Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1862

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 903
  • Gde živiš: RS/BiH

Kaze "nisu Rusi na tom nivou ,misli se tako nisko" se ovdje jako cesto provlaci.

Nazalost samo oni koji ne zele da vide i dalje vrte mantre o 4D sahu ,spremanju nekih velikih operacija ,skorom slomu Ukrajine uz obavezan dodatak da "Rusija ne smije da izgubi" ali situacija na terenu nas demantuje.

Krvari se za svako drvo ,tarabu ,sokak,stalu ,kucu a Telegram gori od napredovanja na dnevnom nivou tipa 400m u dubinu i 1500m u sirinu.Crtaju se karte ,koriste se razne boje.

U najkracem Ruska politika je donjela odluku da vodi SVO tj oni bi da ratuju ali bas i ne bi sto se vidi kroz rezultate i stanje na terenu.

Jednostavno u sadasnjim okolnostima oni bolje ne mogu.

Ukrima je sa druge strane od nalogodavavaca 'stavljen pistolj na sljepocnicu" i ima da rade sta im se naredi stim sto im finansijeri pripreme teren iako i kod njih dobar dio drzave glumi da nije u ratu.

Moja prognoza je da ce ciscenje Kurske oblasti trajati sljedecih 3 do 6 mjeseci pod uslovom da Ukri jos negdje ne naprave upad sto ce onda oduziti operaciju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

jednopodu\a ali objektivn aanaliza



Situacija smirena Generla Apti A( AHMED SILA)..

https://t.me/SrbijaRusija/65786



offline
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 26

Kursk - Animation (Plan?):
video.twimg.com/ext_tw_video/1822539990078.....mp4?tag=12

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

ne verujem da imaju cvrstu kontrolu vozaju se po terenu a rezultaat

Citat:Танк ВСУ открыл огонь по своей же пехоте

Ситуацию произошла на Покровском направлении. Из-за подавления связи системами РЭБ, личный состав ВСУ потерял возможность координировать свои действия.

По предварительной информации, из дома в котором укрывалась пехота ВСУ был открыт огонь по своему же танку.
Танк, не разбираясь, открыл ответный огонь, уничтожив несколько этажей здания вместе с находившимися там ВСУшниками



Tamir SHeik
Genral Krivonos UKR Gen shtab

https://rutube.ru/video/9fe118599a2634fc78074ce957e77eca/

offline
  • vlad4 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Maj 2015
  • Poruke: 435

Citat:Nema problema kolega, eto da malo prokomentiram. Cekao sam da se malo magla izcisti ,u vezi ove situacije u Kursk, da vidim sta je sta. Kolega Babaroga rece najbolje, nema operativnih rezervi RF na tom pravcu i naravno Ukrajinski i NATO stab to zna, i iskoristili su tu situaciju. Sto se tice taktike, kolega nije to nista specijalno. Ubacis DRG, oni izvrse probu, i onda posalji te oklopno mehanizovane bataljone ili povecane cete, i okupiras takticke tacke koje mozes uzeti i onda drzi. Sto se mene tice, ako je objektiva (a trenutno izgleda ide u tom pravcu) da izmore RF da dovlaci operativne rezerve, sa sve zadatkom da neutralisu tu ekspediciju, onda su za sad uspjeli. Ako RF dovlaci bataljone i brigade iz operativne rezereve za Donbas, onda nece biti velike eksplotacije vojnih uspjeha oko Toreck, Chasiv Jar, New York itd. Ukrajiniski NATO stab je kupio (vjerovatno skupo) vrijeme da stabilizuje front u Donbas, osramoti Rusku Vojsku (figurativno) u propagandnim NATO medijskim kucama i to je to.
Konkretno sta se desilo u mom misljenju. NATO je dostavio informaciju VSU da su Rusi vojno tanki u tom rejonu odgovornosti. Napravili su operativni plan, dovukli sta su mogli tehnike, PVO, BPL sisteme, i DRG formacije. Ubacili DRG da opipaju fizicki taj rejon, i gdje je bilo suplje, ubacili te mehanizovane bataljone da uzmu te takticko-strateske tacke, koje mogu da koriste za neku zadrzavajucu odbranu u buducnosti. Onda ide kuku-lele propagandni nastup, i video zapis kako DRG ubijaju Ruske civile u automobilu, kao nervozni Marinci, na neki "check-point" u Faludzi 2004te. Zapadni mediji onda prenesu te video zapise na CNN, BBC, FOX itd, sa sve slikama Ruskih civilnih izbjeglica, kao onomad nas jadnika, tokom 90tih, i jebiga, za 90% zapadne populacije izgleda kao da su Rusi pukli, a Ukrajinski NATO se digao kao Feniks iz pepela.
Ovaj rat se vodi tri godine, resursi se crpe, Rusija nije CCCP i nema 5 miliona golobradih rezervista da mobilise da brane svaki "pedalj" Ruske teritorije. A bogami nema ni Ukrajina i NATO, ali oni nemoraju da brane svaki pedalj, nego biraju gdje i kako da obave ovakve operacije, bez da neko kuka da su pukli. Ja vjerujem da ce Rusi da rijese ovu ekskurziju sljedecih nekoliko sedmica, ali u medjuvremenu Donbas front ce se stabilizovati za VSU, i to je to. Ide se dalje.


Хвала колега. Мене је занимало да видим како размишљају (условно речено) ови ваши јер ово није рукопис Оружаних снага Украјине. Лудило припада украјинцима али тактички ово личи на нешто друго.
На почетку сам рекао да је реч о лудилу руководства украјине и стратешкој катастрофи, која је смишљења да из рупа измиле поједине индивидуе, рачунајући и наш форум. Изненађује и резервисан став западних медија који буквално питају укро руководство где им је била памет.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

zoranbig ::Kursk - Animation (Plan?):
https://video.twimg.com/ext_tw_video/1822539990078.....mp4?tag=12


Fali ti 2.deo animacije, onaj na kojem posle pada Kurska i Belgoroda, Voronjež i Tula bivaju pregaženi i gde počinje opsada same Moskve.

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

stegonosa ::Napisano: 11 Avg 2024 14:02

https://www.b92.net/info/svet/48341/ukrajina-otkri.....acija/vest
Ukrajina otkrila: Imamo cilj – destabilizacija

Dopuna: 11 Avg 2024 14:03

Po ovome PR napad da bi izbrukali Putina.



Требали су да додају како не виде бољи и бржи пут за докусуривање саме Украјине,посебно
Украјинаца.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

Citat:U Kurskoj oblasti, naši momci su danas spalili 7 oklopnih vozila "Kozak" i 1 borbeno vozilo pešadije samo u jednoj oblasti.
Susedne jedinice takođe ne zaostaju u spaljivanju opreme Ukra.
Rad se nastavlja, uspostavljena je komunikacija između odeljenja.


_______________________________

https://t.me/zovpobedy/12740

Događaji i geolokacije mesta prema kojoj se mogu naslutiti neke linije novog fronta ali ni to nije pouzdano:


Citat:Napad Oružanih snaga Ukrajine u Kurskoj oblasti. Neprijateljstva u oblasti Sudža.
Kretanje kolone Oružanih snaga Ukrajine koja se sastoji od oklopnih vozila i motorizovanih streljačkih jedinica pod vatrom Oružanih snaga RF sa municijom koja luta. Uspešan poraz oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine.
Napredovanje jurišne kolone Oružanih snaga Ukrajine u granicama naselja Čerkaskoe Porečnoje do 1 km.


https://maps.app.goo.gl/6T7rh2TXW4oGBCf76




https://t.me/creamy_caprice/6341

____________________________

Citat:Napad Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kursk. Borbe u oblasti Sudže.
Granatiranje od strane Oružanih snaga Ruske Federacije na položaje Oružanih snaga u blizini autoputa Sudža-Korenevo južno od Olgovke.
Napredovanje VSU u pravcu Koreneva je više od 5 km.


https://maps.app.goo.gl/u45xf7mEpYcEw1fP7




https://t.me/creamy_caprice/6338

______________________________

Geolokacija poklapanje one kolone :

Citat:Napad Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Kursk. Borbe u oblasti Sudže.
Raketni napad Oružanih snaga Ruske Federacije kasetnom municijom na oklopnu kolonu Oružanih snaga koja je napredovala do položaja u blizini Kruglenkoe.


https://maps.app.goo.gl/c6sFhRCzc2evXecDA




https://t.me/creamy_caprice/6334

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Gardisti 1. tenkovske armije upali su i očistili veliku šumu iza sela Tabaevka.



Citat:Oružane snage Rusije napredovale su 1,7 km zapadno od Novoselovskog.



https://t.me/divgen/52432

___________________________________


Kurski pravac: situacija u 15.00 11.08.24 — Ljgovsko-Korenevski okrug...




Citat:Pre par sati u našim mrežama je bila navodna vest da se neprijateljski front umalo srušio u pravcu Ljgova. Čuješ sve ovo. Za sada, naši vojnici 18. gardijske motorizovane divizije stoje na svojim položajima, koje su uporno branili poslednja tri dana i na taj način sprečili neprijatelja da dođe do Lhova.
Držimo Malu Loknju, neprijatelj stoji u blizini u Viktorovke.
To je upravo njihova zasluga. Ali oni još ne idu napred. Ovo je samoubistvo u trenutnoj situaciji.
U rejonu Koreneva, neprijatelj nastavlja sa manevrisanjem svojim oklopnim grupama, pokušavajući da suzbije odbranu nekoliko četa naših regruta, koji su podneli najveći teret borbi poslednjih dana i kojima su se konačno približila jaka pojačanja. Mislim da VSU ovde čeka fijasko.


https://t.me/c/1860252954/1870

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2019
  • Poruke: 1840

Што се тиче руских резерви, наводно су Руси на курски правац послали/шаљу, дијелове или комплетне следеће јединице (подвлачим, нису потпуне и не укључују оне које су прве послате нпр. Аида, Пјатнашка итд.):

2 батаљона ВДВ из резерви, 79. мотострељачки пук, 272. мотострељачки пук, 138. моторизована бригада, 15. мото стрељачка бригада, 810. морнаричке пјешадије, 38. моторизована и 64. моторизована бригада.

Све ово јединице тј. њихови дијелови су већ добрано исцрпљене претходним борбеним дејствима (види се и по опреми). Волио бих да гријешим али се, , опет мени се чини, већ види недостатак технике (модерне, не рачунам "мотолиге" и Т-62 у технику) и нисам сигуран да су ове јединице довољне да се линија стабилизује (ако су наводи тачни).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 744 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 712 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bbogdan, bojcistv, Boris90, cavatina, celik, ceman, cvrle312, dekan.m, deNSki, djboj, drimer, HrcAk47, Istman, ivan979, Kubovac, kuntalo, ladro, Marko Marković, mile23, Milometer, Nikolaa11, raptorsi, Tvrtko I, Vlada1389, Vlada78, voja64, Wrangler