Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

1981

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1226

Rusi bi trebali da se povuku preko reke iz gluškovskog rajona, nema potrebe da rizikuju vojnike na tom pravcu. Jebeš km2 izgubljene, povratiće se.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 18 Feb 2018
  • Poruke: 180
  • Gde živiš: Zvezdara

vathra ::
Шанса да УМПК погоди директно у два камиона у покрету, које су одбачене пре неколико минута су отприлике равне нули. Плус што УМПК у салви обично стижу у исто време, не са задршком од 8-15 секунди. Значи сигурно није обичан УМПК.
Нешто вођено је сигурно.


Možda bi bila KAB. Nisam do sada primetio da se pominju pošto su jedreće uzele svu slavu.

KAB-500L is equipped with a laser vane homing head and is aimed at the target by reflected laser radiation of the laser target designation system, it is designed to destroy a wide range of ground and surface stationary targets. The bomb guidance system is based on reflected laser radiation of the laser target designation system. The laser guidance system allows to destroy moving targets, but requires the presence of "target acquisition" equipment on the aircraft and its tracking with continuous laser illumination.

ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%90%D0%91-500



offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2376

babaroga ::Sumar i ostal koji praite mape na lokalnom nivou, mozemo li sad reci da je ova ukro ekskurzija u Kurskoj oblasti sada zaustavljena i stavljena pod kontrolu?
Evo, pogledao sam sad razne mape, na brzinu. Nema ništa posebno novo. Nema nikakve definisane linije, Ukrajinci ništa bitno nisu uzeli već danima. Povremeno pokušaju da uhvate uporište u mestima po obodu "svog" prostora, stigli su čak i do periferije Korenjeva i do Snagosti ali ako se pogleda malo pažljivije, niti im šta od toga donosi prednost niti je šta trajno. Sve nekakva siva zona. Rusi i dalje drže najbolje pozicije iako "puštaju" povremena ukrajinska zaletanja u međuprostoru. Na ona druga dva moguća pravca, od Gluhovog prema Krupcu i od Belopolja prema Tetkinom, ništa se ne događa osim što ih redovno polivaju ruska artiljerija, vazduhoplovstvo i dronovi. Bez obzira na rušenje mostova preko reke Sejm, ne verujem da bi Ukrajinci krenuli na Tetkino pre nego što bi uzeli Korenjevo ili makar osigurali svoje bokove na ovom već postojećem pravcu. Mnogo se muče na liniji Korenjevo-Olgovka-Kremjano i uporno pokušavaju da je zaobiđu i priđu joj s leđa. Ali tamo teren ide na ruku Rusima, kao u igri "mice", imaju "trakalicu" i pomerajući figuru napred-nazad prave Ukrajincima problem.

Zanimljivo je da, ako su mape i izveštaji tačni, nema značajnijeg ruskog oklopa u okolini. Sve su teritorijalci, morpehi, speznaz, Ahmat i motostrelkovi pukovi. Najbliža teška jedinica je 47-ma tenkovska divizija čiji je samo jedan puk motorizovane pešadije angažovan, južno od Sudže. Prikazani raspored sigurno nije ni tačan ni potpun, ali se svejedno stiče utisak da se Rusima nigde ne žuri i da još neće pokrenuti kontranapad. Možda čekaju da protivnik pokuša da otvori nove pravce ili da gurne još jedinica u izbočinu?


(mapa je project owl)

offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 127

x.com/Zlatti_71/status/1825829930766061994

"Бомбардери Су-34 погодили командно особље 47. бригаде Оружаних снага Украјине у области Глухов у Сумској области"

x.com/Zlatti_71/status/1825836598363304436

"Борбена дејства на Курском правцу и цела специјална војна операција у целини биће завршена у наредна два до три месеца, сматра Алаудинов."

x.com/Zlatti_71/status/1825819566057926793

"Наша посада БТР-82А неустрашиво се сусрела са два непријатељска оклопна возила, обарајући их део по део!"

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 150

Meni ova mapa neodoljivo podsjeca na stisnutu saku sa ispruzenim srednjim prstom usmjerenim ka Ukrajini ...

offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 127

I pokazuje na mesto Kurcatov, cudne li simbolike.

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

Torecki pravac. Naselje Kirovo je oslobodila ruska vojska 🇷🇺

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

@Bab i Vatra
Obuzdana je u nekoj meri. Nije kao ona navala od pretprošle nedelje, ali šta znam, još se šiljkaju.

Rusi su utvrdili odbrambeni bedem a Ukri navaljuju kao ovnovi i po ustaljenoj praksi pokušavaju da načnu slabu tačku, obilazeći tamo gde je tvrdo. I ponegde "gricnu" neko parče teritorije.
Ruski štab mudruje, čeka pažljivo novu provokaciju. Pazi se da se ne padne u nekakvo okruženje. Dosta rezervi čeka oko Rilska. Za to vreme avijacija i raketne jedinice čiste neprijatelja na otvorenom.
Kao što sam i nagovestio, potrajaće ovaj novi front još neko vreme.
Ukrima je motivacija još uvek visoka. Pogurala ih je i propaganda malo. Mnogo je stranih krvoloka uključeno u ovom napadu, jedva su dočekali ovu priliku. Za njih je ovo safari po Rusiji...Mada neki neće stići da se pohvale kući svojima.

Dosta je snimaka zarobljenih Ukrajinaca i prema onome što sam video u par dana najviše zasluge za to ima upravo 810. brigada marinaca. Mrtvih daleko veći broj.
Ne znam ni koju mapu više da okačim. Kod jednih nešto važi kod drugih ne. Onda i ja odustanem.
Informacije koje stižu sa tih linija i dalje kasne.
Alaudinov je za sada tu neki portparol, i po njemu je sve dobro (valjda u odnosu na ono kako je bilo). Zadnji intervju je izašao jutros i on kaže:
Citat:
Апти Алаудинов в интервью китайскому военкору Лю Юйгуану рассказал об обстановке на Курском направлении и ответил на острые вопросы
В ближайшие 2-3 месяца завершатся не только действия на Курском направлении, а полностью СВО. (с) Алаудинов


U vezi Rusa na položajima oko Sudže, ne znam tačno šta se tu izdešavalo.
Suriyakove mape. Uzeti sa rezervom.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

Hvala @kunktator end @sumar

Ja bih rekao da je ovo gotova prica. Rusi su izgleda navukli tu bar tri cetiri puka plus morpehi i jos dvije tri brigade motostreljkova, rekao bih da je ukro napredovanje stavljeno pod kontrolu.

Naravno, potrajace da se uspostavi front, jos ima rupa i rupetina u rasporedu, jer svi se jos izgleda drze komunikacija i naselja, medjuprostore tesko da bilo ko kontrolise.

A sta poslije? Ja da se pitam, ja bih drzao ukre tu i pazio ih i mazio (fabovkama i dronovima). Tu su mi bar na oku, ne moram da ih poslije trazim i ganjam po stepi.

@sumar, 810. je vec sedam dana tu, lijepo se razvila u borbeni poredak i orjentisala se na terenu, zato i rezultati

offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd

powSrb ::Понтони које Руси граде јер су мостови срушени у Курској области Украјинци редовно надгледају и гађају технику около дроновима.
https://x.com/JulianRoepcke/status/1825815261879910467



To su oni požari koje je video satelit.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 699 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 9 sakrivenih i 660 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: airsuba, ajo baba, bbogdan, bestguarder, ccoogg123, darkangel, Darko8, dragan_mig31, Georgius, GORDI, havoc995, Istman, Krusarac, laki_bb, Marko Marković, mercedesamg, Nikolaa11, operniki, perko91, raketaš, Raso75, repac, samsung, sasakrajina, Shinobi, Singidunumac, Toper, Vlada78, vladom6, wolf431