Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1919

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778



Ovu mapu sam napravio 28.07. znači pre 18 dana I pisao o mogučim narednim Ruskim potezima nedugo posle Progresa. Podelio ga na 4.faze napredovanja. Več posle manje od mesec dana, 1. faza je potpuno ostvarena. 2. faza dobrim delom, sa čak većim ostvarenjima nego sam ja pisao. Front ga Grodovci je otvoren I bliže gradiću nego sam ga ja smestio, kao I područje severno od Sergjovke. Tako su Grodovku pritisli sa tri strane. Iskreno nisam očekivao baš ovakav rasplet I da će se Ukrajinci ovako brzo povlačiti. Ovako brz rasplet dogadjaja može upućivati na dve stvari. Ili Rusi imaju više snaga nego sam očekivao pa guraju I na sever I na jug, ili su Ukrajinci toliko oslabljeni da ne mogu obuzdati Ruse.
Tako da postoji mogučnost da se započne sa aktivnostima iz 3.faze a da se uporedo sa tim završava druga faza. Čak da se pokrenu I napadi na Grodovku I Novogrodovku uporedo sa ostalim dešavanjima.
Uostalom da se ne ponavljam o tome sam pisao ovde https://www.mycity-military.com/Aktuelna-vojna-des.....l#p2654850

Na sledećoj mapi neću crtati strelice, već se više bazirati na pojašnjenjima. Smatram da je Ruska kontrola veća nego je ucrtano na mapama, a ako I nije ta područja nemaju nikakvu taktičku težinu niti opasnost po Ruse. Tako područje označeno brojem 1, nema ni jedan pristupni put. Tako da smatram da 99% tu nema Ukrajinaca. Područje pod brojem 2, ima samo put južnije od Mežove. A Rusi su dosta blizu sa severa, tako da bi Ukrajinci bili veoma glupi da tu drže neke snage. Reskiraju da budu odsečene I opkoljene.



Ovladavanjem Orlovkom I Žuravkom a posebno Nikolajevkom, Rusi su otvorili front i prema Novogrodovci. Preko Nikolajevke opasno ugrožavaju put E50. A time I područje južno od Novoželjanoe, Ptiče pa čak I samu Karlovku. Sad će biti zanimljivo videti da li će i kuda Rusi ići iz Nikolajevke. Pa će nam biti i jasnije šta su zamislili. Ako je Ukro odbrana toliko slaba na ovom delu, ja ne bih propustio priliku I rešio zapadnu obalu Vovče sve do Karlovke. A ako prilike dozvole I više. Tako bi poremetili I Ukre sa južne strane Vovče u onom prostoru oko Nevelska I Krasnogorovke. A to je već 4.faza one moje pisanije od gore, pa I više od toga.
Sve u svemu, Ukrajinci ne mogu stabilizovati front posle Progresa ni malo. Izgleda da je često spominjani i ukazivani Sokil, kao i njegova odsudna odbrana odnela mnogo žrtava. Jer posle njega, Ukrajinci ne mogu da se sastave I sve dobija na ubrzanju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2231
  • Gde živiš: Beograd

Dobro prangijanje, 2 snimka za koji kažu da je možda reč o istom događaju:


Citat:810. odvojena gardijska brigada marinaca (Sevastopolj):
-Naš oklopni transporter je u bliskoj borbi topovskom vatrom uništio dva oklopna vozila Kozak Oružanih snaga Ukrajine.

video: https://t.me/dva_majors/49908



video: https://t.me/rusich_army/16553

___________________________

Evo jednog razmišljanja koje se poklapa sa onim što sam pisao:
Citat:Medijske pobede po cenu pravih poraza: Kijev baca mobilisane vojnike na klanje dok elitne jedinice ginu u Kursku

-Dok Ukrajina grozničavo okuplja svoje „elitne“ jedinice i „svečane brigade“ nacionalista u jednu pesnicu, nadajući se privremenoj medijskoj pobedi u Kursku, mobilisana vojska na drugim pravcima, poput Pokrovska i Torecka, prepuštena je na milost i nemilost sudbine.
-Dok se „elita” bavi poziranjem, vojnici na prvoj liniji su suočeni sa surovom realnošću – a ova priča definitivno nije o pobedi.

Kratak video sa ukrajinskim zarobljenicima
https://t.me/warriorofnorth/2102

__________________________________

Deda izjavljuje:

Citat:Belorusija neće imati crvene linije u slučaju kršenja granice, rekao je Lukašenko.
Prema rečima beloruskog predsednika, odgovor će biti trenutan.

"Ali ako to urade i krenu, pa šta dođavola. Nećemo imati drugog izlaza. I neće biti nikakvih crvenih linija. To je tu, ta linija, državna granica. Čim je pređete, govorim kao graničar, odgovor će biti trenutan.“
– upozorio je Lukašenko


https://t.me/zovpobedy/12782

_________________________________



Citat:Sprema se diplomatski skandal - Finska se oseća ugroženo
Sudeći po dobijenim informacijama, Ministarstvo spoljnih poslova Finske pozvaće sutra ruskog ambasadora u Helsinkiju i uručiti demarš Ruskoj Federaciji. Iz vedra neba, povod za proteste Finaca bila je nedavna vežba ruskih strateških raketnih snaga, tokom koje je komandant jedne od jedinica taktičke nuklearne brigade Iskander (slika 2), pukovnik Vladimir Konovalov (slika 1), pozvao Gradsku većnicu Helsinkija i zatražio da se razjasne precizne koordinate zgrade. Konovalov je nekim ruskim medijima izjavio da je to uradio jer je „bolje biti siguran nego žaliti”. Pobesneli Finci, međutim, nisu bili posebno impresionirani gestom Konovalova i odlučili su da protestuju, što, čini se, nije mnogo zasmetalo ruskim vlastima, jer zvaničnici Ruske Federacije nisu davali nikakve komentare.


https://t.me/Slavyangrad/106043



offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 130

Nadam se da Ruska komanda vidi priliku za kraj rata i apsolutnu pobjedu ako budu sve snage i resurse ulozili na napredovanje na pravcku Pokrovksa!!!!
Ako bude srece junačke da se Pokrovsk uzme do kraja ove godine te se isti obezbedi a u 2025 se postavi zadatak da se od pravca Pokrovska napreduje barem 50 do 70 km na zapad, tj stigne do Pavlograda, ovi dole u Zaporoziju su gotovi.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2231
  • Gde živiš: Beograd



Citat:U Ministarstvu odbrane RF formiran je Koordinacioni savet za graničnu bezbednost i zaštitu stanovništva
Po nalogu ministra odbrane Ruske Federacije Andreja Belousova, formiran je Koordinacioni savet za povećanje efikasnosti trupa koje pokrivaju državnu granicu u Belgorodskoj, Brjanskoj i Kurskoj oblasti.

Glavna stvar o Koordinacionom savetu:
— savet će regulisati gomilanje trupa u slučaju pretnje proboja granice. Ključni zadatak je da se trupe obezbede oružjem. Da bi ga sproveo, savet će se sastajati najmanje jednom nedeljno;
— zadaci Koordinacionog saveta će takođe biti međuresorna interakcija, inženjerski aranžmani i pomoć u evakuaciji.
Savet za vojnu bezbednost pograničnih teritorija ne zamenjuje operativnu kontrolu dejstava trupa – to je i dalje zadatak komande grupe Sever i Generalštaba.


https://t.me/motopatriot/26233

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 5466

Još par zapažanja iz snimka Iskander (vjerujem da je on u pitanju) protiv Himarsa. U pitanju su prijepodnevni sati, nebitno već samo usput jer sam pratio sjene vezano uz nešto drugo.
Počesto bude komentar zašto samo jedna raketa…ja ovdje vidim da su barem dvije udarile. Oblak dima (sjena) prve se vidi, a vedro je i nije obični oblak nego bi trebalo biti oblak od prve koja je pukla tu negdje. I ona je “digla” ono vozilo što leti pravo na zgarište gdje je druga lupila

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

šumar bk2 ::

Mapa ovog današnjeg napredovanja, i po njoj došli su Rusi do prvih uređenih prepreka koja su napravljena oko Selidova, uz nagoveštaj da je kod Nikolajevke moguć proboj na spoju dve zone prepreka (ako su ucrtani podaci tačni). Možda je i zato tu izabran pravac novog prodora:




https://t.me/z_arhiv/27644


Nisam ja džabe odavno uzeo Nikolajevku u svoje postove. Kao ni Sokil, Progres i ostala mesta na ovom delu fronta, koje forsiram u svojim postovima. Kod Nikolajevke se greda iz Progresa širi u plato. Jedan krak ide ka Novogrodovci i dalje ka Pokrovsku a plato se širi ka selu Memrik. Put E50 za Karlovku se prostire zapadnom padinom platoa. Iz Nikolajevke se može prići Novoželjanoe sa ledja, kao i onim ostalim selima uz reku.



Ovo sam skinuo sa Sentinela. Vide se tri veća Ukro položaja pre puta kao i PT rovovi. Medjutim Rusi su osvajali i mnogo veća utvrdjenja, tako da ni to ne igra neku presudnu ulogu. Kako su Rusi ušli i u Orlovku i u Nikolajevku, logika nalaže da je uzet i onaj položaj izmedju ta dva sela, prvi odozgo. A to znači da je Novogrodovka sad faktički nebranjena iz smera pruge. Što opet nije tačno, jer sigurno nekih položaja ima u onim šumskim zasadima pored pruge i oko PT rovova.

E sad sam i ja, po prvi put u dilemi. Gde udariti. Na Grodovku ili Novogrodovku. Selidovo ili se spuštati dole na jug na Ukrainsk i reku Vovču. Idealno bi bilo sve odjednom ali, ufffff veliki je to zalogaj. Medjutim iz mojih prijašnjih postova se da naslutiti da sam nekako za opciju juga. Da se kompletna dešavanja prebace na desnu obalu Vovče sve dole do Kurahova. Da se to mesto reši sa one sstrane reke.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

Dogma21 ::Ala su ispratili ovaj Himars , spalili ga fino! Zasto stalno kazu Iskander Iskander kada je ovo po dejstvu manja bojeva glava! Mislim kontam reklamu za iskander i sve ali Tornado pre ima ovakvo dejstvo

I ja verujem da je Tornado-S. To je zapravo ruski himars. Mislim da im je Iskander overkill za ovakve ciljeve, tornado je baš taman!

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Drug pukovnik ::Još par zapažanja iz snimka Iskander (vjerujem da je on u pitanju) protiv Himarsa. U pitanju su prijepodnevni sati, nebitno već samo usput jer sam pratio sjene vezano uz nešto drugo.
Počesto bude komentar zašto samo jedna raketa…ja ovdje vidim da su barem dvije udarile. Oblak dima (sjena) prve se vidi, a vedro je i nije obični oblak nego bi trebalo biti oblak od prve koja je pukla tu negdje. I ona je “digla” ono vozilo što leti pravo na zgarište gdje je druga lupila


Meni je ovaj klip najbolji dokaz da ruski kill chain za gadjanje pokretnih tackastih ciljeva velikog znacaja u realnom vremenu jako dobro funkcionise.

I ovo je potvrda da Rusi u toj ulozi preferiraju raketnu artiljeriju velikog dometa i velike preciznosti umjesto avijacije.

Dalje, ova municija je savrsena za tu ulogu gadjanja malih povrsinskih nezaklonjenih ciljeva. Ima veliki radijus jakog parcadnog dejstva i okida izgleda iznad terena, tako da tu malo sta od opreme van zaklona moze da prezivi. A precizno je do u deset metara.

Plus, ovdje smo 99.99% sigurni da vatru navodi dron. Sto onda znaci da je onaj krstic vjerovatno uvezan sa laserskim instrumentom koji daje koordinate cilja u realnom vremenu.

offline
  • Pridružio: 21 Mar 2005
  • Poruke: 1172
  • Gde živiš: Niš

milutin134 ::Уништење МЛРС М142 "ХИМАРС" од стране ОТРК Искандер у Сумској области.

https://x.com/distant_earth83/status/1824088639820746846


Da Rusi imaju UCAV-e, uništili bi gomilu ove i druge opreme pre no što izvedu udare.
I dalje mi je nerazumljivo da ne mogu da ih pazare od partnera ako već ne mogu da proizvedu neki od tih tipova bespilotnih letilica.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1778

Definitivno okida iznad zemlje i to bar 10-ak metara. Ako ne i više. Posle eksplozije na tlu se lako uočava širenje senke koji stvara dim i " vatrena kugla".


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 919 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 11 sakrivenih i 865 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 4channer, _Rade, AleksSE, amstel, Andrija357, Apok, Battlehammer, Ben Roj, Botovac, Bubimir, ccoogg123, comi_pfc, dankisha, Denaya, dragan_mig31, drimer, JimmyNapoli, Kriglord, Krusarac, ksyyaj, Kubovac, kybonacci, LUDI, Marko Marković, Mercury, milenko crazy north, Motocar, nemkea71, nuke92, Overkill, ozzy, pein, raptorsi, repac, rodoljub, srbijaiznadsvega, Trpe Grozni, vobo, vukovi, W123, zhuki8, zlaya011, šumar bk2