Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1957

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2378

Fleš, dadoh ti lajk iako se sa poslednjim pasusom uopšte ne slažem. Na ovo mislim:
flash12 ::Poražavajuće je što Rusi ne mogu da smognu snaga da isteraju Ukrajince iz Kurska i završe sa tim, ali šta da se radi. Što su duže Ukrajinci na toj teritoriji, teže će biti isterati ih. Zahvatili su zaokruženu teritoriju, većim delom omeđenim rekama, i mogu tu da se drže dosta dugo. I ako ispadne da je Rusima prevelika muka isterivati ih odatle, a deluje da jeste, iskreno se ne bih čudio da Rusi prosto stabilizuju taj front na lako branjivim pozicijama, i fokusiraju se na Donbas, a pitanje Kurska reše ili posle Donbasa ili kroz pregovore na kraju rata.Kao i obično, zapažanja su ti odlična ali izvedeni zaključak nije. Šta god da je bio konkretan cilj ove operacije, koncepcijski on se svodi na remećenje ruskih planova, na ulazak u ruski ciklus odlučivanja (OODA loop). Čak i sa većim snagama na tom prostoru ukrajinsko prisustvo kod Kurska mala je smetnja ruskim operacijama. Rusima je dovoljno da vrate Sudžu, izoluju Ukrajince u području dalje od bitnih saobraćajnica i svedu ih na pešadiju koja se krije po šumarcima i selima. Čak i ako ovi postignu još neki teritorijalni dobitak.

Bilo kakvo angažovanje drastično većih ruskih snaga kako bi se Ukrajinci potpuno isterali i "sanirala bruka", "povratila čast" i slično, značilo bi da su Ukrajinci uspeli u svojoj nameri remećenja planova. Shodno tome, ako tu Rusi, sa ovim što već imaju na terenu ili uz dovođenje minimuma pojačanja, "anesteziraju" ili sasvim polako isteraju Ukrajince, onda ovi nisu poremetili ništa i nisu uspeli u svojim namerama. A da li će nekoliko ruskih sela i gradova ostati dve nedelje ili dva meseca pod ukrajinskom kontrolom, to u kontekstu celog rata zaista ne znači mnogo, čak i da jeste nekakva sramota.

Eto. Jednostavno je.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • sap 
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 08 Sep 2010
  • Poruke: 777

Tvrtko I ::@Steeeefan

Na oba ova tvoja primjera, Rusija je adekvatno odgovoila.

1. Huti su dobili dozvolu da "zatvore" Crveno more.
2. Centri odlucivanja u Ukrajini su vise puta bombardovani.

"Crvena linija" nije (cak i kad je neko tako nazove) prijetnja tipa "Ako napadnente krimski most me cemo vam unistiti trafo stanice"

Jedina prava "crvena linija" je ona, kada se predje, moze dovesti do rata NATO-Rusija

To je npr, krsenje "no fly zone" iznad Ukrajine koji su Rusi nametnuli NATO-u ili uvodjenje regularnih NATO trupa u rat.



Надовезао бих се на ово чиме би,надам се прича о црвеним линијама на форуму била завршена.
Сва анти руска прича о томе треба да нам покаже како је Русија неодлучна и у већини случајева немоћна да одговори на прелазак црвене линије па су их западњаци путем овлаштених обожавалаца накалемили на сваки шљем испоручен укрима.
Руси су на нешто одговорили,на нешто нису још али сигурно хоће кад процијене да је погодно и потребно.
Најбитније су оне истинске црвене линије које се тичу овог што си и поменуо и оне доктринарне
нуклеарне које ниси,а то су инвазија Крима или Калињинградске области и губитак 30%ефектива у јединици времена на главном, виталном правцу фронта.



offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

kunktator ::
E sad, ako pogledamo i malo širu sliku 2, imamo još jedan argument u korist "puzeće" ofanzive pre izlaska na Pokrovsk koji ostaje prvorazredni cilj i odlučujuća geografska tačka. Naime, odakle god da se priđe, bilo s juga, od V. Novoselke, od Ugljedara, bilo odakle prema putu M-30, ili sa istoka, preko komunikacije Pokrovsk-Konstantinovka, ulazi se u prostor koji je obeležen isprekidanim linijama. A taj prostor zahteva brži tempo, tu nema puzeće ofanzive. Nezgodno bi bilo ići daleko i brzo sa tih strana a gnjaviti se sporo sa ovim u sredini. Mislim, može i to, staviti u klešta, ali takav pristup tražio bi brojne snage koje Rusi izgleda još uvek ne žele da angažuju.


Tako je. U sustini, Pokrovsk, je operativni cilj, ako se ide u manevarski rat.

Ali, dok god se ide polako i oportunisticki, pa gdje prodje, Pokrovsk je trecerazredni cilj. Treba dizati utvrdjene linije po Donbasu, lijevo i desno od prodora na Avdejevki, sa idejom da se cijeli taj sektor fronta na potezu Ugljedar - Chasov Jar zamota i oduva. A tu je Pokrovsk nebitan. A ova lokalna zamotavanja preko Male Krsne pa na Saraorce postaju presudna za odrzanje kakvog takvog ukro sistema odbrane na tom sektoru.

Ako se taj sistem odbrane urusi, (sektor Ugljedar - Chasov jar), a babarogi se cini da samo sto nije, onda Pokrovsk ili bilo koja carsija dalje po dubini postaju operativni ciljevi, ali i rat tada postaje manevarski rat, a ne puzajuca ofanziva.

Zasto? Zato sto onda vise nema sistema odbrane koji te prisiljava da puzis.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

@ Kunktator

Potpuno se slažem sa tvojim postom. Isto to sam pomislio i ja sam. Flash napisao odličan post i onda poslednji pasus ode skroz na kontra stranu.

Sad zašto misli da Rusi ne mogu i nemaju snage da isteraju Ukra je pitanje za njega. Isto tako smo čekali mesec, mesec i po Ukro kontru kod Harkova. Zašto? Pa ne može se kontra raditi na slepo. Još dok su stvari fluidne, još dok se ne zna gde je ko. Bez znanja o bar približnom broju angažovanih snaga, bez konkretnog znanja gde je protivnik. Bez nekog plana. Sve dok se ne skupi dovoljno informacija o protivniku, dok se napadač ne locira, izoluje i uspostavi kakva takva stabilna situacija, mislim da je suludo praviti neke kontre. Ovako na brzaka ubaciti neke odredjene snage u kontru koje mogu biti nadjačane, uništene ili okružene je samoubistvo. A izmedju ostalog protivnik može da ode na drugu stranu. Što vidimo iz priloženog. Ukri znaju da se pojave tamo, gde se ne očekuju i tako prave još uvek probleme Rusima. Rusi još uvek nisu u potpunosti locirali sve Ukro grupe i grupice. Tako se desi da Rusi potisnu Ukre iz nekog sela a ovi se pojave na drugom mestu, obilazeći Ruse u tom selu.

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2539

Tvrtko I ::@Steeeefan

Na oba ova tvoja primjera, Rusija je adekvatno odgovoila.

1. Huti su dobili dozvolu da "zatvore" Crveno more.
2. Centri odlucivanja u Ukrajini su vise puta bombardovani.

"Crvena linija" nije (cak i kad je neko tako nazove) prijetnja tipa "Ako napadnente krimski most me cemo vam unistiti trafo stanice"

Jedina prava "crvena linija" je ona, kada se predje, moze dovesti do rata NATO-Rusija

To je npr, krsenje "no fly zone" iznad Ukrajine koji su Rusi nametnuli NATO-u ili uvodjenje regularnih NATO trupa u rat.


To pod brojem 1. nema nikakve veze sa ratom u ukrajini ni sa ruskim crvenim linijama.
Huti su iranski proksi igrac i igranka sa gadjanjem brodova je krenula kad su izraelci krenuli da ravnaju gazu. To sto rusi podrzavaju te akcije to ne znaci da su oni inspiratori toga. Jasan je redosled dogadjaja tamo, i nacin na koji su se stvari odvijale. Nemojmo izmisljati stvari niti im davati znacenje koje nemaju

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 72

S2M ::

Baš im ide super sa hamasom🤣🤣🤣.Nenadjebivo.Pobili 40k civila, porušili naselja i šta su postigli?Ništa.Moraju na pregovore, zašto, zato što ne mogu da ih pobjede.
Nadam se da je pala temperatura vazduha poslednjeg dana vikenda.



To što nisu uspeli brzim ratom , ne znači da je iscpljujući rat bolji....i RUSI SU POKUŠALI BRZIM RATOM ....kao boljom varijantom ali nisu uspeli (zašto odmah nisu krenuli sa iscrpljujućim ratom , kad je bolji). Pogledaj sve ostale ratove Izraela od osnivanja.
p.s.
Najbolji je stogodišnji rat....

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2698
  • Gde živiš: Beograd

kunktator

Pa slažem se, i to sam rekao u poslednjem pasusu - da će Rusi odlučiti da stabilizuju front u Kursku i da se neće mučiti da isteraju Ukrajince odatle, jer se ne isplati. Isto mislimo.

A moje ''poražavajuće'' se odnosi na činjenicu da Rusija van snaga angažovanih u Ukrajini, nema dovoljno ljudstva da istera 15 hiljada ukrajinskih vojnika sa sopstvene predratne teritorije. Gde je 200 hiljada sročnika, gde je 350 hiljada Rosgvardejaca, gde je barem 100 hiljada mobilisanih i ugovoraca koji se ne nalaze trenutno u samoj zoni borbenih dejstava? Zar ne može od svih tih snaga da se skrpi nekih 20-30 hiljada borbeno sposobnih vojnika i da se očisti Kursk?

Zaista se ostavlja utisak da Rusija koristi 99% svojih kapaciteta da vodi rat unutar same Ukrajine. I ako to prihvatimo kao realnost, onda naravno, Rusima jeste najpametnije da se ne forsiraju previše oko Kurska, drže front na lako branjivim tačkama, i da nastave kotrljanje kroz odbrambene linije Donbas.

offline
  • Pridružio: 24 Mar 2022
  • Poruke: 72

A.R.Chafee.Jr. ::

Izrael vodi jedan rat od 48. Koji periodično bukne u žešći sukob.


Jel može mala igra reči...
Izrael je u sukobu 48 godina....a kad rat bukne brzo ga završava.

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 222

Kolege, kako ne shvatate da je i crtanje a i prelaženje tih "crvenih linija" hazarderska stvar?
Pa jel' bi vi voleli da Rusija na te neke crvene linije odgovori adekvatno, kako ih mnogi prozivaju da ne smeju? Jel' shvatate da je "žmurenje" od strane ruskih vlasti na određene poteze koje vuče NATO znak političke, pa i sociološke zrelosti a ne slabosti? Pa Rusija je imala, po mom mišljenju, već više puta "casus belli" od strane zapada. Ja sam veoma zadovoljan što na makar jednoj strani imamo "nekog punoletnog" ko razmišlja o posledicama nepromišljenih poteza.

I tu dolazimo do one prave "crvene linije", do trenutka kada Rusija više ne bude u mogućnosti da trpi udarce. Ljudi, ne navijajte da se to desi jer niko neće izaći iz toga srećan, ako iko i izađe.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

flash12 :: kunktator

Pa slažem se, i to sam rekao u poslednjem pasusu - da će Rusi odlučiti da stabilizuju front u Kursku i da se neće mučiti da isteraju Ukrajince odatle, jer se ne isplati. Isto mislimo.


Ne. Rekao si nesto sasvim drugo. Rekao si da "Rusi ne mogu da smognu snaga", i da je to porazavajuce, a nisi rekao da im se ne isplati.

flash12 ::
Poražavajuće je što Rusi ne mogu da smognu snaga da isteraju Ukrajince iz Kurska i završe sa tim, ali šta da se radi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 638 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 2 sakrivenih i 611 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., ArchaBasha, Boris BM, cavatina, cenejac111, ivan1973, ivan979, jackreacher011011, kikisp, Lieutenant, Lutvo_Redzepagic, mnn2, nemkea71, nenad81, Oscar, Petarvu, Posmatrac77OKB, powSrb, raso76, repac, Srky Boy, Srle993, stegonosa, ZetaMan, Zoca