Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1946

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

kunktator ::off topic

Još samo ovo pa prekidam ...
Strateški je plan a strategijski je bombarder (avion). Strateška je namera a strategijska je odluka. Strateški je resurs a strategijski su načini i sredstva za korišćenje takvog resursa. Tako sam ja nekako gledao. I nikad nisam bio načisto.

Čini mi se da samo u našem jeziku postoji takva finesa. U Engleskom, "strategic" i "strategical" su sinonimi pri čemu ovaj potonji neki smatraju nepravilnim. Što se mene tiče, slobodno bismo mogli korsititi izraz "strateški" za sve. A finese ostaviti jezikoslovcima.

/off topic



Иван Клајн овдје једноставно није у праву,бар кад је наша војна терминологија у питању.Ипак та два појма нису именице да би били синоними.
Бомбардер може бити фронтовски(Су-24 и 25,јуришник),тактички(Су-34),стратегијски(Ту-22М..)и стратешки бомбардер(Ту 160).Свима њима је оперативна употреба различита,а може бити примјењена на исте тактичке циљеве.
Стратешке нуклеарне снаге нису исто што и тактичке и не зову се стратегијске.
Стратешка је намјена,а не намјера док стратегијска није одлука него начин и поступање по одлуци.
Ако је исто значење како бисмо превели ,,стратегија примјене лукавства,,је довела до тог и тог...
Не иде тако да се сви придјеви могу качити(неки могу) на та два појма.
Извините на овој мојој ,,стратегији свраке,,.Није ми био стратешки циљ да закомпликујем.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 26 Okt 2021
  • Poruke: 126

Neko je vec objasnjavao metode, da naravno ima maketa, ali takodje i pravih ciljeva koje treba da zastite.To sto nema sekundarnih detonacija ne znaci puno pogotovo kada nije direkt pogodak! Oni himarsi sa snimaka su se krckali posto su pogodjeni na pretovaru pa je utoliko efektnije bilo.Ovde pre mislim da su Ukrosi sada morali da izadju na otvoreno i pokrivaju svoje jedinice, posto ako nema zastite ovi na zemlji su patke za odstrel.Mnogo opreme i skupe tehnike im je spaljeno za ovu eskurziju i mnogoo ljudi! Sta im je razlog bio ..saznamo...show must go on



offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 155

Insan ::
Jos jedna koja bi mogla biti predjena a ruski dogovor izostati ili biti mlak, poucen dosadasnjim iskustvom iz ovog sukoba u smislu neostvarenih Ruskih prijetnji na "ukoliko vi ovo, mi cemo ono".

Kao odgovor, neka za pocetak brzo i efikasno izbace Ukre sa teritorije stare RF i udju u Ukr i naprave onu "tampon zonu" te im nuklearka nece biti bas u tolikoj opasnosti. GUZ - Glavom U Zid


Elektranu su mogli da gađaju još od početka rata. Realno.
Granica između Rusije i Ukrajine je političko administrativna. Tjst. nastala je odlukom unutar iste države. Ona nije posledica prethodnih ratova i prirodnih prepreka. Zato je i teško braniti tu granicu. Mislim braniti čitavu granicu. Da bi se branio prostor mora se zauzeti povoljan položaj za odbranu. Povoljna linija. Sa obzirom da granica nije formirana prirodnim preprekama onda je nemoguće braniti tu granicu. Tjst. svaki kvadratni metar iste.
Formiranje tampon zone je zapravo otvaranje novog fronta na povoljnoj liniji. Da se ne bi gubila sopstvena teritorija onda se prelazi sa druge strane granice.
Dakle Rusi moraju ili da proteraju Ukrajince sa svoje teritorije i da uđu u Ukrajinu i poseduju povoljne položaje ili da se povuku dublje u Rusiju i zaposednu povoljne položaje.
Drugo je kada imaš Drinu, Savu, Taru kao prirodnu prepreku za granicu.
Gde je možda bila greška? Pa zato što nisu napravili fortifikacije i utvrđenu liniju kao što su uradili na jugu. Jer ne samo da su Rusi utvrdili Zaporoški deo fronta nego su utvrdili i Krim.
Ali opet koliko je pametno to što su Ukrajinci napali Kursku oblast? Mislim da ni sami ukrajinski vojnici i sam narod nije baš zadovoljan zbog toga. Jedno je napadati na svojoj međunarodno priznatoj teritoriji a drugo je napadati tuđu teritoriju.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25956
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Kubovac

Citat:Sudeći prema "Rečniku jezičkih nedoumica" prof. Ivana Klajna, na strani 167. se kaže:

- strategijski i strateški znače isto






Nije baš isto, jer onda ne bi postojala dva izraza. Surova logika lingvistika. Može biti sinonim, ali nije. Šta jeste, da malo to raščivijamo sa stručne strane:

1. Pridev strateški može se odnositi i na stratege i na strategiju.
Sstrateški prid. definicija: koji se odnosi na stratege i strategiju. Npr. strateški ciljevi; u smislu ciljeva utvrđenih strategijom.
Npr. strateški sastanak; – u smislu sastanka stratega.

2. Pridev strategijski odnosi se isključivo na strategiju. Strategijski prid. definicija: koji se odnosi na strategiju; npr. strategijski dokumenti; dokumenti koji se odnose na strategiju.


Strateški i strategijski razdvajaju se u sinonimijskoj lingvisti kao filosofijski i filosofski, pedagodgoški i pedagogijski, itd. Pri tom bi prva imenica značila ''koji se odnosi na stručnjaka određene struke'', a druga ''na samu strugu'' (strategijski i strateški). Praksa je pokazala, međutim, da je ova dva pojma ponekad i nepotrebno razdvajati (strateški i strategijski udar). Zato se u novoj linvgivstici preporučuje (kao i uvek ) načelo ekonomičnosti - uzeti kraći izraz.

Zadovoljni? Wink

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1944
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Pitanje kod pravog sistema i makete nikad nisi siguran sta si pogodio ako nije sistem isprovociran da dejstvuje kao sto se vidi na pojedinim. To sto je nesto grunulo dobro ne zanci da si unistio pravi sistem vec maketu sa nekim dodatim eksplozivom buretom goriva i slicno. Da li je sistem pravi ili maketa zna samo onaj sto ga je postavljao. Ukoliko lanser bude pogodjen a ne eksplodira ne moze se odma reci da je mamac,vec da je ispalio svoj borbeni komplet i nema sta da eksplodira.
Veoma zeznuta stvar ali samo onda ukoliko je laznjak skuplji od rakete ili bombe kojom se gadja.

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Pojavio se snimak uništenja dva HIMARS-a/M270 Iskanderima, obrađen kao noć i IC mod tj vidi se samo termalni odraz. Na snimku se lepo vodi kako bogato gore.
Gif-ovi uništenja jednoj i drugog lansera, usporeni.





Na oba snimka se lepo vidi kap, po svemu sudeći, vrele plazme.



Sve u svemu Lesandar Mak... ups, Iskander.

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5848

lord sir giga ::Pitanje kod pravog sistema i makete nikad nisi siguran sta si pogodio ako nije sistem isprovociran da dejstvuje kao sto se vidi na pojedinim. To sto je nesto grunulo dobro ne zanci da si unistio pravi sistem vec maketu sa nekim dodatim eksplozivom buretom goriva i slicno. Da li je sistem pravi ili maketa zna samo onaj sto ga je postavljao. Ukoliko lanser bude pogodjen a ne eksplodira ne moze se odma reci da je mamac,vec da je ispalio svoj borbeni komplet i nema sta da eksplodira.
Veoma zeznuta stvar ali samo onda ukoliko je laznjak skuplji od rakete ili bombe kojom se gadja.



Zašto bi neko to radio?

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 1003
  • Gde živiš: Republika Srpska

https://x.com/DD_Geopolitics/status/1824843651475984814

Padobranci po Karenovu traze tiktokere Smile

offline
  • Pridružio: 24 Sep 2013
  • Poruke: 4817

Bobrock1 ::. Ima da uhvate i onu dvojicu, koji se snimaju u dučanu.

Izgleda da su jednog savatali.

https://t.me/DDGeopolitics/119718

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1681

vathra ::На питање да ли су на снимцима поготка украјинских Патриот, осталих ПВО као и Химарс/Марс прави системи или макете најбоље нам може дати одговор информација како су ти системи откривени.

На снимцима видимо да је снимано пре и током дејства из БПЛ, тако да је јасно да су откривени визуелно. Остаје само питање да ли су БПЛ чешљале позадину и тражиле позадину, и онда откривале потенцијалне положаје. Тако би могла да се макета замени за прави систем врло лако.
Али мислим да имамо други метод који може бити врло једноставан за откривање положаја ракетних система. А то је да кад дејствују, траг дима се види издалека. Уз помоћ пар БПЛ се триангулацијом може одредити положај у пар стотина метара одмах, а доласком у подручје се може наћи тачан положај. На основу неких снимака мислим да се овај метод често користи. По трагу дима ракете је јасно да је систем прави и активан. Да би се у том случају потурица макета, морала би да буде у близини система који имитира, а да прави систем остане неоткривен. Мислим да је то теже извести.


Valjda nece Ukri citati, Very Happy pravo je cudo sto se niko nije dosjetio (ili mozda i jeste) u maketu (one kontejnere) ubaciti par raketa od grad 122mm tada bi imali i onaj karakteristican vatromet te bi tako mogli zavarati Rusku stranu o broju unistenih sistema.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 798 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 8 sakrivenih i 756 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Apok, Ben Roj, bojank, Boris90, comi_pfc, Dannyboy, Džordžino, gomago, Hans Gajger, hooraay, HrcAk47, ILGromovnik, JimmyNapoli, MB120mm, mercedesamg, milenko crazy north, nemkea71, nextyamb, ostoja, ozzy, Polemarchoi, proka89, raketaš, samsung, SlaKoj, Srki94, stegonosa, tomigun, vlad4, vobo, W123, yrraf