Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1897

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 109

Koridor ::

Kolega strelac necemo dalje ali zasjeda se bas i radi najcesce na zacelju kolone tj kad glavnica prodje (vidi Feb mart 2022).

Bokisha, svi pa I Rusi imaju granicu koliko zrtava mogu da prihvate I koliko sr...a da progutaju dok ne dodje do haosa. Vec vidjeno mnogo puta po svijetu.

Prvo i osnovno ,zaseda se postavlja na osnovu ocekivanja ili dobijenih inforamcija.Kolika ce biti grupa predmet zasede je stvar tvojih raspolozivih snaga na terenu i obavestajnog rada.Seti se desavanja u Siriji kada je SAA islamistima postavila zasedu u vidu ukopanih artiljerijskih granata, kada je citava kolona vozila neutralisana.
Ako zasedu cini manja grupa , propusta vecu i docekuje zacelje, to je posao za veoma iskusne borce.
Skrenucu ti paznju na desavanja oko Kijeva sa pocetka SVO kada su padobranci iz Peskova uleteli u zasedu.Postojali su video zapisi i fotografije borbene grupe VDV koja se krece ulicom dok se izmedju nih nalaze borbena vozila.Na jednom delu ulice je grupa sacekana i koliko sam uspeo da saznam u medijima od 60 ruskih boraca samo je jedan preziveo. Za zasedu se biraju najbolji borci koje imas na raspolaganju,a ne naoruzani civili



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 128

youtube.com/watch?v=Bkn3WOHSCyM

Evo kako izgleda komunikacija i rad izmedju komandnog centra i, meni se cini artiljerije, ako gresim neka me neko ispravi.
U pitanju je mesto izmedju Toreckog i Bahmutskog pravca.



offline
  • Pridružio: 19 Dec 2010
  • Poruke: 366

Od Plehova, kao najistočnije tačke do koje su trenutno došli Ukrajinci do Prohorovke ima tačno 98 km (vazdušnom linijom)
Još samo malo pa da stignu do mesta gde će da probaju da osvete svoje idole Totenkopf i Das Raich


Ovoliki procenat uništavanja oklopa na Ukr strani nije viđen ni kod letošnje ofanzive kod Robotina, Bukvalno svaki sat na telegram kanalima koje pratim, a pratim mali broj, izlazi po jedan snimak ili kompilacija udara.
Toliko brzo izlaze da čak i kolega Pein ne stigne da isprati

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3494

https://x.com/squatsons/status/1823410205201145920

GP":810. mornarička brigada zarobila je ukrajinski Stryker u regiji Kursk."

Ovaj Stryker če nekamo odvuči izgleda. Onaj BPL na fiber kabel bilo je rješenje na vrlo snažno elektronsko ometanje ukra na početku akcije koje su počeli kod Kurska. Zbog toga sam to i napomenuo. To je bilo vrlo veliko iznenadenje za ruje. Na početku, a posle su bili iznenadeni ukri.

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 2066
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

^baba

Ovaj rat svatko vidi na neki svoj način.
Postoje ljudi koji ga gledaju realno, objektivno.

Pošto si namlatio puno toga i više ne znam šta se odnosi na mene a šta na druge odgovorit ću. Svi dosadašnji potezi dvije države koje su u ratu se prate. Komentiraju se njihovi potezi, politički i vojni. Također, komentira se primjena jedinica, tehnika, primjena tehnike, operativni, taktički, strateški planovi.

Rusija u ovom ratu, do sada, nije pokazala zavidan stupanj ničega od gore navedenog. To nema veze sa "druga vojna sila". To ima direktnu vezu sa postavljanjem same ruske vojske pred sukob, njenih potencijala, mogućnosti, organiziranosti, opremljenosti i na kraju krajeva primjene.

Od kako je počeo sukob krenuli su se pokazivati prvi nedostaci, od obavještajnih do operativnih na samom terenu. Pristup čitavoj operaciji je generalno promašaj. Zašto Rusija ratuje u rukavicama, ja to ne znam. Međutim kako vrijeme prolazi, nisam više siguran može li Rusija bez rukavica. Možda bi se svi iznenadili kada bi ih vidjeli u tom izdanju. Na svaki propust ti odgovaraš sa "pa šta?". Kakav je to odgovor. Evo ja kažem pa ništa, sad nemaju trećinu tenkova od početka sukoba, petinu velikih površinskih brodova u crnomorskoj floti, četvrtinu suhoja 34... Sve se analizira i komentira.

Ok, nakon svega, Kijeva, Izjuma, Hersona stabilizirao se front. Ukrajinci su imali potpuno propalu ofanzivu. Ono što se jednostavno vidi, to je da kako vrijeme odmiče, određene stvari se ne mijenjaju. U najmanju ruku stagniraju. Postoje elementi koje su rusi doveli do savršenstva (lancet, vođeni projektili), ali objektivno udaraju i ukrajinci i dronovima i vođenim projektilima. Pogledaj ovaj Himars, Ukrajina ih nema mnogo i limitirani su projektilima, ali pogledaj kako pada. Pa gotovo da u točku padaju. Dakle napreduju svi u određenim oblastima. Jel netko misli da u svoj ovoj priči zapad ne kupi iskustva iz ovog rata.

Obavještajno, Rusija ne stoji dobro od prvog dana rata. Divno je pronaći suhoja na Mirgorodu, ali nije divno kada ti se brigade motaju na granici.

Ja kupim informacije sa svih strana. Da, rat je i udaraju se žestoko. Ginu i jedni i drugi. Jeste rat je. Međutim konstatacija Rusija mora dobiti ovaj rat, Rusija ne može izgubiti ovaj rat... Sve se može. Daleko od toga da mislim da će ga izgubiti, ali ja prvi mislim da ovo neće biti velika pobjeda. Ovo će na kraju biti prekid vatre i nekakvi maratonski pregovori.

I na kraju. Također, i tebi nije prvi put da pola foruma etiketiraš kao neznalice, ovakve i onakve (jednom si doslovno rekao "diletanti"). Ne znam čemu i zašto. Spomenuo si tjeranje ljudi. Kako sam ja otjerao Flasha i ostale kada sam bio na njihovoj strani. Ajde pogledaj tko je otišao i garantiram ti da je od tog broja 99% onih koji ne misle kao ti. Moj jedini pred ban od 2011 godine je bio upravo zbog rasprave sa tobom.

Svjestan sam upozorenja moderatora od gore ali svašta si napisao i smatram da dobar dio kolega ovo ne zaslužuje.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 776
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

Apropo toga da nam se crno piše ako rusi izvuku deblji kraj, ako je to moguće...mislim da smo ugasili i ako Rusija trijumfalno završi u Odesi i postigne demilitarizaciju Ukrajne. Ove hijene će morati da iscede krv negde, mi smo uvek tu, a Rusija daleko.

offline
  • vlad4 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 23 Maj 2015
  • Poruke: 435

Denaya ::Mislim da ovo još nismo imali na forumu. Izvukao sam termalne aktivnosti u reonu Ukrajinskog upada u poslednjih 7 dana. Sa velikim procentom sigurnošću mogu reći da su ove aktivnosti posledica borbenih dejstava. Jer u okolini nema ni približne ovakve termalne aktiivnosti.

Na mapi sam obeležio naselja i sela koja su na krajnjim obodima grupisane aktivnosti. Tako da okvirno možemo videti dokle su Ukrajinci prodirali. Ali da se ogradim, to ne znači da su tu i prisutni, tj učvrstili se. To je očito kod sela Giri, koji ima značajnu termalnu aktivnost, potkrepljenu snimcima iz drona. Ali nisu uspeli da se učvrste.

Primetna je ogromna termalna aktivnost severno od Sudže u onom nizu sela prema Ruskoe Porečnoe. Preko 2/3 aktivnosti na tom delu je registrovano 9. i 10.08. što se poklapa sa Ukrajinskim obilaskom Sudže sa severne strane.




гледајући ову мапу активности имам утисак да ће укри ударити и са севера.
са друге стране, услед овог лудила, за неких месец дана ће фронт на донбасу тек пући. и то неће оно очеретино и авдејвка пући, има да буде ко бердјанск, мариупољ...

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 256
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

Mislim da će već sutra biti puno jasnija situacija na delu fronta prema Kursku.

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Јасно је све.
Први дан смо написали шта ће бити па ћемо се стрпити још који дан док не буде.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Šta sve nije kudjeno, kritikovano, te ovako je trebalo, te onako, te spor odgovor Rusa, te panika, haos i šta sve još ne. Ali jedne stvari, iako je vest prenesena nije ni slova napisano o njoj. Čak su na tu vest išle licitacije koliko je ljudstva moglo biti izvojeno u TO i narodnu miliciju.

Onaj Ruski zvaničnik je izjavio da je evakuisano 120.000 ljudi. Ejjjj nije to ni mala brojka. Pogotovo kad se uzme u obzir da to nije iz jednog mesta, već sa područja veličine bar 2000km2. Treba to organizovati, sprovesti, pokrenuti toliki narod i na kraju kontrolisati kretanje. U veoma kratkom vremenskom periodu, u svega par sati, do najviše 24 sata u udaljenijim mestima. Sa protivnikom koji može svakog časa da se pojavi.

U tim kolonama civila verovatno je najviše bilo automobila koji mogu povesti 4-7 osoba. Kamiona, autobusa, pa možda i traktora. Kilometarske kolone koje su zakrčile puteve. A vojska se treba kretati u suprotnom smeru. Zajebana rabota. Znaju pojedine kolege sa foruma o čemu pišem. I sami smo to doživeli.

Ako je verovati tom zvaničniku, civilnih žrtava je bilo malo. Oko 120 ranjenih i desetinu poginulih. Za ovakav brz upad može se reći mala brojka. Sad kaže da je oko 2000 ostalo u selima pod kontrolom Ukrajinaca. To su verovatno prigranična sela iz kojih se narod nije mogao evakuisati. Verovatno tu ima još nekih žrtava za koje se nemaju informacije. Ova organizacija evakuacije u ovakvim okolnostima ne deluje mi nešto kao haos i loša organizovanost civilne strukture. A boga mi i vojne, jer me na to sugeriše mali broj civilnih žrtava. Da je primarni cilj bio zadržati protivnika, dok se ne završi evakuacija.

Čak smatram da je ova evakuacija u neku ruku i uticala na Rusku reakciju. Kako u vremenu tako i u gubitku dubine teritorije, tako i u odlukama i potezima koje su radili. Sad samo razmišljam naglas. Da li je ona poklopljena Ruska kolona kod Rilska, zaustavljena zbog kurcobolje i neznanja (kako kažu pojedini forumaši) ili nečeg drugog. Šta ako je ona zaustavljena da sačeka da se rasčisti put za Korenovo od kolone civila. Ipak je ona poklopljena na nekoj udaljenosti za koju se smatralo da je relativno sigurna.

Sad kad su civili evakuisani iz zone borbenih dejstava, Ruski odgovor je dobio na zamahu. Što se vidi po snimcima uništene tehnike, koji kao što neko već napisa, izlaze na satnom nivou.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 762 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 8 sakrivenih i 718 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., acatomic, Andrija357, Atomski čoban, bladesu, Boris90, cavatina, ccoogg123, cvrle312, debeli, dekan.m, drimer, Excalibur13, HrcAk47, Ilija Cvorovic, kvcali, kybonacci, Marko Marković, MIg, mushroom, nuke92, Pakito93, Posetilac1, Posmatrac77OKB, proka89, raptorsi, raso76, S-lash, samsung, Srky Boy, t.mile, Trpe Grozni, YugoSlav, zdrebac, ZetaMan, šumar bk2