Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1872

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Denaya ::@ Babaroga

Medjutim potrebno je uzeti u obzir (bar mislim da jeste), činjenicu da se spominje oko 14 Ukro jedinica u sektoru a u napad su krenule samo dve. Sad se opet postavlja pitanje, da li bi se ta rezerva pokrenula dok se sa sigurnošću ne ustanovi da je ovo taj pravi, glavni pravac. Kao što sam ranije napisao, 2-4 brigade bi trebalo da su ostavljene za osiguravanje boka napadnog klina. Opet ostaje 8-10 brigada za koje se ne zna gde će. Ako pogledamo dostupne geolokacije Ruskih kolona. one su prilazile u dosta širokom luku, više sa bokova da bi upravo mogle prihvatiti borbu ili na krilu klina ili na nekom novom pravcu. Ali u svakom slučaju, dok se ostali prikupljaju, ta rezerva iz Kurska ( bar bataljon ili dva) bi već mogli odraditi kontru, drugog ili trećeg dana. I tako probati poremetiti početne planove protivnika.


Odlično zapažanje, uvaženi kolega!

Korisitim ovaj tvoj post kao osnovu da dam još jedno moguće tumačenje koje, čini mi se, nije dobilo dovoljno pažnje u našim dosadašnjim diskusijama.

Dakle, ako se složimo – a čini mi se da postoji konsenzus po ovom pitanju – da ovom operacijom, koju možemo nazvati "Kurskom", ipak upravljaju NATO specijalisti i oficiri, to bi moglo biti vrlo značajno. Uzmemo li u obzir da te NATO „zvezde“ nisu baš imale mnogo prilika da steknu stvarna borbena iskustva u pravim sukobima (ne bih ulazio u detalje gde sve nisu), logično je da će posegnuti za istorijskim lekcijama.

I, eto, meni se čini da ovde koriste taktike iz indijanske prošlosti, konkretno taktike plemena Sijuks. Možda ovo zvuči čudno, ali mnoge stvari ukazuju na to, pa i tvoje zapažanje o 7-8 brigada koje ostaju misteriozne. Naime, sećamo se kako su Indijanci napadali malo farme, malo karavane, pa onda i tvrđave, sve dok nisu namamili Kastra u zamku, što je rezultiralo njegovim poslednjim obračunom na Litl Big Hornu. Ostatak priče znamo iz istorije.

Sada, ne tvrdim da je to slučaj ovde, ali postoji mnogo paralela sa istorijskim primerima. Recimo, skoro u Maliju, jer kroz vekove su Tuarezi bili poznati po primeni slične taktike – navući neprijatelja u zamku i onda ga uništiti sa skrivenim nadmoćnim snagama.

Dakle, može se teoretski pretpostaviti da se nešto slično događa i ovde. Možda je u toku operacija koja ima za cilj da navuče rusku vojsku na kontraudar, gde bi ih dočekale daleko nadmoćnije (i opremljenije i skrivenije) snage. Time bi se pokušalo iznuditi pogrešne odluke, što bi kasnije imalo dalekosežne posledice na terenu.

Šta mislite o ovoj mogućnosti?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

bojank ::
1. U tornju za hladjenje nema apsolutno nista sto bi moglo tako da gori, moze da gori samo ako ga je neko koristio kao skladiste necega zapaljivog.
2. U ovom trenutku, kada su reaktori u "hladnom zaustavljenom" stanju cak i da se taj toranj za hladjenje srusi ostatku NE apsolutno nista ne bi falilo.


Znam da je u procesu gašenja, i pročitao sam izveštaj sa telegram stranice da nije ugrožena njena bezbednost. Ali potreba za bombardovanjem NE ne proizilazi iz zdravih namera, i osvrnuo sam se na umove koji prizivaju neko zlo. "Čačkanje" po takvoj vrsti objekta ne može biti opravdan nikakvim vojnim ciljevima, barem po meni.



offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

Georgius ::
И шта ће Укри да раде са Енергодаром који је са контра стране Дњепра у односу на територију коју контролишу. Електрана је угашена, не ради и док се рат не заврши вероватно неће ни радити.


Ne znam, zbog toga sam i postavio upitnike.
Ali znam da Rusi pokusavju da sacuvaju NE u Kurskoj oblasti a imamo kurslus u NE Zaprozije te pomislih da ovaj Ukr napad pored PR-a, odvlacenje Ruskih rezervi sa drugih pravaca mora da ima i neki visi cilj (tamo ne sjede budale) nama za sada neuhvatljiv (cak i pro Ukrainski izvori su pogubljeni ni njima nije jasno sta zapravo Urki pokusavaju) te pomislih da, mozda ima veze i sa NE.

U ostalom vidjet cemo.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19751

šumar bk2 ::...
Znam da je u procesu gašenja, i pročitao sam izveštaj sa telegram stranice da nije ugrožena njena bezbednost. Ali potreba za bombardovanjem NE ne proizilazi iz zdravih namera, i osvrnuo sam se na umove koji prizivaju neko zlo. "Čačkanje" po takvoj vrsti objekta ne može biti opravdan nikakvim vojnim ciljevima, barem po meni.


Opet - na osnovu dostupnih fotografija stvarno ne bih mogao da shvatim kako je u pitanju bombardovanje cimegod. Jedan projektil ma kakav da je ne moze da izazove onoliki pozar u tornju za hladjenje, u kome osim betona i vode nema apsolutno nista drugo. Znaci da je u tornju moralo biti uskladisteno nesto zapaljivo, cemu tu nije mesto ili da je u toranj upao, ne zakacivsi zidove bukvalno manji avion natovaren necim zapaljivim, a za to nema nikakvih potvrda.

Dok se ne pojave novi dokazi, teorija o skladistenju zapaljivog materijala u tornju, te njegovo paljenje (da li slucajno, da li od strane Ukrajinaca) je jedina odrziva.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd

Kapiram šta pričaš. Impliciraš o drugim uzrocima požara.
Ja sam pročitao zvanično saopštenje o granatiranju, dalje ne mogu znati.

A vest je već stigla i do naših medija, neko se dobrano razgalamio, a znamo i ko:

https://www.b92.net/info/drustvo/48466/gori-nuklea.....nosti/vest


Citat:"Od prvog dana zauzimanja, Rusija koristi Zaporožsku nuklearnu elektranu samo za ucenjivanje Ukrajine, cele Evrope i sveta. Čekamo da svet reaguje, čekamo da reaguje IAEA (Međunarodna agencija za nuklearnu energiju). Rusija mora da snosi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad Zaporoškom nuklearnom elektranom može da garantuje povratak u normalu i potpunu bezbednost", rekao je Zelenski.

Uz još gomilu ispisanih/prenesenih gluposti novinara ovog portala. I uz dozu spina.

https://www.b92.net/info/drustvo/48466/gori-nuklea.....nosti/vest

offline
  • Pridružio: 30 Jul 2011
  • Poruke: 788

kunktator ::+ Nista cudno ali implicira mnogo
Nema tu ničeg čudnog ni defetističkog. Normalno je da se u ovakvoj situaciji, gde još nije sve jasno, pripremaju novi odbrambeni položaji u dubini.
Sun Cu: "prvo se obezbedi od poraza pa onda traži pobedu."
Ili Broj jedan: "Ako kaniš pobijediti ne smiješ izgubiti."

P.S. Čudno je jedino što još ima genijalaca koji snimaju i objavljuju.


Da kolega, nista cudno. Hej cuj, u ratu se kopaju rovovi! Vesti u 7 casova!

Ali ono sto mi svi ovde odmah "razumemo" je implicitno znacenje "vesti". Kao i kroz evo vec vise of 60ak stranica, propast, katastrofa, povlacenje, nema ih, pukli itd itd. Implicitno je znacenje sve to gore, hteli ili ne hteli to neki da sami sebi priznaju. To je ono sto sam zeleo da kazem u proslom javljanju "usli su u Internet OODA". A to naravno narav i pshiloski profil prosecnog Slovena da to amplicira i salje u etar.

Primer? Ovo ovde. "Hej cuj, kopaju se rovovi. Ima li neko potvrdu? Pa to je 60 (ili 90... ili 300 nema veze) kilometara od granice!!!"

Naravno jer kopaju se rovovi je ulaze Ukri gaze sve pred sobom, predaju se novi novijcati T-80. Predaju se vodovi, HIMARS udara... I sve praceno emotivnim nabojem. Hteli ili ne hteli, svesno ili nesvesno, svi koji se ovde barataju sa kafanskim analizama tipa "samar", "pucanje" itd itd to amplificiraju. I to je to. To je znacenje ove vesti.

I onda par trezvenih ljudi pokusava da objasni ali ne pije vodu, i onda desetine strana tako.

Evo jos primer - taj T-80. Da li je steta? Da. Da li je bolje da nije predan? Jeste. Da li je bolje da je udarao i tukao pa izgubljen? Jeste. I sta? I dalje je jedan tenk. Niti prvi niti poslednji. Koliko je dokumentaovano izgubljeno ovde? Licno sam video ona dva T-62 na prikolici i sada cujem za ovaj. Ne cudi me i da je vise ali pitam ozbiljno. Postoji li otprilika OSINT broj unistenih tenkova u ovoj ofanzivi?

Ali evo, ja se secam lepo primedba je bila (ne zelim da citiram ali svi su ovde citali to) - jedino sto vidimo je unisteni T-62, to su neke jedinice sa konca i konopca, nemaju Rusi krstenog materijala, to je propast, korupcija, to su neke pozadinske jedinice. Naravno pod analizom "nema drugog tenka osim T-62".

Evo sada se pojavi nov novcijat T-80... "Ajme! Nov! Izgubljen! Predan nov tenk! Kako je moguce! To samo jos jednom pokazuje ruski nemar, bolikurciju, korumpiranost, nepsremnost". Prica o T-62 kao jedinom sredstvu je zaboravljena ali nema veze, samo da je lose. Samo da ne valja, samo da nema, jer to imponuje. Glupi su kada gube T-62 ("Pa pobogu zar je to sve sto imaju! Propast!"), nepojmasi su kada gube nov T-80 ("Pa kako nov novcijat, zar nema drugih sredstava?!?").

Slobodno preskocite citate jer uopste ne citiram ali je emotivna pozadina toga ocigledna.

Dalje recimo primer (opet da ne citiram komentare) - "Kako to da Gerasimov mora licno da posecuje stab? Ako je on licno, bolje da su se odmah predali!" A znam recimo da je slucajno na odmoru ili negde drugo bilo bi opet - "Pa gde je Boga mu, ovo je najkriticniji front a njega nema!"

Onda dalje recimo ta prica o Su-34 - "Cujem da je, javlja se na TG, prica se, suska se" (da nepricam dalje o "javio FB"). Sve sa istim implicitnim nabojem.

Cetvrti primer sa onih nekoliko (sta su bili Strajkeri? MRAP? Nesto mobilno nisam pregledao iskreno receno) sto su Rusi udarili kasetnim sa Tornadom. Ono sto smo videli je da je mobilna jedinica krece putem, naravno u sklopu sto (ne samo ja nego vise kolega) pisemo ovde da su tu mobilne jedinice koje spartaju okolo i traze gde je meko ili mozda pripucaju pa dalje jer stvaraju pokretom nesigurnost i neku takticku napetost. Ali komentar (ne da prebacujem kolegi Sumaru jer je samo preneo) je "neprijatelj je naredovao" toliko i toliko. Sta napredovao? Vozikaju se oko i potpraseni su. Neko ranjen neko mrtav i to je to. Idemo dalje. Ali "neprijatelj napredovao". Time shodno i maperi crtkaju, bojadisu mape i tako dalje i tako dalje.

Tako da u principu, tesko je uopste racionalno pricati o vestima u ovoj ofanzivi. Tesko je objasniti da je kopanje rova normalna ako ne i elementarna stvar ali eto. "Kako sad pa kopaju se rovovi?!?!?" A u principu, treba da se kopaju jer to uopste nema veze ni sa borbom prsa u prsa (koja je implicitno znacenje ove "vesti"). Ako bude granatiranja recimo, neko moze tu da uskoci i glavu spasi, jel' tako. I to je to. Ali po komentarima, ne valja kada kopaju, nevalja kada ne kopaju. Smile

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2230
  • Gde živiš: Beograd



Citat:Oružane snage RF napreduju istočno od Pantelejmonovke i Aleksandropolja (Rozovka) u pravcu Torecka.

Citat:Torecki pravac. Nju-jork. Naše trupe su zauzele ceo istočni deo sela, a takođe su napredovale značajno i na širokom frontu istočno od sela, čisteći formirani džep


Citat:Ruska vojska je napredovala u Družbi i Kirovu (Pivnichne) u pravcu Toreck.

I za kraj neka od današnjih potvrda:


Citat:Ruska vojska je nokautirala Oružane snage Ukrajine iz sela Snagost, Korenevski okrug.

https://t.me/divgen/52457
https://t.me/zovpobedy/12746

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Napisano: 12 Avg 2024 2:15

bojank ::Opet - na osnovu dostupnih fotografija stvarno ne bih mogao da shvatim kako je u pitanju bombardovanje cimegod. Jedan projektil ma kakav da je ne moze da izazove onoliki pozar u tornju za hladjenje, u kome osim betona i vode nema apsolutno nista drugo. Znaci da je u tornju moralo biti uskladisteno nesto zapaljivo, cemu tu nije mesto ili da je u toranj upao, ne zakacivsi zidove bukvalno manji avion natovaren necim zapaljivim, a za to nema nikakvih potvrda.

Dok se ne pojave novi dokazi, teorija o skladistenju zapaljivog materijala u tornju, te njegovo paljenje (da li slucajno, da li od strane Ukrajinaca) je jedina odrziva.
Ne mora da znači. Zavisi od konstrukcije tornja i od toga šta podrazumevamo pod "skladištenje zapaljivog materijala". Može biti da ima zapaljivih materijala koji su deo konstrukcije, može biti da su se tu našli zbog održavanja. Ne bi ovo bio prvi rashladni toranj koji je zahvaćen požarom. Tako sam se i ja čudio kad sam prvi put čuo za neki takav slučaj. Kakav požar kad je to samo beton, cevi i voda?! Davno bilo ne sećam se ni gde ni kad. Umesto toga evo odeljka o rizicima od požara u rashladnim tornjevima na wikipediji:
https://en.wikipedia.org/wiki/Cooling_tower#Fire_hazard
A i google pretraga daće nešto slika takvih incidenata, "cooling tower fire".
Dakle, moguće je, i bez aviona punog goriva. Ali je isto tako moguće da nikakvog bombardovanja nije ni bilo već da je požar nastao iz drugih razloga, zbog radova na održavanju naprimer. Većina takvih požara i nastaje kad tornjevi nisu u radu.
Na kraju moguće je i da je zbog municije ili skladištenog goriva. mada je malo verovatno. Nezgodno je skladištiti bilo šta među onolikim cevima i izmenjivačima toplote. A i glupo bi bilo.
Nešto ne vidim potrebu da se time detaljno bavimo.

Dopuna: 12 Avg 2024 2:21

ShurikSST ::To je ono sto sam zeleo da kazem u proslom javljanju "usli su u Internet ODAA". Samo jedna mala ispravka, verovatno lapsus koji si kopirao iz prošlog posta. Nije ODAA već je OODA (skraćenica od Observe, Orient, Decide and Act). OODA petlje su koncept Džona Bojda, tada pukovnika USAF. Lucidna i vrlo korisna varijanta onoga što mi zovemo "ciklus odlučivanja".
Nebitno, stavljam tek da bi svi znali o čemu se radi, da nema zbunjivanja.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1974

Citat:Uz još gomilu ispisanih/prenesenih gluposti novinara ovog portala. I uz dozu spina.

Срећа па си се ти суздржао од преношeња глупости на овај форум Ziveli

Бојане, ја бих рекао да ту горе некакве гуме, 2-4 комада аутомобилских гума. Углавном омањи пожар, апсолутно безопасно. Вјеровато су успјели угасити пожар пар минута након оне фотографије.

offline
  • mnn2 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 05 Avg 2006
  • Poruke: 334
  • Gde živiš: tamoDaleko

Citat:

Бојане, ја бих рекао да ту горе некакве гуме, 2-4 комада аутомобилских гума. Углавном омањи пожар, апсолутно безопасно. Вјеровато су успјели угасити пожар пар минута након оне фотографије.

gore gume
Prenosi Index.hr

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 754 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 3 sakrivenih i 720 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, bbogdan, bojcistv, Boris90, cavatina, celik, ceman, cvrle312, dekan.m, deNSki, djboj, drimer, HrcAk47, ivan979, Kubovac, kuntalo, ladro, Lazarus, Marko Marković, Metanoja, mile23, Milometer, Nikolaa11, raptorsi, Tvrtko I, Vlada1389, Vlada78, voja64, Wrangler, zastavnik