Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1896

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Lithuanian Defense Minister tells Ukrainian President that Russia is moving troops from Kaliningrad to Kursk
https://liveuamap.com/en/2024/13-august-lithuanian.....-president

Kaze Litvansko neko mu*o da Rusi salju trupe iz Kalingrada u Kursk.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5123
  • Gde živiš: Novi Sad

@Ljubacv,

Замолио бих вас да мало смањите социологију и филозофију. Ово је ипак војни форум и треба држати фокус на војном аспекту.

@Сви

Као у вртићу сте. Про руси про ови про они. Зар је постало немогуће да се води дискусија без упирања прстом у саговорнике?



offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Mislim da ovo još nismo imali na forumu. Izvukao sam termalne aktivnosti u reonu Ukrajinskog upada u poslednjih 7 dana. Sa velikim procentom sigurnošću mogu reći da su ove aktivnosti posledica borbenih dejstava. Jer u okolini nema ni približne ovakve termalne aktiivnosti.

Na mapi sam obeležio naselja i sela koja su na krajnjim obodima grupisane aktivnosti. Tako da okvirno možemo videti dokle su Ukrajinci prodirali. Ali da se ogradim, to ne znači da su tu i prisutni, tj učvrstili se. To je očito kod sela Giri, koji ima značajnu termalnu aktivnost, potkrepljenu snimcima iz drona. Ali nisu uspeli da se učvrste.

Primetna je ogromna termalna aktivnost severno od Sudže u onom nizu sela prema Ruskoe Porečnoe. Preko 2/3 aktivnosti na tom delu je registrovano 9. i 10.08. što se poklapa sa Ukrajinskim obilaskom Sudže sa severne strane.


offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 109

Koridor ::Gledam ovaj UHD video s drona pogadja pikap koji se vozi uskom ulicom/sokakom izmedju kuca i gomile drveca. To su djeca od 15 godina mogla da razbucaju da im se ne zna trag.
nije ti palo na pamet da je hoholj prethodnica vec prosla,da ovi sto vidis kaskaju za svojima , i da bi se ta deca od kako kazes 15 godina bukvalno nasla kako je nekada vazio termin na PZT ? To sta ti vidis mogu da rade ili pesadinci sa iskustvom ili JPN.Ostajanje na prostoriji koju je neprijatelj vec zauzeo,da bi vrsio zasedno prepadna dejstva, je posao sa ljude sa znanjem a ne za TO, civile ili adolescente.
Kolega nemoj da se ljutis,ali ti bi posalo nekog civila u gotovo sigurnu smrt bez da bilo sta promenis na terenu.Ovde ti je primerom dokazano da ce jedan dron napraviti posao i da nema potrebe rizikovati zivote civila

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5123
  • Gde živiš: Novi Sad

Гомила заплењене украјинске технике, гомила уништене технике.

Страјкер заплењен https://t.me/ZOV_Voevoda/18531

Оде и сенатор https://t.me/ZOV_Voevoda/18527

Мардер https://t.me/ZOV_Voevoda/18523

Све пар објава са једног канала

Има и овде пар слика https://t.me/rusvarg/9350

Све ово изузетно личи на фебруар 2022. године, само су улоге обрнуте.

Укри изгледа јурцају главним саобраћајницама без адекватне пратње у смислу да за јединицама које јурцају иде мало тежа техника и "чизма" да у потпуности стави под контролу територије.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

Koridor ::Nije bas tako Ljubo. Mnogi ovde smo zabrinuti sta bi moglo da se desi malim zemljama poput nase ukoliko Rusija zjani ovaj rat. Stoga zabrinutost oko ishoda rata je itekako ozbiljna stvar a Rusi svoji glupostima cine da zabrinutost polako prerasta u anksioznost i sizofreniju.
S razlogom...


Ja ni pola grama nisam zabrinut niti imam dilemu o ishodu ovog rata.

I ne bih se složio da je većina "zabrinutih" racionalno zabrinuta nego paniče i šire defetizam. Naravno da to mogu da rade nego je dosadno.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1943
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Napisano: 13 Avg 2024 19:22

@strelac pa on i govori o napadu dronova koje upravljaju klinci od 15 godina.

Dopuna: 13 Avg 2024 19:25

A ovo za to i miliciju sam ja pisao u smislu zadrzavanja protivnika dok ne dodje vojska ili se izvuce veci broj civila pa i oni tutanj

Dopuna: 13 Avg 2024 19:28

Nemoj na kraju balade da se ova akcija jos izucava na vestpointu kao primer kako vojne rezerve jedne zemlje namagarciti da izadju iz svoje dubine udju u akciju i budu unistene a da pravi front i nevide i sve to da bi zadivili par nebitnih likova u vlastma
Ovo im nije uspelo u branjskoj oblasti samo navodim primer

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2599

Nisam mislio na dronove, mislio sam da je teren pogodan za zasjede a to sto sam rekao "klinci od 15 godina" nisam mislio da treba naoruzati djecu nego da je toliko lako izvesti napad na bilo kakvu kolonu u ovakvoj ulicici (VU) da bi to mogli i tinejdzeri isplanurati i izvesti.

Kolega strelac necemo dalje ali zasjeda se bas i radi najcesce na zacelju kolone tj kad glavnica prodje (vidi Feb mart 2022).

Bokisha, svi pa I Rusi imaju granicu koliko zrtava mogu da prihvate I koliko sr...a da progutaju dok ne dodje do haosa. Vec vidjeno mnogo puta po svijetu.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 109

lord sir giga ::Napisano: 13 Avg 2024 19:22

@strelac pa on i govori o napadu dronova koje upravljaju klinci od 15 godina.

Dopuna: 13 Avg 2024 19:25

A ovo za to i miliciju sam ja pisao u smislu zadrzavanja protivnika dok ne dodje vojska ili se izvuce veci broj civila pa i oni tutanj

nije mi bilo najjasnije,ranije je pisao da bi civilima delio oruzje.Na prvu mi je zvucalo da bi bilo lako pocepati ove u vozilu,toliko lako da bi to i deca mogla da odrade.
Dok sa dronovima ipak ne upravljaju klinci od petnest godina nego dosta stariji.Traume su to kada navodis dron i vidis bukvalno lice vojnika kojeg ubijas.Tek tu ne bih angazovao mladje od 21 godine
Evo ,covek je potvrdio da sam ga ipak dobro razumeo

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Novator, i dalje vrtis istu pricu.

Ali dovoljno si obrazovan da sagledas i ne bas vidljive faktore koji su mozda i presudni, a i dovoljno si dugo tu da znas sta smo sve pisali do sada.

Jedini porobem koji ja imam sa zabrinutim prorusima je mantra druge vojne sile, i kako ovo ili ono.

Ili da citiram tebe. Forsiranje rijeke, brod, most, izbjeglice. Zaboravio si povlacenje sa Kijeva.

A tri godine trubimo da Rusija ratuje ogranicenom silom. Zasto? Ne znamo, ali tako je. I nije je Ukrajina ogranicila, nego su se sami ogranicili. Odluka kako ce ratovati je politicka, i moze biti pogresna, ali sigurno nije proizvod ruske gluposti ili korupcije. Mozda je proizvod gresaka, ali stanje ruske ekonomije i stanje na frontu govori da nije u pitanju greska.

Tri godine trubimo da u priobalnim vodama (littoral zone) kapitalni povrsinski brodovi nemaju sta da traze kad je protiivnik opremljen savremenim sredstvima izvidjanja i vodjenim sredstvima unistenja. Amerikanci cak razvijaju posebnu kategoriju povrsinskih brodova za tu namjenu.

Rusi su koristili Moskvu u borbama u toj zoni. Ruski izbor. Mogli su povuci Moskvu na Baltik, ili u Sjeverno more, ali nisu. Greska? Moguce. Ali to je ruski nacin. Oni to tako rade.

Most? Srusen kamionom punim eksploziva. Pa poslije opet srusen camcom punim eksploziva. U cemu je problem? Meni jos nije jasno sta ti oces da kazes kad pricas o mostu. Ili oces da sad Rusi izmjeste most na Kamchatku da ga ukri ne bi pokusavali srusiti?

Forsiranje Severskog Donjeca kod Belogorovke? Presli su rijeku i pokusali da uspostave prelaz, bili su razbijeni, i sta je problem? Sto su uporno gurali da predju? Pa nema prelaska rijeke bez guranje. Nema ocu kaki, necu kaki kad se krene preko vode na branjenom prelazu. Mora da se gura. ILi je problem sto su tu Rusi porazeni? Ima li ruska vojska pravo na poraz? U ozbiljnoj bitki?

Kursk? Pukla tanka odbrana na granici. Napali retardirani ukri na Kursk. Rusi izgubili zonu 50 x 30 km i sta sad? Pala Moskva?

Aha. 120 hiljada izbjeglica? Bice ih jos. Bice ih 200 hiljada, mozda i vise. Problem? Pa naravno da je problem. Zasto? Pa zato sto je ovo ozbiljan rat, sa dobro opremljenim i vjestim i hrabrim protivnikom. Koji je vodjen od strane idiota. Idiota koji su puni tudjih para para. I koji rade za te pare. I usput su suicidalni, da ne kazem sizofreni (copywright yrraf), da krenu na Kursk.

Jesu li ukri mogli dosad sest puta da napadnu na teritoriju stare Rusije? Jesu, mogli su. Zasto nisu? Pa zato sto je to otprilike najidiotskija ideja koja moze da padne na pamet nekome ko vodi totalni rat na petini svoje teritorije sa Rusijom i oce da se odbrani, bori se za goli zivot. Zasto idiotska ideja? Zato sto se na Rusiju ne napada ako ne mozes da joj naneses bar operativni, ako ne strateski poraz. Ovi ne mogu ni takticki poraz da im nanesu. A trose najbolje sto imaju.

Jesu li Rusi mogli da naprave troduplu Maginot liniju od Kupjanska do Chernigova? Mogli su bez problema. Pa zasto nisu? Vjerovatno zato sto nikom normalnom nije na pamet padalo da ce ukri baciti deset najjacih brigada preko granice u situaciji kad im puca front na otprilike pedeset posto linije razdvajanja. Vojnicke odluke se ne donose uz vodku i slanu ribu, nego su prizvod procjene a na osnovu dostupnih informacija. Sta se ovdje desilo ne znamo, u stvari znamo, ukri su potpuno iracionalnim vojnim potezom na terenu ostvarili takticko iznenadjenje, napravili su im problem, i cidjecemo sad kako ce Rusi reagovati. I vojno i politicki kako ce reagovati. U stvari vec gledamo. Ponuda iz juna da se zavrsi rat teritorijalnim razgranicenjem je povucena.

MOogu li se ukri nadati da ce poslije ovohga dobiti bolju ponudu. MOzda i mogu. Ali nece je sigurno dobiti na Kurskom pravcu.

Da li je odluka da se ne drzi granica jakim snagama bila greska? Vjerovatno jeste. Da li je ta odluka rezultat ku**obolje i nesposobnosti ruske komande? Vjerovatno nije. Rezultat je pogresne procjene, i limita koje vojnoj komandi namece politicka komanda.

Sta bre vi ocete. Karate ovdje ljude u zdrav mozak vec tri godine, jer prvo, nemate pojam o vojnim stvarima, i drugo, nemate pojma ni o politickim stvarima, i politickim procesima.

Ne kazem da sad ja imam pojma, ali ajde malo da se neko od zabrinutih prorusa zamisli da li ima neko drugo objasnjenje za nacin na koji Rusi vode ovaj rat, od klasicnog objasnjenja nemaju pojma korumpirani, oligarsi, nesposobni, bole ih prepone.

Ozbiljna politika je proces. Koji kod imperija traje desetinama ili stotinama godina, kad se radi o zastiti njihovih vitalnih inrteresa. Tursko Ruski ratovi oko Krima i juga danasnje Ukrajine su vodjeni dvije stotine godina. Kavkaz su rjesavali do jucer, a poceli su prije trista godina.

A vi se sprdate o 6D sahu.

I vi pretenciozno i nadmenio odredjujete Rusima ciljeve i tempo u ovom ratu, i onda nadmeno i trijumfalno seirite kad se nesto ovakvo desi. Sa jedinom idejom da otjerate sa teme par ljudi koji se jos uvijejk trude da prate temu i nesto korisno napisu. Zbog kojih uostalom i dolazi tolika masa ljudi na ovu temu.

I kad vam neko po stoti put kaze da oladite i da nas pustite da pratimo situaciju kako znamo i umijemo, bez vasih kvalifikacija iz zute stampe tipa "samar" i "penisobollja", i da pustite ovo par ljudi sto zdusno prati stvari i prenosi ovdje da na miru rade, onda zovete moderatore.

OUPS. Nisam vidio georgiusovu poruku dok sm kucao, prastaj ako je moguce

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 768 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 6 sakrivenih i 730 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., acatomic, Andrija357, Atomski čoban, bladesu, bojankrstc, Boris90, Botovac, cvrle312, dekan.m, Excalibur13, kvcali, Marko Marković, Metanoja, MIg, mikrimaus, Posetilac1, Posmatrac77OKB, proka89, raptorsi, raso76, Romibrat, rovac, shone34, Srky Boy, Srle993, Vladimir O., xoxxvelja, YugoSlav, zdrebac, ZetaMan, zlaya011