Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1841

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

Pa uopšte nije. Da im je cilj da sabotiraju gas za EU, mogli bi to na svojoj teritoriji da urade.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Наравно да је последња реченица била сарказам, мислио сам да не треба објашњавати.



offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

@vathra

Naravno, post nije bio tebi upućen nego kolegi iznad ali si ti "uleteo" dok sam pisao Smile

offline
  • povjesničar, pedagog
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 2279
  • Gde živiš: Rijeka

Što je s Kinburnskom kosom Imbex i drugi mediji kažu da je tamo prava akcija a Kursk je mamac ???

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Бабарого,
Све се слажемо, само је мене мрзело раније да куцам толико опширно. Заправо сам мислио да је и две реченице довољно.

Али има још једна битна ствар.
Коришћење наоружања које су добили од НАТО у нападу на руску територију. И то не ни у одбрани на харковском правцу, него на новом фронту који су отворили.
Имамо америчке Страјкере, немачке транспортере, Химарсе.

Треба испратити како ће се ово даље одвијати.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Još malo alternativa ...
Ukrajinci su za ovu operaciju navodno odvojili 9 do 12 brigada (po različitim izvorima) plus nešto samostalnih bataljona i specijalizovanih odreda. Po do sada viđenom, iskoristili su ne više od trećine tih snaga. Čak i da kompletan ostatak pošalju kao naredni ešalon, tamo još uvek nema mesta za sve, čak i ako bi još malo povećali izbočinu. Možemo li očekivati još jedan pravac?
Recimo da pored onoga što već rade (1, na slici), pokušaju nešto preko Tetkinog (2), pa da jedan krak ode Korenjevu iza leđa a drugi produži na Rilsk?
Ili od Gluhova preko Krupca, pravac na Rilsk (3)?
A da za to vreme diverzantske grupe i rejderi ometaju ruske komunikacije sa severa prema Rilsku, koristeći šume južno od Sevska kao bazu (4, 5 u prostoru omeđenom tanjom isprekidanom linijom).
Do Ljgova teško da bi stigli, do Kurska nikako, i maksimalni doseg bilo bi ravnanje predstavljeno debljom isprekidanom linijom, uz prisustvo u Baniščanskoj šumi.

Sad, to bi bila neka maksimalna teritorijalna ambicija ove operacije. Ali meni se čini da bi im za takav zahvat malo bilo ovo brigada što je najavljeno. A i nekako nije realno, ne bi se moglo održati na duži rok. Ili bi na kraju izginuli ili bi bili prinuđeni na povlačenje. No tako sam mislio i pred kontru u Harkovskoj oblasti, kada sam takođe pretpostavio i crtao maksimalni doseg do Kupjanska i Oskola, pa je ispalo da su otišli još dalje.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

robertino ::Što je s Kinburnskom kosom Imbex i drugi mediji kažu da je tamo prava akcija a Kursk je mamac ???

Pisano je danas, pokušaj da se domognu obale opet koban po ukrajinske specijalne snage. Sad da li je ovo drugi napad ove nedelje ili onaj isti koji je pominjan još pre par dana, nisam siguran.

Rezultat:
+ Pažnja!Eksplicitan video snimak!

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

To bi bio neki baš baš maksimum.
Mislim da Ukrajinci još nisu izbacili sve karte, biće još tu pokušaj uzimanja Rilska. Ali s obzirom da Himars radi po kolonama Rusi su pročitali namere i ne verujem da će uspeti da ga uzmu.

PS Ostaje i 6. mogućnost, a to je da se neko setio Prigožina i da je sa daleko manje vojske skoro stigao do Moskve...

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

@kunktator

Nemaju više efekat iznenađenja, Rusi su već dovukli snage a tek će da dovuku. Bilo bi samoubistvo. Ovo je prošlo jer su znali da tu nema vojske.

offline
  • Pridružio: 16 Nov 2014
  • Poruke: 13
  • Gde živiš: Bijeljina

babaroga ::
Sta je cilj? Meni jednostavno nije jasno. Ali, isto tako je tacno da pet sest hiljada ljudi da su baceni bilo gdje na aktivnom Donbaskom frontu bi izgorilo ko sibica za par dana, a bez da ista pod milim bogom uradi.

Dakle, neko je u Kijevu, ili u Ramstajnu, smislio ovo. Ono sto su uspjeli ostvariti do sada vojnicki je potpuno zanemarivo, ali politicki su dobili par darova.


Možda su Rusi opet popušili foru od "partnera". Neki dogovor o dejstvima po ruskoj teritoriji sigurno postoji. Od upotrebe sredstava pa do upotrebe jedinica. Do sad sad su uglavnon koristili RDK i njihove akcije su uglavnom pravdali da to nisu Ukrajinske regularne jedinice.
Sad su krenuli sa regularnim snagam i zapadnom opremom. Reakcija USA je odmah bila da to nisu oni planirali niti odobrili. Sve veće akcije Ukrajinaca se donose u komandi koja je posebno oformljena od NATO. Mislim da su radi drugačijeg pristupa i neslaganja i skinuli Zalužnog a postavili Sirskog koji je poslušniji.
Jednostavno po meni opet su im Rusi po dogovoru vjerovali da neće Ukrajinske regularne snage ulaziti na teritoriju Rusije.
Mogući tok događaja.
-Ukrajinci: koncentrišu snage u Sumskoj oblasti. Izgovor da bi spriječili otvaranje novog fronta sa teritorije Rusije. Rusi: znajući da ih neće napasti po dogovoru sa "partnerima" ostavljaju veoma male snage na tom potezu. Nema koncentracije RDK u velikom broju i ako napadnu to rješavaju postojeće snage. Koncentrišu određene snage za neki drugi pravac na drugom mjestu.
-Ukrajinci: naravno da dobijaju obavještajne podatke o koncentraciji ruskih snaga na nekom drugom pravcu. Jedini mogući izlaz je upravo ovo šta su i uradili. Uz blagoslov NATO komande jer drugačije ne smiju. Rusi: opet izigrani i povlače snage da se zaustavi prodor i očisti teritorija. Za to će im trebati vremena.

Ukrajinci bi svakako te brigade morali upotrijebiti kad tad, da li da zaustavljaju Ruse ili da napadnu neku teritoriju u Ukrajini što bi dovelo do većeg stradanja tih brigada. Sad će se kako Rusi budu vraćali nazad teritoriju polako izvlačiti na početne položaje.
Rusi pošto su opet izigrani ne mogu više vjerovati da neće biti opet upada i moraju veće snage angažovati za odbranu graničnih oblasti.
Za odbranu od napada dronovima, raketama, granatama ti ne treba tolika vojska (trebaju specifični rodovi), ali za kopneni upad treba.
Sad je dovoljno da Ukrajinci samo drže brigade nedaleko od granice i da to ne kriju, Rusi moraju to pokrivati što opet zahtjeva još vojnika.

Ameri jednostavno negiraju da su im dali odobrenje. Nismo im rekli da napadnu majke mi. Oni su to sami smislili. Evo neće više. Prekinuti pomoć sigurno neće.
Šta su dobili sa ovim. Spriječili su Ruse u vezi napada na nekom drugom dijelu. Rusi moraju angažovati više vojske za odbranu granice što u ovom momentu zahtjeva nešto što Zapadu treba a to je VRIJEME.

Šta Rusi mogu ovde uraditi. Dokaze nemaju i mogu samo bjesniti po Telegramu, tražiti krivca, vješati Putina i ostalu kliku ali jedno ne mogu, a to je da odgovore kao bi trebali. Ne mislim na nuklerani napad ni pod razno niti na ubijanje Zelenskog i ostalih.

Izvanredna akcija Zapada. Čisti ko suza.

bbc.com/news/articles/c9d1yx9nwjxo

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 594 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 3 sakrivenih i 583 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Areal84, Boris90, procesor, repac, S-lash, uruk, vathra, VJ