Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1979

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 33764

Ovo što ruski TG kanali izbacuju slika ukroi gubitci su poprilično veliki ne samo u oklopu nego i u živoj sili prosto ima slika gde leže razbacani mrtvi vojnici pored puteva gde su poklopljene kolone ili pojedinačna vozila po selima, dosta ih se predalo zijanili su i oni tiktokeri što su skidali zastavu sa Gaspromove pumpe u Sudži, skupoće ih koštati ova avantura.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2582

@DejanCG

Kad sam ja to pricao prije 7 dana bilo je da ja hocu da naoruzavam civile i da ih tjeram da izginu glupo.



offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 495

Baš je dobro vidjeti profu u elementu i njegova razmišljanja. Jako je interesantno čuti i o 5 točaka strategije USA koje uključuju odnose prema Rusiji i Kini.

Jedino kada sam ga slušao, razmišljam pa ne pita se Amere same, ne sjede ni drugi na mjestu i čekaju hoće li im se Amerika smilovati.

Evo onda jedan zanimljiv tekst koji spominje "pomirenje" Sirije i Turske pod utjecajem Moskve, posjet Vijetnamskog predsjednika Kini, Putin kod Alijeva u Azerbejđanu, zatim osim već službenih zahtjeva za primanje u BRICS od strane Malezije i Tajlanda, neslužbeno tu su i Azerbejđan i Vijetnam.

https://www.geopolitika.news/razgovori/toptema/met.....-i-sirija/

Uglavnom tu ima toliko tih dogovora, suradnji sklapanja savezništva da mi samo grebemo po površini za neke stvari i događaje pa nam zato i izgledaju nelogični. Kod Amera nema zakulisnih radnji, oni su svjetski bully dok se drugi malo tiše i s oprezom udružuju i dogovaraju. I sad usred si nekih dogovora koji mijenjaju "poredak utemeljen na pravilima" pa nije lako ni eskalirati (onako kako nekad priželjkujemo) ako bi to zeznulo neke buduće dogovore.
U svakom slučaju šta god mi mislili o nekim ruskim brljotinama (a ima ih podosta) ipak su pokazali cojones i suprotstavili se "poretku utemeljenom na pravilima" koji protežira "zlatnu milijardu"

Nadam se da nije off jer uz mnoge paradokse ovog rata koji je kao lokalni i zove se SVO, a ustvari globalniji ne može biti nego što je pa smatram da trebamo uvijek i širu sliku gledati.

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2083
  • Gde živiš: Beograd

Citat:Konstantinovka. Naše trupe su napredovale do centra naselja



Map: [ https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1V8NzjQkz.....8&z=13 ]

https://t.me/Suriyak_maps/3548

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2022
  • Poruke: 3477

https://x.com/ArmchairW/status/1825674600023470297

GP":Ovdje se nema što vidjeti, samo da Rusi sada imaju mogućnost istovremenog napada na pokretne mete na svojim JDAMski klizećim bombama.

"Negdje u Kursku," siguran sam da ga je netko već geolocirao."

Nova mogučnost klizečih bomba. Izgleda impresivno. Naravno, da ovde ima šta da se vidi i to če imati itekako veliki utjecaj na tok rata.

Inače ruje još 9 kilometara od Pokrovska. Treba napomenuti, da posle Pokrovska, prema zapadu, ima samo stepa, do Pavlovgrada, Oko 100 kilometara.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2582

"Nothing to see here" je americka fraza koja je svojevrstan "meme" a o de iskoristena malo ironicno u fazonu kao "nema nista da se vidi sem da Rusi rasturaju" tj na konto zapadnjacke price da rusi nemaju nista od oruzja I da gube...eto nema nista da se vidi, dzaba gledate kad ono...

online
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2083
  • Gde živiš: Beograd

Citat:„Zelenski i Sirski su danas ceo dan u Dnepropetrovskoj oblasti. Tamo se trenutno nalaze štabovi Oružanih snaga Ukrajine koji pokušavaju da zaustave brzi prodor ruskih trupa ka Krasnoarmejsku (Pokrovsk) i oko njega. Takođe, tu je i ujedinjeni štab jedinica koje se pripremaju za prodor u Zaporožje.
Takođe, Zelenski je bio na aerodromu u Dnjepru, gde su bili smešteni Su-24 sa kojih su lansirane rakete Storm Shadow, uključujući one koje su napale Krim, i gde je planirano raspoređivanje F-16 (?). Ishod nije poznat. Aerodrom se trenutno renovira nakon nedavnog napada s naše strane.“

https://t.me/condottieros/5254

_______________________________

Snage koje su branile ili još brane poteze još od "avdejevskih" dešavanja i procene budućih dešavanja:
Citat:...I na kraju — u narednim danima treba očekivati nove informacije i proveriti šta se dešava sa našim omiljenim obaveštajcem iz GUR-a— slede detalji:
Pad Avdejevke (koju su fakticki držale dve brigade: 110 u samom gradu i 47 na severnom krilu) doveo je do potrebe da ukrajinska armija uvede dodatne snage u borbu. Koliko se sećam, tada su u borbu poslate 23, 25, 61. brigada i, na kratko, 3. jurišna brigada.
Takođe i naši prijatelji iz 115. ombr, koji su napustili Očeretino.
Pad Očeretina je, pak, doveo do dodatnog širenja fronta. Ukrajinci su tada poslali 100. brigadu da zatvore prazninu i vratili 110. brigadu. Kasnije su u borbu ušle 31. i, sudeći prema svemu, 151. brigada. Ovo je bez Dzeržinska.
U Dzeržinsku (Toreck), u trenutku našeg napredovanja, Ukrajinci su držali iscrpljenu 41. ombr (Č. Jar) koju su poslali umesto 24. brigade. Takođe, na krilima su bile 109. ObrTro i 28. ombr — treba ih uzeti u obzir. Trenutno su u Dzeržinsku uvedene 32. i 53. brigade u celosti i još nekoliko bataljona. Koliko razumem, bataljon 95. brigade još uvek je tamo.
Neke od pomenutih brigada se povlače zbog gubitaka i odlaze na popunu — takva je sudbina, na primer, 61. ombr Koja je nakon Donbasa napravila pauzu i sada se nalazi u Kurskoj oblasti. Neke brigade se obnavljaju i vraćaju na Donbas — primer je 110. brigada.
Međutim, suština je da će Ukrajincima nakon gubitka linije Grodovka — Novogrodovka — Selidovo (ne bih riskirao da pretpostavim rokove, okvirno septembar) ili nakon nekog drugog operativnog uspeha ruskih snaga (na primer, prodor ka Aleksandrovo-Kalinovim sa juga ili zauzimanje Vozdviženke) ponovo biti potrebne dodatne brigade za stabilizaciju linije odbrane.
Slično je i sa padom Dzeržinska — to nije samo utvrđeni grad na uzvišenju, već i uporište na zapadnoj obali kanala Severni Donjec — Donbas, gde Ukrajinci imaju odbranu.
U ovim uslovima, Ukrajinci već bacaju snage, veličine otprilike 4 brigade (postepeno uvode nove snage u borbu), na Kursku oblast. Pokušavaju, kako kažu, da odvrate ruske trupe sa Donbasa — iako je jasno da se sa Donbasa ne povlače trupe koje su raspoređene za napad. Trenutni jedini uspeh Ukrajinaca je prebačaj u Kursku oblast 810. brigade, koja je bila u pokretu u trenutku početka operacije, zbog čega je bilo najlakše premestiti je.“


https://t.me/zola_of_renovation/8714

______________________________________

Još neke procene daljih tokova operacija, ima nekoliko postova, stavljam poslednju:

Citat:Ali, generalno, ako GV (Группировка войск) „Istok” u bliskoj budućnosti zauzme Ugledar, a GV „Jug” u pravcu Kurahovskog se približi Kurahovu i podrži našu grupu u Dzeržinsku desnim bokom svoje grupe Konstantinov (tj. ako polovina naših snaga odigra usklađeno), onda bi moglo uspeti.
( https://t.me/zola_of_renovation/8734 )
Severni bok platoa u ovom slučaju će biti pokriven rekama i visovima.
Iza Selidova postoji operativna praznina 30 km pre Bogatira.
Sve to bi omogućilo dalji napad na zapad, u pravcu Zaporožja. Ova opcija, sa kontrolom nad Zaporoškom trasom, strateški nam ide u korist: omogućava sigurniju kopnenu železnicu ka Tavriji, plus stvara dublji zaštitni pojas za naše komunikacije sa Krimom.
Za ovo nam ne treba sam Krasnoarmejsk (Pokrovsk), a on gubi na značaju za Ukrajince svakim kilometrom kojim mu se približavamo. Krasnoarmejsk je više nego zadovoljavajući za nas i kao blokirano utvrđenje.
Ovo je jedan od dva moguća načina razvoja operativne situacije. U ovom trenutku lično ne mogu da predvidim dalje postupanje GV Centar. Nadam se da ne može ni ukrajinska komanda.


https://t.me/zola_of_renovation/8735

_________________________________

Citat:OSINTer Oliver Aleksander je skrenuo pažnju da NASA sateliti primećuju požare u Kurskoj oblasti – u sektoru gde se uspostavljaju pontonski prelazi preko Sejma.


https://t.me/DonbassYasinovatayanaliniiOgnia/55291

__________________________________

Počinje nervoza kod oligarhije, ugroženi su izvori prihoda, Rinat i Volodimir imaju neke sitne nesuglasice - ukrajinski izvori:

Citat:Najtvrdoglaviji u Ukrajini počinju da otvaraju jedno oko, mamurluk mora da dođe, ali za sada se samo Ahmetov napreže da ne izgubi poslednju kristalnu vazu:

„Ako niste primetili, naša situacija na Pokrovskom pravcu još nije katastrofalna, ali definitivno postaje kritična, što bi uskoro moglo da postane „hladni tuš“ za društvo posle Kurske euforije.
– Kurska ofanziva na Pokrovskom pravcu nije dala željeni efekat.
– Neprijatelj ne samo da nije povukao svoje trupe iz Pokrovskog, već ih je i ojačao u određenim pravcima;
– Okupator se nalazi na manje od deset kilometara od Pokrovska;
– Neprijatelj ne može da zauzme Novogrodovku, već pokušava da je zaobiđe sa strane Mikolajvke i dođe do puta Karlovka-Pokrovsk kod Selidova.
– [u]Broj napadača koji se približavaju ukrajinskim brigadama višestruko premašuje ljudstvo jedinica OSU
...“
[/u]

Ahmetov u suštini postavlja ultimatum Zelenskom. On praktično gubi svoju poslednju novčanu imovinu u Ukrajini. A Zelenski mu je obećao!
Gubitak rudnika i fabrike u Pokrovskom je za Ahmetova kao smrt. I uopšte ne iznenađuje da je Ahmetov nedavno dao ultimatum Zelenskom – mirovni pregovori, ili da ponovo počinje punim plućima da ulaže u opozicione aktivnosti, kako u Ukrajini, tako i preko lobista na Zapadu.
U pitanju je kolaps ili život njegove poslovne imperije, koju je toliko dugo gradio. A dešava se suprotno, iako svaki dan čujemo od Sirskog "1000 hektara i najmanje 30 sela", "Rusija povlači 7.000 ljudi iz Donbasa", odjednom se desi ovo...


https://t.me/Slavyangrad/106432

offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1943
  • Gde živiš: Republika Srpska

Za mene nema dileme... Dobas pun gas Very Happy

Odbrambena linija Vovcha je skoro pa ponistena, sad je pitanje dal se moze u isto vrijeme odrzati napad na Selidovo i Mirnograd. Ugledar dolazi u veoma nezgodnu situaciju ako padne Vodanie, rudnik dolazi u opasnost a ako padne i rudnik Ugledar je gotova stvar.

U Kursku nek bude sta bude, kontrolisana steta.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25949
  • Gde živiš: I ja se pitam...

Napisano: 20 Avg 2024 6:38

XBMC ::Ovo su mostovi u Kijevu
Davno su trebali biti porušeni



Trebaće Rusima, a neka ih ruši onaj kome budu smetali...Što se mene tiče.

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25949
  • Gde živiš: I ja se pitam...

voja64 ::Jedna mala opaska za experte opšte prakse kad ad hok ruše ili postavljaju mostove na ravnanje.
Most je svaki objekat raspona preko 5m a do 5m su tzv propusti..
Most spada u objekte Strateškog značaja i kao takav se prema njemu postupa.
Elem nekada je u JNA važilo pravilo da se odobrenje za rušenje mosta dobijalo iz GŠ ili izuzetno iz komande Armije a po kontroli tzv duplog ključa ovlašćenja.
Kod rušenja se uvek išlo na to da se prvo ostavi mogućnost saniranja oštećenja a u skladu sa rasponima radpoloživih dostupnih sredstava u inžinjerijskoj opremi.
Kod planiranja i izrade bilo da je pontonski ili lansirni most mora se u račun raspona opet uzeti u obzir u skladu sa potrebnom nosivošću mosta vrsta radpoloživih sredstava i njihove pojedinačne dužine radpona i mogućnosti cikličnognpovezivanja/nastavljanja sa jedne strane a sa druge brzina vodenog toka i potrebna visina od dna do kote mosta koju uslovljavaju dužine/visine mosnih potpora.
I da ne tupim dalje da još napomenem da je izvođenje prelaza preko reke/desanta među naj kompleksnijim elementima u paleti borbenih dejstava i sa velikom cenom po gubitke ljudstva za nespremne/neobučene/neuvežbane posade-posluge..
Slično je i kod skelskih mesta prelaza uz opasku da se za računanje broja tura mora znati nosivost svake skele i dužina osnovnog plovnog/krajnjeg plovnog članka u sastavu skele i...
Toliko o lakoći savlađivanja vodene prepreke..
Ps.
Ovo bi više padalo na temi u inžinjerijskim sredstvama koja pominjem ali mnogi obde prisutni tamo nisu virnuli ni za vreme odmora..


Zbog ovakvih znalaca volim ovog čoveka i ovaj forum. Usput, Vojče može da nam objasni kollko je lakše popraviti pontonski most od onog pravog...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 601 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 1 sakriven i 563 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, Apok, Ben Roj, bozo13, cavatina, dankisha, Denaya, Dorcolac, draganca, Excalibur13, GandorCC, ikan, Ivica1102, Još malo pa deda, Kaplar2, Krvava Devetka, Kubovac, kuntalo, ladro, Luka1998, mercedesamg, Metanoja, Millennium, Milos ZA, Mitraljeta, Parker, Prašinar, prle122, raso76, rodoljub, S2M, Skywhaler, vathra, Yellow Pinky, Žoržo, šumar bk2, 125