Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1965

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 15 Jun 2020
  • Poruke: 36

Koja sreća da 1941 nije bilo neta,ko bi vas to sve pročitao?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 104

šumar bk2 ::
Rošel Senator (model Ford F-559 Senator APC), koji koriste Oružane snage Ukrajine, prema kuponu za registraciju vozila, registrovan je 26. jula 2024. godine. Oklopni automobil je prvi put prošao inspekciju 27. jula, odnosno 10 dana pre napada na region.


Пише да је ових Сенатора Украјини испоручено 1000 до краја 2023.
Да ли је то могуће?
10,20,50 уништених је и даље само делић онога што се воза наоколо.

Citat:Canadian company Roshel delivers 1000th Senator armored vehicle to Ukraine.
28 Dec, 2023 9:32 | 2023
facebook sharing buttontwitter sharing buttonpinterest sharing buttonlinkedin sharing buttonsharethis sharing button
As reported by Roman Shimonov, CEO, and founder of Roshel, on December 26, 2023, the Canadian manufacturer delivered the 1000th Roshel Senator armored vehicle to Ukraine ahead of schedule. The Senator series of armored vehicles has played a significant role in Ukraine's defense capabilities, with over 750 Senator vehicles having been delivered to Ukraine, as disclosed by Army Recognition on October 23, 2023.


armyrecognition.com

Едит: нашао сам податак да их је до Јуна 2024 испоручено 1140.



offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

novator ::^panzer

Ako ima istine u tome, ne može a da se čuvjek ne zapita: pa odakle ih vade?

Mada, kada je riječ o tehnici, odgovor može biti u šumarovom postu. Dosta ukrajinske tehnike koja je krenula ka kurskoj oblasti primjetno je bila u dobroj kondiciji. Mrapovi i strajkeri nisu bili čak ni prljavi. Snimci izbliza pokazuju tehniku gotovo novu. Cilj je uvesti, dopremiti i akumulirati tehniku blizu mjesta operacije, svakako u najvećoj tajnosti. Ali opet otkud ljudstvo toliko?


Ja bih rekao da se dio onih 60 milijardi dolara oko kojih se kongres klao mjesecima dokotrljao do fronta.

offline
  • Pridružio: 05 Mar 2023
  • Poruke: 61
  • Gde živiš: Lekino/Pašino Brdo

sap ::Кујо,било како било ми овдје на војном форуму углавном посматрамо и коментаришемо ситуацију са војног аспекта,а то по некад укључује и потезе који нису ,,популарни,, код ширих народних маса.Ко је икад оспоравао да и руси гријеше и да то не изазива фрустрације.
Зато би било без везе сада оповргавати нешто у твојој објави да не испадне опет као правдање руса

Знам, зато ни не пишем често јер немам потребног знања које имају виђенији коментатори овде. Али као што ми Русе не можемо натерати да приме к знању шта су им црвене линије и како треба одговорити кад те понизе, тако је и наш човек на исти начин форматиран, емотивно, патриотски, политички, наш човек је ПУН РЕСЕНТИМАНА, и не може вас неколико овде силом и забранама то да поништи. Ово је за већину нас у Србији реванш, у коме додуше не учествујемо, али МИ ТО ТАКО ДОЖИВЉАВАМО, и нема те администрације, лепилаца етикета или било кога ко то може силом да промени, то је једноставно тако. Ајд' уздравље.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2701

Možda ne bi bilo loše otvoriti jednu posebnu temu u kantini SVO u Ukrajini - knjiga trenutnih ličnih utisaka, pa tamo da se pišu ovi razni komentari i odgovori na iste. Toliko su linije aktivne, da ima vojnih tema i previše za komentarisanje, ali svaki vrijedan komentar se izgubi u moru... ajoj, kuku, lele braćo Rusi... i reakcija.
Rusi napustili Herson, za koji su proglasili da je dio Rusije, ali sada frka za neka sela u "staroj" Rusiji... Sve je to Rusija. Pita se vojska i ostali, ne ugađa se osjećanjima glasnih ljudi na Internetu.
Što se tiče naroda u Rusiji, on pokazuje stabilno povjerenje od početka:
https://www.levada.ru/en/ratings/approval-of-the-authorities/

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 221

Izvinjavam se kolega, post je poduži pa bih lično prokomentarisao ove tri rečenice:

kokodakalo ::Ako cemo na Rusiju gledati kao na regionalnog igraca, ogranicenih kapaciteta, onda stvari teku svojim tokom, po planu i sve je od samog pocetka bas onako kako su Rusi hteli, mozda su cak i uvukli Nato u dugotrajan iscrpljujuci rat iz kojeg ce isti izaci kao porazen.
kokodakalo ::Misljenja sam da bi diskusija na forumu bila mnogo zdravija, kada bi nezabrinuti prorusi prosto priznali da je ovo do sada vidjeno vrlo problematicno sa Ruske strane
Ovde bih se skoro potpuno složio sa prvom rečenicom, osim sa suptilnom implikacijom da je Rusija "ipak druga liga", u odnosu na pretpostavljam SAD. Jer jelte, "nezabrinuti prorusi" gledaju na Rusiju kao na egal silu u odnosu na SAD pa bismo postavili Rusiju u "drugu ligu", onda joj je sve oprošteno.

kokodakalo ::Medjutim ovde je ipak rec o ratu izmedju neravnopravnih protivnika. Teritorijalno, demografski, Rusija je mnogostruko veca od Ukrajine. Pritom Ukrajina je i pre rata bila podeljena zemlja, sa jakim proruski orjentisanim delom stanovnistva, sto Rusima u samom startu daje velike prednosti. Sva pomoc Zapada ne moze to da izbrise.
Ovo je potpuno proizvoljno sagledavanje (a bogami i izvrtanje) stanja, da ne upotrebim neke jače reči.

E sad, da poentiram nad svim...

Zašto je "problematično" ovo do sada viđeno od strane Rusa? Jel' imamo možda neki etalon kako bi trebalo da izgleda? Da nisu možda SAD, vrhunska supersila vodile i približno sličan rat pa su pokazale i održale lekciju svima, pa je ovo sad "problematično"?

Ne. Amerikanci ne smeju da ratuju sa bilo kim ko realno može da im nanese štetu. Preko medija pokazuju mišiće, dok diplomatskim kanalima praktično mole Iran da ne zaoštrava situaciju. Razumem ih potpuno, taj rat im niti treba niti bi bio njihov. Ali nemojte da se ložite da oni idu svetom i lupaju šamare svakome ko ih popreko pogleda.
Ja sam ubeđen da bi američka vojska imala još većih problema nego ruska armija kada bi u Ukrajini zamenile mesta i kada bi ratovala po pravilima po kojima Rusija ratuje.
Da to bliže objasnim, Rusija je sama sebi postavila uslov da ne ubija civile i ja, van svake priče o ovom ratu, ne mogu da ostanem ravnodušan na činjenicu koliko je malo civila izginulo, prvenstveno sa ukrajinske strane u odnosu na intenzitet rata koji je zastrašujući i do sada verovatno neviđen. I ja to smatram ruskom vrhunskom vrlinom a ne slabošću.
E sad, ako je nekom ubijanje civila legitimno sredstvo za dostizanje cilja, ja sa tim i takvima nemam prosto šta više da polemišem.

I prosto nije istina da Rusija ratuje protiv Ukrajine, nikada nije ni ratovala. Ali je tačno da je rat neravnopravan, ali u suprotnom smislu jer se Rusija zapravo bori protiv resursa stotinjak zemalja koje direktno ili indirektno ima protiv sebe. Sad ću malo da se vratim na onih mojih famoznih 80% NATO-a bez obzira na nevaspitane forumaške kolege..

Jedna od najvažnijih komponenti modernog rata je obaveštajno-izviđački aspekt i njega Ukrajina ima komplet dostupnog! Svi vojni sateliti, Starlink, kompletna izviđačka flota NATO pakta je na raspolaganju Ukrajini. Da li baš svaki AWACS sistem kolektivnog zapada leti na granicama Rusije? pa naravno da ne ali ni nema potrebe. Ukrajina ima svaki obaveštajni podatak koji NATO može da joj obezbedi i u tom smislu ima 100% njihovog obaveštajno-izviđačkog angažovanja.

Kompletna industrija za proizvodnju artiljerije i artiljerijske municije je angažovana na snadbevanju ukrajinske armije. Dotle da najverovatnije i jednoj Srbiji zavrću ruku da pravi municiju za potrebe Ukrajine. Svi smo svedoci da posebno municije i nema dovoljno pa se i proizvodni kapaciteti koliko je moguće proširuju. I činjenica je da municije nema dovoljno! To je i zapad u više navrata priznavao dok o popunjenosti američkih rezervi definitivno ne bih da polemišem jer to niti ja, a vala ni pametnjakovići sa foruma jednostavno ne mogu da znaju.

Zapadna Evropa je dala ogroman broj svojih tenkova. Sve što je ostalo od istočne proizvodnje, a bogami i veliki deo zapadnih, pa i najmodernijih tenkova je završilo u Ukrajini. Vrlo je veliko pitanje šta je zaista ostalo NATO partnjorima od upotrebljivih tenkova. Američke najmodernije verzije nisu poslate, po mom mišljenju samo iz razloga da im Rusi ne bi srušili sneška o nepobedivim Abramsima koji su se sjajno pokazali samo u napucavanju sa T-55.
O Raznim drugim borbenim vozilima neću ni da govorim, hiljade su u pitanju. A tek o Protivoklopnim sredstvima, prešadijskom naoružanju...

Obučavaju im vojsku, maltene sve jedinice koje su trenutno u borbi su najverovatnije prošle neki vid zapadne obuke.
Ogroman broj raketne artiljerije zapadnog porekla je u redovima ukrajinske vojske. Stare, sovjetske gotovo da više i nema. Ko upravlja tim složenim sistemima? Da citiram NIkolu Pejakovića, da nije drekavac?
Verovatno kompletna proizvodnja dronova ili njihovih komponenti kolektivnog zapada završava u Ukrajini. Troše ih hiljade dnevno, imaju dron za svakog pojedinca.
Dobili su svu zaostalu istočnu avijaciju, sada polako prelaze i na zapadne avione uz obuku pilota a verovatno i angažovanje zapadnih.

Da ne govorim o kompletnom ekonomsko-finansijskom sistemu kolektivnog zapada koji je spreman sebi da nanosi štetu, samo da bi naškodio Rusiji. Kompletan medijsko-propagandni aparat a takođe i užasna cenzura koja globalno radi protiv Rusa i Rusije.

I ti hoćeš da mi kažeš da Rusija ratuje protiv Ukrajine?

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 775
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

sap ::
И не правдамо сви,како кажеш,руске глупости.Чак не већина,истине ради.


I ne samo da ne pravdamo, za mene na primer se određena doza ruskih gluposti i aljkavosti podrazumeva, u startu sam računao na njih pa me ne iznenađuju.

Njihov seljak je praktično bio rob do kraja 19. veka, nije vredeo tamo ljudski život mnogo, zato su toliko i ginuli u svim ratovima do sad, o civilnim žrtvama i da ne pričam. Ovaj rat u odnosu na druge vode obazrivo što se tiče sopstvenih života, verovao neko ili ne. Ne može se ovaj rat istrgnuti iz njihove istorije, i posmatrati odvojeno.

Po ovoj našoj podeli smatram se nezabrinutim prorusom, za ove druge smatram da su imali neka nerealna očekivanja, otuda toliko i razočarenja sa nekim ruskim potezima ili nedostatkom nekih drugih.

Ponoviću..oni rade najbolje što mogu, muče se, iznalaze rešenja i pobeđuju. A što se tiče 6D šahiste, pa on im je vratio veru u sebe, ovaj rat je verovatno nešto najbolje što im se desilo, dugoročno.

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 125

Roshel Senator je vozilo koje je jedino i moglo biti nastancano i poslato u vecoj kolicini...Nivo zasite STANAG 4569 level 2.
Eto nesto malo bolje oklopljeno od civilnih terenaca, zvanicno po specfikaciji otporan je na 7,62x39 na daljinama vecim od 30 m
Ne navodi se nista za 5,45 municiju, ali posto smo ih vidjeli, na desetine napustenih bez nekih vecih ostecenja pitnaje je koliko su i otporni na dejstvo iz licnog naoruzanja.
Policijsko vozilo...

offline
  • bedno piskaralo
  • Pridružio: 08 Maj 2011
  • Poruke: 224
  • Gde živiš: bg

Мало о Покровску и угљу.

https://www.youtube.com/watch?v=kwv9Lqfvwb8&t=1190s

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 104

DejanCG ::Roshel Senator je vozilo koje je jedino i moglo biti nastancano i poslato u vecoj kolicini...Nivo zasite STANAG 4569 level 2.
Eto nesto malo bolje oklopljeno od civilnih terenaca, zvanicno po specfikaciji otporan je na 7,62x39 na daljinama vecim od 30 m
Ne navodi se nista za 5,45 municiju, ali posto smo ih vidjeli, na desetine napustenih bez nekih vecih ostecenja pitnaje je koliko su i otporni na dejstvo iz licnog naoruzanja.
Policijsko vozilo...


Јасно све, само је поента да помоћ Украјинцима стиже непрестано.
У суштини не знамо колико опреме имају.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 728 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 9 sakrivenih i 686 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, AleksandarV, bbogdan, bestguarder, bojcistv, ccoogg123, darkangel, Darko8, Dimitrije Paunovic, Georgius, GORDI, Istman, ivan979, Koridor, Kriglord, Kubovac, Leklerk, M1los, mercedesamg, Milos ZA, mkukoleca, Nikolaa11, operniki, perko91, raketaš, Raso75, repac, Singidunumac, Sirius, Toper, Vlada78, wolf431, 79693