Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1846

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2583

zoran MKD :: retardirani clickbait videi

Zorane, ajde nemoj više da postuješ clickbait videe ovde. Kad nađeš neki koji te veseli, odgledaj slobodno ako voliš, al nemoj da deliš iste sa nama jer srozavaju kvalitet diskusije. Važi? Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 750

Три дана од почетка рејдерског удара на 1,25 рејона Курске области, и три дана сеирења, пророчанстава и показивања свобухватне суве генијалности од стране забринутих. К`о с ланца да су их пустили. Срећом, па ради и "интервентни" вод, оличен у неким од асова овог форума, которыми объявляю свою благодарность!

Суџански рејон је до рата имао неких мање од 25.000 становника. Од тога је негде 15.000 живело у зони агломерације саме Суџе са својих мање од 5.000 становника. 70 % агломерације је захваћено рејдом, пре свега, снага (извиђача и диверзаната) Главне обавештајне управе УА, под командом Ћире Будалова.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%83%D0%B4%D.....0%BE%D0%BD

Корјењевски рејон је знатно мање био мета рејда. Негде око 1500 становника је захваћено. Само Корјењево нису како руси кажу, тронули.

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D.....0%BE%D0%BD

Пар дана читам код Бориса Рожина вести.
https://t.me/s/boris_rozhin

Од снага, које су доведене на интервенцију се истичу делови 1. Јуришне бригаде, познатије као "Вуци" тј. "Волки", 810. бригаде морнаричке пешадије и чечени у виду "Аиде".
Они су истерали будаловљеве извиђаче и диверзанте из Мартинова.

Корјењево су одбранили изгледа делови неке то и неки како то руси кажу новобранцы, контрактники. У више наврата.

Будаловљеве екипе су после првих успеха, када су прошли кроз минска поља, почели да се шире по систему брзо формирајућих "латица" и "цветова". Убрзо би стизале неке посаде за нека од заузетих места. Руси у зони украјинског рејда нису имали адекватне ни беспилотне летелице, ни рэб одбрану, тако су су им и онако малобројни дронови оборени или уништени.
Села северно од Суџе, закључно са Малом Локњом су изузетно мала са бројем становника пре рата и вероватно и бројем кућа. Тешко да су погодна за неку дужу одбрану.

Само у првих пар дана овог рејда је на граничне делове Сумске и Курске области пало преко 100 КАБ-ова. Неких 450 КАБ-ова је пало за 7 месеци до почетка рејда.

Колона код Октјабрског је погођена јер је 48-годишњи житељ тог места снимао и слао информације украјинској војној-обавештајној служби. Само страдање колоне је снимио наведени.
Лично мислим да у РФ има бар 4-5 % екстремних либерала, интернационалиста и људи који би се сагласили на било који облик окупације РФ, и режим сличан оном, који је водио РФ 90-тих.
ФСБ Курске области га је убрзо ухапсио. Требало је да игра улогу како то руси кажу: ждуна или чекача. Обећали су му држављанство неке од земаља еу. 48-годишњак из Октјабрског ће више деценија испробавати услове живота у систему руске ФСИН тј. Федералне службе за извршење казни.

Мислим да украјинске снаге имају неку шансу да се утврде у Суџи и местима типа Заољешенка и Гончаровка, па да ту пруже неки отпор уз честа гранатирања и каб-овања...
Колики ће бити морал украјинских посадних трупа је доста велико питање, али сам сигуран да "коњица" Ћире Будалова неће бити у тој улози. Неки од преосталих неевакуисаних становника Суџе и суџанске агломерације, вероватно старији, нису сигурно жељни украјинских наци банди и њихове управе, за разлику од рецимо таквих становника у Донбасу у односу на руску и нарочито војску пореклом из ДНР. Преостали старци у Авдејевци су одмах при сусрету са руском војском давали много корисних информација...
4 до 5 км од граничног прелаза до саме Суџе је у условима дејства бпл доста велико...

Шта год да се деси, и колико год да буде трајао, рејдерски удар на Суџу и Корјењево нису, нити ће имати чак ни оперативни значај.
Огроман број клипова на youtube на којима украјинци постављају ознаке са називом Курськ (на руском се пише Курск), са бројем 10 (км) и у фото-шопу избрисаном још једном цифром, остаће само симбол једног овећег просеравања.



online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Бојане,
Мислим да је проблем са оном колоном био што су мислили да су ван домета.
Нису очекивали Химарс, досад са њим нису гађали по Русији

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 11147

Citat:Мислим да је проблем са оном колоном био што су мислили да су ван домета

Ključ stradanja.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2008
  • Poruke: 547

U vezi te kolone,zar Himars ne gadja stacionarne ciljeve,kako se navode ti projektili? Valjda satelitskom navigacijom,unose se unaprijed koordinate cilja,ili grijesim?

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Sudža - Semjonovka

Napad Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kursk. Borbe u oblasti Sudži.
Granatiranje od strane Oružanih snaga Rusije na položaje Oružanih snaga Ukrajine u okolini Semjonovke na udaljenosti od oko 25 km od linije razgraničenja između Rusije i Ukrajine.



https://t.me/c/1860252954/1785

______________________

Ruski upad u sela na granici sa Ukro strane od pre par dana, nismo puno prenosili jer je bilo mnogo nejasnoća u vezi sa tim, za sad se tvrdi sledeće:

Citat:Oružane snage Ukrajine već drugi dan pokušavaju da isteraju naše specijalce iz pograničnih sela Lukašovka i Sotnicki Kazačok. Prema klasicima žanra - bezuspešno.


https://t.me/divgen/52372
______________________


Citat: Napredovanje ruskih oružanih snaga u Konstantinovki
https://t.me/z_arhiv/27584


Citat:Toretcki pravac. Družba. Naše trupe su napredovale u severnom delu naselja.
https://t.me/zovpobedy/12734

offline
  • fin 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 06 Nov 2012
  • Poruke: 731

babaroga ::Sta je cilj? Meni jednostavno nije jasno.
kunktator ::i dalje nije jasno šta su tačno hteli ovim postići. Koji je motiv?Millennium ::meni ovako sa strane deluje da su tri najveća razloga
Za sve: evo i razloga - u Sudži je je velika "metering" stanica za gasovod koji tamo prolazi i ide dalje u EU. Jedan od parametara obračuna i naplate svaki mesec je i protok kroz ventile i takvih stanica zajedno. Sad je došlo do disrupcije, Gzprom možda mora da obustavi tok, zauzeli su Sudžu i okolinu stanice gasovoda i pre jeseni sad odma države EU moraju da traže veće količine gasa iz Alžira, bliskog istoka i USA jer je nejasno hoće li Gazprom ugasiti sve.

offline
  • Apok  Male
  • Elitni građanin
  • Izrada proPotipova
  • Pridružio: 27 Apr 2013
  • Poruke: 2270
  • Gde živiš: Beograd

Још један Камов оборен. Посада погинула. Опет се поздрављају на уобичајеним каналима.

Такође занимљиво појавили се снимци дејствовања по дроновима са Ка52. Један са викхр ракетом и један ноћу са како изгледа иглом.
Најимпресивније је да по овом радар камова дронове лепо види.

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

Citat:Oružane snage Ukrajine već drugi dan pokušavaju da isteraju naše specijalce iz pograničnih sela Lukašovka i Sotnicki Kazačok. Prema klasicima žanra - bezuspešno.

Kad odbiju napad onda su specijalci, a kad popuše onda su jadni golobradi regruti.
Baš pada u oči.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

Apok ::Још један Камов оборен. Посада погинула. Опет се поздрављају на уобичајеним каналима.

Такође занимљиво појавили се снимци дејствовања по дроновима са Ка52. Један са викхр ракетом и један ноћу са како изгледа иглом.
Најимпресивније је да по овом радар камова дронове лепо види.


Kažu da je na njega dejstvovano sa ručnim PVO sistemom.
https://t.me/fighter_bomber/17692

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 597 korisnika na forumu :: 10 registrovanih, 3 sakrivenih i 584 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Areal84, Koridor, nesa1962, procesor, repac, S-lash, uruk, vathra, VJ