Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1911

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1945
  • Gde živiš: Republika Srpska

82-a brigada UA bi trebala da ima u svom sastavu celindzer 2 kao i strajkere i mardere. Navodno je citava brigada angatovana na Kursku, dok je 80-a brigada prisutna u formi svog treceg bataljona iako mislim da je i ona u punom sastavu pristuna, takodje imaju strajkere dok je ostatak tehnike u sovjetskog tipa. Ako bude sprzenih ukro T-80 onda su njihovi. Navodno su elementi ove dvije brigade povuce u pozadinu al to jos nije potvrdjeno definitivno.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7146

PrintZip ::Napisano: 14 Avg 2024 21:40

Појавили су се наводно огласи за уговорце који би радили на рововима и фортификацијама у Курској области.
Суровикинова линија Vol.2.

Линк за огласе

https://www.avito.ru/all/vakansii?q=%D0%9E%D0%BA%D.....0%BE%D0%B9

"Описание
👉до 210000руб за 30 дней
👉до 371000руб за 60 дней
👉вторая линия обороны

Требуются РАБОЧИЕ на строительство фортификационных сооружений (окопы, доты, противотанковые сооружения).

Работа в Курской области.
По завершении можно остаться работать в строительной компании (монолит).

Предоставляем:
🔸Трехразовое питание;
🔸Весь необходимый инструмент;
🔸Спецодежду;
🔸Транспорт до места работы за счет компании.

✅Отправка из Москвы, Санкт-Петербурга, Уфы за счет компании.
Стажировка до отправки обязательна (оплачивается)!

❗️Звоните ежедневно с 8.00 до 20.00 по московскому времени.



Разнорабочий, бетонщик, арматурщик, стропальщик, плотник, монтажник, монолитчик, окопы Курск"



Dopuna: 14 Avg 2024 21:46

Metanoja ::





Organizacija Todt u najavi. A trebace im svakako i bez burgijanja oko Kurska. Kad smo vec kod organizacija i tehnologija, interneta i protoka zna li se kako stoji "organizacija" Kasperski. Koliko se sjecam, Kasperski licno se vratio u Rusiju jos poodavno i to opet vezano oko statusa Rusije i njenog pristupa tehnologijama preko firme od Kasperskog. Firma je bila jedan od nosaca i pionira odbrane korisnika interneta od samog interneta. Koga sve brani Kasperski danas? I od koga!



offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 3024
  • Gde živiš: Beogard

Metanoja ::

Odavno dotični nema uticaja na mene, cenim da ovde čovek moze da pokupi više znanja iz više uglova, čini mi se da je jedan od najvažnijih izvora za tekst naš forum, njegovi stavovi su poznati od ranije.


Sigurno, neće čovek valjda da sam prati Telegram kanale, ima svoje izvore i sam donosi zaključke, nego brale ajde pravo na najtoksičniju temu na forumu, pa prepisuj.

Tekst inače jako dobar, što nikako ne bih mogao da kažem za 98% pisanja u ovoj temi, uključujući i sopstveno.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Dicus ::
Tekst inače jako dobar, što nikako ne bih mogao da kažem za 98% pisanja u ovoj temi, uključujući i sopstveno.


Kako da ne, strava tekst. Oci otvara.

Evo ja sam na primjer iz teksta naucio da su jedrece FAB od 1,5 i 3 tone u stvari samo velike petarde koje se koriste za "uterivanje straha". Posto od njih druge koristi tesko da ima.

Pa sam dalje naucio da se koordinate cilja u FABovku utjeravaju motorcanglama na zemljii prije poletanja na zadatak.

Takodje naucili smo da u manevarskom ratu nema prilike da se otkrije cilj i odrede koordinate za FABovke prije poletanja aviona. Valjda autor objasnjava da su u manevarskom ratu i komandna mjesta, i centri veze, i polazni polozaji na kojima se vrsi koncentracija jedinica, i polozaji artiljerije i PVO iza linje, i stovarista muncije, goriva i hrane za popunu manevarskih jedinica napred, dakle da je cijela pozadina u konstantnom pokretu, ko ribice u akvarijumu. Pa ih se ne moze gadjati FABovkama dok se ne stabilizuje front. Zbog motorcangli.

Citat:Posle početne konfuzije ruska avijacija se pridružila sa glavnim adutom – frontovskim bombarderima Su-34 sa preciznim i moćnim klizećim bombama UMPK mase od 250 kg do onih velikih od 1.500 kg i 3.000 kg kakve se koriste za uterivanje straha. Takva sredstva rade svoj posao u punoj meri kada su prilike na frontu statične, ali u manevarskom ratu nema prilike da se odrede koordinate cilja pre poletanja aviona.

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 776
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

@Dicus

Različiti ljudi, vide različite stvari. Ti vidiš temu kao toksičnu, ja recimo kao vrlo plodnu. Nije dotični jedini koji se napaja na ovom mestu pa kasnije sve to šarmantno uobliči i autorizuje.

I u najgorim momentima ovaj forum je Aladinova pećina, sve je tu, na jednom mestu.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15107

Napisano: 15 Avg 2024 8:07

Dicus ::Sigurno, neće čovek valjda da sam prati Telegram kanale, ima svoje izvore i sam donosi zaključke, nego brale ajde pravo na najtoksičniju temu na forumu, pa prepisuj.

Tekst inače jako dobar, što nikako ne bih mogao da kažem za 98% pisanja u ovoj temi, uključujući i sopstveno.

Радићев текст је лош.
Није проблем што је аутор про-НАТО/украјински оријентисан, већ што прескаче доста битне ствари које му не одговарају наративу.

Да почнемо од наслова. Рат је већ дуго у Русији, руска насеља се већ дуже време гађају, има и страдалих цивила. Ауторова примедба да Руси нису прогласили рат из неког разлога је мач са две оштрице - нису га прогласили ни Украјинци.

У тексту се уопште не спомиње почетни руски одговор којим су Руси нанели Украјинцима велике губитке. Уопште се не спомињу јуришни хеликоптери који су нанели знатне губитке украјинским колонама, али и сами претрпели.
Не спомињу се ни по први пут кориштени ФПВ дронови са бољом сликом и линијом комуникације. Нејасно да ли су повезани каблом или преко релеја на балону.

О овим стварима је квалитетно и опширно писано на форуму. Види се да није помно читао ову тему, да јесте могао је да види информације које је изоставио.

Наводи да је украјински напад из Хајмарса избацио цео пешадијски батаљон. На снимцима видимо елементе чете.

Не анализира се ни који је био циљ украјинског упада. Само се цитира Подољака да је циљ био да се побољша преговарачка позиција. Већ се на више места спомиње да је украјински план био да се пробију још дубље у територију, до Курска и АЕС у Курчатову. То би био добар залог за преговоре. То значи да Руси јесу успели да врло брзо зауставе масовни украјински продор, чиме је офанзива практично пропала. Достигнути циљеви нису довољни да се побољша позиција у преговорима, а биће тешко да се задрже заузете позиције, јер нема уређених положаја.

Имамо и овај цитат:
Citat:Prisustvo donirane tehnike na ruskom tlu nije bezazlena novina jer sada su vodeće sile NATO-a morale da prihvate i da podrže ukrajinsku ofanzivu sa one strane granice. Neke vesti su govorile da nisu obavestili na vreme donatore o tome šta će učiniti i tim više izbora kod saveznika nema – morali su da kažu da podržavaju ukrajinske planove i ako su možda, u sebi, izrekli neku sočnu psovku.
Што би се рекло, један bullshit. Покушај прања НАТОа што је коришћено њихово оружје у Русији.
Исто као што је тамо неки Володимир З. на своју руку уништио Северни ток.

Ето објашњења зашто мислим да је текст срање.
Има тога још што би се могло додати, видим да је и Бабарога додао мало док сам куцао.

Dopuna: 15 Avg 2024 8:27

Наравно да је потребно објаснити и аргументовати шта је лоше у тексту.
Не може се напасти неко само зато што има про-ово или про-оно став.

offline
  • Dicus  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Okt 2008
  • Poruke: 3024
  • Gde živiš: Beogard

Tekst je odličan za populaciju kojoj je namenjen, a to su šire mase koje zanima ova tema, ali su daleko od dobro informisanih. Suština je pogođenja, šira slika se vidi, a ne mogu svi detalji da stanu u tekst koji je obično limitiran od strane redakcije na X karaktera. Da li je halo efekat kod čitaoca ili nešto drugo, ali ja ovo vidim kao izuzetno neutralan tekst, gde se nigde ne glorifikuje jedna strana, a na bilo koji načim potcenjuje druga. To što se kritikuje nešto, što po meni svako objektivan treba da kritikuje, je normalno i poželjno. Piše se o stvarima o kojima za sad ima dokaza (bar smo svi mogli da ih vidimo). Za dejstvo heliša još nemamo previše materijala, iako je jasno da su radili i da su sigurno imali neki učinak, ali verujem da će snimci tek isplivati. Ah da, i meni je naslov bukvalno pogodak u metu. Niko ne kaže da nije bilo upada i dejstava ili ranije, ali ovo je drugačije.

Naravno, moja interpretacija i viđenje situacije, svako ima svoju. Od početka sukoba vidim loše i dobre stvari i kod Rusa i kod Ukrajinaca, dok neki na formu bukvalno u svakom lošem potezu Rusa vide samo dobro, što je samo po sebi presmešno, i tako od prvog dana. Voleo bih da imam vremena da detaljnije argumentujem neke navode, ali na žalost pisanje mi oduzima previše vremena, koje u ovom trnutku nemam.

Citat:
Posle početne konfuzije ruska avijacija se pridružila sa glavnim adutom – frontovskim bombarderima Su-34 sa preciznim i moćnim klizećim bombama UMPK mase od 250 kg do onih velikih od 1.500 kg i 3.000 kg kakve se koriste za uterivanje straha. Takva sredstva rade svoj posao u punoj meri kada su prilike na frontu statične, ali u manevarskom ratu nema prilike da se odrede koordinate cilja pre poletanja aviona.


Ovo je načelno tačno. Naravno da imaju i efekat uterivanje straha i to je skroz legitimno. Viđali smo scene gde se velike bombe upotrebljavaju i protiv prilično "mekih" ciljeva, što vrv ima veze sa navedenim. Za razliku od JDAM-a koji od kasnih '90 ima mogućnost dinamičkog dodeljivanja ciljeva u realnom vremenu (spregnut sa nišanskim sistemom), UMPK to nema. Čak i da ima JDAM-olike bombe su neupotrebljive protiv dejstva po pokretnim ciljevima, što je lepo konstatovano.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 495

Da li je g.Radić autor knjige "Borbeni avioni"?
Nisam ja stručnjak ali prije svake makete koju radim, pročitam bar 150 tekstova o nekom avionu i onda pročitao njegova 3 članka nakon čega više nisam čitao nego samo gledao slike. Nije sve krivo, ali kad pišeš knjigu sve mora biti 100% točno
Sad imam slikovnicu Smile

Btw da ne skrenem previše, nisam se javljao od ovog Ukro upada jer sam na godišnjem pa stalno kaskam za temom. Ja često znam biti nanervirani prorus na neke gluposti, ali sada stvarno nema potrebe.
Upali na nebranjeno, naravno da je trebalo bolje osigurati, ali su ih zaustavili pa će ih tako i vratiti nazad. Ukri su kao one dosadne mušice, zagorčavaju život, a ti samo mašeš i nadaš se da će se maknuti i onda kad ti stvarno dozlogrdi, uzmeš nešto i zgnječiš ih. Naravno prije te fino izbodu. Tako mi se i ovaj rat čini.

120.000 ljudi koje su evakuirali je daleko od normalnog, ali mislim da su ruski civili dovoljno trpeljivi da tako kažem da će i to izdržati.

Treba komentirati ovaj upad, ali ne kao nešto strašno, ja se još uvijek više nanerviram na nezaštićene avione na pistama nego na ovaj upad. Kako nakon 2,5 god. da ni neke žičane mreže ne mogu razvući, e to me više muči.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 3355
  • Gde živiš: Makedonija

У лудило нема логика али да покушам


Citat:Pojavljuje se sve više informacija o pravim ciljevima ukrajinskih oružanih snaga tijekom napada na područje Kurska. Konkretno, neprijatelj je namjeravao zauzeti nuklearnu elektranu u Kurčatovu i postaviti ultimatum Moskvi.
“Dobili smo vrlo zanimljive materijale, cijeli rasplet operacije koja se pripremala: kojim snagama, što je planirano. 11. su morali zauzeti nuklearnu elektranu u Kurčatovu,” rekao je u srijedu Apti Alaudinov, zapovjednik specijalnih snaga Ahmat i zamjenik načelnika vojno-političkog odjela Ministarstva obrane .
“Danas je 14. Nisu izvršili zadatak, ali su svi resursi koje ste još manje-više imali pri ruci bačeni su u ložište odakle nikada neće izaći. Veći dio tehnike već je uništen, od onoga što je bačeno prema našem smjeru – prema Kursku”, objasnio je general major.
Na prvoj karti, koja je ukrajinska, i koja prikazuje područja u koja, navodno, Ukrajinci "čvrsto kontroliraju, najbliže "plavo područje" je zračnom linijom udaljeno 48 kilometara od NE Kursk, koja je u Kurčatovu, jugozapadno od grada.
Nakon zauzimanja nuklearne elektrane planirano je ući u pregovore s Rusijom s “ultimatumom da nekamo odemo ili radimo nešto drugo”. Istovremeno je broj neprijateljskih trupa procijenjen na 11 tisuća ljudi. Ali i uz takav napad nije bilo moguće "raskomadati" ruske trupe, koje su noćas skroz zauzele New York i zatvaraju, novi , veći kotao. Slika 3 , napredovanje ruskih snaga noćas, i 4 šire područje. A razlog ovog brzog pada New Yorka, što osobno nisam vjerovao da će ići tako brzo, je taj što su najbolje jedinice bačene da "zauzmu NE Kursk". Kojoj je budali to palo na pamet, sam Bog zna.......................


Циљ да се конфликт заврши нерешено ми вама Курск би нама
наше и то под условима кое хоќе КИЈЕв





реално контола на 38 села и делимично градич

Citat:The Ukrainian Armed Forces do not fully control Sudzha in the Kursk region; Russian units are operating there, Alaudinov said - RIA

Citat:❗️Martynovka in Kursk region cleared of Ukrainian Armed Forces, Alaudinov said
- RIA

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7204

Napisano: 15 Avg 2024 8:59

Zapravo, taj deo da FABovke od 3 tone služe ponajviše za uterivanje straha je možda i najtačniji deo u tekstu.

Dopuna: 15 Avg 2024 9:00

Preteče me Dicus.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 985 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 7 sakrivenih i 947 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, Andrija357, Belac91, Bobrock1, Boris90, Denaya, DPera, drimer, elenemste, JimmyNapoli, Kriglord, Krusarac, kybonacci, Marko Marković, Mercury, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, nebkv, novator, oldtimer, Overkill, ozzy, procesor, repac, Stoilkovic, VJ, vobo, W123, zlaya011