Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1915

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 256
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

Radićev tekst je sasvim korektan u moru navijačkih neodmerenih tekstova obe strane od početka ovog sukoba. U današnje vreme, najlakše je zauzeti stranu, sakriti se u fotelju sa tastaturom i kritikovati sve druge, tražiti grešku, istu naduvavati, a u isto vreme pronalaziti opravdanja za svoj stav. Najteže je danas biti neutralan i pokušavati videti i sve dobro ako ga ima, a kritikovati sve loše ako ga ima. Naravno, na obe strane. A to retko ko od nas radi!?
Naravno, svako od nas može da kritikuje i pronalazi mane u tekstu i argumentovano da to predstavi. Ali vidim da je kod pojedinih ta granica preskočena i nastupaju veoma lično protiv čoveka kojeg ne poznaju. Ali to je do pojedinaca i kako oni vide i poštuju tuđe mišljenje u svom svetu.
Što se tiče samog teksta, čitalaca i trenutnog vremena u kojem je napisan. Računa se prvenstveno broj pregleda teksta i potražnja čitalaca za narednim tekstovima. A potražnja je stalna i velika, a i to nešto govori... Pa nije valjda da su svi u krivu, a samo par pojedinaca na forumu u pravu.

"Ko nije grešan, neka prvi baci kamen!"



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 130

Inner-Cell ::Ukro tj. NATO su postigli svoj cilj u potpunosti sa ovim upadom. Kako?

Pa vec dugo testiraju Ruske odbrambene sisteme i pozicije, em su im pogodili sve vaznije aero baze, one velike radare, zatim malo po malo skrckali CM Flotu itd. sve sto rade je u stvari Probing iliti testiranje kako radi Ruska odbrana teritorije, a sve u pripremama na neki veci sukob tj. direktan sukob NATO na Rusiju.

zivi bili pa videli ali ja mislim da je direktan rat tj. napad NATO-a na Rusiju neminovan i da ce se desiti veoma skoro a ovo sto vidimo je samo priprema . NATO nije glup, naprotiv jako pametan i opasan a Ukri su samo test zamorci iliti Lab rats u svemu ovome.


Iranski dornovi lete neometano i nedetektovano iznad US nosaca aviona, ploveci dronovi kamikaze prilaze na 1.km od nosaca aviona.
Hezbolahovi dronovi lete uzduz i pooprijeko po izraleskom vazdusnom prostoru , da bi nekog osudjivali treba da znamo da druga strana moze bolje...



offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 155

Dicus ::Ovo je zapravo jako dobra situacija za upotrebu nišanskih kontejnera. Međutim, da bi se koristio kod aviona poput SU-34 u uslovima ozbiljne PVO, potrebno je da se letelica posmatra kao jedan deo složenijeg sistema. Dakle, u okviru ozbiljnog paketa koji čine SEAD avioni, lovačka zaštita, sami "strike" avioni i naravno AWACSi i leteće cisterne. Su-34 je ozbiljna mašina koja bi dugo mogla da leti u zoni čekanja sa upadima i dejstvima po detekciji cilja. Sa UMPK ima solidne "standoff" mogućnosti.

I da ratuješ protiv Libije koja je pod sankcijama 50 godina.
Često je američka koalicija ratovala protiv neuporedivo slabijeg protivnika pa se tako stekla pogrešna slika o određenim mogućnostima.
Radili su oni velike i opsežne operacije. Ekonomske sankcije, izolacija, širenje korupcije, okupljanje koalicije i na kraju vojna operacija. A šta prosečan čovek na kraju vidi? Selektivne kadrove, "pametne bombe", precizne rakete itd...
Ovo je veliki rat. Rat između NATO-a i Rusko/iranske koalicije. I rat u Vijetnamu je bio rat između američke koalicije i koalicije Vijetnam/SSSR/Kina. Zato su Amerikanci i izgubili. I rat u Koreji je bio sličan.
Ne može Rusija da izvede kompleksnu vazdušnu kampanju. Ne može da izvede takvu kampanju ni Amerika protiv Irana. Amerikanci doduše imaju sredstva ali bi ih kampanja previše koštala.
Tako da zaista Rusima nije potreban nišanski kontejner. Potrebno je samo da mogu u realnom vremenu da unose koordinate za svoje jedreće bombe. Izviđanje mogu da vrše bpl.
Ono što bi trebalo da rade jeste da kače fabovke od 250. Lete van dometa PVO. Koriste leteće tankeree za dopunu i da vrše udare jedrećim bombama. Su-34 je odlična platforma. Velika nosivost, veliki dolet, dva člana posade. Komforni uslovi za posadu. Samo da dobiju informacije u realnom vremenu i da imaju mogućnost da u toku leta unesu koordinate.
Zaista me čudi zašto to ne rade? I zašto nema srednjih udarnih bpl?

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 776
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

Inner-Cell ::

zivi bili pa videli ali ja mislim da je direktan rat tj. napad NATO-a na Rusiju neminovan i da ce se desiti veoma skoro a ovo sto vidimo je samo priprema . NATO nije glup, naprotiv jako pametan i opasan a Ukri su samo test zamorci iliti Lab rats u svemu ovome.


Evo ja mislim da je NATO glup.

Ako ti neko kaže, u ovom slučaju Putin, da se smatraju inferiornim u konvencionalnom ratu sa NATO paktom i da će odgovor biti nuklearni udar. A oni dalje diraju gde ne treba i nije im dovoljno što su rusi ušli u rat u Ukrajini. Šta su drugo nego glupi. Evropa je najlepše mesto za život, skoro po svim parametrima, oni će najviše i da izgube ako ovo sve ide u tom pravcu, a izgleda mi da ide.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

vathra ::
Контејнер са којим авион тражи и нишани мете је у овом случају застарео концепт.
Да би авион могао да види и означи циљ на 60-70км, морао би прилично дуго да лети на висини. А то би направило мету од њега за ПВО, поготово у овој ситуацији.

Далеко је боље откривати циљеве са већим бројем јевтиних БПЛ, слати инфо у централу, прослеђивати координате авиону.


Nisam strucan pa se unaprijed izvinjavam al nesto naglas razmisljam?

Koja je ruska doktrina upotrebe Su-34 i gdje je on u formaciji i u komandnom lancu.

Nisam sigran da se takvoj masini dodjeljuje uloga slobodnog strelaca koji ce da pomocu nekakvog nisanskog kontejnera juri jedinicne siljeve koji iskacu po frontu.

Da li SU-34 rade na nivou bombarderske eskadrile ili puka, koji je dodijeljen komandi pravca (fronta) za podrsku, ili rade manjim formacijama dodijeljenim recimo divizjama ili sektorima?

I ko je taj ko "call the shoots" u tom komadnom lancu? Je li to pilot, ili je to komandant eskadrile, ili je to komandant brigade na frontu. Ili mora da se pita Kremlj sta ce suska da tuce?

Kod upravljivih FABovki vidjeli smo primjenu po stacionarnim ciljevima, najcesce utvrdjenjima na zemljistu (rovovima) ili po objektima (kuce, skladista, rusevine) ili po liniji fronta ili u pozadini. Rovovi su najcesce takticki ciljevi koji su u domenu odgovornosti bataljona ili brigade. Skladista, ili kuce po dubini koje mogu biti centri veze, komandna mjesta ili baze za odmor i zivot jedinice, su ciljevi operativnog nivoa.

Drugo, ruska doktrina upotrebe. NIsmo jos vidjeli vise od dvije suske u zajednickom napadu. Nema dvije eskadrile da su dignute pa sipaju FABovke po tri kilometra sirokom sektoru rovova cijeli dan do podne, pa onda juris pjesadije na te rovove.

I suske i grachevi se u podrsci trupama na zemlji koriste ili solo ili u parovima, sistematicno, po tackastim ili malim prostornim ciljevima. i naoko nevezano sa taktickim desavanjima na zemlji.

Mozda tu treba traziti odgovor zasto se ne koriste data linkovi i jure ciljevi u realnom vremenu suskama. Mozda za to sluze iskanderi i uragani kod Rusa. A suske tuku ciljeve gdje se trazi rusece dejstvo. Ciljeve koji su tu i ne mrdaju, pa ti ne treba nisanski kontejner i data llink, nego moze FABovka da se nasteluje i motorcanglama u garazi.

Samo nagadjam, pojma nemam.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5845

Posetilac1 ::
I da ratuješ protiv Libije koja je pod sankcijama 50 godina.
Često je američka koalicija ratovala protiv neuporedivo slabijeg protivnika pa se tako stekla pogrešna slika o određenim mogućnostima.


U pravu si da su Amerikanci pažljivo birali protivnike u zadnjih možda 30ak godina, ali s druge strane Rusi nemaju namjenski avion kao što je Growler ili J16D, nemaju AN/ALE50 vučeni mamac, nemaju nišanske kontejnere*, a o "blagodetima" jedrećeg naoružanja su saznali tek 2022. I eto nemaju ni stelt avione u značajnim količinama (neko će reći ovo ili ono u vezi njih, ali možda bi se mogli složiti da su ipak prednost za takve radnje?) Rekao bih da su njihove SEAD mogućnosti ipak skromnije u odnosu na SAD.


*Za koje (forumski rečeno) kolega Vathra kaže da su ovdje maltene beskorisni, ali ne vjerujem da je tako, šta će F35 EOTS onda, ne vjerujem da je samo zbog "papučara". Zar nije "situational awareness" prednost?

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 409

NATO je ušao u rat u Ukrajini več davno a dali če uči i deiure, mislim, da čemo vidjeti, kad dođu stvari do Odese... NATO interesuje jedino Krim i Odesa i sve ostalo je u drugom planu i namenjeno jedinom političkom cilju, koji imaju u Ukrajini.. A to je svrgavanje "režima" u Rusiji i novu "Jelcinizaciju" iste... Pošto je sad jasno skoro pa več svima, da sa novom Jelcinizacijom neče biti ništa iz mnogih razloga, ostaje još samo vojno strateški cilj, Krim i Odesa...A za taj cilj je "nuklearna opcija" na žalost sasvim moguča, pogotovo sa Ruske strane... Nema Rusiji opstanka bez Krima i Odese, pa okretali mi kako got ko želi...A što se tiče vojnih NATO mogučnosti treba izeti u obzir više parametara... 1. do sad nismo još vidjelu NATO protiv ravnopravnog suprotnika uvjek samo protiv puuuno slabijih i 2. sasvim je jasno, kako če se u tom slučaju pokrenuti oba dva Ruska saveznika, Kina i Iran, pošto oba znaju, da u interesu oba dvije države Rusija taj rat ne sme izgubiti pošto su oni na redu...Mani je interesantno i kako bi se u tom slučaju postavila Turska ali to je več drugorazrednog značaja a možda i ne...

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33827

Ja ću da se osvrnem na upotrebu FAB 3000 i 250 ova prva je i pre uletanja ukra u Kursku oblast korištena po objektima u Sumskoj zajedno sa FAB 1500, dok FAB 250 koriste po ukrima i u Sumskoj i Kurskoj obl.

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2020
  • Poruke: 40

FitchRating

Још мало трабуњања везаног за економију, амери су опет снизили кредитни статус украјинцима на РД, следећа оцена нижа од ове (једина преостала) је Д која је званични банкрот.

Мислим да се овим објашњава тренутна ситуација, укри су знали да су у проблему, да иду у банкрот и да ће их амери напустити и прекинути економску и војну подршку па су покушали да изваде ствари овим нападом на Курск.

Покушали су да продају причу да су још увек способни за рат и да су вредни улагања и подршке и кренули су на све или ништа, мислећи да постоји нека шанса да изазову немире у Русији и можда смену власти. Очајнички потез у сваком погледу. САД су процениле да украјинци нису оправдали улагања и сад ће да покрену наплату дуговања и извршиће смену власти у украјини. Украјинци су били ВОЉАН, свестан и активан учесник овог рата, који је планиран годинама унапред са америма и европљанима и сад им се све обија о главу.

Залог овог рата је украјинска земља, ресурси, сировине и привреда а гарант ће да буду сами украјинци, којима је једина преостала опција коју су им амери наменили да ратују до последњег украјинца и да бране америчку имовину. Чист рачун у којем једино украјинци нису били свесни да један долар који им амери дају вреди као сто долара које они морају да врате. Такође су олако прешли преко чињенице колико мало вреде њихови животи у овој трговини и да су они у ствари потрошан и јефтин ресурс.

offline
  • Pridružio: 14 Mar 2017
  • Poruke: 2584

mercedesamg :: nemaju nišanske kontejnere*, a o "blagodetima" jedrećeg naoružanja su saznali tek 2022.

*Za koje (forumski rečeno) kolega Vathra kaže da su ovdje maltene beskorisni, ali ne vjerujem da je tako, šta će F35 EOTS onda, ne vjerujem da je samo zbog "papučara". Zar nije "situational awareness" prednost?


U modernoj eri (recimo 70-80te) je počelo razvijanje preciznih bombi.

Prvo pravo rešenje je bila TV glava na svakoj bombi (KAB-500Kr i HOBOS). Super, radi posao kako tako, svaka glava svoj seeker, u kokpitu treba TV. Rešenje je jako skupo po ceni bombe.

Primat preuzimaju laserske bombe, koje su po ceni kompleta po bombi drastično jeftinije, tj. sa njima se mogu osposobiti već postojeće bombe sa stanja. Problem je što je potreban laser. Isti može biti na zemlji, a može biti i u vazduhu. Sovjeti su recimo imali MiG-27K sa Kaira kompleksom, koji sadrži takav laser. Ali Kaira je preskupa, tako da su i oni pravili gluplje verzije MiG-27K. Amerikanci su napravili čudo tokom ODS, gde su bacili boga oca laserski navođenih bombi, ali nije čudo imati bombu, čudo je bio F-15E sa LANTIRN nišanskim kontejnerom, koji je imao baš jaku termoviziju. E tu negde istruliše Sovjeti, a LANTIRN postade majka za sve.

Otkako postoji UMPK, nema potrebe više za kontejnerom, jer istome laser ne treba, a ni termovizija. Zašto? Zato što je jeftiniji UMPK komplet sa sve krilima nego laserski komplet za bombu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 961 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 7 sakrivenih i 927 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Belac91, bigfoot, Bobrock1, cavatina, Denaya, DPera, drimer, elenemste, Krusarac, kybonacci, Marko Marković, Milometer, nebkv, nenad81, nikoli_ca, Overkill, pein, repac, royst33, Shinobi, Srki94, Stoilkovic, VJ, vobo, W123, YugoSlav, Zerajic