФПВ дронова, а истовремено се боре и са извиђачким дроновима. .

У ситуацији непријатељске офанзиве у региону Курск, поред електронског ратовања за борбу против ФПВ беспилотних летелица, електронско ратовање је првенствено распоређено за ометање комуникација. Иначе, то није било тешко из простог разлога што су комуникацију на местима упоришта обављали углавном кинески Баофенси и помоћу мобилних уређаја.

У осталом коришћене су већ проверене тактике према наведеним сценаријима. Зашто ради? Јер у недостатку непрекидне линије одбране и баража у виду процепа и минских поља, тешко је заобићи упоришта. Покривеност шумама и присуство чистина и путева омогућава нам да то урадимо прилично великом брзином, па отуда и прилично непријатно напредовање на нашу територију.

На снимку се такође види да непријатељске ФПВ беспилотне летелице погађају возила која се увлаче само након што је непријатељ обезбедио позицију. Највероватније, ово је погрешно мишљење, јер је непријатељ са великом вероватноћом користио ФПВ беспилотне летелице у фази напада на опорнике. Сигуран сам да ће то касније после битака бити потврђено у причама учесника догађаја.

Уопштено говорећи, то није нова, већ занимљива тактика, коју, нажалост, користи само неколицина на нашој страни због исте ригидности размишљања. Обавезно за студирање на институтима и академијама.
https://t.me/rybar/62601

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

Лажи и истине

Погоџен аеродорм очито нису таргет авиони али муниција јесте


offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Толико је речено о тужним последицама вожње у конвојима (хттпс://т.ме/високиговорит/16839) на првој линији фронта да је тешко томе уопште нешто додати. Али свежи снимци из региона Курск показују да скоро три године ратних дејстава још никога ничему нису научили.

Такве ствари су далеко од нивоа Генералштаба, како правилно пише (хттпс://т.ме/Местб_Доброј_Воли/12109) Освета добре воље. Окривљавање Генералштаба или „црвених команданата” са више звездица је овде глупо: ако се вишој колони не сажали себе и своје особље, онда нема потребе за то кривити масоне и оностране силе.

И посебан „поздрав“ оним становницима региона који у трећој години СВО настављају да снимају доласке из три угла и постављају их на интернет, знајући да то није потребно. Можда ће пре или касније почети да одвикавају (чини се) одрасле и свесне људе од овога користећи екстремне мере.
https://t.me/rybar/62604

Nastavak

Како пишу (хттпс://т.ме/борис_розхин/132909) на интернету, агенције за провођење закона су већ привеле 48-годишњег становника села Октјабрскоје, који је снимао резултате долазак конвоја у Курску област.

Као што се и очекивало, урадио је то апсолутно намерно и послао видео украјинским ресурсима за новац. Против притвореника је покренут поступак по члану „Шпијунажа“ за који је предвиђена казна доживотног затвора.

С једне стране, тако брзо хапшење непријатељског агента охрабрује. Међутим, сама чињеница да се у трећој години борбених дејстава, чак иу зони фронта, доласци настављају мирно снимати из пет углова, указује на очигледну неадекватност садашњих мера за сузбијање ове појаве.

Можда је дошло време да се делује креативније, укључујући и проактивност. Штавише, чак и садашњи законодавни оквир то дозвољава.
https://t.me/rybar/62606

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2022
  • Poruke: 9

Bobrock1 ::https://x.com/Pouletvolant3/status/1821838504520757656

"Jugozapadna zona Kursk"

Mapa dosta realna. Ukri su uzeli oko 100 četvornih kilometara. Tolko uzmu ruje u dve, tri sedmice.


Ajmo opet ispočetka, SVO kako kažu rusi se ne vodi za teritorij nego prvenstveno zbog denacifikacije, teritorij tzv, Novorusije bi trebala biti posljedica istoga.
Također ovo je borba Rusije protiv zemalja NATO-a...
Rusija je do sada popila nekoliko šamara, krstarica Moskva, Kerčki most, eto i sada Kursk, i siguran sam da će biti još toga...
Trenutna situacija u Rusiji je puno bolja nego što je bilo tko očekivao pa i sami rusi (u svakodnevnom kontaktu sam sa više njih), a Ukrajina sa druge strane je u komi na aparatima, nema novaca, nema proizvodnje, nema ljudi, dakle preživljavaju taman toliko da ne umru.
Globalno gledano Rusija okuplja sve više saveznika oko sebe koji nisu više tako prestrašeni tzv. globalni Jug, dok Zapad sam sebe uvjerava da su jako bitni, pogotovo europa što na njihovu žalost nije točno.

Dakle vrijeme radi za ruse, a oni vremena imaju, rekao bi nekad više i od arapa, a tko je radio sa arapima znati će što želim reći.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 544 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 534 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Boris90, procesor, repac, S-lash, vathra, VJ