Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1857

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2599

Drug RED je na zadatku, ne brinite.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 126

[quote="babaroga"]Ja se prisjecam drugog snimka, iz parkica u centru Hersona, kad je ekipa sa molotovljevim koktelima naletila na 30mm topce sa BMP, dok su Rusi ulazili u carsiju. Jedan nije imao gornju polovinu tijela. Ostali kako koji razbacani okolo, ali ni jedan u komadu. Krili se iza stabala u parku. 30mm raznese i stablo i njega iza.

Koliko se ja secam bilo je mladi partizani i zapalili pun paket za grad i kamion...kada je plamnulo i krenulo da leti kud god spalilo sve njih i raskomadalo



offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1474

Хитна активација из Белаје у Курској области, која је описана као окружена непријатељским снагама за продор
▪Бело је наше. После многих извештаја о наводно огромном продору непријатељског механизованог батаљона са тенковима у Беловски округ, војни дописник А. Харченко (хттпс://т.ме/баирактар1070/2561) је хитно отишао у регионални центар и забележио да нема битке у близини, није се чула бука експлозија.
▪„Намерно сам возио обилазницом. Нема непријатеља, нема борби, ниједан Обојан не чује пуцњаву. Док сам се возио овде, нешто је заправо оборено на небу, али највероватније је то био дрон. За Белгородску и Курску област је сасвим нормално када се ноћу обара 10, 20, 30 дронова. Сви су одавно навикли на то и не обраћају пажњу на то.
▪Уједно, гувернер Смирнов је раније рекао да је због ескалације сукоба на граници неопходно убрзати евакуацију становника са приморског подручја.
https://t.me/RVvoenkor/74476

PS Nadam se da me jutro nece docekati sa nekim losim vestima

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2011
  • Poruke: 788

vlad4 ::е кад би могао да чујем коментар колеге што је служио у ираку.
уместо ових ликова што посећују форум ређе од халејеве комете. беаху кад је пуко мост, кад пуче крстарица и не знам шта оно још би, вагнер ваљда.

заборавих ник човеку. могло би нешто да се чује у вези укро тактике, да да своје мишљење. било би корисно.


Ne znam sta bi moglo da se kaze? Poenta taktike je da odrazava neki operacioni cilj, da vodi negde. Ovde ozibljna analiza naravno osvaja Kursk i tako dalje, pucaju Rusi itd itd.

Problem da otprilike nemamo neki cilj ovde kroz koji bi mogli da tabirimo taktiku.

Ono sto se vidi je mobilnost i prepad pracena znatnim propagandnim radom i internet divizijom.

Vidim recimo (ne postavlja mi se) da su narucili partiju zastava "Kurske Narodne Republike" naravno sa zuto/plavo/belom. Slikaju se i to dooobro prate internet kampanjom je mogu slobodno da se oslone na "doomer" TG kanale za amplifikaciju poruke.

Izvidjaju, prave PVO kisobran i zasicuju dronovima jer mislim da to smatraju kao "force multiplier" a ujedno i efektivnu taktiku.

Mobilne jedinice (zato Strajkeri i veci broj MRAP i automobila, hamera itd) odrzavaju kontakt na sto sirem prostoru da bi dali utisak sto veceg angazovanja a i ujedno zbunili protivnika a ujedno i zamaskirali pravce napada. Time prisiljavaju Ruse na grupisanje a reakciju a ujedno to prate relativno brojnom primenom dronova i FPV a i HIMARS radi gde se identifikuju mete.

Tako da meni izgleda ako je bilo viseg cilja, odustali su od njega i sada gledaju neku efektivnost putem otprilike maskiranja mobilnoscu koja je pracena sto vecim brojem zaseda, prepada i kombinacijom dron-artiljerija da nanesu sto vecu stetu. Van toga ne vidim neke taktike.

Problem je sto osim materijalne stete i km kvadratnih, ne vidim sta su uspeli. Ali sigurno su uspeli da udju u Internet ODAA loop tj da dobiju emocinalnu reakciju i amplifikaciju (aku su je trazili).

Na stranu sto su solidne gubitke vec doziveli. Po internet brojacima, solidan proj vozila je unisten, preko 30. Nisu sve kapitalci ali. Rusi daju svoje brojeve ali putem oglasavanja njihovog ministarstva pa je tesko znati koliko je tu istine. Ali sigurno je i njima po kolonama delovano, mada lokalni "analiticari" to ne prate sa jednakom strascu.

Van toga, nema puno rezultata i sa svakim danom bice sve manje. Ali sigurno ce biti propraceno fotoshopom pored putokaza i saobracajnih znakova sa imenom Kursk" i drugih.

Ali opet, taktika se ceni prema nekom operativnom cilju, koji van propagande nismo uspeli da odredimo Sto je samo po sebi problem ali nemoj da kvarimo kafansku analizu o "samarima".

Plin ili gas su mogli da rese na svojoj teritoriji sa 200 grama trotila. Kursk i Kurcatov? Obaranje regovora? Cak i osmatranje reakcije nema nekog smila osim akademskog. Ne postoji neka dodatna sila koja bi nesto ucinila sa tom informacijom. OK NATO je sagledao situaciju sa reakcijom, i sta onda? Koristiti ce je u 2027oj? To ce biti akademska informacija za par nedelja.

Meni je mozda najizglednije da je to cena obracuna sa neko mozda fakcijum unutrasnjom koja je pomisljala na pregovore i kraj rata, U principu, mozda postoji neka fakcija unutrasnja ili u vojsci ili u narodu kojoj je sve dokurcilo ali ovo stavlja pecat na neke pregovore i ono izmotavanje Kulebe sa Kinezima. Mislim da otprilike dresiraju svoj narod za "All in" opciju hitlerovog bunkera.

Svejedno, mi ovde nemamo nekog cilja kao ni sa ovom zadnjom desantnom akcijom juzno oko "Kingburg Spit" gde su izvrsili desant i zaginuli. Van propagande je tesko naci neki cilj. Samo da primetim, masovna pogibija desanta dole juzno nije pracena zalopojkama...

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/FahrettinAltay_/status/1822413992158986315

GP":Kharchenko dijeli videozapis korisnika Baleya. Na videu se ne vide ukrajinski vojnici i ne čuje se zvuk sukoba.

Tvrdnja dva Majora nije bila istinita"

offline
  • Pridružio: 07 Nov 2013
  • Poruke: 5303

Shurik SST svaka ti dala za ovu rečenicu - dresiraju svoj narod za "All in " opciju hitlerovog bunkera-

Možda bih samo dopunio i pojasnio da ovo što se događa doživljavam kao sapunanje daske Zelenskom , netko iz vojske ili bezbednosti sprema državni udar i svrgavanje Zelenskog zbog "nesposobnosti" , motiv je jasan i pokazan " Vidite da znamo ratovati , samo nam dajte lovu, opremu i oružje i maknite nesposobnog političara koji određuje strateške ciljeve"

online
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2900

ShurikSST

Dobar post.
Možda da dodam da bi evuntualno cilj akcije bio da Rusi drže jače rezerve uz granicu. Mada i to može biti mač sa dve oštrice jer rezerve ako toliko narastu može da se desi da iz defanzive pređu u ofanzivu kao kod Harkova i onda umesto Ruse da vežu dobiju da vežu sami sebe.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Sta god da je bila ideja ukra, na duzi rok je suluda, da ne kazem sizoferena, sto rece yrraf.

Imaju osamsto kilometara fronta koji se ljulja, nemaju ljudi ni municije ni to da pokrpe, gube polozaje i sela na dnevnoj bazi, i sad ajde da otvorimo jos sto kilometara fronta na potpuno divergentnom pravcu, koji nema veze sa nicim, pa ce nam biti lakse.

Idiotizam.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Поготово што се овај продор дешава после руске офанзиве ка Харкову.
Пошто су на тај начин проширили фронт и развукли украјинске снаге, приметно је да су Руси убрзали напредовање на више сектора фронта. Значи да су у новонасталој ситуацији Украјинци остали без довољно снага и з држање фронта и за контранападе.

Украјински одговор на настали проблем - извући све офанзивно способне јединице из више бригада, покренути своју офанзиву преко границе и још више развући фронт.

offline
  • Pridružio: 14 Maj 2024
  • Poruke: 41
  • Gde živiš: Imperija Lazi

vlad4 ::е кад би могао да чујем коментар колеге што је служио у ираку.
уместо ових ликова што посећују форум ређе од халејеве комете. беаху кад је пуко мост, кад пуче крстарица и не знам шта оно још би, вагнер ваљда.

заборавих ник човеку. могло би нешто да се чује у вези укро тактике, да да своје мишљење. било би корисно.


Nema problema kolega, eto da malo prokomentiram. Cekao sam da se malo magla izcisti ,u vezi ove situacije u Kursk, da vidim sta je sta. Kolega Babaroga rece najbolje, nema operativnih rezervi RF na tom pravcu i naravno Ukrajinski i NATO stab to zna, i iskoristili su tu situaciju. Sto se tice taktike, kolega nije to nista specijalno. Ubacis DRG, oni izvrse probu, i onda posalji te oklopno mehanizovane bataljone ili povecane cete, i okupiras takticke tacke koje mozes uzeti i onda drzi. Sto se mene tice, ako je objektiva (a trenutno izgleda ide u tom pravcu) da izmore RF da dovlaci operativne rezerve, sa sve zadatkom da neutralisu tu ekspediciju, onda su za sad uspjeli. Ako RF dovlaci bataljone i brigade iz operativne rezereve za Donbas, onda nece biti velike eksplotacije vojnih uspjeha oko Toreck, Chasiv Jar, New York itd. Ukrajiniski NATO stab je kupio (vjerovatno skupo) vrijeme da stabilizuje front u Donbas, osramoti Rusku Vojsku (figurativno) u propagandnim NATO medijskim kucama i to je to.
Konkretno sta se desilo u mom misljenju. NATO je dostavio informaciju VSU da su Rusi vojno tanki u tom rejonu odgovornosti. Napravili su operativni plan, dovukli sta su mogli tehnike, PVO, BPL sisteme, i DRG formacije. Ubacili DRG da opipaju fizicki taj rejon, i gdje je bilo suplje, ubacili te mehanizovane bataljone da uzmu te takticko-strateske tacke, koje mogu da koriste za neku zadrzavajucu odbranu u buducnosti. Onda ide kuku-lele propagandni nastup, i video zapis kako DRG ubijaju Ruske civile u automobilu, kao nervozni Marinci, na neki "check-point" u Faludzi 2004te. Zapadni mediji onda prenesu te video zapise na CNN, BBC, FOX itd, sa sve slikama Ruskih civilnih izbjeglica, kao onomad nas jadnika, tokom 90tih, i jebiga, za 90% zapadne populacije izgleda kao da su Rusi pukli, a Ukrajinski NATO se digao kao Feniks iz pepela.
Ovaj rat se vodi tri godine, resursi se crpe, Rusija nije CCCP i nema 5 miliona golobradih rezervista da mobilise da brane svaki "pedalj" Ruske teritorije. A bogami nema ni Ukrajina i NATO, ali oni nemoraju da brane svaki pedalj, nego biraju gdje i kako da obave ovakve operacije, bez da neko kuka da su pukli. Ja vjerujem da ce Rusi da rijese ovu ekskurziju sljedecih nekoliko sedmica, ali u medjuvremenu Donbas front ce se stabilizovati za VSU, i to je to. Ide se dalje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 734 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 6 sakrivenih i 696 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Alibaba1981, Andrija357, bobomicek, celik, darkangel, djboj, Dorcolac, eighty-one, Excalibur13, Georgius, HrcAk47, ikan, ivan979, ivica976, ladro, Lazarus, Marko Marković, mikrimaus, Milometer, mkukoleca, nebkv, Panter, Prašinar, raptorsi, stagezin, theNedjeljko, Tvrtko I, Vlada1389, VladaKG1980, voja64, zastavnik, zdrebac