Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

2020

Specijalna vojna operacija u Ukrajini, 2024. komentari

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1472

Курски правац: ситуација у Суџанском и Корењевском округу
што је познато од 20:00 23. августа 2024

У региону Курск украјинске трупе покушавају да побољшају тактичку ситуацију у неколико области.

🔻У Кореневском округу одбијено је неколико непријатељских напада у правцу Комаровке и Кремјаноја. У најновијем потезу, Оружане снаге Русије су такође прошириле зону контроле у ​​селу на запад: појавили су се снимци бацања гранате са дрона Оружаних снага Украјине на положај руских трупа.

🔻У округу Суџански, непријатељ не престаје да покушава да пробије одбрану (хттпс://т.ме/НгП_раЗВедка/18806) у области Малаја Локни, и тренутно је одбијен. Екипе оперативно-тактичке авијације и артиљерије радиле су на положајима Оружаних снага Украјине на прилазима селу.

У Черкаском Поречном, непријатељ је покушао безуспешно. Након што је упао у заседу на путу, тенк Оружаних снага Украјине налетео је на мину и потом га је докрајчио ФПВ дрон, потпуно изгоревши. Настављају се сукоби унутар насељеног места.

Ситуација у области Руске и Черкаске Конопелека постала је јаснија. Непријатељ јуриша ка овом последњем: тако је тренутак пораза ухватио (хттпс://т.ме/зогруссиа1/713) дрон групе пешадије украјинских формација у једној од зграда на територији Лотос бензинска пумпа.

Дошло је до жестоких сукоба у тој области, информације о контроли украјинских Оружаних снага над насељима Колмаков и Дмитрјуков тренутно нису потврђене.
https://t.me/rybar/63025



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Jul 2023
  • Poruke: 127

x.com/Zlatti_71/status/1827446917283930187

Дуда о обарању руских ракета од стране НАТОа изнад Украјине.



offline
  • Pridružio: 24 Maj 2005
  • Poruke: 2170
  • Gde živiš: Beograd



Prema informacijama francuskog televizijskog kanala TF1, osnivač i generalni direktor Telegrama, Pavel Durov, uhapšen je u subotu uveče na aerodromu Le Bourget. 39-godišnji preduzetnik bio je u društvu svoje žene i telohranitelja.
U izveštaju se tvrdi da je Durov stigao iz Azerbejdžana i da je stavljen na saveznu poternicu. Navodno je bio predmet francuskog naloga za pretres koji je izdao OFMI (Nacionalna kancelarija sudske policije) na osnovu preliminarne istrage.

https://t.me/warhistoryalconafter/181182

https://www.tf1info.fr/justice-faits-divers/info-t.....16072.html

Citat:Zašto je bio pod pretnjom naloga za pretres?

Pravosuđe smatra da ga odsustvo moderacije, saradnje sa organima za sprovođenje zakona i alatima koje nudi Telegram (broj za jednokratnu upotrebu, kriptovalute, itd.) čine saučesnikom u trgovini drogom, krivičnim delima zlostavljanja dece i drugim prevarama.

Nalog za hapšenje bio je važeći samo ako se Pavel Durov nalazio na teritoriji Francuske. "Napravio je grešku večeras. Ne zna se zašto... Da li je ovaj let bio samo deo plana? U svakom slučaju, sada je u zatvoru!" – rekao je izvor blizak istrazi za TF1/LCI.
Otkako je saznao da je nepoželjna osoba u Francuskoj, Pavel Durov je obično putovao u Emirate, zemlje bivšeg SSSR-a i Južnu Ameriku. Veoma retko je putovao u Evropu i izbegavao je zemlje gde je Telegram pod nadzorom.

online
  • Pridružio: 09 Jun 2024
  • Poruke: 125

Napisano: 24 Avg 2024 22:51

ds69 ::Јучерашња (23. августа, 2024. године) страна.уа, доноси чланак о броју дезертера и оних који су самовољно напустили јединице украјинске војске:

ctrana.news/news/470844-v-vsu-vyroslo-koli.....rstva.html

В 2024 году в Украине резко выросло количество случаев дезертирства и самовольного оставления части.
Об этом заявил политолог Олесь Доний в эфире YouTube-канала "Утро.LIVE".
Он говорит, что, по официальным данным, за семь месяцев 2024 года было зафиксировано 37 тыс. таких случаев, тогда как в 2023-м была 21 тыс., а в 2022-м - 9 тыс.
При том военные, по его словам, говорят, что в реальности таких случаев в два раза больше, просто многие не фиксируются.

У 2024. години у Украјини је оштро порастао број случајева дезертерства и самовољног напуштања јединица.
О томе је изјавио политиколог Олес Дониј у програму YouTube-канала "Утро.LIVE".
Он каже да по званичним подацима за седам месеци 2024. године је било регистровано 37.000 таквих случајева, док је у 2023-ој било 21.000 хиљада, а у 2022-ој 9.000.
При том, официри, по његовим речима говоре, да у реалности таквих случајева је два пута више, просто много њих се не региструје (Због избегавања одговорности пред вишом командом).


А под Покровском у ВСУ нехватка людей, мол.



Za 7 mjeseci u 2024 god, 37 tisuca je uhvatilo maglu? To je otprilike 5% cjelokupnog sastava. tih 37k je 99% pjesadija sa prvih linija, sto znaci kada se odbije, logistika, krivine, vezaši, PVO, RV, sanitet odnosno sve one koji nisu na prvoj liniji a vode se u brojnom stanju, onda je to 10-12% borbenog stava prve linije.
Osnovni razlog dezerterstva je kao i svugdje, spasavanje zive glave i povecava se uporedo sa brojem mrtvih i ranjenih .
Mozemo samo naslucivati razmejre krvoliptenja u OSU, kada im je za 10 mjeseci pobjegao citav Korpus pjesadije...

Dopuna: 24 Avg 2024 22:59

Kod Rusa u mardelju se nalazi jedan francuski špjun Laurent Vinatier koji je glumatao nekog NVO obrtinka, uglavnom trune u nekoj od sibirskih kaznenih kolonija i nije bio obuhvacen nedavnom razmjenom.
Mislim da su Francuzi uhvatili Durova zbog njega, mada je u pitnaju koliko je Rusima Durov bitan, posto je on odavno u sukobu sa Ruskim sluzbama prenstveno zbog ne saradnje u vezi Telegrama

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 142

Zvanično 67 000 dezertera. Nezvanično dva puta više. Znači oko 150 000 hiljada izbačenih iz stroja samo kao dezerteri!!! Cela armija.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15099

После пар недеља од украјинске офанзиве ка Курску можемо да сагледамо ситуацију.

Украјинске снаге су највише напредовале првог дана, кад је изненађење било највеће.
Ипак, може се рећи да је њихова офанзива већ тад била заустављена. Иако офанзива и даље траје, нема већег помака.

Од многих је било очекивано да ће Руси да привуку јаке снаге како би што пре избацили нападаче са територије Русије. Десило се обрнуто, привукли су минимум снага са којима могу да зауставе офанзиву, али не и да направе контранапад и поврате територију. Изгледа да им не смета да им територија буде дуже време окупирана.
Нису привукли своје снаге са других фронтова, где видимо да се наставља руска офанзива и то убрзаним темпом, јер Украјинци више немају мобилне резерве да зауставе пробој, све су послате на Курск.

ОСУ и даље покушавају нападе у Курској регији, при чему трпе значајне губитке.
Рекло би се да је руски одговор био хладан и прорачунат - зауставити продор минималним снагама, не пребацивати снаге са фронтова где су у нападу. Укратко, не прекидати противника кад греши стратегија.

Могло би се рећи да Украјинци понављају грешку код Кринкија на још већој скали и са још горим последицама. И даље нешто покушавају упркос губицима, иако је стање на другим фронтовима све лошије.

Иако је некима на нас на теми било у старту јасно да ће се овако лоше завршити украјински напад, мене је изненадило колико су Руси хладнокрвно приступили санацији штете. Нема промене главних планова, иде се на постепено заустављање и сузбијање украјинског продора. Многи би очекивали да ће Руси сад да оперу образ и баце све снаге да што пре поразе инвазију на Родину, али не, ради се полако, не одступа од текућих планова.
Ту се добро види огромна разлика између једнократних пропагандних украјинских офанзива и дугорочних руских планова.

offline
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 15099

Јебем му миша, напишем коментар од 2500 карактера на телефону из кревета пред спавање, а каним се месецима да седнем за комп да напишем још десет хиљада слова да завршим један научни рад....

offline
  • Pridružio: 10 Maj 2024
  • Poruke: 142

Napisano: 24 Avg 2024 23:03

Hans Gajger ::https://x.com/MyLordBebo/status/1827422361110331736

„Позваћу и замолити Зеленског да не докрајчи руске војнике који ће побећи из Украјине – Дуда
Зеленски је рекао да би могао бити "заузет" и да неће моћи да прихвати позив.

Још једна потврда за моју тезу да цела багра треба да буде очишћена.
Ово није дипломата, комедијаш који је попримио све карактеристике терористе, зато тако и треба да прође.

@Шумар, 13. мај, можда дан,два раније.
То је датум који сам извуко преко гугл ленса, и на свим осталим платформама је тад окачен.


Ja sam mišljenja da bi mnogo veći efekat bio kada bi oni završili na nekom tribunalu na kome bi im bilo suđeno kao ratnim zločincima. A možda se i desi tako nešto?

Dopuna: 24 Avg 2024 23:06

vathra ::Јебем му миша, напишем коментар од 2500 карактера на телефону из кревета пред спавање, а каним се месецима да седнем за комп да напишем још десет хиљада слова да завршим један научни рад....

Naučni rad te automatski isključuje iz opcije za neku javnu funkciju. Very Happy
Najveći "stručnjaci" na TV-u nemaju ni jedan naučni radi. Pa vidi dokle su dogurali. Laughing

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8864
  • Gde živiš: pecina stroga

@vathra, manje vise se slazem sa svime sto si naveo, osim da su zaustavljeni prvog dana.
Jeste, najvise su napredovali prvih par dana, ali su poslije drugog dana nekako stali, jednostavno nisu dalje pokusavali dublje prodore, iako tada jos nije bilo znacajnijih ruskih snaga na vecini pravaca.

I to smo odmah primjetili. Otad pokusavam da rascivijam sta se tu desilo, zasto su stali.

I jedino logicno objasnjenje koje mi pada na pamet je da su i sami ukri bili iznenadjeni nedostatkom bilo kakvog ruskog otpora. I da su kod planiranja racunali sa zestoko branjenim viseslojnim sistemom odbrane. I da su tome prilagodili snage.

Pa kad su prosli ko kroz sir nisu imali spremne snage za eksploataciju. A snage koje su ubacili na pocetku nisu bile dovoljne da odrade sve pravce koji su se nudili.

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5832

šumar bk2 ::

Prema informacijama francuskog televizijskog kanala TF1, osnivač i generalni direktor Telegrama, Pavel Durov, uhapšen je u subotu uveče na aerodromu Le Bourget. 39-godišnji preduzetnik bio je u društvu svoje žene i telohranitelja.



Možda nije za ovu temu, ali ajde ipak se njegov servis dosta koristi u ovoj temi.
Za čije babe zdravlje je išao u Nato državu? Zajebao ga pilot ili šta?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 600 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 10 sakrivenih i 554 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, Bobrock1, bokisha253, cenejac111, cifra, Djokislav, havoc995, HrcAk47, ivan1973, ivica976, JimmyNapoli, Koja79, Krusarac, LUDI, m0nstrum_, Marko Marković, mercedesamg, milenko crazy north, Milometer, mkukoleca, moldway, nebkv, Nikolaa11, nuke92, ObelixSRB, Petarvu, Raso75, repac, RJ, saputnik plavetnila, SR-3m, su27, Tvrtko I, Zavodnik 1klase, Živković, 125