Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1976

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 125

Kada su Rusi negdje u Novembru zapoceli prve borbe za Avdijevku, pokusaj odsjecanja osvajanjem Berdicija koji je prosao katastrofalno, pa onaj tunel koji je preokrenuo sve, nisam ni sanjao da ce Rusi sa tog mjesta napredovati gotovo 60-70 km na zapad .
U najlosejjem razvoju dogadjaja Rusi bi do kraja ove godine terbali zauzeti i osgurati Pokrovsk a onda u 2025 zauzeti Pavlovgrad. Doseci Pavlovgrad je kraj Ukrajine, kraj citave OSU grupacije u Zaporoziju.
Taj pravac Pokrovsk- Pavlovgrad ima perspektivu da preokrene ovaj krvavi rat.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 7186

https://www.politika.rs/scc/clanak/628148/Ceski-pr.....-od-Rusije
Чешки председник: Украјина може у НАТО и ако не поврати територије од Русије
Citat:....„Мислим да пуна обнова контроле над целом територијом није нужан предуслов. Уколико се буде повукла нека административна граница онда можемо да прихватимо ту административну границу као привремену а да примимо у НАТО Украјину са територијом коју у том тренутку контролише” изјавио је председник Павел у интервјуу дневнику Право.Чешки председник сматра да би Украјина могла да буде примљена после мировних преговора за окончање рата уз помоћ светских сила, САД, Кине и Европске уније, када би обе стране увиделе да више не могу да наставе да ратују и започеле би преговоре....
Po novom izgleda da Ukrajina mora da pobedi al ne mora odmah....



offline
  • Pridružio: 19 Dec 2015
  • Poruke: 284

Moje vidjenje ruskog napada na pravcu Pokrovsk.Podelicu ga na dva dela.Juzno od Selidova i severno od Selidova.

Juzno od Selidova je manje vise sve receno.Mada verujem da ce to ici ovakvim redosledom.

Faza I) Sirenje ka mestima Marinivka i Mihajlivka da izravnaju uspeh osvajanjem terikona.

Faza II) U ovoj fazi sam misljenja da ce ici Rusi na siguricu.Kreirace manji dzep pravcem Memrik- Galicinivka.Sve sa ciljem da nateraju Ukre da se povuku niz liniju Komisivka-Ptice-Kalinivo.

Faza III) Ova krajnja faza napada na jugu ce ici obostrano ka Kurako pravcima preko Ukrajinska i Hirnika.Zasto sam napisao oba pravca,a ne samo Ukrajinsk.

Do sad su Rusi bili znatno uspesniji kad su napadali u dva paralellna pravca.Nesto kao bokser koji malo levom malo desno tuce protivnika.

Drugi razlog je pitanje snaga Kijeva preko reke.Koliko ih tamo ima?Dal ce da ih brzo povuku iz pravca Krasnogorovke ili polako da vrse zadrzavajucu operaciju.Druga nepoznanica su i same Ruske snage na tom pravcu.Posto smo utvrdili logicno da je nadmorska visina na strani Ukra oni mogu uvek da ostave samo male snage u zelji da zaustave solo prodor ka Ukrajinsku.Ovako bi morali prvo da se pozabave sa ekipom koja ide uz reku.

Severno od Selidova je situacija podloznija interpretaciji razlicitih vidjenja forumasa.Evo ga moje.

Faza I)Osigurati bok i dobru defanzivnu poziciju zauzimanjem Gordivke i to pravcem Krutij Jar-Krasnij Jar-Mikolevka.Prici Gordivci sa ledja i uz sto manje zrtve naterati Ukrajince da se povuku.

Faza II) Ja sam ovde malo kockar.Predlazem napad pravcem Suhij Jar-Lisivka-Dacenske.Zasto bas tuda.

Mislim da je @Babaroga rekao da u Pokrovsk i nije od tolikog znacaja i da ce njegov znacaj zavisiti od nekih buducih faktora.Slozio bih se sa time i izrekao cak i kontraverznu izjavu da opsada /opkoljavanje Pokrovska u ovom trenu donosi vise poena Sirskom .U ovoj ruskom mobilnoj fazi(kad kazem mobilnijom mislim u odnosu na ranije periode) napadom na njega Rusi gube element lokalnom/taktickom iznenadjenja,svu svoju artilj. i avijaciju usmeravaju na jedam cilj plus sto Ukri kupuju vreme za mobilizaciju i propremu fortifikacija.

takodje za ovaj moj predlog vodio sam se i "uzom" i "sirom" slikom.Lokalni aspekt je izbegavanje duzih i krvavijih borbi kod Selodova i Novogradovke presecanjem E-50 ceste i promoravanjem branilaca da se povuku istocnije.

Strateski razlozi za ovakav pristup leze i u pripremi za fazu tri koja ce zatvoriti ukre na jugu Donjecka.

Faza III) Nastavila bi od Dacenske ka Novotroickem.Zadatak bi bio u kompletno prekinuti vezu Pokrovska i Andrivke na jugu.Uz to bi se i postepeno zaslo izbocini izmedju Ugledara i Konstantinovke.


Dodao bih da je Rusija na primeru Pokrovskog pravca(2 A I 41 A pretezno) i u slucaju Torecka(1 DNR korpus ) pokazala d ajedinice koje se dugo poznaju itekako mogu biti efikasnije od nekih skrpljenih bataljon odavde bataljon odande grupacija. Pitanje za poznavaoce ruske vojske i komande.Praktikuju li Rusi i dalje bar teoretski komandovanje frontovima.Ovim pitam jer bi jedam front sa tri "pravca" napada(pokrovsk, ugledar, v novoselovka) bio i vise nego porucen.Mada pitanje od milion dolara -kome bih ta "cast" pripala?

offline
  • S2M  Male
  • Legendarni građanin
  • No pasarán – Sie kommen nicht durch
  • Pridružio: 21 Nov 2009
  • Poruke: 6499

Citat:"stegonosa"https://www.politika.rs/scc/clanak/628148/Ceski-predsednik-Ukrajina-moze-u-NATO-i-ako-ne-povrati-teritorije-od-Rusije

To se nekako uklapa u ono što je profa pričao na BI juče.

Mala šala.
Citat:Mada pitanje od milion dolara -kome bih ta "cast" pripala?
Kunktator, Babaroga i Denaya neka se dogovore o nivoima komandovanja. Ziveli

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25582

Jedna mala opaska za experte opšte prakse kad ad hok ruše ili postavljaju mostove na ravnanje.
Most je svaki objekat raspona preko 5m a do 5m su tzv propusti..
Most spada u objekte Strateškog značaja i kao takav se prema njemu postupa.
Elem nekada je u JNA važilo pravilo da se odobrenje za rušenje mosta dobijalo iz GŠ ili izuzetno iz komande Armije a po kontroli tzv duplog ključa ovlašćenja.
Kod rušenja se uvek išlo na to da se prvo ostavi mogućnost saniranja oštećenja a u skladu sa rasponima radpoloživih dostupnih sredstava u inžinjerijskoj opremi.
Kod planiranja i izrade bilo da je pontonski ili lansirni most mora se u račun raspona opet uzeti u obzir u skladu sa potrebnom nosivošću mosta vrsta radpoloživih sredstava i njihove pojedinačne dužine radpona i mogućnosti cikličnognpovezivanja/nastavljanja sa jedne strane a sa druge brzina vodenog toka i potrebna visina od dna do kote mosta koju uslovljavaju dužine/visine mosnih potpora.
I da ne tupim dalje da još napomenem da je izvođenje prelaza preko reke/desanta među naj kompleksnijim elementima u paleti borbenih dejstava i sa velikom cenom po gubitke ljudstva za nespremne/neobučene/neuvežbane posade-posluge..
Slično je i kod skelskih mesta prelaza uz opasku da se za računanje broja tura mora znati nosivost svake skele i dužina osnovnog plovnog/krajnjeg plovnog članka u sastavu skele i...
Toliko o lakoći savlađivanja vodene prepreke..
Ps.
Ovo bi više padalo na temi u inžinjerijskim sredstvama koja pominjem ali mnogi obde prisutni tamo nisu virnuli ni za vreme odmora..

offline
  • Pridružio: 26 Nov 2023
  • Poruke: 221

DejanCG ::Kada su Rusi negdje u Novembru zapoceli prve borbe za Avdijevku, pokusaj odsjecanja osvajanjem Berdicija koji je prosao katastrofalno, pa onaj tunel koji je preokrenuo sve, nisam ni sanjao da ce Rusi sa tog mjesta napredovati gotovo 60-70 km na zapad .
U najlosejjem razvoju dogadjaja Rusi bi do kraja ove godine terbali zauzeti i osgurati Pokrovsk a onda u 2025 zauzeti Pavlovgrad. Doseci Pavlovgrad je kraj Ukrajine, kraj citave OSU grupacije u Zaporoziju.
Taj pravac Pokrovsk- Pavlovgrad ima perspektivu da preokrene ovaj krvavi rat.


U principu se slažem ali mora da se preseče i linija snadbevanja od Izjuma. Tada je Donbas rešen.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

Nobunaga ::Moje vidjenje ruskog ....

Mala sugestija.
Kad daješ neko šire viđenje operacija i pretpostavke o pravcima prodora, dobro bi došlo ako bi kropovao deo mape i obeležio naselja, obežio strelicama pravce, faze napada itd. Ovako ni ja a verujem većina, ne zna tolika seoca napamet i njihov raspored. Biće svima jasnije. Imaš primer kako to rade ostale kolege.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Nobunaga :: Pitanje za poznavaoce ruske vojske i komande.Praktikuju li Rusi i dalje bar teoretski komandovanje frontovima.Ovim pitam jer bi jedam front sa tri "pravca" napada(pokrovsk, ugledar, v novoselovka) bio i vise nego porucen.Mada pitanje od milion dolara -kome bih ta "cast" pripala?

Kako da ne. Trenutno imamo grupacije nazvane po poziciji na frontu, ali koje u sustini predstavljaju frontove u smislu sovjetske doktrine.

Na Pokrovskom pravcu ratuje grupirovka Centar, pod komandom 48. godisnjeg general pukovnika Andreja Mordvicheva.

S tim da su danasnji frontovi zalosna sjenka nekadasnjih sovjetskih frontova koji su bili monstrumi po borbenoj snazi. Ipak, svaki taj danasnji "front" bi trebalo da moze bez problema da izvodi napadne operacije na dva ili tri pravca.

Front kod sovjeta inace nije standardna formacija, to je komandna ad hok sturktura kojom se jedinice na pojedinim pravcima dovode pod zajednicku komandu radi sadejstva u operaciji. Jedinice se dodjeljuju ili oduzimaju frontu, u skladu sa potrebama situacije, bez da mjenjaju svoju lokaciju na liniji dodira. Avijacija je kod sovjeta na operativnom nivou uvijek dodjeljivana frontovima (osim strateske avijacije). Inace, front kao komandni sistem su sovjeti koristili iiskljucivo u ratu. U miru nema frontova.

Tako da ako oce, Rusi mogu za sedam dana da komandno sjedine sve od Ugljedara do Avdejevke u jedan front (pravac). I da odrade to o cemu ti pricas.

Ali problem je sto je to onda visoka operatika, a Rusi su jos u fazi lesoposadki i taktike ojacano odjeljenje u napadu.

PS. Mordvichev je zasad najsjajnija ako ne i jedina nova zvijezda u ruskom komandnom lancu na tom nivou. Popov je bio na putu ka zvjezdama ali mu je onda zafalilo nekog zeljeza na stanju.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2024
  • Poruke: 100

novator ::Citat:Ne smejem se zbog tebe, ali rečenica ''otežati Rusima logistiku'' je svakom inžinjercu dobar početak vica...A ja još pri tom nisam inžinjerac. Ziveli

Jasno. Samo treba imati na umu da su Rusi Herson ostavili upravo zbog otežane logistike jer su iza leđa imali jedan polusrušeni most i ništa više.

Prije tri dana Rusi su (pametan potez), napustili teritorij od nekih 7x3km kod Tetkina. To je oblast gdje je teritorij RF sa obje strane rijeke Seym. Rusi su planski napustili prostor preko rijeke i povukli se na samu rijeku Seym koja je sada linija fronta.


Rusi nikada ne bi presli u hersonsku oblast da su se zapitali "Ali mi imamo samo jedan most kao vezu sa ostatkom armije ?!". Rusi su napustili hersonsku oblast zato sto su imali nedovoljno ljudstva i samim tim nisu imali utvrdjene linije, nego otporne tacke izmedju kojih su se hoholji vozili kao na safariju i ostvarivali brze prodore.

offline
  • Frunze 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2533

S2M ::Pa ja sam poslao zahtjeva za Join the Chanel, ali još ništa

Зар нисмо одавно рекли да се не каче линкови са приватних телеграм канала јер нико на њих не може да уђе? Не видим сврху.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 699 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 9 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, ajo baba, bbogdan, bestguarder, ccoogg123, darkangel, Darko8, dragan_mig31, Georgius, GORDI, havoc995, Istman, Krusarac, laki_bb, Marko Marković, mercedesamg, Nikolaa11, operniki, perko91, raketaš, Raso75, repac, samsung, sasakrajina, Shinobi, Singidunumac, Toper, Vlada78, vladom6, wolf431