Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2018

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2020
  • Poruke: 40

BigSerge



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Feb 2006
  • Poruke: 2802

Citat:Ako cemo bas da cepamo dlaku, creeping se prevodi kao "gmizajuca" a ne puzajuca.

Puzanje je crawling


Najbliže gmizanju u engleskom je "to slither".
"To crawl" je najbliži prevod puzanju - "baby is crawling".
"To creep" u ovom smislu podrazumeva usporeno (nogu pred nogu) i prikriveno/sumnjivo kretanje.



offline
  • Pridružio: 03 Apr 2008
  • Poruke: 5877

А шта оно беше тема ???

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7141

Metanoja ::Ma koliko bio ponosan na naš otpor 99. isto sam toliko ponosan na neke razumne odluke tipa da nije bilo ovakvih ludih ekspedicija po susedstvu, kao što je ova na Kursk.

Isto tako mogli su naši Orkani i Lune da rade po aerodromu Petrovac,kad je tamo Bler dolazio, čini mi se.
Znali smo gde da povučemo ručnu.

Ukrajinci tj. njihovo rukovodstvo vode totalni rat. Ne žale ništa...i nikog.


Kijevski rezim ima hibridnu podrsku Zapada. Totalna medijska pokrivenost i placanje javnog sektora prije svega, a zatim odrzavanje ukrajinske vojske. Projektovano ili dozirano odrzavanje ukrajinske vojske. Tako da sebi mogu da dozvole svakojaka ludila. Prije svega pred sopstvenim narodom. Kao sto Izrael u slucaju Gaze sebi moze da dozvoli bilo sta bez obzira na povod.
To je valjda veliki afrodizijak kako za ovaj tako i za mnoge ratove. Inace ih ne bi ni bilo.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2011
  • Poruke: 256
  • Gde živiš: Agram-Singidunum

U narednom danima, puno će jasnija biti situacija na terenu i videćemo pravac u kojem se kreće ovaj sukob.

offline
  • Pridružio: 28 Mar 2022
  • Poruke: 406

Što li čemo vidjeti u narednim danima...?.. Ništa novo, pa da bude i bitno.... Rusi če u usporedbi recimo sa Avdejevkom ili Bahmutom, da pregaze Toreck i Pokrovsk ko plitak potok... Ovo sad na oba poteza ide expresno ako se usporedi sa dosadašnjim zbivanjima u Ukrajinskoj demilitarizaciji... A što se Kurska tiče.. Tamo je sad jasno, da če neko, da postane pokojnik a ne pukovnik... A ko je to ne treba, da se puno razmišlja... Jedino ako je to uvertira za NATO operetu... Ili, ko što kaže Alujev.. Do kraja godine če biti Ukrajina pokojnik ili čemo imati WW3...Inače kad sam več tu... https://www.youtube.com/watch?v=gQ2DKnGYn4Y --- Kaže Rogozin ( Deap state ), da su Ukri počeli na Pokrovskom frontu, da šalju dron operatere u rovove... Tako to ide, kad ti je najvažniji Tik-tok, Kursk ringelšpil..

online
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 150

Citat:U narednom danima, puno će jasnija biti situacija na terenu i videćemo pravac u kojem se kreće ovaj sukob.
Nista nece biti jasnije u narednim danima ...
Za novu godinu se moze podvuci crta i analizirati ucinjeno te napraviti plan za slejdecu godinu! A onda dogodine isto ...

offline
  • Pridružio: 21 Okt 2017
  • Poruke: 492

Millennium ::Stradanje magacina u Bugarskoj i Rumuniji je bilo. E sad, ko je kada i kako to bar široj javnosti nije poznato. Da, tačno je da su otišli magacini u kojima je skladišteno (verovatno) oružje i municija za Ukrajinu, ali to je sve što se zna. Do kakvih su zaključaka stigle službe, to samo oni znaju. Da li su Prle i Tihi u epizodi Garaža, da li su profesionalni pripadnici FSB, dronovi ili neki treći razlog ne znam. Samo mi je malo slučajno da dva magacina u dve različite zemlje planu u svega par dana.
Na kraju, to je realno i očekivano i čudi me da se i do sada nije dešavalo u većem broju.


Moguće da su planule i same od sebe, povećana je proizvodnja i skladištenje municije a ljeto je. Vrući talas, tropske temperature mogu da budu vremenska poveznica zašto su izbili požari u više magacina na više lokacija u isto vreme.

offline
  • ds69  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2012
  • Poruke: 748

Јучерашња (23. августа, 2024. године) страна.уа, доноси чланак о броју дезертера и оних који су самовољно напустили јединице украјинске војске:

https://ctrana.news/news/470844-v-vsu-vyroslo-koli.....rstva.html

В 2024 году в Украине резко выросло количество случаев дезертирства и самовольного оставления части.
Об этом заявил политолог Олесь Доний в эфире YouTube-канала "Утро.LIVE".
Он говорит, что, по официальным данным, за семь месяцев 2024 года было зафиксировано 37 тыс. таких случаев, тогда как в 2023-м была 21 тыс., а в 2022-м - 9 тыс.
При том военные, по его словам, говорят, что в реальности таких случаев в два раза больше, просто многие не фиксируются.

У 2024. години у Украјини је оштро порастао број случајева дезертерства и самовољног напуштања јединица.
О томе је изјавио политиколог Олес Дониј у програму YouTube-канала "Утро.LIVE".
Он каже да по званичним подацима за седам месеци 2024. године је било регистровано 37.000 таквих случајева, док је у 2023-ој било 21.000 хиљада, а у 2022-ој 9.000.
При том, официри, по његовим речима говоре, да у реалности таквих случајева је два пута више, просто много њих се не региструје (Због избегавања одговорности пред вишом командом).


А под Покровском у ВСУ нехватка людей, мол.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1777

Aj kad se već pišu svakakva maštaranja, želje i razne teme, da i ja ubacim neku tezu koja se može "svrstati u može biti a i ne mora".

Nešto sam razmišljao. Zelenski je pre izvesnog vremena (ne mogu da se setim kad to beše) izjavio da OSU nije odustala od ofanzivnih akcija i da će ih biti i u 2024. Nešto me tu kopka, ko je stariji, jaje ili kokoška, odnosno Ruska akcija kod Harkova ili ova Ukro u Kursku. Koja je planirana ranije i koje je ustvari pokušaoj pomutiti planova.

Ako pogledamo sastav Ukro jedinica u ofanzivi,većina njih su jedinice sa Zaporoškog dela fronta, Dnjepra i one oko Časov Jara. Ovo su poslednje lokacije pre slanja u Sumsku regiju a neke pre toga i u Harkovsku regiju sa UaControla.

Jedinice sa Časov Jara (8.puk, 225.jurišni bat., 22.mbr.)

Jedinice sa Zaporožja ( 82.VDV, Sheikh Mansour Battalion, 130.bat)

Medju prvima stigle u Harkov ( 8.puk, 82.VDV, 33.jurišni bat, bataljon 95.VDV, 36.br marinaca, 501.bat marinaca). Sve ove jedinice se spominju u reonu Harkova još u Maju.

80.VDV je izvučena iz Krasnogorovke u toku prvih napada na grad. Verovatno sa razlogom da ne trpi nepotrebne gubitke.

E sad šta je ono što me kopka? Ako izuzmemo jedinice TRO koje su već bile u toj regiji, samo mali broj OSU jedinica koje učestvuju u ofanzivi nije bilo u Harkovskoj oblasti. Ako ne grešim, većina ovih jedinica su upravo one koje su prve došle u reon Harkova posle Ruskog upada. I suprostavile se Ruskom napadu. Vreme reakcije upućuje na zaključak da nisu izvlačene iz borbenog dodira, već da su u trenutku Ruskog napada bile "slobodne". Po pristizanju drugih jedinica u Harkovsku oblast, ove su postepeno izvlačene iz borbenog dodira i kako se kasnije ispostavilo, premeštane u Sumsku oblast.

Sad dolazimo do moje nedoumice sa početka posta. Šta je starije? Ruski ili Ukrajinski upad. Koji je reakcija jednog u odnosu na drugog. Ako pogledamo tempo Ruskog napada i upada, sušta suprotnost Ukrajinskom napadu u Kurskoj oblasti. Rusi jesu zauzeli u prvim danima neka sela, ali nije bilo brzih mobilnih grupa. Nije bilo upotrebe veće količine brzih oklopnih vozila. Nije bilo pretenzija na neki dublji prodor u teritoriju Ukrajine. Kad su posle 5-7 dana usporeni i zaustavljeni, jedina težnja Rusa je bilo da u Vovčansku izbiju na reku. Na svim ostalim delovima su prešli u odbranu. Sa gde nestadoše onoliki tenkovi i BVP-evi o kojima su brujili Ukrajinski izvori pre pokretanja napada? Izgleda da ih nije ni bilo. Ili su premešteni negde drugde.

Sad sa ove vremenske distance, kad se pogleda kretanje Ukrajinskih jedinica koje učestvuju u njihovoj ofanzivi, stiče se utisak da su one ad-hoc upotrebljene u Harkovskoj oblasti. Da je to možda iznudjen potez i da su one ustvari, u tom trenutku bile raspoložive zbog nekih drugih priprema.

Da nije možda Ruski upad u Harkovsku oblast, ustvari pokušaj opstrukcije Ukrajinske ofanzive. Rusi su znali da će je biti. Ali ne kad i gde. Primetili izvlačenje ovih jedinica sa fronta i njihovu pripremu za ofanzivu. Računali ako prvi napadnu, da će primorati Ukre da reaguju sa njima, jer im se front klima na više mesta a rezerve na izdisaju. Tako ih vezati za sebe i po starom oprobanom receptu, suzbijati njihovu operativnu sposobnost u pokušajima kontra napada i izbacivanju sa teritorije Ukrajine. Kako vidimo, Ukri su upotrebili te jedinice samo u zaustavljanju napredovanja. Ali ne i u kontrama (bilo je uporebe ali ograničenog karaktera) koje su radili, već su ih izvlačili po prispeću drugih jedinica. Rusi su tako samo odložili i delimično poremetili Ukro planove.

Ovo je samo moje razmišljanje, (i ne mora da je tačno) na osnovu nekih dešavanja kako su se odvijala hronološki. Takodje i na osnovu intenziteta Ruskog upada, koji je stvarno bio blag.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 575 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 7 sakrivenih i 533 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Ben Roj, Bobrock1, cifra, DejanCG, Djokislav, djuradj, dolinalima, Dukelander, HrcAk47, ivica976, JimmyNapoli, Krusarac, LUDI, m0nstrum_, Marko Marković, mačković, mercedesamg, milenko crazy north, Milometer, mkukoleca, nebkv, Nikolaa11, nnovakis, Petarvu, repac, Romibrat, saputnik plavetnila, SR-3m, Srky Boy, su27, theNedjeljko, VJ, wizzardone, Wrangler, Živković