Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1908

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2022
  • Poruke: 111

@ljuba ja to razumem, ali neki forumasi pisu kao da su se sreli Rusi, kinezi, iranci, i S.korejci i rekli "Braco sto je moje i vase je, idemo u rat protiv zapada, ili cemo uspesti ili cemo propasti. Sve preusmeravamo na pomoc rusiji.."



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Napisano: 14 Avg 2024 19:09

kre10oid ::https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mir_(payment_system)

Stvarno je lako pronaći na internetu, da Mir baš i ne radi u Turskoj, od '22.


Uvaženi kolega,

Obično je praksa na svim forumima a verujem i na ovom da prva poruka bude uvodna i pristojna, pozdravljajući uvažen članstvo i renomirani skup, umesto da iznenada i bez ikakvog objašnjenja uleti sa linkom ka svemirskoj stanici "MIR". Možda nije obavezno, ali je svakako poželjno da se pridržavamo osnovnih pravila pristojnosti i komunikacije. Kao što se često kaže, uvažavanje se ne dobija automatski, već se mora zaslužiti svojim ponašanjem i doprinosom.

Zato par linkova "Как работают карты МИР в Турции?"

https://yandex.ru/video/preview/2166188951389006531
https://yandex.ru/video/preview/1903658306362872611

Dopuna: 14 Avg 2024 19:10

ArchaBasha ::@ljuba ja to razumem, ali neki forumasi pisu kao da su se sreli Rusi, kinezi, iranci, i S.korejci i rekli "Braco sto je moje i vase je, idemo u rat protiv zapada, ili cemo uspesti ili cemo propasti. Sve preusmeravamo na pomoc rusiji.."

Uvaženi kolega,

Uz dužno poštovanje, moram priznati da nisam baš uvideo tu nevjerojatnu teoriju o sastanku "koalicije" Rusa, Kineza, Iranaca i S. Korejaca, koji su se, navodno, okupili da planiraju zajednički rat protiv "mrskog zapada" kao da se radi o nekom geopolitičkom reality show-u. Možda mi je promaklo to veliko okupljanje na kojem su svi odlučili da se upuste u ovu grandioznu avanturu i sve preusmere na pomoć Rusiji.

Meni se ipak čini da se u ovom forumu, barem među aktivnijim posetiocima, više govori o jednoj drugoj, mnogo realnijoj tezi. Naime, izgleda da je popularno mišljenje da je sadašnja "koalicija" koju čini 20-ak zemalja NATO-a, uz nekoliko satelitskih država, zapravo pod kontrolom SAD-a, koji su odlučili da primene strategiju "Braćo Ukrajinci sve je naše vaše,samo guraj ne pitam za cenu, ništa nije teško kad kraj sebe imaš....". Ova teza, iako možda ne tako dramatična kao ona o tajnoj koaliciji, izgleda da je sveprisutna i među forumasima.

Možda je bolje da se fokusiramo na stvarne dinamike koje oblikuju trenutne događaje, umesto da se upuštamo u teoretske koalicije i velike geopolitičke planove koji možda i ne postoje u stvarnosti, već samo u najluđim snovima nekih....



online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 5123
  • Gde živiš: Novi Sad

Lik je sakupio slike uz geolokacije uništenih vozila VSU u Kurskoj oblasti. Nakupilo se 70 do sada.

https://x.com/VostokPrizrak/status/1823001251778347418

offline
  • Peca  Male
  • Slučajni prolaznik
  • Predrag Damnjanović
  • SysAdmin i programer
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Poruke: 15468
  • Gde živiš: Niš

ljubacv ::Uvaženi kolega,
ovaj tekst preuzet je iz nekih od najuglednijih i najpouzdanijih medijskih izvora (SMI), sa ciljem da prikaže kako su napadi na Kursku oblast bili organizovani, pretežno iz Ukrajine, ali i iz drugih delova sveta. U tekstu se jasno ističe da, bez obzira na intenzitet i obim tih napada, ruska sajber odbrana je uspela da uspešno protivdejstvuje, čime je većina servisa ostala funkcionalna. Jedino ozbiljno i kompleksno stanje, koje je rezultiralo totalnim prekidom komunikacija, zabeleženo je u okolini Sudže. Tekst sugeriše da je uzrok ovog prekida najverovatnije bio rezultat bojevih dejstava, kao što su srušeni tornjevi mobilne telefonije,Nestanak struje na sistemima fiksne telefonije i slično, što dodatno komplikuje situaciju na terenu.


Srušeni tornjevi i nestanak struje su mnogo logičnije objašnjenje od "DDoS napada".

ljubacv ::Međutim, stvarnost je daleko kompleksnija. U ruskom kontekstu, 'regionalni servisi' često imaju daleko šire značenje i obuhvataju sve od lokalnih usluga kao što su gradski portali, do vitalnih federalnih institucija kao što su Federalna nalogovaja služba (koja prati sve budžetske transakcije) ili Roskomnadzor (koji kontroliše internet i medije).

Uvaženi Ljubo (nisam napisao 'kolega' jer nisam siguran da smo kolege, ja sam ovde padobranac iz IT sektora Very Happy )
Previše malo znamo o tome šta oni sve smatraju "regionalnim servisom", barem iz one Vaše poruke se to ne vidi (druge izvore informacija nisam našao).
Može biti da su mislili na web-portale sa vestima (koji su opravdano dostupni celom internetu... mada..... moglo je i tu da se razdvoje serveri za internacionalni i unutrašnji saobraćaj, ako je neki internet portal od velike važnosti za informisanje).
Možda se misli i na državne servise (kao kod nas eUprava, ali malo je verovatno da će običan građanin da se loguje tamo ako traži informaciju da li da beži ili ne).
Verovatnije je da su im ceo internet u Kurskoj oblasti zagušili DDoS-om, meni recimo ta pretpostavka najviše ima smisla.
Ali opet... iz onoga što sam pročitao iz Vaše poruke, meni lično ostaje nejasno kako bi bilo koji DDoS uspeo da napravi toliku pometnju... vojni kanali komunikacije svakako ne idu preko interneta (imaju svakako zasebnu telekomunikacionu infrastrukturu)... ostaje jedino da su običnom stanovništvu uspeli da uskrate prave informacije u pravom trenutku... ja bih u takvoj situaciji upalio radio... ali da, i on može da se ometa, no, to dalje vodi u skroz drugu vrstu ometanja... ja sam samo DDoS prokomentarisao (jer me je zaista zaintrigiralo kako DDoS može toliko konfuzije da stvori... i kome...)... za druge vrste ometanja nisam ni stručan da komentarišem Very Happy

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Активна непријатељства у области Липцева.
Напад руских оружаних снага источно од села Лукјанци. Јуришна група стиже до упоришта у дубини Харковске области на удаљености већој од 2,5 км од линије разграничења. Гранатирање јуришне јединице од стране украјинских оружаних снага.

50.231019 36.538607

https://t.me/creamy_caprice/6391

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1123

Ne bih rekao da vojska ima fizicki svoju mrezu, a za ddos racunam da je bilo dovoljno ugusiti koji GW, 112 giga ddos nije mala zajebancija Mr. Green
Evo kod nas da ubiju jedan gateway sve bi prestalo da radi . . .

offline
  • Pridružio: 20 Dec 2018
  • Poruke: 1653

Srle993 ::Активна непријатељства у области Липцева.
Напад руских оружаних снага источно од села Лукјанци. Јуришна група стиже до упоришта у дубини Харковске области на удаљености већој од 2,5 км од линије разграничења. Гранатирање јуришне јединице од стране украјинских оружаних снага.

50.231019 36.538607

https://t.me/creamy_caprice/6391


Мислим да је ово снимак те акције Citat:⚡️ Russian turtle-tanks tried to break through Ukrainian defense near the settlement of Lyptsi, but were destroyed https://t.me/warinukraineua/7259

online
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 3258

Napisano: 14 Avg 2024 19:53

Rusi su bas ozbiljno shvatili ove "car-mangale" i svuda ih primenjuju, ovo je do sada najmasovnija primena rekao bih?

Dopuna: 14 Avg 2024 19:56

Sve blizi kraj Ugledar-Vodjane-Konstantinovka, skoro pa su punom sirinom Rusi tu:

13.08.24 Угледар - Николское

Активна непријатељства у рејону Вугледара.
Напад Оружаних снага Русије са великим бројем оклопних возила северно од Никољског у правцу рудника Јужнодонбаскаја из правца Сладкојеа.
Напредовање Оружаних снага РФ у западном правцу до 2 км.

47.78439, 37.3307

https://t.me/creamy_caprice/6394

offline
  • Peca  Male
  • Slučajni prolaznik
  • Predrag Damnjanović
  • SysAdmin i programer
  • Pridružio: 17 Apr 2003
  • Poruke: 15468
  • Gde živiš: Niš

Rocker ::Ne bih rekao da vojska ima fizicki svoju mrezu
Ja mislim da svaka ozbiljna armija mora da ima svoju nezavisnu infrastrukturu za internu komunikaciju... u protivnom bi bili u velikom riziku i od curenja poverljivih informacija i od 'zagušivanja' DDoS-om.
Ali opet, ovo nije nešto što provereno znam, samo eto, da se ja pitam, kada bih razmišljao o tome kako vojska treba da rešava internu komunikaciju, ne bih je stavio da ide kroz istu infrastrukturu koju koristi obično građanstvo.

Rocker ::a za ddos racunam da je bilo dovoljno ugusiti koji GW, 112 giga ddos nije mala zajebancija Mr. Green
Definitivno, zato i napisah da je to najverovarjnije... jer svaki GW mora da ima Public IP, i da bude dostupan celom internetu... u protivnom ne bi moglo ništa od spoljašnjeg interneta da se otvori... što onda i ne bi bio internet.
Ako vojska koristi iste te GW za svoju komunikaciju... onda nisam pametan... ne samo da su mogli DDoS da očekuju (to u najmanju ruku), već mogu da očekuju i leak-ovanje poverljivih podataka kako hoćeš i gde hoćeš... pa i hakovanje telefona/kompova i prikazivanje dezinformacionih poruka.

offline
  • Ljuba
  • Pridružio: 06 Jan 2008
  • Poruke: 340

Peca ::

Vidite, uvaženi kolega,

Svo moje pisanje imalo je za cilj da razjasni teze iznete na forumu o totalnom zaglušenju svih komunikacija u Kurskoj oblasti, i da postavi kontraargument da ni u kom slučaju nije moglo doći do potpune blokade svih sredstava komunikacije, osim naravno na mestima gde su se odvijale borbene aktivnosti.

Možda zvuči neobično, ali u suštini smo mi kolege, jer telekomunikacije su moj primarni sektor. Iako se u IT svetu mogu smatrati "hardverašem" (recimo kao nimalo jednostavna rabota IP telefonija), moj posao je da omogućim "softverašima" da nesmetano obavljaju svoje zadatke. Ako želite, mogu vam poslati linkove sa nekih od mojih profesionalnih profila preko privatnih poruka.

Da bih vam na najjednostavniji način objasnio razliku između servisa u Rusiji i onih u Srbiji, koristiću konkretan primer iz stvarnog života.

Nedavno sam se vratio iz Rusije u Srbiju i trenutno se nalazim ovde nešto više od tri meseca. Tokom tog perioda, redovno sam plaćao sve komunalne usluge, stanarinu, telefone i internet koristeći aplikaciju SBER banke instaliranu na svom telefonu sa A1 karticom. S obzirom na to da sam bio van zemlje, zamislite situaciju u kojoj se vraćam, a tamo me dočekuju isključeni električni tok, voda, gas, telefoni i internet, kao i neprijatnosti zbog neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje. Pored toga, rešavao sam pravne komplikacije sa sudom i notarima, sve preko interneta. To je značilo da sam morao da budem veoma pažljiv i da stalno proveravam sve obaveze, uprkos fizičkoj udaljenosti. U ovom trenutku, takvih kao što sam ja ima nekoliko miliona, jer veliki broj ljudi iz Rusije boravi izvan zemlje.

Naravno, kao i mnoge zemlje sveta, i Rusija ima specifične službe i servise sa svojim ograničenjima i zaštitama. Zbog visoke efikasnosti i složenosti ovih sistema, oni su često podložni svim mogućim internet napadima i cyber pretnjama. U svakom slučaju, upravljanje tim rizicima i obezbeđivanje sigurnosti je takođe deo posla i neophodno se stalno radi kako bi se obezbedila stabilnost i sigurnost usluga.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 804 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 7 sakrivenih i 764 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: acatomic, Atomski čoban, bladesu, Boris90, Botovac, darkojbn, dekan.m, Dimitrije Paunovic, draggan, Duce, Georgius, ivan1973, kolle.the.kid, Magistar78, Marko Marković, MIg, mikrimaus, Milos ZA, milos.cbr, Nemanja.M, opt1, Polemarchoi, proka89, raso76, robertino, rovac, shone34, solic, Srky Boy, Srle993, Vladimir O., zdrebac, zlaya011